Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

Tityus # e-mail 2012.07.30. 18:42

2008.03.10-2011.11.28ig folyamatos volt a munkaviszonyom.2011.10.03-án mégis 2010.10.01.-2011.09.30.időszakot vizsgálták,így kihoztak 619 nap álláskeresési ellátást,90 napig kaptam a pénz.Most bementem a munkanélküli hivatalba és közölték:bennmaradt 453 napom!?
Valakitől hallottam,hogy lejárt a 90 napja és utána még 6 hónap"bónuszt"kapott,valamilyen ellátásban részesítették???(Ő is éveken át folyamatosan dolgozott csak megszűnt a munkahelye)
Nekem mért csak a 201.-es évtől számoltak?milyen segély illet meg?42 éves vagyok,nem találok munkát.A tb-szeretném ha az önkormányzat fizetné mivel jelenleg nincs lehetőségem a saját zsebből kifizetésre.
Várom válaszukat.Tisztelettel:Csilla

nandy #   2012.07.27. 12:47

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama biztosítási időnek számít.

TGYÁS és GYED jogosultság feltétele, hogy a szülést megelőző két évben legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen a kismama. Fontos tudni, hogy nem kell összefüggő 365 nap, lehet közte akár 30 napon túli megszakítás is. A 30 napnál hosszabb megszakadásnak az ellátások összegének megállapításánál van jelentősége.

További feltétel (egyszerűen szólva), hogy a kismama a szülés napján biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen - a GYED miatt mindenképpen.

Az álláskeresési járadék már csak 90 napra jár, ezzel nehéz lesz lefedni a teljes kieső időszakot. Továbbá a TGYÁS és GYED közötti időszakra is hagyni kell pár napot.
Álláskeresésiről úgy lehet mindent kérni, hogy a szülés napjával még álláskeresési ellátást kell kapnod, és csak következő naptól igényeld a TGYÁS-t. Ez azért fontos, mert így a szülés napján még lesz aktív biztosítási jogviszonyod.
TGYÁS után pedig vissza kell menni pár nap álláskeresésire, és utána GYED-re.

Tehát szerintem érdemes lenne a munkaviszony megszűnését követő kb. három héttel később igényelni a munkanélkülit.

A TGYÁS és GYED összegének számításánál csak arra kell figyelni, hogy 30 napnál hosszabb megszakítás ne legyen, így 20-25 nap simán belefér.

tatyka # e-mail 2012.07.27. 11:40

T. Szakértők!
A következőkben szeretnék segítséget kérni. Munkaviszonyom folyamatos (2009 óta), viszont novemberben lejár. Március közepére vagyok kiírva szülni. A köztes kb. 3és fél hónapot kellene "lefednem" vhogy jogviszonnyal mivel táppénzre nem tudok elmenni).Ha dec.1-től bejelentkezek álláskeresési járadékra, az jogviszonynak számít? (a TGYÁS-miatt kérdezem). A maradék fél hónaptól kérném a TGYÁS-t (mert azt már igénybe vehetem a szülést megelőző 28. naptól).
Hogy oldjam meg, hogy ne essek el a TGYÁS-tól, GYED-től, de legyen jövedelmem a kieső 3 és fél hónapra?
A választ előre is köszönöm.

pocok8705@citromail.hu # e-mail 2012.07.26. 10:41

Tisztelet Jogi Fórum!

Megszűnt a munkaviszonyom múlt hét pénteken. Elmentem hétfőn a munkanélküli hivatalba és regisztráltam, viszont találtam munkát és úgy néz ki 1-től betudok lépni. Az előző munkahelyemen nem részarányosan adták ki a szabadságokat így az utolsó fizetésemnél visszavonták így szinte alig kaptam valamit. Azt szeretném kérdezni, hogy kapok-e munkanélkülit erre a rövid időszakra?

Válaszát előre is köszönöm!
Pocok

pazs #   2012.07.20. 16:04

Férjeddel kötelesek vagytok egymást eltartani, ha ez nem megy, akkor nyilván továbbra is jogosult vagy segélyre.
De nehogy már azt hidd, hogy kényszerítenek a nyilatkozattételre. Ha nem nyilatkozol, nem jár segély. Ha jogosult vagy a segélyre, meg fogod kapni. Ha nem, de hamisan nyilatkoznál, vissza fogják fizettetni.
Az önkormányzat egyébként valószínűleg nem azért akar nyilatkoztatni, mert sejti, hogy a férjed külföldön dolgozik, hanem mert férjhez mentél, ergó bejött egy ember a képbe, aki téged potenciálisan eltartani köteles.

reker #   2012.07.20. 15:07

Tisztelt Hozzáértők!

