Munkajogi kérdések.


buszgyuri # 2023.01.31. 19:50

drbjozsef
Még egy kérdés:
Maradva a Te magyarázatodnál. A munkavállaló módosítási igénye másik munkakörre is szólhat (tehát ha ő teljes helyett részmunkaidőt szeretne, de másik munkakörben, ami rendelkezésre áll a cégnél és amire esetleg alkalmas is a képesítése szerint)?
Vagy csak az ugyanazon munkakörön belül elérhető másik jellegű foglalkoztatásra (teljes állás helyett részmunkaidő de csak ugyanazon munkakörben).
Köszönöm!

buszgyuri # 2023.01.31. 19:41

drbjozsef

Szerinted tehát csak akkor áll fenn ez a kötelezettség, ha egy konkrét munkavállaló megkeresi a munkáltatót azzal, hogy szeretne módosítani?
De akkor miért így szól a 61.§ (1): A munkáltató a munkakörök megjelölésével tájékoztatja a munkavállalókat... (többeszámban)
Ebből olybá tűnik, hogy a munkavállalón van az első lépés sora, tehát jelezni kell a munkavállalóknak (az összesnek), hogy a cégnél az egyes munkakörökben milyen jellegű foglalkoztatási formák érhetők el (részmunkaidő, teljes, stb.)
Nyilván akkor is tájékoztatást kell adni, ha változás van (tehát egy olyan munkakörben, amelyikben eddig csak teljes munkaidő volt elérhető, most részmunkaidőben is lehetséges a munkavállalás)
Nekem ez generális kötelezettségnek tűnik, mert a jogszabály szerint ennek alapján tesz ajánlatot a munkavállaló. 61.§ (2)
Ráadásul az új szabályok elutasítás esetére indokolási kötelezettséget és esetlegesen retorziókat tartalmaznak.
Szóval tanácstalan vagyok...de köszönöm!

Vadsuhanc # 2023.01.31. 19:35

Tényleg nagyon félreérted a törvényt......

Az, hogy egy hely megüresedik nem automatikusan betölthető. A munkaadó vagy megpályáztatja vagy kinevez valakit. Azt, hogy egy munkavállaló szeretné a megüresedett posztot betölteni még akkor sem mérvadó, ha egyébként a szakképzettsége megfelelő lenne...

Röviden és egyszerűen: Nem a munkavállaló dönti el, hogy milyen munkakörben akar dolgozni, hanem azt a munkavállaló dönti el, hogy miben alkalmazza.....

buszgyuri # 2023.01.31. 19:23

Teljesen másról beszélünk. És kérlek, nem mond, hogy "nem egyenes a kérdésem", mert ez úgy hangzik, mintha valami alattomos dolgot kérdeznék :)
A konkrét problémát leírtam. Az Mt. hatálybalépése óta köteles a munkáltató az Mt. 61.§ (1) szerinti tájékoztatásra.
(Így pl. ha felszabadul egy részmunkaidős állás adminisztrátori munkakörben, akkor erről tájékoztatni kell a munkavállalókat.)
2023.01.01-től a munkavállaló - a munkaviszony első hat hónapját kivéve - az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás alapján kérheti munkaszerződése módosítását.[61.§ (2)] (Tehát pl. egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló kéri, hogy ő szeretné ezt a részmunkaidős állást.)
A munkavállaló módosítási kérelmére a munkáltató tizenöt napon belül köteles írásban nyilatkozni. A kérelem elutasítása esetén a munkáltató nyilatkozatát a 64. § (2) bekezdése szerint megindokolja. (Tehát olyan indokolási kötelezettség áll fenn, mint a felmondásnál) A kérelem jogellenes elutasítása vagy a nyilatkozat elmulasztása esetén a bíróság a munkáltató hozzájáruló nyilatkozatát pótolja. [Mt. 61.§ (5)-(6)]
Ezért kérdezem, hogy ha tájékoztatom a munkavállalókat a foglalkoztatási lehetőségről, akkor mennyi időt kell várnom a válaszra, mielőtt a megüresedett részmunkaidős munkakörbe keresek valaki mást (külsőst).
Van valakinek ötlete?

drbjozsef # 2023.01.31. 19:05

buszgyuri,

Lehet kérni, mert kérni semmit sem tilos. Kérheti hogy ne kelljen dolgozni, de fizessenek neki egymillió dollárt naponta. Nem tiltja ezt semmi.

Szerintem te azt érted félre, hogy ez egy generális tájékoztatási kötelezettsége lenne a munkáltatónak, ha van egy ilyen állás, akkor kidoboltatja, és várja hogy jelentkezzenek rá.
Nem. Ez a munkaszerződés módosítása fejezetben van, tehát ha valaki szeretné módosítani a munkaszerződését, akkor nem neki kell kibarkóbáznia tippelgetéssel, hogy vajon milyen lehetőségek vannak a cégnél, hanem a munkáltatónak ilyenkor el kell mondania, mit tud ajánlani. Aztán nem kell várnia semennyit ha nem akar, kell-nemkell, aztán ha nem lehet menni isten hírével. Persze, ha a munkvállaló kér gondolkodási időt, akár meg is kaphatja, hiszen a munkaszerződés módosítása eleve kétoldalú, megegyezés kell, ha akar ad időt a munkáltató, ha akar nem ad.

