felmondási idő


pt # 2003.08.13. 06:25

Köszi a választ, remélem sikerül.


pt

the big cat # 2003.08.12. 09:58

A közös megegyezés a legjárhatób út. Abban bármiről meg lehet állapodni. És nincs felmondási idő, mivel felmondás sincs. Ott csak meg kell jelölni a munkaviszony végső napját, ami természetesen különböző lehet a közös megegyezés napjától. meg lehet állapodni időarányos juttaásokban is, és sok egyébben.

pt # 2003.08.12. 07:22

Köszönöm a választ. A helyzet a következő: még nem mondtam fel, sőt nem is akarok hanem a közös megegyezésű munkaviszony megszüntetésre törekszem. Ebben az esetben lehetőség van ugye arra, hogy a 30 napos felmondási idő letöltése alól felmentsenek?
Remélem működni fog a közös megegyezés, hiszen nekem de a munkáltatómnak is biztos vagyok benne, hogy ez az érdeke.
Én nem akarok kiteregetni a céggel kapcsolatban semmit és 1 a célom, hogy minél előbb elmenjek egy normális helyre.


pt

the big cat # 2003.08.11. 14:40

Abból indulok ki, hogy te mondtál fel.

A felmondási idő minimum 30 nap, de lehet több, a munkában töltött évektől függően.
A munkáltató nem köteles kiadni a szabadságot, de ha marad benn időarányosan szabadság, akkor azt pénzben meg kell váltani.
Ha a dolgozónak szüksége van néhány nap szabadságra, akkor sajnos pechje van. Ez a helyzet.

A rendkívüli felmondásnak nagyon sok hátránya lehet, mert a dolgozónak az indokolnia kell, és csak az Mt.-ben taxatíve felsorolt indokkal mondhat fel így, és ezek csak igen súlyos okok lehetnek. Előnye, hogyha az indok valósnak bizonyul, akkor végkielégítés és más előnyök is járnak, hátránya, hogyha az indok valótlannak bizonyul, akkor a felmondás jogellenes, és a munkáltató megelehetősen komoly kártérítést követelhet tőled. Az biztos, hogy szó nélkül nem veszi tudomásul, hiszen fiezetnie kellene.

A 14. havi bért, és minden egyéb időarányos, de nem havi juttatást nagyon nehéz érvényesíteni, hacsak a munkaszerződés, vagy kollektív szerződés kifejezetten nem rendelkezik róla. Ezek általában csak azoknak járnak akik az egész évet végigdolgozták, és egyfajta ottmaradási ösztönzőként (is) működnek, és ezt a bíróságok elismerik.

Ha neked mondtak fel a helyzet más.

pt # 2003.08.11. 09:39

Határozatlan idejű munkaviszony felmondásakor a felmondási idő 30 nap.
Ezalatt a munkáltatónak kötelessége-e kiadni a szabadságot? Mit tehet a dolgozó ha ez idő alatt szüksége van néhány napra... És nem engedik el?
Milyen hátrányai vannak a rendkívüli felmondásnak?
Hogyan lehet érvényesíttetni a 14. havi bér kifizetését - időarányosan - az utolsó munkába töltött napon?


pt