Üdvözletem.
Több témában szeretnék segítséget kérni.
Az első:
Szolgáltatás területén dolgozom, egy telephelyen, több a miénkhez hasonló profilú cég van jelen ezen a telephelyen. Ebből adódóan ezek "konkurenciák" egymásnak.
Nos, engem az egyik konkurens cég vezetője felkeresett, és állást ajánlott, a jelenlegihez képest komoly bérkülönbséggel, és szakmai előrelépéssel is. Ezt a váltást számomra ismeretlen módon a jelenlegi vezetőm megakadályozta. A munkaszerződésemben nincs kitétel erre az esetre, tehát jogszerű lehetett volna a váltás. Részben ennek köszönhetően most elég komoly anyagi gondokkal küszködöm. Azt szeretném megtudni, hogy ez a cselekménye a vezetőmnek mennyire volt jogszerű, vagy jogszerűtlen?
A másik kérdésem:
Jelenleg 3 műszakos munkarend van nálunk, tehát a hétvégéink szabadok, kivéve a túlórákat. A túlórák 90%-ban önként vállalt, azaz a munkavállalónak fel van ajánlva a túlmunka végzés lehetősége. 1-2 esetet kivéve, nem kötelező. Viszont a telephely vezetője kérésére vasárnap éjszakánként is túlmunkát kell végezni, szintén önkéntes alapon. Viszont most bevezették, hogy vasárnap 22h-tól 00h-ig 100%-os pótlékot fizetnek, utána pedig a normál hétköznapi túlmunkáért fizetnek. Ez úgy néz ki, hogy az éjszakás "héten" vasárnap éjjel kezdünk, de még pénteken éjjel is dolgozunk. Sajnos eddig akármerre keresgéltem nem találtam erre vonatkozó leírást, vagy jogszabályt.
Hálás lennék ha valaki segíteni tudna a kérdésekben.