Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


felajánlott munkakör és végkielégítés

Bruckner Szigfrid # e-mail 2018.12.06. 15:01

Akkor rosszul tettem fel a kérdést.

Én pontosan a "de azért nem feltétel nélkül" esetre lennék kíváncsi. Milyen esetben köteles Ő felmondani nekem.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 14:31

Rossz a kérdésed, mert nem az a tényállás, amin te háborogsz.
Szó sincs róla, hogy a munkavégzés helyét minden további nélkül meg lehetne változtatni. De van kivétel, például épp az, ha az adott munkavégzési helyen megszűnik a tevékenység. És még ekkor is vannak korlátok.

www.kbs-ugyved.hu

Bruckner Szigfrid # e-mail 2018.12.06. 14:15

Akkor itt tart a mai jogalkotás a munkavállalók érdekében?

Tehát vagy elfogadod és lenyeled a békát vagy utazhatsz napi 2,5 órát?

Ha a munkavégzés helye le van fektetve a munkaszerződésben akkor is megváltoztathatja minden következmény nélkül?

wers # e-mail 2018.12.06. 13:44

Azért van ebben valami... nem is tudom... nem vagyok biztos abban, hogy tényleg akar benneteket tovább alkalmazni, csak bekamuzza, hogy az ő feltételeivel egyezzetek meg közösen. Nem tudom mit reagálna, ha bejelentenétek, igen, elfogadjuk de .... pl. útiköltség?

„Kötelesek vagyunk elfogadni azt?”
Főszabályként igen, de azért nem feltétel nélkül.

A munkaviszony megszüntetés közös megegyezéssel is azt jelenti, hogy "közös" megegyezéssel. Tehát van beleszólásotok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.06. 13:32

Kötelesek vagyunk elfogadni azt?
Főszabályként igen, de azért nem feltétel nélkül.

www.kbs-ugyved.hu

Bruckner Szigfrid # e-mail 2018.12.06. 12:33

Sziasztok!

Munkáltatóm hamarosan bezárja egy kereskedelmi egységét ahol alkalmazásban vagyunk.
Felmondani nem akar mert fizetnie kellene végkielégítést. Befenyegetett minket hogy ha nem fogadjuk el a közös megegyezést az ő feltételeivel akkor áthelyez minket sok kilométerrel arrébb.
Kötelesek vagyunk elfogadni azt?

Válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # e-mail 2018.11.18. 00:55

Gendou

Nem lesz semmi....

Maradsz az új helyen, a régi munkakörödben.

Vagy felmondasz te végkielégítés nem lesz.

Vagy közös megegyezéssel távozol, alku szerint.

- -

Miből gondolod, hogy egy konkrét irodára szól a szerződésed?!
Aligha arra szól.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.16. 22:02

Ha nem akarják megváltoztatni a munkakörödet, akkor mihez kellene a beleegyezésed?

www.kbs-ugyved.hu

Gendou # e-mail 2018.11.16. 22:00

Köszönöm a választ. Bár te sem olvastad el alaposan amit írtam.
Valóban rossz szót használtam, nem áthelyezés (a cégen belül helyeznek csak át, nem másik céghez). Új pozícióról van szó új projekten, viszont mint korábban írtam, a mostani munkakörömhöz hasonló munkát kellene végezni, ezért meghagyják a szerződés szerinti munkakörömet - valószínűleg. Tehát nem arról van szó hogy nem tudnak munkát biztosítani a szerződés szerinti munkakörömben, hanem arról hogy másik munkaterületen és rosszabb munkahelyi körülmények között kellene dolgozni (példának okáért eddig irodában dolgoztam, most egy gyártósor és gépek mellett kellene) és ez visszafejlődés az előzőhöz képest. Bár még ezer okot írhatnék ide. De mivel akkor az előző hozzászólások szerint nem is vagyok köteles megindokolni, és van jogom ezt nem elfogadni, még mindig fenn áll a kérdés, mi lesz akkor ha a munkáltató nem akar nekem felmondani.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.16. 21:32

Nem áthelyezés.

Arról nem írtunk korábban, hogy mi van, ha nem tudja a munkáltató a szerződés szerinti munkakörében foglalkoztatni a munkavállalót?

www.kbs-ugyved.hu

Gendou # e-mail 2018.11.16. 20:34

Tehát még megindokolni sem vagyok köteles, hogy miért nem fogadom el az áthelyezést. De mi van akkor ha a cég nem akar elküldeni (mert nyilván nem akar végkielégítést adni). És patthelyzet alakul ki. Hiszen a törvénykönyvben az áll hogy "felmondhat". De nem fog, hiszen neki ez nem érdeke. Viszont én sem akarok tovább dolgozni. Ilyenkor mi fog történni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.16. 19:54

Milyen áthelyezésről beszélsz?

www.kbs-ugyved.hu

Gendou # e-mail 2018.11.16. 19:38

Hasonló cipőben járok.
A mostani munkaköröm meg fog szűnni és jövő héttől már az új munkakörömben kell kezdjek. Ezért fontos hogy addigra helyes és biztos választ találjak! Kérem segítsenek!

