rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíjba


kévus # 2011.03.01. 23:28

Kedves Szakértők!

Véglegesen vagyok rokkantnyugdíjas, és ez évben leszek 65 éves. A napokban hallottam, hogy ha valaki eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, akkor újraszámolják a nyugdíját, új megállapítást kérhet.
Létezik ez, vagy továbbra is rokkantnyugdíjat kapok?
Válaszukat köszönöm.

websas # 2011.03.02. 06:29

Igen Lehet kérni.

Itt egy link:

hhttps://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/ukapunelkulframe.asp

ez a nyufig honlapja és mindjárt a letölthető űrlapokat adja.Lehet elektronikusan illetve személyesen is intézni.Meglepő módon elég közérthető a magyarázat illetve az útmutató.

Veci # 2011.03.02. 08:16

kévus
Azért mielőtt újra számoltatnád, várd meg a valorizációs szorzók alakulását, majd utána lehet tájékoztatólag nyugdíjkalkulációt készíteni. Abból meglátható, hogy érdemes-e újraszámolni a 2011-ben alkalmazott számítással.
Majd érdemes lesz összehasonlítani az évek alatti emeléssel most folyósított r.nyugdíjat és az újraszámítás közötti nyugdíjat. Mert gondolom, hogy a szolgálati időd és a nyugdíjalapod nem nagyon változhatott azóta, ahogy rokkantnyugdíjat folyósítottak.
Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttek esetében nem veszik figyelembe a rokkantsági időtartamát kedvezményként a ma még hatályos törvény szerint.
A nyugdíjszámításnál korábban is a szolgálati időt és a járulékköteles jövedelem (nyugdíjalap) szerint vették figyelembe, a kereseteket 1988-tól valorizálták.
Meglátásom szerint rosszabb lehetne az újraszámolás. Az ne zavarjon, hogy mi a neve a folyósított nyugdíjnak, a lényeg, hogy ne járj rosszabbul.
Majd március végén kb. lesz idei kalkulátor, amit itt érsz majd el: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Légyszíves tájékoztass, hogy jobban vagy rosszabbul alakulna a nyugdíjad az újraszámolással.
Egyébként mennyi volt a szolgálati időd, amikor a rokkantnyugdíjat megállapították?


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.02. 08:21

websas
Melyik nyomtatványt kell kitölteni a nyugdíj újraszámoltatásához?


Üdvözlettel Veci

websas # 2011.03.02. 08:43

Veci!

Szerintem a K03-ast Mert ha rokkantban van, akkor még szolg.idő kiszámítása nem lehetett.
A lista végén vannak pótlapok is ahol gyerekeket stb. lehet feltüntetni.

Ricuska # 2011.03.02. 08:52

Kérem aki tud válaszoljon.
Ha valaki 1994.óta III.csop.-ba tartozó rokkantnyugdijas véglegesitve, akkor számithat-e felülvizsgálatra???
Pontosabban a felülvizsgálat visszamenőlegesen a véglegesitettekre is vonatkozhat??
Főleg akkor ha Biróság itélte meg a rokkantságot??
Köszönöm a választ előre is!!
Ricus

Veci # 2011.03.02. 09:21

Ricuska
Sajnos a kommunikációból az jön le, hogy mindent megvizsgálnak. Hogy kik esnek bele, lesz-e életkorra tekintettel, azt senki egyszerű halandó nem tudja megmondani. Hétfői hírekből azt olvashattuk, hogy az 55 év alattiakat vizsgálják. De ma már (a bejelentés után), nem tudni.

websas
A K03-as nyomtatvány a jogviszonyból öregségi nyugdíjba, vagy az előrehozott nyugdíjba vonulásnál a rokkantnyugdíj időszakát figyelembe véve kitöltendő nyomtarvány, ha valakinek még nem volt korábbról szolgálati idő megállapítása. A rokkantnyugdíjasnak viszont a r.nyugdíj megállapításakor volt. Ha a rokkantnyugdíjas előrehozott nyugdíjba menne, akkor a K02-es nyomtatványt kell kitölteni (van tapasztalat az egészségkérosodás alapján járó ellátást követő előrehozott nyugdíjkérelemben).
kévusra ez nem vonatkozik, mivel ő már elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt (sőt meghaladta azt).

