minimál bér

zsolo # 2004.06.03. 18:42

Sz.Attila!

Kössz,hogy hozzászoltál és figyelmeztettél arra ,hogy ne gunyolodjak!Igazad van egy kicsit nyers voltam!
De a" big cet"olyan nagy álltalánosságokrol beszél amiket mindenki tud!
Ezen a fórumon eseteket mondanak el jóérzésü emberek amiket az ilyen BIG félék kritzálnak véleményeznek sött sokszor csalonak titulálják a beirót!!
Kérdem én mi jogon!!!!!
Ha nem tud az okoskodáson kivül semmi jót mondani akkor inkább ne is irjon,valahogy szerintem a beiroknak nem erre van szükségük.
Válaszolva neked sajnos nincs kivel összefognom mert egyedüli dolgozó vagyok voltam ennél a cégnél!
Leirhatnám konkrétabban is az ügyet de nemlátom sok értelmét!

Üdv Zsoló

Zsoló /szorgos népünk gyözni fog:-)/

szajbertattila # 2004.06.03. 18:15

Szia Zsolo,

nem tartom jónak, hogy gúnyolódsz ... igazuk van a nyilatkozóknak - ha annyit papírozna le mindenki, amenyiért tényleg dolgozik, és nem menne bele trükkökbe a saját hátrányára, akkor nem tudna kit alkalmazni a munkáltató ... elég baj az, hogy megjártad, de ezt most ne feszegessük ...

látok egy elméleti megoldást - döntsd el, bevállaod -e vagy nem: szerintem nincs akadélya annak, hogy bizonyítsd, hogy a tényleges béred több volt, mint ami a papíron szerepelt ... csak így akartak szerződni, máshgy nem .... ha vannak még hasonló helyzetben lévők a cégnál - fogjatok össze ... perzse ennek van büntetőjogi vonzata is, de nem biztos, hoy eljut odáig az ügy - ez benne a bevállalás (de ha el is jut - kérdés mi lenne a büntetés). A munkaügyi peren kívül lehet próbálkozni a munkaügyi felügylettel is - biztos van ott más szabálysértés is ... az adóhatósággal is ... stb: a lényeg: ha egy jól előkészített "lépéslistával" állsz a munkáltatód elé, akkor le lehet vezetni, hogy bírságokkal, többletjárulákokkal, adókkal, egyéb fizetési kötelezettségekkel, büntetőüggyel stb. sokal rosszabbul fog járni anyagilag, ha nem fizeti ki az elmaradást. Ez senkinek se jó - de ha jogérvényesítés van, akkor következetesen fogod tenni, amiket kell ... perzse ez nem könnyű, sok idegeskedés, ellenszevek, feszültség (plusz ajénlott megfinanszírozni egy szakembert is) ... Szóval gondold át, hogy bevállalnál -e egy ilyet, és azt is, hogy hogyan tudod bizonyítani, a ténylegesen béred összegét (tanúk kifizetéskor, hasonló rendszer másnál stb..)

the big cat # 2004.06.03. 18:06

Neked pl. a mi ajavaslatod? Mindenki csaljon, lopjon, hazudjon, amennyit bír?

zsolo # 2004.06.03. 17:21

Szakbarbár !!

Legyél a megváltonk lehet,hogy menne neked !
Big cat!
Neked csak a lator szerepe jutna!

Már elnézést kurva okossak vagytok de még eddig ajól bevált szövegen kivül semmi olyat nem mondtatok amit az egyszerü ember ne tudna!
Atörvényes dumát én is tudom de ettöl még emberek ezrei mennek tönkre!!
És egyre jobban úgy érzem hogy az ilyen okostojások miatt!!
TÁN NEM VÁLLALTI JOGÁSZOK VAGYTOK?

the big cat # 2004.06.03. 15:21

Köszi Szakbarbár, pontosan összefoglaltad amit én is írtam volna.

csufi99 # 2004.06.03. 11:50

Igazad va, de ne gondolj bele olyanokat, amit csak feltételezel...Én is írtam, a munkavállalóknak kellene egységesen okosan fellépni, esély? Ki tudja, messze van még. S én nem keverem ösze a dolgokat, nagyon sajnálom, ha valaki ezt félreérti.
Talán annyi a különbség én nem úgy fogom fel mások helyett is adózom, bérből, fizetésből élek, egyértelműen minden fillér után adót fizetek. Az adózás visszáságaiba meg bele sem mennék, mert oldalakat vitatkozhatnánk, munkáltató ilyen-olyan, a vállalkozásokról ne is beszéljünk.Én a tapasztalaimra építek, s ma egy vállalkozó több milliós kocsival a feneke alatt, amit ráírat, akire kell, kaphat ellátásokat, míg a valóban kis jövedelmű nem. S itt abba is hagyom, szemünk előtt folyik egyes rétegek milliomossá, sőt milliárdossá válása. S itt abba hagytam részemről, ne feszegessük, mennyi adót fizet, öt kocsit lízingel, hogy kivegye a pénzét. Részemről stop.
Talán az nem tetszett ebben az álláspontban, hogy összeugrassza az embereket, szembe állítja egymással, s ezt nem szeretem. Nem ő és a hasonló emberek felelőssége elsődlegesen hogy ilyenek a viszonyok, amilyenek, ők egyet tanultak meg, azt sem mindenki, alkalmazkodni a körülményekhez, s erre a megélhetés kényszere viszi, vitte rá őket mindig.
Remélem nem írtam olyat, ami vitát szít, semmi kedvem hozzá. Gondból van elég, s inkább a kíváncsiság vezet ide, meg néha hátha tudok valamit én is segíteni...