A mostani munkakörömhöz hasonló munkát kellene végezni, a bérem nem változna, de másik munkaterületen és rosszabb munkahelyi körülmények között kellene dolgozni, amit lealacsonyítónak is tartok. Köteles vagyok-e elfogadni az áthelyezésemet, vagy mondhatom azt hogy nem, de ekkor mi fog történni? Hiszen jövő héttől az előző munkaterületem már nem is fog létezni. Én nem szeretném folytatni így a munkámat de nem is mondanék fel elvégre nem az én hibámból adódik a probléma és szeretném hogy a cég küldjön el. Végkielégítésre jogosult vagyok ilyen esetben? Ha megpróbálnak meggyőzni hogy én mondjak fel, tudok valamire hivatkozni?
Köszönöm a válaszokat

drbjozsef #   2018.08.31. 08:15

Jaxy,

eléd raknak egy munkaszerződés módosítást. Azt mondod, köszönettel, de nem fogadod el, foglalkoztassanak tovább az eredeti munkakörödben, vagy mondjanak fel. És dolgozol tovább.

Annyival szívathatnak, hogy ideiglenesen rendelhet így is más munkakörbe a munkáltatód :

53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

Esetleg behívogathat rendkívüli munkára, meg ezer módon keserítheti jogszerűen is az életed, szóval jobb lenne egy korrekt közös megegyezés. Ha azonnal elengednek, lemondhatsz egy-két havi végkielégítésedről, de elvileg jár, sokat nem érdemes engedni se.

A lényeg, amit wers írt : ha alá akarnak íratni valamit, azt alaposan olvasd el, sőt el is viheted, értelmezni valakihez (ha odaadják), az biztos, hogy ott és rögtön soha nem vagy köteles aláírni semmit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.08.31. 06:29

Leginkább arra figyelj, mit írsz alá. Utólag veszett fejsze nyele. Meg arra is, mit nem írsz alá.

Jaxy # e-mail 2018.08.31. 06:09

Sziasztok.
Köszönöm szépen nonolet és Kovács Béla Sándor válaszát. Rátapintottatok a lényegre. Ha netán tudnátok egy pár dolgot leírni mire figyeljek még. Nem mindennapos ez nálam. Nehogy csőben húzzanak valamivel.
Köszönettel: Jaxy

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.30. 17:25

Nem kell indokolnia.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2018.08.30. 16:23

A kérdés lényege az (szerintem),
hogy: mivel indokolja az el nem fogadást...

drbjozsef #   2018.08.30. 11:29

Rosszul tudod.

Ha a munkaszerződés módosítást nem fogadod el, és a munkáltató az eredeti szerint nem akar/tud foglalkoztatni, akkor neki kell felmondania rendes felmondással, és ekkor természetesen jár a végkielégítés.

(Sőt, gyakran a felmondás is támadható, ha csak átszervezés mögé bújtatják a kirúgásokat,de ez más történet és munkaügyi bíróságra tartozik)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jaxy # e-mail 2018.08.30. 09:47

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni.A cég ahol dolgozom szervezeti átalakuláson megy keresztül. A felajánlandó új pozíció személyem, tapasztalatom, jelenlegi pozíciómra nézve lealacsonyító. Ha nem fogadom el a felajánlott pozíciót mire hivatkozzak. Hogy 19-év után a végkielégítésemet ne veszítsen el. Mert ha jól tudom ez ebben az esetben jár. Előre is köszönöm a segítséget.

Manithou # e-mail 2004.10.02. 22:20

Karika!

Köszi a választ.
Nem igazán látom jogilag tisztán a helyzetet. A lényeg, hogy a munkám ugyan az marad, de a jelenlegi titulust megszűnteti és más néven folytatom a tevékenységet.
Ja! És amit még nem írtam, hogy az eddigi határozatlan idejű kinevezésemet ezzel határozottra módosítaná.

Karika # e-mail 2004.10.02. 20:36

Manithou!

A leírásodból én azt olvasom ki, hogy a munkáltatód eljárása jogsértő. Ha egy (esetleges) munkaügyi per során be tudod bizonyítani, hogy az előző munkaköröd nem szünt meg, és az eljárás csak azért volt, hogy a béredet csökkenthessék, a pert megnyered.

Manithou # e-mail 2004.10.02. 11:07

Üdv mindenkinek!
Kérem valaki segítségét, hogy tájékoztasson a következőkről:
Megteheti-e a munkáltatóm, hogy névleg megszünteti a munkakörömet és ehelyett egy új munkakörbe helyez, ami tulajdonképpen ugyan azt a tevékenységet fedi le amit eddig csináltam, csak ezáltal jelentősen lecsökkenti a béremet?
Tehát a munkám nem változik, csak a bérem és a megnevezésem.
Én elég arcátlan és felháborító dolognak tartom.
Egyébként határozatlan idejű munkaszerződésem és kinevezésem van... ha ez számít valamit.
Előre is köszönöm!

epont # e-mail 2004.10.01. 23:00

Köszi a választ. Vállalkozásba kezdek és búcsút mondok az alkalmazotti státusznak.

csufi99 # e-mail 2004.09.30. 20:06

Értettem a gondod, ám kérdés, lenne másik munkahelyed, ami megfelel? Ez a fő kérdés, ha nem dolgoz még lehet, vagyis én ezt tenném. Igaz más lehetőségek is adódhatnak, váltás, tanulás, ám Te döntöd el elindulsz-e egy nehéz úton, aminek az eleje várhatóan munkanélküliség, vagy mradsz és dolgozol, míg lehet, s csak egy esetleges kényszerhelyzetben lépsz, ám akkor felmentési idő, végkielégítés mellett.