Szomszéd házának egy része rám fog omlani

osztap # 2025.11.16. 18:14

goldengate,

Plusz a kormányhivatal építésügyi osztályától kérheted jókarbantartási kötelezési eljárás lefolytatását.
https://kormanyhivatalok.hu/…otelezes.pdf

drbjozsef # 2025.11.16. 17:41

goldengate,

Építhetsz a telkedre egy erős vaskerítést, ami megakadályozza, hogy a romja átdőljön a telkedre.

De ha többnyire lakatlan az ingatlan, akkor én egyik éjszaka átmennék egy barátomhoz egész éjszakára kártyázni, aztán másnap reggel amikor hazamennék, meglepődve látnám, hogy az éjszakai szél ledöntötte az ő romját, nagy szerencsémre pont az ő telke felé dőlve, nem az enyimre.

Vagy kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől (ha több mint egy éve ilyen, akkor bíróságon pert kell indítanod), és pár év alatt majd meg is oldódik a probléma. Talán.

goldengate # 2025.11.16. 17:14

\"2éve vettem egy házikót. A szomszéd háza a \"kerítés, hiszen rögtön a telek szélére építette. A ház folytatásában van egy fa és nád építmény. A 2 év alatt annyit romlott a \"fészer\", hogy a nád elporlad, a fa váz elengedte a csapolást, így bármikor berogyhat.
Többször szóltam, hogy ez nem állapot, csináljon valamit. Semmire nem reagál. Apró termetű fajkutyám, óvodás korú unokáim vannak. Az udvart nem lehet rendbetenni a fenti okok miatt.
Mit tehetek? Milyen jogok segíthetnek?
Hozzáteszem, a ház lakatlan, időnként jelenik meg a tulaj. Egerek, patkányok is átjárnak a lezáratlan nádfalon keresztül Ja! és most árulják a házat.
Köszönöm, ha segítségemre lesznek.
Szép estét