Szakbarbár # 2004.06.03. 11:28

Két dologról van itt szó és ne keverjük őket, mert a végén ez lesz belőle, hogy az a rossz, aki rendesen adózik.

Az egyik az, hogy az adó annál több, minél több a jövedelem, ezért magas kereset után több adót kell fizetni. Ez az arányos közteherviselés, ami teljesen rendben van, és ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki milyen játékhoz asszisztál a rajta meggazdagodni akaró munkáltatónak.

Az pedig egy teljesen más kérdés, hogy a 38% nem lenne 38, csak kevesebb, sőt talán a 18% sem lenne ennyi, ha mindenki fizetne valamennyit. Az állam csak a tisztességesen adózók/vállalkozók után jut adóbevételhez, úgyhogy kénytelen tőlük beszedni a többiek adóját is: azokét, akik nincsenek bejelentve, azokét, akik minimálbéren vannak papíron, mert az adójóváírás miatt nekik sincs adójuk és azokét, akik ilye-olyan vállalkozási formában – pesties kifejezéssel élve - elköltségelik magukat.

Az, hogy a minimálbéres, a papíron részmunkaidős meg az egyáltalán be nem jelentős formák kialakultak, sőt kifejezetten divatosan lettek, nem csak a gonosz munkáltatók miatt van, ehhez kellett a munkavállalók aktív közreműködése is, akik időleges előnyökért belementek ebbe. Tizenvalahány éve kezdődött ez az egész, amikor még nem az volt, hogy vagy így, vagy sehogy. Mostmár lehet, hogy így van, de az elején még az volt, hogy milyen jó ez, mert így többet kap mindenki. És aki csak ezt látta meg így gondolkodott, az belement. Ennek a levét issza most ő (táppénz, nyugdíj, követelhető járandóságok), az ezt visszautasítók (38% szja, 33,5% közteher a munkáltató oldalán) és végsősoron az egész költségvetés (na ide hadd ne mondjak példákat).

Ha a fehérből tudott szürke meg fekete lenni, akkor visszafelé is működnie kellene a rendszernek, csak el kellene kezdeni. Azzal, hogy senki nem megy el ilyen feltételekkel dolgozni. Meddig bírnák a munkáltatók? Hetekig, néhány hónapig maximum. Ha nem találna más munkaerőt, csak olyat, aki rendesen bejelentve hajlandó dolgozni, akkor nem tudna mit tenni, minthogy így alkalmazza. Amelyik meg nem bírja kinyögni a közterheket, az zárjon be, szűnjön meg, stb., majd lesz több munkája annak, aki rendesen foglalkoztat és fel fog venni több embert. Amíg másik kettő áll sorba mindenkinek a zsebbe fizetős munkahelyére, addig nincsenek a munkaadók rákényszerítve arra, hogy rendesen bejelenték az alkalmazottakat.

De ahelyett, hogy az érintettek tennének valamit, sokkal egyszerűbb sajnálni magunkat azért, hogy kitólnak velünk a munkáltatók, mint fellépni ezellen. Kérdezem azoktól, akik azt mondják, hogy nincs más munkalehetőség és ezt is meg kell becsülni, hogy hány álláshirdetést olvastak végig az elmúlt évben, hányszor próbáltak meg rendes helyet találni illetve hányszor szidták a céget vagy sajnálták magukat?
Amíg utóbbi volt többször, addig nem fog változni semmi.

csufi99 # 2004.06.03. 09:13

Az lenne szép, ha mindenki okos lenne, s mindenki nemet mondana az ilyen ajánlatokra, mert ez valóban csalás. Csakhogy zsolonak igza van, nem a csórót kell bántani, aki kiszolgáltatottnál is kiszolgáltatobb.
Az adóhoz meg annyit, mindenki (többség -megfizeti azt az adót, amit előírnak a törvények. S erről az a véleményem, hogy persze lehet arra hivatkozni azért magas a felső sáv, mert vannak csalók. Ravasz hivatkozás. Úgy is lehetene megfordítani, a felső sáv legyen még magasabb a gazdagoknak, kész nevetség , hogy a sáv alján levő annyit fizet százélokosan, mint, akinek a havi jövedelme milliós, több száz ezres. Õket nem lehet hibáztatni, miért nem fizetnak erkölcsi alapon többet, no ez butaság, a törvényeket meg ugye ott hozzák, ahol a jövedelem is a magasnál magasabb kategóriába esik. Ez erkölcsös? Kettészakadt ország vagyunk, van a felső tízezer, s van a többi. Csalásra nincs mentség, ez igaz, de valahol máshol és másokat kellene már helyretenni. Örök igazság, mindig a csórón csattan az ostor. Hirdethetjük az igét, ne menj bele , ez csalás, de azt nem tudjuk megmondani hogyan éljen meg tisztességesen. Majd ha erre is tudjuk a választ, joggal bírálhatjuk.... addig is maradnak a tények, kénytelen belemenni csalásba...s ehhez nem kell persze felmentést adni, csak tudomásul kell venni, s nem bántani.

