közalkalmazott felmentése


Ingó # 2011.09.19. 13:55

A védett korral kapcsolatos kormánygaranciára szeretnék választ kapni!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.19. 13:54

Ingó drága, nem már él, hanem még...

cabernet19 # 2011.09.19. 13:47

Üdvözlöm,

A Kjt. 37. § (9) bekezdés rendelkezése szerint a végkielégítés összegének a felére jogosult a közalkalmazott, ha felmentésére vagy közalkalmazotti jogviszonyának a 25. § (1) bekezdés c) pontja szerinti megszűnésére azért került sor, mert a munkáltató által felajánlott, a 30/A. § szerinti munkakörbe helyezéséhez szükséges kinevezés módosításához, illetőleg áthelyezéséhez nem járult hozzá vagy a felajánlott megfelelő munkakör elfogadásáról nem nyilatkozott, kivéve, ha a hozzájárulását alapos indokkal tagadta meg, így különösen, ha

  1. a felajánlott illetmény összege kevesebb a korábbi illetménye 80%-ánál,
  2. teljes munkaidőre szóló kinevezés esetén hat óránál rövidebb részmunkaidőben történő foglalkoztatást, illetve hat óránál rövidebb részmunkaidő esetén teljes munkaidőben történő foglalkoztatást ajánlanak fel, és utóbbi esetben a munkaidő mértékének növekedése a közalkalmazott személyes, illetve családi körülményeire figyelemmel aránytalan sérelemmel járna,
  3. a korábbi határozatlan idejű helyett határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt ajánlanak fel, vagy
  4. az új munkahely és a lakóhely között - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő közalkalmazott esetében a másfél órát meghaladja, kivéve, ha az utazási idő mértéke közalkalmazotti jogviszonyában az említett időtartamot elérte.

Az a) pont alkalmazásakor a felajánlott illetmény a közalkalmazott fizetési osztálya és fokozata szerinti garantált illetménye mértékénél nem lehet alacsonyabb összegű.

A Kjt. 30/A § értelmében a munkáltató csak az érintett iskolai végzettségének és szakképzettségének, szakképesítésének, továbbá - egészségügyi alkalmatlanság esetén - egészségi állapotának megfelelő másik betöltetlen munkakört ajánlhat fel.

A felajánlott munkakörnek meg kell felelnie a Kjt. 37. § (9) bekezdésben felsorolt feltételeknek, ellenkező esetben a felajánlott munkakör elfogadásával kapcsolatos nyilatkozat elmaradása vagy annak visszautasítása esetén a munkáltató köteles lesz felmentés esetén a teljes összegű végkielégítés kifizetésére.

Amennyiben az érintett elfogadja a felajánlott munkahelyet, úgy a Kjt. 30/C § (3) bekezdésében foglaltak szerint a munkáltatónak gondoskodnia kell a kinevezés megfelelő módosításáról, illetve kezdeményeznie kell a közalkalmazott áthelyezését.

Végkielégítésre a kinevezés módosítása vagy az áthelyezés esetében az érintett nem jogosult, mivel a munkáltató végkielégítés fizetésére

  1. felmentés,
  2. rendkívüli lemondás,
  3. a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében vagy
  4. a 37. § (3) bekezdés szerint jogviszony megszűnése esetében köteles. (Kjt. 37. § (1) bek.)

üdvözlettel:
dr. Keszei Tünde

Ingó # 2011.09.19. 11:29

Munkajogászok! Még mindig érdekelne a válasz a feltett kérdésemre!

Ingó # 2011.08.31. 13:03

Kérem, aki illetékes, és hozzáértő, válaszoljon a feltett kérdésemre, nagyon sürgős lenne!

Ingó # 2011.08.31. 07:14

Ki tud arra válaszolni, hogy ez a miniszterelnöki nyilatkozat él-e már?
"Garantálja a kormány a védett kor intézményét, vagyis azt, hogy 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben lehet elbocsátani a munkavállalót - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője.
A védett kor intézményének biztosítása azonban már a szociális konzultációval eldőlt.............."
Ezt már figyelembe kell-e venni a felmondásnál vagy nem?
Munkajogászok válaszát várom!

Lyonee # 2011.08.30. 18:53

Nem vagyok munkajogász, de azért a kjt.-t ismerem.
Ha elfogadja a közalkalmazott a felajánlott munkahelyet, akkor a fenntartó áthelyezi a másik intézményébe. Jogviszonya áthelyezéssel megszűnt. A legideálisabb új jogviszony keletkezési mód, a dolgozóra nézve. Áthelyezésnél nem jár sem felmentési idő, sem végkielégítés. Miért is járna?

Ingó # 2011.08.30. 18:44

Kérek választ előző kérdésemre, ha lehet, munkajogász véleményét kérném.

Ingó # 2011.08.30. 15:50

Ha létszámcsökkentés miatt felmentik a közalkalmazottat, megállapítják a felmentési idejét, aminek a felét köteles csak ledolgozni, kiszámítják a végkielégítés összegét. De van egy olyan lehetőség is, hogy a fenntartó munkáltató, ha kéri a közalkalmazott (2 napot kap rá, hogy eldöntse) az intézményei között feltérképezi a megüresedett álláshelyeket és felajánlja a dolgozónak. Ha ezzel a lehetőséggel él a dolgozó és kéri a munkahelyfelajánlást, utána derül ki, hogy milyen munkahelyeket kínál fel a fenntartó, és ha nem fogadja el, akkor a végkielégítésnek csak a felét kapja meg. Ez elég furcsa paragrafus, mert ez egy zsákbamacska, mivel előre kell nyilatkozni, hogy kéri-e a munkahelyfelajánlást vagy nem. Így meggondolandó, hogy feláldozza-e a fele végkielégítését egy bizonytalan ajánlat miatt. És mi a helyzet akkor, ha esetleg elfogadja a felajánlott munkahelyet, akkor mennyi végkielégítés jár, és mi van a felmentési idővel?