Férjhez mentem 3 hete. Férjem külföldön dolgozik, mint egyéni munkavállaló. Az itteni önkormányzat nyilatkoztatni akar, hogy anyagi létem nem változott és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy igenis segélyre jogosul vagyok.

Mint ismeretes egy külföldön dolgozó ember mellé nem hiszem, hogy járna segély.
Mert az önkormányzat nem tud utána járni a bére után, így engem kényszerítenek a nyilatkozat tételre.

Mit tegyek most?

humillimus # e-mail 2012.07.19. 13:18

@GIZU
ha 90 napra, vagy annál rövidebb időre kezd kereső tevékenységet, (ezt úgy hívják, hogy RÖVID IDEJŰ KERESŐ TEVÉKENYSÉG) akkor sima ügy: csak szüneteltetni fogják az ellátást (és a nyilvántartást is). utána -kérelemre- folytatható gond nélkül.
fontos hogy ilyenkor is be kell jelenteni a kereső tevékenységet, 15 napon belül a "tudomásszerzéstől" (ez gyakorlatilag a munkaszerződés aláírása).

Gizu # e-mail 2012.07.17. 12:06

Ha megvan 90 nap álláskeresési járadékra a jogosultsági időm, de nem töltöm ki ezt az időt teljesen hanem csak a felét és ismét munkába állok 1,5-2 hónapig, majd megint munkanélkülivé válok akkor a 90 napból még fennmaradó időt igénybe vehetem álláskeresési járadékra való jogosultsággal?
Köszönöm a választ!

humillimus # e-mail 2012.06.16. 23:22

@beshkempir
a kérdésekre a válasz egy részét idemásolom lentebbről:

a járadék összege:
utolsó évi bruttó átlagkereset * 0,6
maximuma az aktuális minimálbér.
(minimuma nincs)

(vagyis pl bejelentett fizu 100ezer volt, akkor 60 ezer a havi járadék. ha a havi bejelentett 1 millió, akkor a járadék havi 93 ezer. természetesen bruttóban.)

ideje (főszabályként): utolsó 3 évben leigazolt jogviszonyok összes ideje (napokban) / 10.
maximuma 90 nap. (ehhez tehát 900 igazolt nap kell, ami 2,5 évet jelent.)
minimuma 36 nap. (ehhez 360 nap kell értelemszerűen)

a munkavállalói rendes felmondás (és a munkáltatói rendkívüli) idén jan. 1-től nem jár hátrányos következményekkel, a kérelemtől járhat az összeg.

ha pedig elfogyott az álláskeresési járadék, az önkormányzatnál (nagyobbaknál általában a szociális osztályon) lehet érdeklődni további ellátások iránt. ezek általában vagyoni helyzet alapján járnak, de önkormányzatonként eltérőek lehetnek a szabályok. általában feltételük, hogy továbbra is nyilvántartott álláskereső maradjon a munkaügyi kirendeltségen az igénylő.

beshkempir # e-mail 2012.06.15. 13:09

Máshol is kérdeztem az alábbiakat, de úgy látom itt talán többen olvasshatják, ezért leírom ide is:

Azt szeretném megtudni, hogy jelenleg mennyi ideig kapható álláskeresési járadék ill. ez mekkora minimális és maximális összeg lehet.

Továbbá gondolom nem kizáró ok a juttatásra megszerzésére, ha a munkáltató rendes felmondással él? Ezt csak azért kérdezem, mert az alábbiakat olvastam több helyen is: "Ha a munkaviszonyt a munkavállaló rendes, illetve a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskeresési járadék a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható feltéve, hogy az álláskereső megfelel a folyósításához szükséges feltételeknek." De ez vélhetően nem azt jeleneti, hogy csak azok kaphatnak járadékot akik felmondanak, vagy rendkívüli felmondással küldik el?

