Segítő családtag

Jokerx84 # 2010.11.03. 11:23

Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy segítő családtagnak milyen papírokkal kell rendelkeznie, gondolok én orvosi alkalmassági ill. munkavédelmi napló stb.?

Válaszokat előre is köszönöm!

nandy # 2010.06.30. 22:19

Adószámos magánszemélyként sem lehet segítő családtagot foglalkoztatni.
De lehet szó munkaviszonyról, mert az két magánszemély között is jogszerűen létrejöhet (a segítő családtag nem munkaviszonyban, hanem kvázi megbízással dolgozik).

Az adószám pedig ebben az esetben az adatszolgáltatás teljesítéséhez kell.

(Ja, és akár egyszerűsített foglalkoztatás is szóba jöhet bizonyos tevékenységek esetében)

ildike0518 # 2010.06.30. 11:41

ha jól gondolom, akkor ez már az adószámos magánszemély lesz és nem a segítő családtag... mármint én kicsit kevertem a kettőt, de így már tiszta:) köszönöm a segítséget!:)

nandy # 2010.06.30. 11:34

A jogszerű eljárás egyébként az, hogy ha te magánszemélyként pénzért dolgoztatnál más magánszemélyt, akkor adószámot kell kérni az APEH-tól, és a magánszemélyeknek kifizetett jövedelemről, fizetendő járulékokról havonta bevallást kell beadni, valamint az adót, járulékokat meg kell fizetni.

nandy # 2010.06.30. 11:32

15 percnyi anyagot azért nem tudok neked írni, mert nem igazán van rá időm, javaslom, hogy kutass még az interneten :)

Az a lényeg, hogy magánszemély esetében nincs szó segítő családtagról. Az nyilvánvaló, hogy ha az öcséd festi ki a nagyszobádat, akkor nem valószínű, hogy belekötnek. Akkor sem, ha egyébként külföldön él.

De ha nem ingyen segít, hanem pénzért, vagy más juttatásért, akkor az APEH már megállapíthatja a jövedelemszerzés tényét. Pl. ha a munkájáért cserébe főzöl neki paprikás krumplit, és veszel két sört is, az már...:DD

Ha nem közvetlen rokon segédkezik, ott nagyobb baj is lehet... Egy ismerőssel megesett, hogy a saját házuk tetőfelújításánál segédkeztek a barátaik is, jött a munkaügyi ellenőr, és szép nagy büntit kaptak feketefoglalkoztatás miatt. Hülyén hangzik, de sajnos annyian próbálnak kiskaput találni, és annyian állítják, hogy a barátjuk csak egy napig, ingyen segédkezik, hogy már annak sem hisznek, aki nem hazudik.

ildike0518 # 2010.06.29. 13:41

nem:)
infót gyűjtök egy házidolgozathoz... és a segítő családtagról annyit találtam kb. amennyit most leírtál. De úgy tudtam, hogy van valami ilyesmi (és az lehet h nem segítő családtag...), hogy ha Neked, mint magánszemélynek segítenek rokonaid pl. lakásfelújításnál akkor az apeh büntethet, ha nem jelented be. De erről sehol semmit nem találtam és 15 percnyi anyagot kellene összegyűjtenem. Ezért kérlek, ha tudsz, segíts!
Előre is köszi!

nandy # 2010.06.29. 09:38

A segítő családtag az a gazdálkodó szervezet (egyéni vállalkozó vagy Bt, Kkt) tagjának közeli hozzátartozóját jelenti.

Ha jól sejtem, te magánszemélyként "foglalkoztatnál" embereket a saját lakásod felújítása kapcsán. Nos, ez egészen más kategória, a te esetedben én inkább adócsalásra tippelek, és abban nem szívesen segédkezem.

ildike0518 # 2010.06.28. 15:01

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni, mert néhány kérdésre nem találok választ sehol az Interneten…
A segítő családtaggal kapcsolatban:

1. mi a helyzet akkor, ha nekem, mint magánszemélynek segítenek egy lakásfelújításban?
  2. ha az egyikük nem magyar állampolgár?
  3. mennyien lehetnek ebben a státuszban jelen egyidejűleg?
  4. honnan tudja meg az adóhatóság, hogy mennyien dolgoztak nálam? És milyen büntetést kaphatok/kaphatunk ha nem jelentem be a segítő családtagot?
  5. mi történik, ha a bejelentett segítő családtag balesetet szenved munkavégzés közben?
  6. mekkora az a legkisebb összeg, amire bejelenthetem és mi a helyzet a segítő családtag esetében a béren kívüli juttatásokkal?:)
  7. mi van akkor, ha a segítő családtagom még sosem dolgozott és nincs adókártyája?
  8. és végezetül: az adóbevallásban szerepelnie kell, hogy én segítő családtagként dolgoztam, ha nem kaptam fizetést?

Hol tudok ezeknek utánanézni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ildi