Vadsuhanc # 2023.01.31. 18:54

Nem egyenesen kérdezel... A konkrét problémád kellene leírni...

Te mint munkáltató egy másik állást ajánlottál fel a dolgozódnak és azt szeretnéd megtudni, hogy a válaszra mennyi ideje van?

buszgyuri # 2023.01.31. 18:44

Ok, elolvastam (ismét).
Ne haragudjatok, de nem értem, hogy mi a gond a kérdéssel.
Az Mt. 61.§ (2) tartalmaz egy munkavállalói jogosultságot, azonban arra határidő nincs megszabva.
Ha a cégnél felszabadul egy részmunkaidős lehetőség és erről tájékoztatom a munkavállalókat, akkor mennyi időn belül kell várjam az esetleges munkaszerződés módosítási ajánlatot a munkavállaló(k)tól?
Ez volt a kérdésem.
Illetve még az is felmerül, hogy csak ugyanazon munkakörben dolgozó munkavállaló jogosult a módosítást kérni (pl. teljes munkaidőről a részmunkaidőre) vagy a más munkakörben dolgozó is kérheti-e a módosítást.

Vadsuhanc # 2023.01.31. 17:38

KBS-nek igaza van.........

El kellene olvasni az előtte lévő paragrafusokat is...Mondjuk az 58.§-tól kezdve.

buszgyuri # 2023.01.31. 16:46

Mit? Miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.31. 16:33

Te valamit nagyon félreértettél.

buszgyuri # 2023.01.31. 16:31

Kedves Szakértők!
2023. január 1-től az Mt. 61. § (1) szerint
A munkáltató a munkakörök megjelölésével tájékoztatja a munkavállalókat

  1. a teljes vagy részmunkaidős,
  2. a távmunkavégzésre irányuló, valamint
  3. a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő

foglalkoztatás lehetőségéről.
(2) A munkavállaló - a munkaviszony első hat hónapját kivéve - az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás alapján kérheti munkaszerződése módosítását.

A tájékoztatási kötelezettség lényege, hogy a munkáltató tájékoztassa a dolgozóit a különböző típusú munkaviszonyok közötti átjárhatóságról (pl. teljes munkaidős munkaviszonyból részmunkaidős és fordítva), ami tipikusan a megüresedett pozíciók esetén merül fel. Az új szabályok szerint - a munkaviszony első hat hónapját kivéve - a munkavállaló kérheti a munkaszerződése módosítását, ha a munkáltatója tájékoztatta a házon belül nyitott álláshelyekről. A munkáltatói tájékoztatás tulajdonképpen egy felhívás a munkavállalók felé (szerződésmódosítási) ajánlattételre.

Az lenne a kérdésem, hogy a (2) bekezdés szerinti munkaszerződés módosítást a munkavállaló milyen határidőn belül kérheti?
A tv. nem ad meg határidőt és érdekes helyzet alakulhat ki, ha a munkáltaló tájékoztatja a munkavállalókat arról, hogy pl. megüresedett egy részmunkaidős állás, de mivel két-három nap elteltével senki sem jelzi, hogy élne a munkszerződés módosítási lehetőséggel, így meghírdeti külsősöknek és fel is vesz valakit. Ezt követően jelentkezik cégen belül valaki, hogy ő mégis szeretné az állást.
Mivel az elutasítást már indokolni kell, az nyilván nem indok, hogy már be van töltve az állás.
Mit lehet tenni? Meg lehet adni határidőt az Mt. 61.§ szerinti tájékoztatásban? Vagy a Ptk. mint háttérjogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni a szerződéses ajánlat és annak elfogadása vonatkozásávan?
Előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.01.29. 20:22

Hm. Akkor a munkáltató jövő hónapban sem ad,ha senkinek sem hiányzik.

truth... # 2023.01.29. 19:25

drbjozsef, igen, sajnos négyük közül egyikőjük sem merte.

drbjozsef # 2023.01.28. 11:26

Nekünk mindenesetre valóban mindegyis...

drbjozsef # 2023.01.28. 11:25

Csak azt nem tudni, hogy miért.