Illetve azt szeretném még megtudni, hogy milyen egyéb juttatásokat lehet esetleg az álláskeresési járadék lejárta után igényelni, és hogy milyen feltételek mellett?

humillimus # e-mail 2012.06.14. 14:17

megjegyzem, a neten őrületes baromságokat lehet olvasni "munkanélküli segély" témakörben (ami egyébként a 90-es évektől nem is létezik)

a "tuti" a mindig éppen hatályos törvényben van!
ez most:
1991. évi IV. tv.
(magyarorszag.hu oldalon az aktuális hatályos megtalálható)

humillimus # e-mail 2012.06.14. 14:11

@csodabogár
ha gyes/gyed/tgyás alatt munkaviszonyban állt, akkor az ugyanúgy, munkaviszonyként számításba veendő, ilyen értelemben valóban mindegy a gyes/gyed/tgyás, és elvileg 3 éven belül is megvan a 360 minimálisan kellő jogosító idő

egyébként, ha jól értem, még korán volt álláskeresőként nyilvántartásba kerülni (és ellátást kérni), mert még 6. hó van és munkaviszonyban áll..
az biztos, hogy ön a tavaly nyári szabályokra "hívta fel nyomatékosan" az ügyintéző figyelmét, ami sosem szerencsés, így kommunikációs zavar is fennállhatott kettejük között innen kezdve, hogy finom legyek. (egyébként valóban 3 évből számolódik idén az ellátás)

teendő: ha már nem áll munkaviszonyban (leírtak szerint 7. hó valahanyadika, egész pontosan megszűnés dátuma utáni munkanapon), vigye a kilépőpapírokat az elmúlt 3 évben megszűnt munkaviszonyokról, a gyes-gyed-tgyás eleje-vége időpontokról határozatokat, és kérje a nyilvántartásba vételét, és ellátás megállapítását.

@RampaBazsi
azonnal akkor lehet kérni a fennmaradó 80%át, ha lakóhelytől/tartózkodási helytől eltérő munkavégzési helyen létesít határozatlan idejű, min 4 órás munkaviszonyt.
ha lakhelyen (vagy tartózkodási helyen) létesít m.viszonyt, meg kell várni azt az időt, amíg járna az ellátás, és a lejáratot követő 30 napon belül lehet kérni.

mindkét verziót érdemes megfontolni, mert kimeríti velük a jogosító idejét. akkor kérje a fennmaradót, ha "tutinak néz ki" a munkában maradás a következő kb 3 évre.

egyébként a munkaviszony létesítését köv. 15 napon belül értesíteni kell írásban (vagy a weboldalukra regisztrálva és a megfelelő felületet használva, vagy személyesen) a kirendeltséget az új jogviszonyról, az ellátást megszüntető határozatot pedig erre válaszul ki is postázzák, benne részletesen leírva a fennmaradó ellátás felvételének feltételeit, és mellékelik azt az űrlapot is, amin a munkáltatóknak igazolni kell a munkaviszonyokat.

csodabogár # e-mail 2012.06.08. 18:22

Sziasztok!

Ma nagyon meglepődtem a munkanélküli hivatalban.
Úgy olvastam, aki "az álláskeresővé válást megelőző 4 éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik" az kap álláskeresési járadékot.
A helyzetem a következő:
2008.07-2009.07 12 hónap rendes munkaviszony
2009.07-2009.12 5 hónap semmi (bejelentett munkanélküli se)
2009.12-2010.06 6,5 hónap rendes munkaviszony
2010.06-2010.12 5,5 hónap TGYÁS
2011.01-2012.06 18,5 hónap GYED
2012.07. GYED lejártával a cég közös megegyezéssel elküld a leépítések miatt.
Ezt elmondtam az ügyintézőnek is, aki azt mondta, hogy a GYED (a TGYÁS-ra külön nem kérdeztem rá) nem számít, és 3 éven belül kell a 365 nap. Direkt szóltam neki még egyszer nyomatékosan, hogy 4 éven belül meg van a 365 nap, mire újra közölte, hogy 3 éven belül kell.
Most akkor mi az igazság? 3 év vagy 4 év?

humillimus # e-mail 2012.06.08. 12:50

gazdasági társaságok jogában nem vagyok a topon, de legjobb tudomásom szerint is a felszámoló a cég képviselője az eljárás megindulásától, és nem az addigi vezető tisztségviselő. ennek elvileg a hatályos cégnyilvántartásban is meg kell jelennie. cégkivonattal tehát igazolni tudja, hogy már nincs (az Flt. szerinti) kereső tevékenysége.
ezzel tehát nyilvántartásba vételét kérheti.

