Vegrendelet

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.24. 10:40

vélelmezve a házastárs hozzájárulását a Ptk. 4:46. § szerint.)

Ingyenes ügyletre nincs vélelem.

osztap # 2025.09.24. 09:13

stonelady,

Azt írod, a két lakás bizonyíthatóan házastársi különvagyonod (az örökölt lakás nyilván, a másik is az?). De vajon a készpénzed is az-e? Vagy a fele a férjedé mint házastársi közös vagyon? Mert akkor nyilván csak a saját feledet ajándékozhatod a 3. gyerekednek, azaz ő Tőled kevesebbet kap, mint a másik kettő. (A másik felét a férjed ajándékozná neki, vélelmezve a házastárs hozzájárulását a Ptk. 4:46. § szerint.)

Másfelől, férjed is törvényes örökösöd, és ezért jogosult lehet kötelesrészre. Érdemes meggondolnod, hogy az ajándékozások után marad-e annyi vagyonod, hogy az ő kötelesrész iránti igényét (leegyszerűsítve: hagyatékod plusz az ajándékok összege, osztva néggyel, osztva hárommal) fedezze az örökrésze (a hagyatékod osztva néggyel)? Ha nem, igénye lehet a kötelesrészre a három gyerekkel szemben.

Ha külföldön vagy, ügyvédet akkor is tudsz fogadni Magyarországon. Egy konzultáció, mondjuk videohívással, nem ártana, mégiscsak tízmilliókról van itt szó.

drbjozsef # 2025.09.24. 08:35

Arra vegrendeletben nem hivatkozhatok, hogy neki mar adtam kp.- mert az kit erdekel?

Dehogyisnem. Életedben ingyenes juttatást kapott, erre egy csomó rendelkezést tehetsz a betudástól a köteles rész kizárásáig (bizonyos feltételek és határok között).

drbjozsef # 2025.09.24. 08:34

stonelady,

Ha én jól értelek, nincs teendőd, végrendeletre sincs szükséged.

Ha te úgy érzed, hogy mind a három gyerek ugyanolyan értéket kapott, akkor most az ajándékaiddal egálban vannak. Ha meghalsz/meghaltok, akkor a maradék vagyonotok pedig oszlik közöttük három felé. Hiszen a két lakás már nem öröklődik, az ajándékpénz már nem öröklődik.
Persze ha a további vagyonodról is rendelkezni akarsz, azt megteheted.

Sajnos olyan nincs, hogy te kitalálod, ők meg majd "nem tudnak" követelni egymástól. Nem tilos követelni, nem kötelező egyetérteniük veled, vagy a te eloszlásoddal.
Ha úgy érzed, hogy te igazságosan osztottad el, ezt meg is beszélted velük, ők elfogadták, beleegyeztek, akkor nem tudsz semmi olyat tenni a jövőre nézve, amivel kizárod a vitát. Mert vitatkozni nem tilos. A halálod után sem.

stonelady # 2025.09.24. 06:55

Kedves Mindenki!

Segitsegeteket kerem az alabbiakban:
3 felnott gyermekunk van. En jelenleg kulfoldon elek a ferjemmel, de hazakoltozok leszunk par honap mulva. Orokoltem anyukam utan egy kis lakast amiben jelenleg az egyik (1.)gyermekunk el es keszpenzt is. Van egy masik ingatlanom, amibe hazateresunk utan szeretnenk bekoltozni, jelenleg a masik (2.) gyermekunk el benne a csaladjaval. (mindketto ingatlan az en nevemen van, maganvagyon) Viszont ok el szeretnenek kotozni, sajat ingatlant vennenek.
3. gyerek jelenleg velunk el kulfoldon, valoszinuleg marad is kint. Szeretnem meg eletemben a jelenleg birtokomban levo dolgokat elosztani a gyerekek kozott, igazsagosan, hogy eselyuk se legyen egymastol kovetelni. (mondjuk nem olyan a kapcsolatuk, de hat... lattam en mar sokmindent.) Amig sikerul hazakoltozni, addig is szeretnem vegrendeletben rogziteni amit en igazsagosnak gondolok.
Az 1. gyereknek ajandekoznank azt a lakast, amiben amugy is most lakik. A 3., kulfoldon velunk elo gyereknek adnank annak az ingatlannak a tulajdonjogat, amibe mi nemsokara koltoznenk, az en, es a ferjem haszonelvezetevel terhelten. (mivel a gyerek ugysem szandekozik hazaterni, eladni sem akarna, nekunk meg mar a B. oldal forog...) A ket ingatlan ara kb. megegyezo erteku. A 2. gyerek, aki viszont mashova, sajatba menne, neki kp.-t adtam, mint ajandek, a tobbiek ingatlanjanak ertekeben ugyanannyit. Ha hazaertem, termeszetesen mindezt le fogom papirozni ugyved altal, azonban barmikor barmi tortenhet, szeretnem ezt egyelore vegrendeletben rogziteni. Az OK, hogy a 2 gyerekre 1-1 ingatlant hagyok. De a 3. gyereknek mar kifizettem a "neki jaro" osszeget, hogy haladni tudjon.
Hogyan tudom ezt vegrendeletbe foglalni -jelenleg ugyved nelkul, kezzel irtba. Ismerem a kovetelmenyeit-, hogy a 2. gyerek ne tudjon tobbet kerni a masik kettotol, ha ra vegrendeletileg elvileg "semmit" nem hagyok, mert mar o megkapta penzben a "reszet" ? Itt a kotelesreszre gondolok... Meg aztan, hogy nez az ki, hogy ra vegrendeletileg nem hagyok semmit. Arra vegrendeletben nem hivatkozhatok, hogy neki mar adtam kp.- mert az kit erdekel? Most hogyan tudom biztositani az egyenloseget, addig is, amig ugyved elott mondjuk lemondanak egymasnak a majdani kotelesreszrol? Nincs meg szandekomban lehuzni a rolot, de sose lehet tudni...

Masik kerdes: fentiek a jelenleg tulajdonomban levoekre vonatkoznak. Errol szolna vegrendelet. Azonban ha 100 evig elek es meg lesz valami vagyonkam, az ugye a vegrendeletieken kivul 3 egyenlo aranyban fog oroklodni? Ha kulfoldon irom a vegrendelkezest a magyarorszagon levo vagyonrol az ugye azert nem akadaly? Koszonom, ha segitetek, mi a helyes megoldas.