ingyenes képzés - hogy is van ez?

kaméleon # 2009.11.21. 19:59

Kedves kcsillus, a Felvi.hu „Hallgató Ügyvédje ”oldaláról idézek neked, szerintem e szerint a válasz az, hogy amíg végbizonyítványod alapképzésben nincs, párhuzamos képzésben is ingyenesen vehetsz részt. (Persze, az OKJ-s képzés indítója biztosabban tudna nyilatkozni.)

(...) a felsőoktatásról szóló törvény szerint a támogatási idő számításakor egy félévként kell nyilvántartani, ha a hallgató - az elsőként megkezdett képzésének legkésőbb harmadik félévében létesített további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyára tekintettel -
6.1. egyidejűleg több felsőoktatási intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban, illetve ha
6.2. ugyanabban a felsőoktatási intézményben egyidejűleg több szakképzettség, szakképesítés megszerzésére készül fel.

(...) a jogszabály szerint az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy aki államilag támogatott képzésben valamely képzési ciklusban végbizonyítványt szerzett, ugyanabban a képzési ciklusban nem vehet részt államilag támogatott képzésben.

Veci # 2009.11.21. 18:30

Szerintem a felsőoktatásban megvannak a ponthatárok, amíg ingyenes a képzés, az első diplománál szerintem van valamennyi államilag finanszírozott. Nem értem mi összefüggést húznak az OKJ ingyenes és a felsőoktatás ingyenessége között? Az egyik közoktatás, a másik felsőoktatás.
Gratulálok, ha párhuzamosan neki vágsz mindkettőnek. Szerintem ügyes vagy és próbáld meg. Ugyanis az első szakma közoktatásban ingyenes 22 éves korig.
A felsőoktatási tájékoztatóban nézd meg ott ki van írva, hogy van államilag finanszírozott és úgy jelentkezz. Érdeklődhetsz a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán is. Biztos adnak felvilágosítást.

Üdvözlettel Veci

kcsillus # 2009.11.21. 17:35

Úgy gondolom Ön téved.
Ha 2001 környékén megszűnt a "levelezős államilag támogatott (=azaz ingyenes) egyetemi (diplomát adó) képzés" nem értem tavaly miért indítottak körülbelül 8 felsőoktatási intézményben ilyen jellegű képzést... (és fognak indítani a következő tanévben is {2010 ősze})

Köszönöm a hozzászólást, de lehetőleg olyanok írjanak már akik értenek is hozzá!!!

A kérdésemre szeretnék értékelhető választ kapni.

Köszönöm!

Csilla

Legislator # 2009.11.20. 12:38

A levelezős államilag támogatott (=azaz ingyenes) egyetemi (diplomát adó) képzések mintha megszűntek volna úgy 2001 környékén... Vagy tévednék? Az OKJ-s képzéseket nem ismerem.

Sunshine after the rain.

kcsillus # 2009.11.20. 11:47

Jó napot kívánok!

A levelezős államilag támogatott egyetemi képzés "kiüti" az első (ingyenes) OKJ-s képzést?

Egy tanárom mondta, hogy a kettő együtt nem mehet. Így most nem tudom hogy mi lesz a továbbtanulásommal, ugyanis úgy terveztem hogy az egyetemet levelezőn mellette pedig egy nappalis OKJ-s képzést végeznék el, tehát a kettő párhuzamosan futna.

Kissé kétségbe estem.
Szeretnék segítséget, tanácsot kérni!

Előre is köszönöm.

Csilla