nehezebb kérdés az ellátásra jogosultság kérdése. az biztos, hogy visszamenőleg nincs jogosultság. álláskeresési járadék a kérelem napjától járhat csak.
megbízási jogviszony ellenben nem keletkeztet jogosító időt.
munkaviszony keletkeztet ugyan, de azt meg le kell igazolni a "kilépő papírokkal". ennek kiadása egyébként épp a felszámoló kötelezettsége, és ha nem kapott ilyen iratokat, és ebből kára származik, ő ellene léphet fel igényeivel.

mamesz # e-mail 2012.06.08. 11:22

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy felszámolás alá került vállakozásba "ragadtam be", mint annak vezető tisztségviselője, de NEM vagyok tulajdonos.
A felszámolás hivatalos időpontja március 6. Az azóta eltelt időben a felszámolási eljárásban semmilyen előrelépés nem történt egészen mostanáig.
A felszámoló szerint a "jogviszonyom" törvény szerint a felszámolás napjával megszűnt -amit én vitatok-, de ha úgy is van, sem felmondással, sem bármi más dokumentummal erről nem rendelkezem.

A konkrét kérdésem az volna, hogy ha valóban a felszámolás márciusi időpontjával az utolsó hivatalos munkanapom, akkor az azóta eltelt időszakra jogosult vagyok-e visszamenőlegesen munkanélküli segélyre?

Jelen cégben március végén töltöttem el a 10. ledolgozott évemet, ami csak 9, ha valóban március eleje a felmondás dátuma.

6. hónapja már, hogy a cég fizetésképtelensége miatt semmilyen jövedelemmel nem rendelkezem, ugyanakkor a feladataim a törvény szerint el kell látnom.

Válaszát előre is köszönöm!

humillimus # e-mail 2012.06.01. 08:33

@enndzsy
alkalmi munkavállalás (a "kiskönyves") már nincs. ha az egyszerűsített foglalkoztatásról van szó: nem kell jelezni, és nem szüneteltet semmit.

@Harang
a leírtakból arra következtetek, hogy 2X 90 nap volt az ellátás. ha így van, azzal biztos hogy minden jogosító időt kimerített. további ellátásért, segélyekért a helyi önkormányzatához kell fordulni. (a munkaügyi kirendeltségen kérjen igazolást arról, hogy jelenleg is álláskereső)

@vargamarcs
itt is arra következtetek, hogy "2 adagban" kapott ellátást, és teljesen kimerítette a jogosít idejét. ha így van, szinte kizárt, hogy további ellátást kapjon az újonnan szerzett másfél hó körüli jogosító idővel, de mindenképp ajánlott nyilvántartásba vételt kérni, hogy legyen lehetőség pl. az önkormányzattól segélyt, vagy TB támogatást kérni, vagy a NAVtól későbbiekben START kártyát. és ha már ott jár, az ügyintéző meg is nézheti, tényleg esélytelen-e az álláskereső járadék. a kérelem ingyen van, legrosszabb verzió, hogy elutasítást kap, de legalább "belerögzítik a rencerbe" az újonnan szerzett jogosító időt. ennyi haszna mindenképp van.

vargamarcs # e-mail 2012.05.31. 15:35

Tisztelt Jogi Fórum!

Az elmúlt években
2003. július 1-től 2005. április 8-ig, ill.
2005. április 11-től – 2011. szeptember 9-ig rendelkeztem teljes munkaidős munkaviszonnyal.

2011. szeptember 12-től 2012. március 9-ig részesültem álláskeresési járadékban.

2012. március 13-tól részmunkaidőben alkalmaztak, 93.000.- Ft/hó bruttó fizetésért.
Jelenlegi munkaviszonyom 2012. május 31-vel megszűnt. /közös megegyezéssel/

Kérdésem a következő lenne:
Fenti tényezőket figyelembe véve 2012. június 1-vel jogosult vagyok-e álláskeresési járadékra?

Harang # e-mail 2012.05.27. 10:58

Üdvözlöm!

