Passzív gyed után munkanélküli?

nandy # 2014.03.09. 22:31

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az a személy, aki:

• álláskereső, és
  • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik,

2014.06.01-től három évre visszamenőleg nincs 360 nap jogosultsági idő, így nem leszel jogosult az álláskeresési ellátásra.

lvera # 2014.03.07. 10:06

Tisztelt Szakértő!

2011. aug. 31-ig volt folyamatos munkaviszonyom, azonban gyermekem születése után 3 hónappal megszünt, így passzív gyed-en voltam. 2013. június 1- óta pedig gyes ellátásban részesülők, ami 2014. jún. 1-én jár le.
Az volna a kérdésem, hogy a gyes lejárta után jogosult leszek-e álláskeresési járadékra, és ha igen, akkor mi alapján számolják ki az összeget, és milyen időtartamra kaphatom meg.

Válaszát előre is köszönöm!

exemplifikatív # 2013.05.01. 08:22

jodesz84 # e-mail 2013.01.08. 14:21

2012apr2-tol2013 jan.1-ig(pont 9honap)Magyarorszagon dolgoztam.Bejelentett munkaviszonyom van hataroztalan ideju szerzodessel.
Januar 2-tol tappenzen vagyok,mert babat varok.Junius elejere vagyok kiírva,addig tappenzen leszek.Elotte volt 2008.jul 1.tol-2012.marc26-ig Angliaba bejelentett munkaviszonyom.
Azt szeretnem megtudni,hogy jogosult vagyok-e gyedre es ha igen a fizetesem hany szazalekat fogom kapni es meddig?
Valaszukat elore is koszonom

1. Amennyiben a munkaviszonya nem szűnik meg, akkor jogosult lesz mind tgys, mind az azt követő GYED ellátásra.

2.A tgys és a GYED mértéke egyaránt 70%, azaz leegyszerűsítve a fizetésének (helyesen az irányadó időszakban elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem) 70%-át fogja kapni azzal, hogy a GYED összegét a jogalkotó korlátozta a minimálbér kétszeresének 70%-ban.

3.Amennyiben az angliai jogviszony tartamát a tgys és a gyed igénylésekor E301-es, vagy U1-es nyomtatvánnyal igazolja, vagy azt a táppénz igénylésekor már igazolta, úgy a megadott adatok alapján a gyermek két éves koráig jogosult GYED ellátásra.

exemplifikatív # 2013.05.01. 08:12

nebants # e-mail 2013.04.29. 16:35

Kedves Szakértő!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
2011.08.02-án született második kisfiunk, akivel 2013. április 23-ig GYED-en voltam, amit felmondtam, most munkaviszonyban vagyok. A férjem április 24-től megigényelné a GYED-et a kisfiunk két éves koráig. Aznap beadta a munkahelyén a szükséges nyomtatványt, fizetés nélküli szabadság igényt stb., ahol jelenleg próbaidejét tölti. Erre telefonon felhívták, hogy ki fogják rúgni. Elbocsáthatják-e őt így, próbaidő alatt, a gyed miatt kért fizetés nélküli szabadsági igény benyújtása után? Ha igen, fog-e gyedet kapni?
Köszönöm válaszát!

T. Kérdező!

Az előző választ kiegészítve, miszerint a próbaidő alatt a munkáltató jogszerűen szüntetheti meg a munkavállaló munkajogviszonyát férje akkor fog GYED-et kapni, ha

1. azon a napon amely naptól a GYED ellátást igényli még biztosított volt, azaz fennáll a munkaviszonya,ÉS
  2. az igénylést megelőző két éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel (pl. munkaviszonnyal).

Bár munkajogilag a munkáltató jogszerűen jár el akkor, amikor a próbaidő alatt lévő munkavállalóját elbocsátja, azonban jelen esetben, ennek ellenére az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál vele szemben eljárás kezdeményezhető. Ezzel kapcsolatban az EBH honlapján tájékozódhat.

exemplifikatív # 2013.05.01. 08:11

nebants # e-mail 2013.04.29. 16:35

Kedves Szakértő!
2011.08.02-án született második kisfiunk

nebants # 2013.04.29. 14:35

Kedves Szakértő!
2011.08.02-án született második kisfiunk, akivel 2013. április 23-ig GYED-en voltam, amit felmondtam, most munkaviszonyban vagyok. A férjem április 24-től megigényelné a GYED-et a kisfiunk két éves koráig. Aznap beadta a munkahelyén a szükséges nyomtatványt, fizetés nélküli szabadság igényt stb., ahol jelenleg próbaidejét tölti. Erre telefonon felhívták, hogy ki fogják rúgni. Elbocsáthatják-e őt így, próbaidő alatt, a gyed miatt kért fizetés nélküli szabadsági igény benyújtása után? Ha igen, fog-e gyedet kapni?
Köszönöm válaszát!

jodesz84 # 2013.01.08. 13:21

2012apr2-tol2013 jan.1-ig(pont 9honap)Magyarorszagon dolgoztam.Bejelentett munkaviszonyom van hataroztalan ideju szerzodessel.
Januar 2-tol tappenzen vagyok,mert babat varok.Junius elejere vagyok kiírva,addig tappenzen leszek.Elotte volt 2008.jul 1.tol-2012.marc26-ig Angliaba bejelentett munkaviszonyom.
Azt szeretnem megtudni,hogy jogosult vagyok-e gyedre es ha igen a fizetesem hany szazalekat fogom kapni es meddig?
Valaszukat elore is koszonom

nandy # 2012.11.14. 15:18

Ún. passzív GYED annak a szülőnek jár, akinek a biztosítási jogviszonya a GYED igénybevétele alatt jár le (ha nem a szülő nő igényli...).
Ebből adódóan a GYED igénylésekor aktív biztosítási jogviszony kellene, ami neked most nincs.

