munkaltatoi rendes felmondas?


the big cat # 2003.08.07. 14:04

A munkáltatói rendes felmondást indokolni kell, az indoklásnak valósnak és okszerűnek kell lenni. Jogvita esetén a munkáltató bizonyít.

A munkaválló munkaviszonnal összefüggő magatartása jogszerű indok, amiket leírtál azok szerintem bíróság előtt is megállnak. Az indoklásban feltétlenül érdemes vagy nagyon szűkszavúan fogalmazni, de akkor is pontosan (pl.: ha azt írod, hogy többször elkésett, akkor legalább két bizonyítható eseted legyen.) Vagy nagyon részletesen, és felsorolni az összes bizonyítható esetet.
'A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.'
Ez azt jelenti, hogy a felmondás írásbeli közlése előtt le kell ülni vele megbeszélni a problémákat, itt is tételesen, és lehetőséget adni, hogy indokolja. Az indoklást a munkáltató mérlegeli, hogy elfogadja-e.

A felmondás szóbeli közlése érvénytelen, így semmis, tehát a főnököd kijelentése, miszerint nem kell tovább dolgoznia jönni, munkavégzés alóli felmentésnek minősül, de abére a jár, a felmondási idő az írásbeli közléssel indul, nem javaslom az antedatálást, még a dolgozó beleegyezésével sem, mivel ez indok lehet később perre.
 

Reka # 2003.08.07. 07:25

Itt most egy erdekes eset all fenn.
Van egy munkavallalonk, akivel sok baj volt. Lusta volt, rosszul dolgozott, nem jott be dolgozni stb.
Felmondtunk neki, de rendes felmondasnal de azt meg kene indokolni. A fonoke azt mondta, ne jojjon tobbet, nem is jott tobbet. Nem tudom, mit irjak a felmondasaba, mert konkretan csak tanukkal tudom igazolni, hogy mennyi baj volt vele.
A cegnek nincs sok megrendelese, ezert a fizikaiak majd 2 honapja otthon vannak, mikozben a fizetesuket megkapjak. DE: barmikor behivhatjuk oket akar 1-2 orara is, ha megrendeles van. Emlitett munkavallalo 2-szer nem volt hajlando bejonni dolgozni. A fonoke szabadsagot iratott ki neki az elso ilyen alkalomra, a masiknal pedig elkuldte. (Volt a dolgozoval mas baj is)

Raadasul mennyi ideig nem vehetunk fel abba a munkakorbe munkavallalot?
Tud valaki ebben segiteni?
En mindig a dolgozo partjan allok, de az nem lehet, hogy mindent megengedhetnek maguknak.