Azóta se? Komolyan két hét alatt nem merte megkérdezni senki sem, hogy most mi van? Háááát...

truth... # 2023.01.27. 21:11

K_B_S, köszönöm a választ!
Igen, valóban nem ugyanaz. Nem elvonta, hanem nem adott nekik, illetve megvonta tőlük azt, amit korábban adott. Csak azt nem tudni, hogy miért. De nyilván mindegy is, hiszen az ő egyoldalú méltánylásán múlik.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.27. 14:49

Sajnos több dolgozó is kapott ugyanazon a napon mozgóbér elvonást,
Fordítva. Nem vont el semmit, hanem nem adott valamit, ami a szerződés szerint az ő egyoldalú méltánylásán múlik. Ugye, hogy nem ugyanaz?

truth... # 2023.01.27. 14:11

drbjozsef, köszönöm szépen a választ!
"Nem szabályozza. A fizetésen felüli egyéb juttatások szabályozása teljes egészében a munkáltató joga. Legfeljebb olyan szabályok számítanak, mint mondjuk az egyenlő bánásmód követelménye. Ha nem azért vonták meg a mozgóbéredet, mert piréz vagy, akkor így van ez."

Hát, sajnálom akkor, hogy ez így van. Mármint az világos, hogy a munkabéren felüli juttatást a munkáltató szabja meg, de hogy annak megvonása tulajdonképpen szabályozatlan, az nem annyira jó. Sajnos több dolgozó is kapott ugyanazon a napon mozgóbér elvonást, indokolás nélkül :(

mvallalo # 2023.01.19. 22:00

Kedves drbjozsef és Majordomus!

Köszönöm a választ!
Az tiszta sor, hogy a távmunkát lepapírozták ezzel, csak nem szerettem volna egy kis extrát is e mellé! ;-) Mondjuk alapból nem feltételeztem, hogy a cég ilyen sunyi módon akar egy esetleges végkielégítéstől (és a dolgozóitól) megszabadulni - az eddigiek alapján ez nem volt jellemző, sőt - de ez a „határozott időre ... foglalkoztatja” kombó nem volt túl szerencsés szerintem.

Nem adott volna okot a félreértésre, ha mondjuk úgy írják, hogy:
"A munkáltató a munkavállaló(t)nak a (továbbiakban) távmunka-végzést - annak szabályai szerint - határozott időre, 2023.xxxxx-ig (foglalkoztatja) engedélyezi/teszi lehetővé, xx%/év arányban.

Nekem legalábbis egyértelműbb lett volna.

Köszönöm mégegyszer a segítséget!

Majordomus # 2023.01.19. 20:38

A távmunkát (a lehetőségét) beépitették a szerződésébe.

drbjozsef # 2023.01.19. 20:01

mvallalo,

Szerintem is hülye megfogalmazás, de szvsz nem.

Szerintem ez azt jelenti, hogy 2023-as évben az év folyamán xx% arányban a távmunka szabályai szerint ("IS") foglalkoztatnak, a normál, határozatlan idejű szerződésed mellett, vagyis egyéb megállapodás hiányában 2024-től újra normál, jelenléti lesz a munka, és nincs tovább hómofiszolás.

mvallalo # 2023.01.19. 17:13

Üdvözletem!

Munkaszerződés módosítással kapcsolatos kérdésem lenne. Eddig határozatlan idejű munkaszerződésem volt - remélem még mindig - viszont a távmunka kapcsán most aláírattak velünk egy ilyen módosítást (tudom, előtte kellett volna elolvasni)

... közös megegyezéssel megállapodnak ... az alábbiak szerint módosítják:

"A munkáltató a munkavállalót a továbbiakban távmunka-végzés szabályai szerint határozott időre, 2023.xxxxx-ig foglalkoztatja. A távmunkvégzés aránya xx%/év."

A magyar nyelv szempontjából kissé elfuserált mondat jogi értelmezésére kérek segítséget. Ezzel most suttyomban határozottra módosították a szerződést, vagy ez csak és kizárólag a távmunkára vonatkozik?

Köszönettel, mvallalo

drbjozsef # 2023.01.16. 06:12

Nem szabályozza.
A fizetésen felüli egyéb juttatások szabályozása teljes egészében a munkáltató joga. Legfeljebb olyan szabályok számítanak, mint mondjuk az egyenlő bánásmód követelménye. Ha nem azért vonták meg a mozgóbéredet, mert piréz vagy, akkor így van ez.

truth... # 2023.01.15. 21:14

Kicsit félresikerült...
szóval, én azt gondoltam, hogy ezt a kérdéskört jogszabály szabályozza.

truth... # 2023.01.15. 21:12

Majordomus köszönöm,
ez a válasz az utolsó mondatomra abszolút adta magát, és egyébként lehet, én is ezt írtam volna másnak. Mert egyértelmű, ez így is van, tudom, hogy van joga. Csak az érintett dolgozók annyira meg vannak félemlítve, hogy nem is merik felhozni, hogy szeretnék ennek a szabályzatnak a tartalmát megismerni. Aztán meg lehet, hogy nincs is benne részletezve, hogy a fegyelmiket indokolni kell.
Én azt gondoltam, hogy ez a kérdéskört jogszabály szabályozva.