Biztosítási jogviszony lehet szerezni az álláskeresési ellátás igénylésével is. Álláskeresési ellátásra az jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőző 3 éven belül legalább 360 nap munkaviszonnyal rendelkezik.
További információk:
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Karesz42 # 2012.11.13. 22:02

Üdvözlök mindenkit.
Passzív gyeddel,és munkanélküli járadékkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.Furcsa,de nálunk én voltam gyeden(feleségem mást kap)
Nov.19-én jár le a passzív gyedemElőtte 10 hónapig közhasznú munkás voltam egy szoc.otthonban.Ezt megelőzően munkanélkülin,előtte 2 évig dolgoztam.Jogosult vagyok-e ismét munkanélküli járadékra?Közhasznúként először a középfokú min.-bért kaptam,majd az alap min.bért.Előtte a fizetésem nagyon jó volt,ezért a munkanélkülim is.Mire vagyok jogosult?Gyesre nem akarok menni.Időközben született egy másik kisfiú is,de azt mondták,hogy már őrá nem vehetm igénybe a passzív gyedet,mivel már azt eltörölték.Nem értem,hogy miért nem maradhatok tovább még 1 évig gyeden(a kisfiú 22-én lesz 1 éves,tehát még elvileg 1 évig maradhatnék vele)?
Köszönöm a választ.

mammamia # 2011.01.19. 14:39

Köszönöm válaszod.

nandy # 2011.01.14. 16:15

Igen. lehetséges.

mammamia # 2011.01.13. 23:21

Kedves Hozzáértők!

Szinte hasonló a helyzetem, egy kis dilemmával:
2011. februárjában jár le a passzív Gyed-em, 2009. júniusában szűnt meg a határozott idejű szerződésem. Állást még eddig nem találtam, és azon gondolkodom,hogy lehetséges-e a 3 éves korig igényelhető Gyes helyett inkább a munkanélküli központ felé indulni és ott igényelni munkanélküli ellátást, hátha ezen időszak alatt találok állást. (A háttérben azon dilemmázom, h. a munkanélküli összege sokkal magasabb.)

A válaszokat előre is köszönöm.

nandy # 2010.08.16. 07:48

4 év munkaviszony kell ahhoz, hogy a maximális időtartamra kapjad az ellátást.
Az ellátás alapjaként viszont az utolsó négy naptári negyedévet veszik.

pepe09 # 2010.08.15. 15:01

Lehet, hogy folyamatosan hülyeséget kérdezek, de ahogy olvasgattam az előző 4 naptári évet nézik.
Jelen esetben miért nem?

nandy # 2010.08.15. 12:07

Pepe:

Azért nem számít a fizetésed, mert az irányadó időszakban nem volt ilyen jövedelem. A GYED stb. pedig nem lehet alapja semmilyen ellátásnak.

pepe09 # 2010.08.14. 11:15

Még annyit, hogy miért a minimálbér 130%?Miért nem a fizetés számít?

pepe09 # 2010.08.14. 11:14

Na ez legalább jó hír.

nandy # 2010.08.14. 10:54

Nem, mert a felmondás óta eltelt 90 nap.

pepe09 # 2010.08.14. 10:41

Ja, illetve a másik, hogy amint lejárt a gyed egyből igényelhetem a munkanélkülit?nem kell 3 hónapot várnom amiatt, hogy én mondtam fel?

pepe09 # 2010.08.14. 10:39

nandy, köszönöm a gyors választ.
A 365 napom meg van bőven.Akkor az, hogy a fizetésem mennyi volt a gyed előtt semmit nem számít?
Akkor sem mehetnék táppénzre, ha a gyed után lenne 1-2 hónapig bejelentett munkaviszonyom?

nandy # 2010.08.14. 10:26

Az ellátások alapja a minimálbér 130%-a lesz.
A folyósítás első szakaszában (legfeljebb 91 napig) az alap 60%-át kapod majd, onnantól a minimálbér 60%-át.

nandy # 2010.08.14. 10:16

Munkanélküli ellátásra akkor vagy jogosult, ha az igénylést megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezel.
Ha megvan a 365 nap, akkor a passzív GYED lejárta után igényelhetsz munkanélküli ellátást.
Táppénzre nem vagy jogosult, mert a jelenlegi GYED mellett nincs biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyod (jellemzően munkaviszony).

A gyes-t bármely szülő (vagy nagyszülő) igényelheti.

pepe09 # 2010.08.14. 09:53

Tisztelt Szakértők!

2011. januárban lejár a passzív gyedem.Munkaviszonyom 2009. augusztusban szünt meg,én mondtam fel( amiért az egy másik dolog), tehát azóta passzív gyeden vagyok.
Keresek állást, de ha netán nem sikerül addig találnom, akkor jogosult vagyok-e álláskeresési járadékra közvetlen a gyed után?Vagy mivel én mondtam fel a gyed lejártától 3 hónap múlva kapnám-e az első járadékot?Mi alapján számolják a járadékot?
A másik dolog, hogy ha esetleg bejelentenek egy céghez akár csak 1 hónapra is, és utána elmegyek táppénzre vagy akkor megyek el munkanélkülire ez járható út-e?És ilyen esetben mi a tp alapja?
Tudom, hogy ezek mellett a gyest nem igényelhetem, de a férjem igénybe veheti-e?
Előre is ksözönöm a választ.

Szilvia