2011 december 5. napjától vagyok hivatalosan munkanélküli. Egyenlőre sajnos itthon még nem sikerült munkát találnom, ezért külföldre is elkezdtem pályázni.
Talán lesz is eredménye 1-2 héten belül, viszont nekem június 5.-én kell újra megjelennem a munkaügyi központban..Ha addig mégse sikerülne munkaviszonyt létesítenem, akkor jogosult vagyok-e még a segélyre? Vagy már nem fogok kapni semmit? Az elmúlt 5 évben folyamatos munkaviszonyom volt egy munkahelyen. Válaszát nagyon szépen köszönöm!

enndzsy # e-mail 2012.05.26. 09:20

Tiszteletem!

A párom munkanélküli, de alkalmi munkát vállalt. Az lenne a kérdésem, hogy a munkaügyi központnál jelezni mikor kell, hogy mely napokon, illetve az álláskeresési kicsúszik-e a munkanapok számával?
Köszönöm

humillimus # e-mail 2012.05.25. 00:20

@Jani73
a fennmaradó valóban akkor igényelhető, ha a folyósítás megszüntetésének napjától minden naptári napon "luk nélkül" volt munkaviszony.
lehet hogy ez nem áll.
de ennyiből nehéz megmondani. a legtutibb: postán feladni a kérelmet a fennmaradó ellátásra, mellé a munkáltató igazolását (az ellátást megszüntető határozat melléklete volt). erre legrosszabb esetben elutasító határozat születik, aminek van egy indoklási része, amiből egyértelműen látszik, hogy mi az akadály (ha van).
a beadásra a leírtak (és sacc) szerint kb 05.08-tól 30 nap van (de a kérelemre nyitott idő is benne volt az ellátást megszüntetőben...), úgyhogy hajrá!

Jani73 # e-mail 2012.05.21. 10:02

Szép napot mindenkinek.

Nekem az lenne a kérdésen hogy 2012.02.07-től megszűnt a munkaviszonyom,2012.02.08.án bejelentkeztem a munkanélkülibe.megállapítottal 90-napig 3100Ft-ot.
De hála isten 2012.02.23 napjától sikerült munkát találnom és felvettek határozatlan idejű szerződéssel.
Most van az a jogszabály hogy ha fennmaradó munkanélküli járadékot ki lehet kérni egy ősszegben ,de bementem és azt mondták hogy nem igényelhetem mert nincs meg a jogfolytonosságom vagy mi ne ezt én nem vágom valóban nem igényelhetem?

Köszönettel.Jani

humillimus # e-mail 2012.05.18. 08:14

a járadék összege:
utolsó évi bruttó átlagkereset * 0,6
maximuma az aktuális minimálbér.

(vagyis pl bejelentett fizu 100ezer volt, akkor 60 ezer a járadék. ha a havi bejelentett 1 millió, akkor 93 ezer.)

ideje (főszabályként): utolsó 3 évben leigazolt jogviszonyok összes ideje (napokban) / 10
maximuma 90 nap. (ehhez 900 igazolt nap kell, ami 2,5 évet jelent.)
minimuma 36 nap. (ehhez 360 nap kell értelemszerűen)

Monixx # e-mail 2012.05.12. 22:01

Jó estét!
Szeretném a segítségüket kérni a munkanélküli járulék pontos kiszámításában! 2007 március 8-tól van munkahelyem (pályakezdőként kezdtem), minimálbérrel voltam végig bejelentve és a felmondási időm június 15.-én jár le. Tehát több, mint 5 éve dolgozom ugyan ott. Így is 90 nap a munkanélküli segély időtartama? És mennyit kapnék?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Monixx

sarinorbert # e-mail 2012.05.09. 19:00

Kedves humillimus!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv, Sári Norbert.

humillimus # e-mail 2012.05.08. 10:05

@sarinorbert

  1. ha csak máj. 11-től fog elhelyezkedni (ami a jövőben van), elvileg még nincs jogosulatlanul felvett ellátásról szó. a munkaviszonyt amúgy az irányadó törvény szerint a munkaügyi központ felé 15 nappal az után kell bejelenteni, hogy az ügyfél tudomást szerzett róla.
  2. az e-mail nem okirat. ez így túl jogászkodóan hangozhat, de egy közig. szerv egy sima e-mail bejelentéshez "nem tud joghatást fűzni". (a hitelességével vannak gondok)

postai úton, nyilatkozat formájában jelentse be az elhelyezkedést, vagy a munka.hu oldalon beregisztrálva lehet még azonosítottan és elfogadottan elhelyezkedést bejelenteni (keresse az oldalon a "gyorslinkek" fület).