Szórólap terjesztése


adrianna83 # 2012.01.23. 15:16

Édesanyám kérésére keresem fel a kedves fórumozókat az alábbi ügyben:

Édesanyám évek óta rokkantsági nyugdíjas.
Lehetősége adódott jövedelem kiegészítésre különböző kereskedelmi egységek (általában heti) rendszerességgel megjelenő szórólapjainak kihordására.
Ő egy helyi magánszemélytől kapja ezen szórólapokat, akinek egy kecskeméti cég biztosítja a város háztartásainak megfelelő mennyiséget.
(Édesanyámon kívül csak ebben a városban ugyan ezen személytől még kb 10 másik személy kap kihordásra szóróanyagokat.)
A kecskeméti cég felajánlotta, hogy heti 5 órában köt velük egy szerződést arra az esetre, ha ellenőrzésre kerül a sor, fedve legyenek.
Ám ezen szerződésben foglaltak szerinti 10.000 Ft-os adózás felét hajlandóak csak kifizetni, a másik 5.000 Ft-ot a szórólapterjesztőnek (ezen esetben édesanyámnak) kellene megfizetni.
Kérdésem az, hogy ez helyénvaló-e, mert én ezt igencsak megtévesztőnek találom!

Ha valaki ilyen jellegű munkát vállal, de arról semmilyen szerződést nem kap, mit tehet ellenőrzéskor?
Vagy akár NAV ellenőrzéskor??? Mert ugye ő ezen tevékenység után a szórólapok átadóhelyén (a fent említett magánszemélytől) ellenértéket kap, de arról semmilyen átadó-vevő dokumentumot nem ír alá.

Köszönöm segítségüket édesanyám nevében!

yasmine1122 # 2012.10.05. 08:09

Én is erre lennék kíváncsi, mert a szórólapozó alkalmazottamat elzavarták az egyik pest megyei bevásárlóközpont parkolójából és a biztonsági őr közölte, a rendőrséget hívja, mert ez engedélyköteles... Nem tudtam erről semmit, hogy autókra nem lehet tenni szórólapot. A bizti őr 100-200 Ft.os büntetéssel fenyegetett.