Segítsen valaki!


Gombóc # 2004.05.31. 08:30

Sziasztok, nem voltam netközelben pár napig, nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!

:))

csufi99 # 2004.05.27. 22:35

Hogy Te is megértsd, nem kell bejelentened semmit és sehová. Ha orvoshoz kellene menned, ott a TB.számod és kész. Nyugodj bele, eü. ellátásra jogosult vagy.
A segélyre visszatérve egyetértek, magalázó. Ha mégis rászorulnál, tudd van ilyen, érdeklődj a polgármesteri hivatalban. Kívánom minél előbb találj munkát.
A TB. honnan tudja? Hát ebben nem vagyok jártas, valami jelentési kötelezettség volt korábban a munkáltatónak, jelen esetben a házastárs munkáltatójának, de ebben már nem vagyok jártas. Egyszerűbb, ha megkérdezitek, a megyei egészségbiztosítosítót megtalálod a telefonkönyvben, vagy a férjed munkaáltatóját, majd ők eligazítanak. Neked biztos,hogy nem kell tenned semmit.

Szakbarbár # 2004.05.27. 11:04

Ha van a közös háztartásban munkaviszonyban álló vagy más alapján biztosított személy, akkor az ő jogán Te is biztosított vagy. Ezért aztán még ha akarnál és lenne miből, akkor sem köthetnél megállapodást, legalábbis egészségbiztosítási ellátásra nem. Nyugdíjra köthetsz, de az nagyon drága, minimum havi 14.045 Ft. De amiatt ne aggódj, hogy nem mehetnél orvoshoz vagy kórházba. Kb. 1 hete részletesen leírtam itt egy másik topikon, hogy hogy működik ez nálunk, ha érdekel, keresd meg.

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelettel

Tbj. 16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult - az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl - az, aki

  1. az 5. § (1)-(2) bekezdése alapján biztosítottnak minősülő, valamint az a)-j) pontokban említett személyek eltartott közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pont) és élettársa, akinek jövedelme havonta nem haladja meg a tárgyév első napján érvényes minimálbér 30 százalékát

Tbj. 39. § (2) Az a személy, aki a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkezik és aki e törvény szerint biztosítottnak vagy ilyen biztosított eltartott hozzátartozójának nem minősül és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § a)-p) pontja szerint sem jogosult, havonta a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 11 százalékának megfelelő összegű egészségbiztosítási járulékot fizet. Ha a járulékfizetési kötelezettség a naptári hónap teljes tartama alatt nem áll fenn, egy naptári napra a minimálbér 30-ad részét kell figyelembe venni.

Gombóc # 2004.05.27. 08:44

Köszönöm a válaszokat, de most jól összezavartatok...

Csufi99, nem kértem ilyen szociális bigyót, mert eszembe se jutott, meg különben dolgozni akarok, nem segélyért futkosni, olyan megalázó... A férjem biztosítva van valóban, de a tb honnan fogja tudni, hogy én az ő jogán veszem igénybe az ellátást?
Vagy be kellene ezt jelentenem valahol?

Zoltán György, ha szerződést kötök a tb-vel, akkor az nekem (gondolom) pénzbe fog kerülni, az pedig amúgy se sok van, lévén, hogy csak a férjem keres jelenleg.

Még egyszer köszönöm mindenkinek!
Üdv.:)

Zoltán György # 2004.05.27. 03:36

Akár te magad is köthetsz szerződést a TB-vel.

csufi99 # 2004.05.26. 17:56

Gondolom van fleséged, aki biztosított, vagy szülő, akivel együttélsz, az biztosításuk alapján Te is jogosult vagy eü. ellátásra. Másra nem, szolgálati időd nincs. Kérték, mint munkanélküli rendszeres szociális segélyt a polgármesteri hivatalnál? Nem férsze bele a jövdelemi határba, gondolom én. Ha nem kértél, járj utána, nyugi, biztos van egy biztosított családtagod.
A többiek meg majd kiegészítenek... a lényeg ennyi.

Gombóc # 2004.05.26. 15:47

Sziasztok!

Nem akartam új topicot nyitni, ennek a címe meg helytálló a kérdésemhez.

Arról van szó, hogy decembertől májusig dolgoztam, de csak két hónapra voltam bejelentve. Ez idő alatt persze fizették utánam a járulékokat meg ilyesmiket. Május elején jöttem el közös megegyezéssel és még nem találtam másik munkahelyet.

Az a kérdésem, hogy erre az időre, amíg nem dolgozom, jogosult vagyok-e a tb-kártyámat használni és orvosi ellátást igénybe venni, mert jelenleg ugye senki nem fizet utánam tb-t, viszont a kártyám megvan.

Tavaly a munkaügyi központ fizette utánam, amíg regisztrált voltam, aztán semmi.

Egyáltalán egy tartósan munkanélküli és a regisztrációból már kikerült ember hogyan veheti igénybe az ellátást? Mert ugye, ha nem keres, nincs pénze, tehát nem tud fizetni a tb-nek. Pedig valszeg van vmi szabály erre, hogy fizetni kell ilyenkor is X Ft-ot havonta, hogy az ellátást továbbra is igénybe vehesse nem?