kévus
Ha alacsony a nyugdíjad, akkor van lehetőség méltányossági nyugdíjemelést kérni a K16-os nyomtaványon. ITT:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2011.03.02. 09:25

Ricuska

Javaslom a Rokkantsági nyugdíj kontra Rehabilitációs járadék topikot felkeresni.Most folyik ott a témával kapcsolatos "eszmecsere",főleg a szerzett jog kitárgyalásával kapcsolatban.

http://www.jogiforum.hu/forum/16#…


By
gattaga

gusztipofi # 2011.03.02. 11:45

Tisztelt Fórum!
Korhatár alatti, de elvileg véglegesített rokkantnyugdíjas vagyok.
Az a kérdésem, hogy a rokkant nyugdíjas statusból, saját kezdeményezésre, ( eü. felülvizsgálat nélkül) átkerülhetek e öregségi nyugdíjba? Aug.1.én betöltöm a 60. évet, 2 év korkedvezményem van, elvileg jogosult lennék az öregségi nyugdijra.
Ha korhatár eléréséig nem kezdeményezem utánna megtehetem -e?
Ha igen, újraszámolják -e a jelenlegi nyugdíjamat?
A tájékoztatást előre köszönöm a

Veci # 2011.03.02. 13:12

gusztipofi
Írj még néhány dolgot:

  • hány év szolgálati időd van?
  • rokkantsági nyugdíjat vagy járadékot kapsz?
  • Ha van 2 év korkedvezményed, akkor te az idén korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöd. Ahhoz nem veszik figyelembe kedvezményként a rokkantsági idejét.
  • előrehozott nyugdíjat lehetne igényelni, ha valaki megszakítja a rokkanrsági nyugdíj folyósítását (de még a 60. szülinapod előtt).
  • szerintem egy újraszámítás, csak azért hogy más legyen a neve a nyugdíjnak, nem biztos, hogy előnyös lenne a 2011-es számítással. A r.nyugdíjad meg évente emelkedett.

Egyébként a rokkantsági nyugdíj számításakor is a szolgálati időt és a keresetet vették figyelembe, nincs eltérés a számítás módjában, a nyugdíjalapod nem nőtt a rokkantsági alatt.


Üdvözlettel Veci

gusztipofi # 2011.03.02. 14:13

Kedves Veci! Köszi a reagálást.
Kérdésedre: 30 év munkaviszonyon van, rokkantsági nyugdíjat kapok, nem járadékot,azért, szeretnék öregségi nyugdíjat, mert a dolgok mostani állása szerint a rokkantnyugdíj a jövőben kb olyan biztos lessz, mint a kutya vacsorája, magyarúl egy rokkantsági szociális segély lessz, és nem egy járadékfizetéssel megalapozott saját jogú váromány.Esetemben a nyugdíj összege is változna, újraszámításkor, mert a bányászatban dolgoztam, és egy speciális jogszabály vonatkozik a nyugdíjmegállapításra. Szerinted végül is saját kezdeményezésre kiléphetnék a rokkantságiból, és ha igen mikor célszerű aug.1 előtt, vagy ha már beléptem az öregségi korhatárba?

Veci # 2011.03.02. 14:26

gusztipofi
Ha már betöltöd a 60-at, akkor a rokkantsági ideje nem számít szolgálati időnek. Csak a 30 év szolgálati időt írtad le, hány éve vagy rokkantsági?
Ha jól gondolom, akkor te jogosult vagy korkedvezményes előrehozottra, csökkentett nyugdíjra számíthatsz, ami max. 8,4 %.

ITT a nyugdíjtörvény, a 18/B.§ és 19.§-t olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Téged már nem fog érinteni a módosítás, a korkedvezmény, amiről hangos a sajtó az a szolgálati nyugdíjasok korkedvezményét érinti.

Dönts belátásod szerint, azért majd tájékoztass.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.02. 14:27

Bocsi, nem lenne csökkentett (esetleg pár hónapnyi), kifelejtettem a 19.§ rendelkezését.


