Felmentés munkavégzés alól


the big cat # 2004.01.30. 13:54

Most van felmentésed vagy nincs?

Mi van a szövegbe írva? Az hogy a munakhelyi vezetőd aláírta teljesen rendben van, de ha ez csak egy javaslat, és ez a szövegből is kiderül, akkor ez számodra csak tájékoztás a javaslatról, és amíg ezt jóvá nem hagyják, addig nem vagy felmetve.

ZengeDay # 2004.01.29. 22:35

Először is köszönöm a választ!
Van a kezemben írásos felmentés, csak azt nem tudom, hogy ez érvényes-e. Az én főnököm írta alá és továbbította a humánpolitikai igazgató felé, mint javaslatot a felmentésre. Én más papírt azóta nem kaptam. Azzal védekenek, hogy nekik erről nem kell értesíteniük engem, hanem nekem kellett volna éreklődnöm. Nem tudom, hogy rám vonatkozólag érvényes-e ez a felmentési idő, vagy- mivel csak javaslat volt- ez semmisnek islehet venni?

the big cat # 2004.01.29. 15:24

Az a helyzet, hogy jelölgethetszt te bármit a munakviszony megszűnése időpontjának, az semmis. A munkaviszony a törvényes vagy a munkaszerződés szerinti felmondási idő elteltével szűnik meg, az meg a felmonás kézhezvételét követő napon kezdődik.

Ha te mondtál fel felmetési időre egyáltalán nem vagy jogosult, a teljes felmondási idő alatt munkavégzési kötelezettség terhel, és ha ezt megszeged, akkor bizony elég sokat kell majd fizetned.

Ettől csak közös megyezéssel térhetsz el, de ahhoz jelegéből fakadóan a másik fél beleegyzése is szükséges.

A főnököddel történt szóbeli megállapodás semmis, az ilyen megállapodásokat írásba kell foglalni kötelezően.

A jelenlegi helyzet az, hogy te írásban közölted a felmondásodat, annak másnapjától számított 30 napon van vége a munakviszonyodnak, és addig munkavégzésre is köteles vagy. A munkáltatónak, azon kívül, hogy ezt tudomásul vette, semmi egyéb kötelezettsége nincs az utolsó munkában töltött napig.

Nincs értelme jogi útra terelni, de ügyvédet sem találnál aki vállalná.

Úgy tűnik a munkáltatód sincs tisztában a szabályokkal, de nem javaslom, hogy ezzel visszaélj, mert valahol valaki majd rájön, hogy nem jár neked felmentés, és azután beperelnek, és nemigazán hivatkozhatsz semmire, hacsak nincs írásos felmentés a kezedben.

Viszont ha van írásos felmentésed, akkor jár a munakbér, a biztosítás, meg minden, ebben is téved a munkáltatód.

ZengeDay # 2004.01.29. 13:09

Üdvözlet!

Felmondtam a munkahelyemen rendes felmondással. A felmondásban február 20-át jelöltem meg a munkaviszony megszűnésének időpontjának és beleírtam, hogy ha a felmentési időre vonatkozó munkavégzésemre nem tartanak igényt úgy a felmondási idő teljes egészére/részére a munkavégzés alól mentesítsenek. A főnökömmel megegyeztünk, hogy felmentenek a 30 nap felmondási idő alól. Írt egy javaslatot a humánpolitikai igazgatónak, ill. a saját felettesének, hogy az utolsó munkanapomnak január 30-át javasolja. Ma szóltak a humánpoltikáról, hogy nem tudok holnap \"leszerelni\", mert a humánpolitikai igazgató, meg a főnököm felettese megegyeztek, hogy csak február 20-val mehetek el, ha letelt a 30 napos felmondási időm. Erről viszont nem kaptam semmilyen papírt, telefonon sem hívtak, e-mail-t sem küldtek. A humánpolitikán azt mondták, hogy az én feladatom lett volna érdeklődni. Na meg azt, hogy ha felmentési időt kapok, akkor nem jár nekem a fizetés és a biztosítás, mert azt csak adHAT a munkáltató, de nem muszály. Még le tudok holnap szerelni, de akkor új felmondást kell írni, amelyben a holnapi napot jelölöm meg utolsó munkanapomnak és aláiratom a főnökeimmel és közös megegyezéssel mondok fel. Így viszont megint nem jár a felmondási idő, a fizetés és a biztosítás, csak ha kitöltöm a 30 napot. Jogosan járt-e el a munkáltató velem szemben? Van-e értelme nekem jogi síkra tereni az ügyet, ha károm származik belőle (9-én kezdenék egy új helyen)? Kellett-e volna a munkáltatónak értesítenia a döntéséről, vagy nekem kellett volna érdeklődnöm?

A válszokat előre is megköszönöm!