Munkaügyi papírok kiadása

gumiki # 2013.01.22. 14:24

2012 12 21el fiam munkaviszonya megszűnt.a volt munkáltató könyvelője mai napig nem küldte meg a a munkaviszonyt igazoló papírokat.a két ünnep közt már regisztrálhaták volna a munkaügyiben mert volt de papirok nélkul nem fogadták.Most egy hónap kieset semmi ellátás KI A FELELŐS???Az ügyfélkapun nézve kijelentve van.

kovcskati # 2013.01.19. 19:04

Szeretnék információt kapni a következővel kapcsolatban: felmondtam, (illetve lemondtam, mert közalkalmazott voltam), végül közös megegyezés lett belőle. 2012. dec. 31-én megszűnt a jogviszonyom, a papírjaim a mai napig nem adták ki. Szóban decemberben kértem, hogy adják postára, ha az utolsó munkanapon nem tudják odaadni, de ez nem történt meg. Személyesen kell átvenni vagy kérhetem, hogy adják postára a papírokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 12:02

Igen.

CsHAndi # 2011.07.06. 11:03

Ügyfélkapun magánszemély is megnézheti az adatait? Csak regisztrálni kell?

CsHAndi # 2011.07.06. 11:02

Igen, a rendkívüli felmondás egyoldalú nyilatkozat, A munkaviszony mindenképpen megszűnik.
Az ügyintéző nő még azt is mondta, hogy a bíróság úgy is határozhat, hogy visszahelyezik a munkakörébe. Szerintem ez nem így van, max átminősítheti a bíróság a rendkívüli felmondást, rendes felmondásra és akkor a munkavállaló tartozik egy csomó költséggel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 10:55

Azt meg lehet nézni ügyfélkapun keresztül is. De az is szabálytalan, ha a felmondott munkavállaló munkaviszonyának a megszűnését nem jelentették be. Tudniillik a munkaviszony megszűnése nem lehet vitás, csak az, hogy a munkavállaló jogszerűen vagy jogellenesen szüntette meg.

CsHAndi # 2011.07.06. 10:51

Én is erre gondoltam, hogy postai úton beküldeni, aztán majd csinálnak vele valamit.
Viszont az jutott eszembe, hogy májusban írtunk egy levelet az OEP-hez, és ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy édesapám biztosítva van, akkor ez arra utalhat, hogy a munkaviszonyát nem szüntették meg? Lehet, hogy kellene írni egy levelet a nav-nak is, hogy adjanak tájékoztatást, hogy a munkaviszony él-e még?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 10:35

Akkor még egyszer: írásban kérelmezni az eljárást. Azt utasítsák el, ha úgy gondolják helyesnek.

CsHAndi # 2011.07.06. 09:51

Hihetetlen, a munkaügyi felügyelőségre bevitte a bejelentést édesapám és azt mondták neki, hogy ahol bírósági per van folyamatban, ott nem vizsgálódhat a munkaügyi felügyelőség.
Meg kell várni a bírósági határozatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 11:09

Úgy van, az okiratokat viszont akkor is ki kell adnia a munkáltatónak, ha a munkavállaló rendkívüli felmondását jogellenesnek tartja. Ezzel kezdtem.

CsHAndi # 2011.07.05. 10:46

Ja értem, akkor biztosan félreértett az ügyintéző hölgy. Azt mondta, amit te is, hogy egy ügyben nem járhat el a bíróság és a hatóság. A bírósági per a rendkívüli felmondás jogszerűségére irányul.
Köszi a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 10:31

És ki nem lehet benne kettőben?
Mert hogy épp ellenkezőleg igaz: ugyanabban az ügyben nem járhat el egyszerre a hatóság és a bíróság. De ez nem ugyanaz ügy a látszat ellenére sem. (Azt, ugye, már az előbb is mondtam, hogy a felügyeletnek nem azt kell vizsgálnia, amit a bíróságnak?)

CsHAndi # 2011.07.05. 10:16

A bírósági per és a munkaügyi felügyelőségi vizsgálat lenen a két ügy

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 09:37

Lehet, de nincs jelentősége. Nekik nem a felmondás jogszerűsége vagy jogellenessége kérdésében kell állást foglalniuk (az ténylen nem az ő dolguk), hanem az iratok visszatartása mint munkajogi szabály megsértése miatt kell eljárniuk.

(Még mindig nem árultad el, mit akarták mondani azzal, hogy nem lehet két ügyben benne....

CsHAndi # 2011.07.05. 09:33

Rendben, köszönöm
akkor írásban próbálkozok, tovább.
Beleírjam azt is, hogy bíróságon van az ügy?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 09:26

Nincs igazuk, a felügyelőségnek igenis van hatásköre a munkajogi szabályok megsértésére is. (Lehet, a portást kapcsolták neked. Írásban kezdeményezd az eljárást, akkor nem tudnak így lerázni.

Azt "két ügyben nem lehet benne" részt nem is értem.

CsHAndi # 2011.07.05. 09:19

vagyis a munkavállaló,
nagyon dühös vagyok, hogy ilyen lehetséges

CsHAndi # 2011.07.05. 09:18

Megkerestük a munkaügyi felügyelőséget, azt mondták, hogy két ügyben nem lehet benne. Nem tehetnek semmit,
hihetetlen, hogy még mindig ki van szolgáltatva a munkáltató kénye-kedvére a munkáltató.

CsHAndi # 2011.07.05. 06:56

Köszi,
igen, tudjuk, hogy ki kellene adnia, de sajnos nem teszi.
Akkor bejelentjük a munkaügyi felügyelőségen is, meglátjuk eredményhez vezet-e a dolog?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.04. 19:48

Igen. A papírokat akkor is ki kell adniuk, ha a felmondást jogellenesnek tartják.

CsHAndi # 2011.07.04. 19:46

esetleg munkaügyi felügyelőség? Ők foglalkoznak ilyen dolgokkal?

CsHAndi # 2011.07.04. 16:56

Sziasztok,
édesapám rendkívüli felmondással felmondott március végén ezidáig nem kapta meg a kilépési papírjait, amit a munkáltatónak ki kellett volna adnia az utolsó bent töltött napon.
Munkaügyi pereskedés folyamatban van, de a tárgyalás csak szeptember októberben várható. Addig se munkanélküli ellátás se semmilyen jövedelmet nem kap édesapám. Hová lehet fordulni, hogy a papírjait kiadják? Ügyvédi felszólítás már volt, személyesen is volt benn, hogy adják ki, nem teszik, mit lehet tenni?