Üdvözlettel Veci

gusztipofi # 2011.03.02. 15:32

Veci!
Kérdésedre: 6 éve vagyok rokkantnyugdíjban, és 1951- éves születésű lévén, a rám vonatkozó öregségi ny.korhatár 62 év, ezért a 2 év korkedvezmény miatt nem előrehozott, hanem rendes örekségi nyugdíjat remélnék, ha simán átkérhetném magam. Kérdésem továbbra is az, megtehetem -e saját döntésre , vagy nem tudok másként kilépni a rendszerből, csak ha én is felülvizsgáltatom magam a szokásos tortúra keretében.Mostanáig úgy tudtam, a rokkantnyugdíjas, betöltve a rávonatkozó öregségi korhatárt, bennragad a rokkant státusban élete végéig.
Légyszi erre adjál tanácsot. Köszi!

Veci # 2011.03.02. 16:15

Nem tudom, hogy a várható intézkedések változtatnak-e a státuszon, ha igen, akkor nem rokkantnyugdíjas lesz a titulus, hanem öregségi nyugdíjas.
DE! Mint írtam, ha betöltöd a 60. évet a szolgálati időbe nem számít bele a rokkantsági idő, vagyis a 30 év alapján és a régi jövedelmed alapján újraszámolt nyugdíj szerintem kevesebb lenne, mint az évek óta kialakult emelésekkel a mostani nyugdíjad.
Többet nem tudok segíteni, kérdezd meg az ügyintéződet, ő majd "felhomályosít". Szerintem rosszabb lenne a nyugdíjad.
DE! az is átgondolandó, ha pl. most kérnéd az előrehozott korkedvezményes nyugdíj megállapítását, a csökkentéssel is több lenne-e a nyugdíjad, mint a rokkantsági?
Szerintem az ügyintéző készségesen segít neked. Majd tájékoztassál, sajnálom én már többet nem tudok erről.


Üdvözlettel Veci

gusztipofi # 2011.03.02. 16:33

Veci.
Köszönöm a segítséged.

dtida # 2011.03.02. 16:47

Kedves Mindenki,

Úgy tűnik számomra, hogy egy félreértés áldozatai vagytok.
Rokkantnyugdíjból öregségibe direkt átmenet nincs!
Azaz nem lehetséges rokkantból öregségi nyugdíjassá válni!
Az elképzelhető, hogy valakinek megszűnik a rokkantnyugdíja (ennek több oka lehet, de lemondani róla nem lehetséges!), és utána öregségit igényel: ha jogosult, meg is fogja kapni. De az, hogy valaki 65 éves lesz hamarosan, és öregségi nyugdíjat szeretne igényelni vagy "újraszámoltatni" rokkantként, az lehetetlen jelenleg. Ugyanez igaz arra, aki végleges rokkant már a rá érvényes korhatár alatt.

Még valami:
Veci amikor direkte azt mondja, hogy 60 éves kor felett nem számít a rokkantként eltöltött idő a szolgálati időbe, ez tévedés a részéről, mert ilyen szabály nincs. Az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő számításakor nem veszik figyelembe; így pontos. Veci valószínűleg egy konkrét esetre írta amit írt, de a pontossághoz ez hozzátartozik: a 60 éves kor nem egy vízválasztó ebből a szempontból, de tény, hogy egy adott személy rosszul is járhat, ha tartós rokkant-állapot után szeretne öregségi nyugdíjat igényelni.

Veci # 2011.03.02. 17:04

dtida
Köszönöm a kiegészítést, te vagy a leghitelesebb a tanácsadásban (páran emlékszünk a december eleji bejelentkezésedre).

Nézz be hozzánk máskor is, mert szükségünk lenne néhány értelmezésben. Sokszor jó lenne, ha volna személyes elérhetőséged, mivelt te igazán szakember vagy, én csak egy fórumozó.

Most sokan megvannak ijedve, nem látunk át sokmindent.

