Igazgatoi utasitas


the big cat # 2003.04.15. 19:10

Szabad piac van, annyiért adja amenyiért akarja, neked nbem kötelező igénybe vened, és így már egy filléredbe se kerül.

A WC papír, vagy a vilanyszámla etől különböző dolog, mivel azok vagy valamilyen higiéniai előírás, vagy mondjuk a a normális munkavégzéshez szükségesség miatt amunkáltatót terhelő költségek, de az internet vagy atelefon magánhasználata semmilyen formában nem a munkáltató által kötelezően viselendő költségek közé tartoznak. Nincs ebben semmi megalázó, a munkáltatód nem akarja, hogy magáncélra használd az internetjét. És ezt teljes joggal teszi.

Csak úgy egyszerűen nem szedheti be a zsoszót, mivel az Mt. tilja, hogy amunkavállaló írásos beleegyezése (vagy bírósági döntés) nélkül bármit is letiltsanak vagy levonjanak a fizetésből. Másrészt pedig erről számlát vagy nyugtát köteles kiállítani. Ha nem így jár el, akkor már megszegi a törvényt. Tehát semmiféel automatikus levonásnak helye nincs, de ha szabályosan kiszámláz egy előzőleg közölt tarifával számított összeget, akkor te köteles vagy azt kiegyenlíteni, mivel az utasításban írtakat te tudomásul vetted, és azok tudatában használtad, mintegy elfogadva a szolgáltatási szerződési ajánlatot a céges netet magáncélra. Ez egy polgárjogi kötelem kettőtök között.

És ez teljesen szabályozott. Nincs itt semmiféle vadnyugat, és semmiféel megalázás. Ha valaki valamit igénybe vesz a saját céljaira, annak általában fizenie kell érte, semmi sincs ingyen. A munkáltatónak minden joga megvan, hogy egyik napról a másikra ilyet bevezessen. Mert ez nem közút, hanem az ő magántulajdonú erőforrása, aminek használatáért pénzt szedhet, ha eddig nem tette, az a jó szivén múlt, ez nem konstituál semmiféel jogot az ingyenesen igénybevevő oldalán. Sehol semmi sem kötelezi, hogy tűrnie kellene, hogy a céges erőforrásokat magáncélra használják a munkavállalók, Sőt! Valójában, ha ilyen van, akkor a munkáltatónak ezeket a dolgokat természetbeni juttatásként kellene elszámolnia. Persze adóhivatalnok legyen a talpán, aki ezt bizonyítani tudja.

A másik oldalon sincs kötelezettség a ahasználatra, ha nem teszik az ára, egyszerűen ne használd, ami gondolom a végső cél.

fz22 (törölt felhasználó) # 2003.04.15. 18:53

Nem a szemelyes adatokon van most a hangsuly. Bar ez is megerne egy kulon topikot.

Azt teljesen termeszetesnek tartom, hogy a munkan feluli, szemelyes adatforgalom ne a munkaadot terhelje.
Ha 10 Ft ba kerul akkor a munkavallalo is fizessen 10 Ft.-ot a szemelyes adatforgalmaert! De ne 150-et!! Erezekeled a kulonbseget? Annak megalazo voltat?? azt, hogy gyakorlatilag igy holnaptol a budipapirt, a villanyszamra rad eso reszet is kiszamlazhatjak ...

Amugy meg a ceg nem mint internet szolgaltato all kapcsolatban az alkalmazottaival - semilyen szerzodes nem letezik - hanem egyszeruen beszedi es zsebrevagja a zsozsot!
A jogi hattere erdekelne a dolognak, es nem az, hogy szerintetek jo vagy nem jo otlet ... ugyanugy mint ahogy egy utmenti falu sem talalhatja ki, hogy ezentul minden arra jaro autotol utvamot szed, ugyanugy a ceg-munkavallalo ilyen jellegu kapcsolata sem lehet teljesen szabalyozatlan vadnyugat. Vagy megis?!?!?

the big cat # 2003.04.15. 14:58

Mégha az intézkedsét sérelmesnek tartod is, valójában teljesen jogszerű.

Tudatták veled, hogy figyelik a forgalmat, tehát ha személyes adatokat nem kívánsz a tudomásukra hozni, akkor nem használod magáncélra.

Ha cég csak pénzért engedélyezi a magáncélú használatot, akkor ezt minden további nélkül megteheti, és árat is szabhat hozzá. Te eldöntheted, kívánsz-e ennek a szolgáltatásnak fogyasztója lenni.

Ugyanez igaz a munkahelyi magáncélú telefon használatra is.

Béres-Deák Attila # 2003.04.15. 10:59

Azt azért be kellene látni, hogy a munkahelyen sem a telefon, sem az internet használati lehetőség nem szociális juttatás. Az elektronikus levél, ha munkahelyre érkezik, ugyanúgy működik, mint egy normál levél. Az a cégnek szól. Mintahogy a magán (hagyományos) leveleidet nem a cég pénzén adod fel, ugyanúgy tartózkodnod kell a munkahelyi elektronikus levelezés magán célú felhasználásától. Én személy szerint üdvözlöm az ilyen munkáltatói intézkedéseket.


attika

fz22 (törölt felhasználó) # 2003.04.15. 10:49

A kovetkezo kerdesre keresem a valaszt, remelem akad itt olyan aki jaratos a temaban. Nehez tomoren osszefoglalni de megprobalom:

IT cegrol van szo ...
Igazgatosag dontes szuletett arrol, hogy a dolgozok internet forgalmat ezentul naplozni fogjak - meg ez is adatvedelmi jogsertes, amennyiben a dolgozo nem jarult hozza, marpedig ez a kerdest fel sem merult - es szemelyes jellegu forgalmukat a dolgozokra terhelik. A piaci ar tobbszoroset is meghallado Ft/1MB arat szabtak meg, nem titkolva, hogy a cegnek, a plusz adatforgalom nem jelent tobblet kiadast (fix osszegu havi dijat fizetnek az internet szolgaltatonak) Ez a dontes engem a papi kilencedre, huberi dezsmara emlekeztet ;-)
Senki sem irt ala semmit, egy igazgatoi korlevel formajaban hoztak a dolgozok tudomasara a tervezet lepest.

A kerdesem a kovetkezo: Mikent kezelendo a helyzet, az igazgatoi utasitas be nem tartasa jarhat e azonnali felmondassal, valamint hogy az ilyen lepes csak a joerzes, etika iratlan szabalyait szegi meg, vagy a sokkal kezzelfoghatobb munka tvk-et is?

Udv
fz22