Ez európa ..vagy nagyobb lett a "Balkán"?


szebe # 2004.05.21. 12:36

Elnézést, hogy most válaszolok, de nem működött az internetszolgáltatás.
Olyan nincs, hogy napi 8 nyolc óra, csak olyan, hogy heti 40. A munkaidő átszervezéséhez természetesen a te hozzájárulásod (alá kell írnod)szükséges az egyoldalú módosítás nem lehetséges. Természetesen te mondhatod, hogy nem vállalod, de alapos indokkal pl: közlekedés megoldatlansága, családi problémák, esti iskolába járás stb. Azt azonban tudnod kell, hogy ha munkáltató tudja bizonyítani, hogy működéséhez az új munkarend előnyősebb és az egész munkahelyet érinti - és te nem vállalod - akkor felmondhat. Rendes felmondás esetén végkielégítésre vagy jogosult 1992. évi XXII.tv: Végkielégítés
95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].
(3) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a (4) bekezdésben meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni

  1. a szabadságvesztés, a közérdekű munka, valamint
  2. a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság

időtartamát.
(4) A végkielégítés mértéke

  1. legalább három év esetén: egyhavi;
  2. legalább öt év esetén: kéthavi;
  3. legalább tíz év esetén: háromhavi;
  4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
  5. legalább húsz év esetén: öthavi;
  6. legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.
(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

  1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.
A rendkívüli felmondás is elképzelhető az alábbiak alapján, de akkor nem jár végkielégítés: 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

Azt nem tudom, hogy ez utóbbi érvényes -e a te esetedben.

the big cat # 2004.05.20. 16:11

A munakidőkeretben való foglalkoztatás nagyon is európai, ilyen mindenhol létezik, létezett, és meglehetősen általános is.

Viszont ezt egyoldalúan nem vezetheti be, ha a munkarend a munakszerződésben van rögzítve. Jó hülye, ha így van, mert azt épp nem kell ott rögzíteni.

Vadász # 2004.05.20. 15:55

Kedves szebe!!!
Akkor ez a rendszer amit felvázoltam nem ütközik a munka törvénykönyvel??Ha elfogadom -juk minden szabályos?Lehet így is dolgoztatni?
?MI van a nyolc órás alapjoggal?
Ez európa?
Vadász

szebe # 2004.05.20. 14:59

Egyoldalúan nem módosíthatja, viszont ha nem fogadod, el esetleg más úton próbál borsot törni az orrod alá.

Vadász # 2004.05.20. 13:11

Sziasztok!Egy kis munkajogi segítség kellene.Ma még kétműszakos munkakörben dolgozunk,ezt is rögzíti a munkaszerződésünk,d e június -1-től a munkátató előállt egy uj munkarendel ami a következő:háromszor egymást követően 12 óra munkavégzés majd három nap szabad,s ez így folyamatossan beleértve a hétvégéket is.Kérdésem az hogy megváltoztatthatja -e a munkálltató önkényessen a munkaszerződésben rögzített munkarendet,az ő szája íze szerint ,és mi kötelessek vagyunk -e ezt elfogadni,TÖRVÉNYES EZ MA MAGYARORSZÁGON??