Amit gusztipofi-nak írtam az ő esetére igaz, hogy 60 évesen korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárt tölti be.
Azt jól gondoltam, hogy a rokkantságiban töltött idő az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor nem számít szolgálati időnek (gusztipofiés kévus esetében)? Csak az előrehozott nyugdíjhoz? Az alábbira gondoltam:
18/B.§
(4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Vagy akaratomon kívül félretájékoztattam? Várom megjegyzésedet.


Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.03.02. 17:25

Veci,
Nem tájékoztattál félre. Én csupán pontosítani szerettem volna, nem pedig kijavítani téged.
Pontosan úgy van, ahogyan idéztél: előrehozott öregségi nyugdíj esetében (azaz a korhatár előtt!) a jogosultság szempontjából beleszámít a szolgálati időbe a rokkantnyugdíjasként eltöltött idő, azonban fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjskálán nem: pl. ha valaki 25 évig dolgozott és 12 évig rokkant volt, akkor 37 év szolgálati időt számolhatnak neki, tehát jogosult lehet előrehozott nyugdíjra, azonban a százalékos mértéket csak a 25 év után fogják neki megállapítani. Így biztosan érthető.

Én ritkán érek rá fórumozni, de ha elérhetővé teszed a neved mellett a mail címedet egy kis időre, elküldöm rá az enyémet, és tudunk privátban is kommunikálni.

Lyonee # 2011.03.02. 17:50

"15. § (1) A rokkantsági nyugdíjas és a (2) bekezdésben foglaltak esetén a baleseti rokkantsági nyugdíjas öregségi nyugdíjra nem jogosult.

(2) Az öregségi nyugdíjra jogosultságot a baleseti rokkantsági nyugdíj abban az esetben zárja ki, ha ennek összegét szolgálati időként figyelembe vehető jogviszonyban elért kereset alapján állapították meg. "

Veci # 2011.03.02. 21:29

Kedves dtida!
Nagyon szépen köszönöm, hogy ismét kiegíszítetted az ismereteimet. Neked melyik időpont felelne meg arra, hogy az elérhetőségem kitegyem. Köszönöm a bizalmad.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.02. 21:39

Kedves Lyonee!
Neked is köszi a megfelelő idézet beillesztése, ezen én eddig átsiklottam.
Megkérlek, hogy olvasd el nyugdíj? beírását, mindenben nem tudtam választ adni, te jártasabb vagy benne.
http://www.jogiforum.hu/…16/25795.1.0#…


Üdvözlettel Veci

gusztipofi # 2011.03.03. 08:27

Kedves dtida!
Köszönöm hozzászólásodat az általam feltett kérdésben, és Vecinek is.

kévus # 2011.03.04. 22:19

Kedves Veci és dtida!

Köszönöm a segítséget, a hozzászólásokat, most akkor helyesen látom az én helyzetemben (l988 óta vagyok rokkantnyugdíjas 23 év munkaviszony után és 65 éves leszek nyáron -ha megérem), hogy maradnom kell a rokkantnyugdíjas státuszban?

Vagy mégis elképzelhető, hogy öregségi nyugdíjba kerülök át, esetleg egy átszámítás után egy kicsit több nyugdíjjal?
Előre is köszönöm.

gattaga # 2011.03.05. 02:58

kévus

Mint pár hozzászólással lentebb már válaszoltak a kérdésre:

dtida írta:

Kedves Mindenki,

Úgy tűnik számomra, hogy egy félreértés áldozatai vagytok.
Rokkantnyugdíjból öregségibe direkt átmenet nincs!
Azaz nem lehetséges rokkantból öregségi nyugdíjassá válni!
Az elképzelhető, hogy valakinek megszűnik a rokkantnyugdíja (ennek több oka lehet, de lemondani róla nem lehetséges!), és utána öregségit igényel: ha jogosult, meg is fogja kapni. De az, hogy valaki 65 éves lesz hamarosan, és öregségi nyugdíjat szeretne igényelni vagy „újraszámoltatni“ rokkantként, az lehetetlen jelenleg. Ugyanez igaz arra, aki végleges rokkant már a rá érvényes korhatár alatt.


By
gattaga