Nagyon idegesítő ez a helyzet, írjatok valami biztatót légyszi!
Előre is köszi mindenkinek! :))

Császár Gábor # 2004.04.26. 09:17

Az Elméletben és a gyakorlatban is sok problémát vet fel egy 'ellenőr' minősítése alapján kiszabott bírság, tulajdonképpen jogalkalmazóvá léptetnek elő egy ellenőrt.A probléma sokkal sulyosabb annál, hogy egy ellenőr jogviszonyok felett döntsön. Gyakran még az elmélet sem tud megfelelően egyértelmű kritériumokat felsoroltatni a munkaviszony és a megbízási viszony között. Hát akkor az ellenőrök???
A szerződéseket nem az elnevezésük, hanem a tartalmuk szerint kell elbírálni.
Közös vonása a munka és a megbízási viszonynak az, hogy szerződésen alapul, és a másik fél érdekét szolgáló, utasításainak megfelelő tevékenység kifejtése a célja.
A munkaviszony általános kritériumai a tartósság, munkakör megnevezése, a munkavégzés és díjazás rendszeressége, az időbeli lekötöttség, a meghatározott helyen kifejtendő tevékenység; ezek alapán nem lehet a tartós megbízási szerződéstől megkülönböztetni.
A megbízási jogviszony alapján a megbízott kötelezettséget vállal a megbízó által rábízott ügy ellátására, ennek érdekében tevékenység kifejtésére. A megbízást a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni, de nincs olyan alá-fölé rendeltségi függőségi viszony, mint munkaviszony esetén. A megbízott személy általában személyesen köteles a rábízott ügyet ellátni, de a megbízó hozzájárulásával igénybe vehet más személyt is. Megbízási szerződés szóban és írásban is köthető.

A megkülönböztetéshez alapul szolgálhat néhány körülmény is:

  • a felek szerződéskötést megelőző tárgyalása (pl. milyen munkát kell elvégezni, mikor kell megkezdeni, hol fog történni a munkavégzés, ki biztosítja a munkaeszközöket)
  • a szerződés megkötésekor, illetve a munkavégzés során tett jognyilatkozatai (pl. ki jogosult utasítás adására, igénybe vehető-e más személy teljesítése a munkavégzés során vagy sem, mikor kerül sor a díjazásra vagy bérfizetésre)
  • a tényleges munkavégzés jellege (ki határozza meg a munkavégzésre fordítandó idő mértékét, a munkavégzés napi rendszerességü-e, milyen időtartamban történik)
  • a foglalkoztató és a részére munkát végző személy jogai és kötelezettségei, (pl. a feleket milyen felelősség terheli, megilleti-e szabadság a munkát végző személyt, jár-e neki munkaruha stb.) függetlenül attól, hogy a szerződés elnevezése mit tartalmaz.

A megkülönböztetéshez nélkülözhetetlen a kötelemből fakadó kölcsönös jogok és kötelezettségek vizsgálata, és az lesz a döntő, hogy ezek közül melyek szolgálják a szerződés alapvető célját, azaz mi a fő szolgáltatás.
A bizonyítottság hiánya vagy kétséges volta a szerződés megbízási szerződésként minősítését vonja maga után.
Lásd még az ez van ma a cégeknél című topicot ahol a következményekről és az egyéb törvények ilyen irányú váltoásairól írtam.
Tisztelettel!!!


Várom válaszaitokat...

Báttya # 2004.04.26. 08:55

Köszi az együttérzést Szakbarbár, de ez már eső után köpönyeg.
Most viszont azért keresek ügyvédet, hogy megfelelően legyen a szerződésem összeállítva. Olyant keresek, aki a munkajogra van specializálódva! Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen tudorral kapcsolatban?

Szakbarbár # 2004.04.26. 05:59

Miért nem akkor kerestél ügyvédet, amikor még meg lehetett fellebbezni a bírságoló határozatot? Ha akkor tudott volna valamit mondani, akkor azt a fellebbezéshez és a későbbiekhez is tudtad volna használni. Munkaügyi Felügyeletnek soha nem szabad elsőre fizetni. Olyan baromságokat képesek leírni, hogy azon néha már a nevetéstől lehet sírni.
Úgy látszik, ez a munkaerőkölcsönzés is slágertéma mostanában. Én hallottam olyanról, amikor azt akarták munkaerőkölcsönzésnek minősíteni, hogy a selejtes termékeket szállító cégtől odament valaki megrendelőhöz, hogy kiválogassa a hibás termékeket.

Báttya # 2004.04.26. 03:49

Kis vállalkozó vagyok! ( Ezért még ne kövezzetek meg!) Néhány alkalmazottammal csomagolói munkát végeztünk egy nagyobb cégnél. Volt egy munkaügyi ellenőrzés, ahol mindent rendben találtak, de munkaerőkölcsönzésnek minősítették a dolgot, és keményen zsebbe kellett nyúlnom! Annyit megtudtam, hogy e.v. nem jogosult munkaerő bérbeadásra.
Ha Kft.-ként szerződnék, mit kell,hogy tartalmazzon a megbízási szerződés? Hogyan kerülhetem el, hogy újra munkaerő kölcsönzéssé nyilvánítsák ténykedésünket?
Segítsetek ha tudtok, hogy ne legyen további néhány ember munkanélküli!
Egy munkaügyi jogászt is fölkeresnék, ha tud valaki egy profit!!!
Üdv mindenkinek!