„vélelmezve a házastárs hozzájárulását a Ptk. 4:46. § szerint.)”
Ingyenes ügyletre nincs vélelem.
„vélelmezve a házastárs hozzájárulását a Ptk. 4:46. § szerint.)”
Ingyenes ügyletre nincs vélelem.
stonelady,
Azt írod, a két lakás bizonyíthatóan házastársi különvagyonod (az örökölt lakás nyilván, a másik is az?). De vajon a készpénzed is az-e? Vagy a fele a férjedé mint házastársi közös vagyon? Mert akkor nyilván csak a saját feledet ajándékozhatod a 3. gyerekednek, azaz ő Tőled kevesebbet kap, mint a másik kettő. (A másik felét a férjed ajándékozná neki, vélelmezve a házastárs hozzájárulását a Ptk. 4:46. § szerint.)
Másfelől, férjed is törvényes örökösöd, és ezért jogosult lehet kötelesrészre. Érdemes meggondolnod, hogy az ajándékozások után marad-e annyi vagyonod, hogy az ő kötelesrész iránti igényét (leegyszerűsítve: hagyatékod plusz az ajándékok összege, osztva néggyel, osztva hárommal) fedezze az örökrésze (a hagyatékod osztva néggyel)? Ha nem, igénye lehet a kötelesrészre a három gyerekkel szemben.
Ha külföldön vagy, ügyvédet akkor is tudsz fogadni Magyarországon. Egy konzultáció, mondjuk videohívással, nem ártana, mégiscsak tízmilliókról van itt szó.
„Arra vegrendeletben nem hivatkozhatok, hogy neki mar adtam kp.- mert az kit erdekel? ”
Dehogyisnem. Életedben ingyenes juttatást kapott, erre egy csomó rendelkezést tehetsz a betudástól a köteles rész kizárásáig (bizonyos feltételek és határok között).
stonelady,
Ha én jól értelek, nincs teendőd, végrendeletre sincs szükséged.
Ha te úgy érzed, hogy mind a három gyerek ugyanolyan értéket kapott, akkor most az ajándékaiddal egálban vannak. Ha meghalsz/meghaltok, akkor a maradék vagyonotok pedig oszlik közöttük három felé. Hiszen a két lakás már nem öröklődik, az ajándékpénz már nem öröklődik.
Persze ha a további vagyonodról is rendelkezni akarsz, azt megteheted.
Sajnos olyan nincs, hogy te kitalálod, ők meg majd "nem tudnak" követelni egymástól. Nem tilos követelni, nem kötelező egyetérteniük veled, vagy a te eloszlásoddal.
Ha úgy érzed, hogy te igazságosan osztottad el, ezt meg is beszélted velük, ők elfogadták, beleegyeztek, akkor nem tudsz semmi olyat tenni a jövőre nézve, amivel kizárod a vitát. Mert vitatkozni nem tilos. A halálod után sem.
Kedves Mindenki!
Segitsegeteket kerem az alabbiakban:
3 felnott gyermekunk van. En jelenleg kulfoldon elek a ferjemmel, de hazakoltozok leszunk par honap mulva. Orokoltem anyukam utan egy kis lakast amiben jelenleg az egyik (1.)gyermekunk el es keszpenzt is. Van egy masik ingatlanom, amibe hazateresunk utan szeretnenk bekoltozni, jelenleg a masik (2.) gyermekunk el benne a csaladjaval. (mindketto ingatlan az en nevemen van, maganvagyon) Viszont ok el szeretnenek kotozni, sajat ingatlant vennenek.
3. gyerek jelenleg velunk el kulfoldon, valoszinuleg marad is kint. Szeretnem meg eletemben a jelenleg birtokomban levo dolgokat elosztani a gyerekek kozott, igazsagosan, hogy eselyuk se legyen egymastol kovetelni. (mondjuk nem olyan a kapcsolatuk, de hat... lattam en mar sokmindent.) Amig sikerul hazakoltozni, addig is szeretnem vegrendeletben rogziteni amit en igazsagosnak gondolok.
Az 1. gyereknek ajandekoznank azt a lakast, amiben amugy is most lakik. A 3., kulfoldon velunk elo gyereknek adnank annak az ingatlannak a tulajdonjogat, amibe mi nemsokara koltoznenk, az en, es a ferjem haszonelvezetevel terhelten. (mivel a gyerek ugysem szandekozik hazaterni, eladni sem akarna, nekunk meg mar a B. oldal forog...) A ket ingatlan ara kb. megegyezo erteku. A 2. gyerek, aki viszont mashova, sajatba menne, neki kp.-t adtam, mint ajandek, a tobbiek ingatlanjanak ertekeben ugyanannyit. Ha hazaertem, termeszetesen mindezt le fogom papirozni ugyved altal, azonban barmikor barmi tortenhet, szeretnem ezt egyelore vegrendeletben rogziteni. Az OK, hogy a 2 gyerekre 1-1 ingatlant hagyok. De a 3. gyereknek mar kifizettem a "neki jaro" osszeget, hogy haladni tudjon.
Hogyan tudom ezt vegrendeletbe foglalni -jelenleg ugyved nelkul, kezzel irtba. Ismerem a kovetelmenyeit-, hogy a 2. gyerek ne tudjon tobbet kerni a masik kettotol, ha ra vegrendeletileg elvileg "semmit" nem hagyok, mert mar o megkapta penzben a "reszet" ? Itt a kotelesreszre gondolok... Meg aztan, hogy nez az ki, hogy ra vegrendeletileg nem hagyok semmit. Arra vegrendeletben nem hivatkozhatok, hogy neki mar adtam kp.- mert az kit erdekel? Most hogyan tudom biztositani az egyenloseget, addig is, amig ugyved elott mondjuk lemondanak egymasnak a majdani kotelesreszrol? Nincs meg szandekomban lehuzni a rolot, de sose lehet tudni...
Masik kerdes: fentiek a jelenleg tulajdonomban levoekre vonatkoznak. Errol szolna vegrendelet. Azonban ha 100 evig elek es meg lesz valami vagyonkam, az ugye a vegrendeletieken kivul 3 egyenlo aranyban fog oroklodni? Ha kulfoldon irom a vegrendelkezest a magyarorszagon levo vagyonrol az ugye azert nem akadaly? Koszonom, ha segitetek, mi a helyes megoldas.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02