E címen belül kénytelen vagyok darabolni a per részeit, mivel túl hosszú. Intő példa köztisztviselőknek minden pontja, kevés az esélyed, hogy igazat adjanak. S , ha mégis egy kicsit azt is ilyen felemás módon, mint ezt a képzettségi pótlékot, melyet megnyertem, csak némi szépséghibája van az ítéletnek,íme röviden:
Képzettségi pótlék:
Kifizetését a 21/2000 (X.11.) sz. önkormányzati rendelet írta elő a 2001. október 11-től -2001. június 30-ig terjedő időszakra, a képzettségi pótlékra jogosító munkakörök és képzettségek azonban az SZMSZ (ügyrend) mellékletében feltüntetésre nem kerültek. Ennek ellenére a jegyző döntése alapján a hivatalban dolgozó egyes köztisztviselők pótlékban részesültek, amely pótlék 2002. január 1-től beépítésre került az illetménybe, oly módon, hogy a munkáltató az illetmény megállapításánál pozitív irányú eltérést alkalmazott.
….
Alaposnak találta a megyei bíróság a képzettségi pótlék megfizetésére vonatkozó fellebbezési kérelmet azon az alapon, hogy a képzetségi pótlékot az alperes elismerte. Az alperes jegyzője a tényállásban foglaltak szerint a felpereshez írt levelében elismerte, hogy a képzettségi pótlék a felperesnek jár és intézkedni fog a kifizetés iránt. … Nyilatkozata az MT. 6. §. (1) bekezdésében foglalt olyan egyoldalú munkáltatói nyilatkozat, amelynek a (4) bekezdés szerinti közlése is megtörtént… egyoldalúan nem vonható vissza csak az MT. §- ában foglalt rendelkezések szerint támadható meg. Az MT. =.§. (5) bekezdése értelmében ez vonatkozik az egyoldalú nyilatkozatra is.
A megyei bíróság vizsgálta azt is, hogy az elismerés milyen összegre vonatkozott.
Ennek érdekében meghallgatta… a munkáltatót, aki azonban az elismert összegre pontosan nem emlékezett. A felperes által benyújtott keresetlevélből és ahhoz csatolt felperes ügyvédjének 2003. február 7-én írott leveléből megállapíthatóan az elismerés a 21/2000. (X.11.) Ökr. Hatályba léte idejére járó összegre vonatkozott. Az összegszerűséget az alperes nem vitatta.
A megyei bíróság ennek alapján az alperes elismerésére figyelemmel az eredeti kereseti kérelemben foglalt összegben ítélte meg a felperes javára a képzettségi pótlékot…
Az ezt követő időre hátrányos megkülönböztetésre alapozott felperesi igényt nem találta alaposnak. Az a tény, hogy alperes egyes köztisztviselők részére képzettségi pótlékot folyósított hátrányos megkülönböztetésnek nem értékelhető. A felperes ugyanis a hátrányos megkülönböztetést arra alapozta, hogy női mivolta miatt nem részesült képzettségi pótlékban. Ez, figyelemmel a pótlékban részesülők összetételére, nem állapítható meg.
Ezt a döntés még el is fogadnám, azonban a beadványomban leírtakra nem ad magyarázatot.
Beadványomban később a képzettségi pótlék megállapításával kapcsolatban azt kértem, hozzanak azonos helyzetbe a hasonlóan pótlékban részesülőkkel, miután egyértelművé vált a per során, hogy az valóban továbbfolyósításra került, jogalap nélkül 2001.július 1-től december 31-ig, majd csoportos diszkriminációt alkalmazva azt más címen folyósította tovább a munkáltatóm, 2002. január 1-től, ( ezt is utólagosan minősítette eltérés alaklmazásnak, tény, hogy még 2002, februárjában is képzettségi pótlék címén számfejtették, ezt sem tisztázták, vélhetően márciusban január 1-től visszamenőleg történt meg ez az „átminősítés”, meghallgatása során azzal indokolva eljárást, hogy valamennyi dolgozó illetménye csökkent volna. A beadványomban nem női mivoltomra hivatkoztam, arra a tényre, hogy míg az én második diplomám megfelelt a jogszabályi előírásoknak, mégsem kaptam azt meg, s tudtommal az egyedüli voltam, aki rendelkezett második képesítéssel, mégsem állapította meg azt a munkáltató, ám e második képesítésem többszörösen is jól alkalmazható volt, ha szükség volt többlet munkámra, míg mások jogi alap nélkül nélkül részesültek e pótlékban, s még azt sem tisztázta a bíróság meddig is kapták a pozitív irányú eltérés alkalmazásával.
Anyagi kihatás nélkül, miért nem mondta a bíróság igenis törvénytelenül járt el munkáltatóm, ezt bebizonyosodott. Nem mondta ki, hogy igenis csoportos diszkriminációt alkalmazott, mikor ezen dolgozókat részesítette a pozitív irányú eltérés lehetőségét alkalmazva, s nem a munkateljesítményt vizsgálta valamennyi dolgozónál, ezt maga mondta el maghallgatása során.