zsolo # 2004.06.03. 06:59

Miért fizetsz több adót?????????
Tudtommal az adózás szabályozva van százalékosan!! Vagy nem??
Ha sokat fizetsz sokat is keresel,és örülj annak,hogy ilyen kivételes helyzetben vagy!!
A második bekezdéseddel egyetértek de akkor sem azokat kell szidni akiket sajnos a telhetetlen munkaadók minmál béren dolgoztatnak!!
Ha van gyereked és egyszer ilyen helyzetbe kerülsz/nem kivánom/akkor aztmondod neki,hogy nem válaltam el a munkát arany gyermekem mert ez a csunya bácsi csak létminimumra akart bejelenteni a többi 100000-et meg zsebbe tenné ugyhogy egy darabig még kaját sem kapsz!!!

:-))

the big cat # 2004.06.03. 04:46

Természetesen fizetek adót, méghozzá nem is keveset. De pont annyival többet fizetek, mint kéne, amennyit mások nem fizetnek be.

De az nem csak SZJA kérdés. rengeteg TB-t fizetnek a cégek és amagánszemélyek, ahelyett, hogy ezt bérként fizetnék ki, mivel a sok minimálbérre bejelentett zsebbekapós által befizette TB nem fedezi az ellátásokat.

Mindjárt meg lehetne élni kevesebből is, ha nem volna annyi csalás.

zsolo # 2004.06.02. 21:06

Big cat!

Isten nem ver bottal!!!!!!!!!!!!

:-))

Kérdés TE FIZETSZ ADÓT?????????????

the big cat # 2004.06.02. 19:04

Aki feketepénzért dolgozik, saját maga dönt úgy, hogy feladja ajogait, plusz még adócsaló is lesz.

Az országban a többség, akár hiszed akár nem, törvényesen megfizeti az adót azok helyett is akik felhatalmazva érzik magukra az adócsalásra, így a tisztességeseknek még kevesebb jut.

A szociális helyzet, vagy az hogy mások csalnak sem erkölcsi, sem jogi alapot nem ad senkinek a csalásra.

zsolo # 2004.06.02. 18:28

Szia! big cat

Nem tudom hány éves vagy,de én már dolgoztam sok helyen és az a véleményem,hogy a normális helyeken ahol hivatalos a fizetés/könnyü fizikai munkárol vanszó/ott jogilag minden rendben de éhen halsz a fizetésedböl!!!!
Vagyis kb.200000 ft.bruttonak kell lennie ahoz,hogy eltarsd aránylag normális szinten a családodat!
Ha tudsz nekem ilyen helyet megyek bárhol legyen is!!!
És még valami,amig ilyen országban élünk ahol a munkaadok azt csinálnak a munkavállalóval amit csak akarnak ,mert ha kinyitod a szádat kivagy rugva jelszó a menö,addig sajnos a félig fekete pénz a leg elfogadhatobb megoldás!
Én 40-ven vagyok!!!

Üdv: Zsolo

the big cat # 2004.06.02. 12:54

Mégis, hogy dolgozhattál fizetés nélkül 2 évig?

Egyébként azt a pénzt követelheted, ami a munkaszerződésedben van, 3 évre visszamenően, és ezért bírósághoz is fordulhatsz.

Nem tudom, mit jelent a "mint mindenhol" kitétel, de meglepődnél, ha tudnás, hogy mennyire nem "mindenhol" alkalmazzák így az embereket. Sajnos nagyon elterjedt a feketemunak, és minimálbér+zsebbe fizetés, de jó tudni, hogy ilyenkor a munkáltató és munkavállaó társtettességben követ el adócsalást, ami bűncselekmény.

zsolo # 2004.06.02. 12:44

Jó napot!!

GK.vezető vagyok /voltam/egy cégnél! Problémám a következö:létminimumra voltam bejelentve amit az elsö évben meg is kaptam,de két éve már a papirt sem iratják alá és pénzt sem kapok!!!
Tudni kell,hogy ezen a helyen mint mindenhol a minimálbér felett kapott az ember egy bizonyos kialkudott összeget adómentesen .
Kérdésem: Betudom e hajtani az elmaradtt minimálbért !
Ha valaki tud valami jó tanácsot adni az kérem irjon!
z.tek@chello.hu
Köszönettel Zsolo