folyamatos munkarend

Sneci # 2010.03.02. 09:59

Tisztelt fórumozók!

Következő kérdésekre várok választ-segítséget:

1. Létezik-e olyan EU-s ajánlás, amely a folyamatos munkarendbe (fordulós) dolgozók korengedményes nyugdíjazására vonatkozik?

2.Ha igen, a Magyar állam kért-e haladékot?(szóbeszéd tárgya, hogy 2011-ig kért)

Ha bármilyen konkrét utalásról tudnak, kérem jelezzék!

csosza # 2010.03.17. 13:21

Tisztelt Jogászok és Fórumozók !

Cégünk KSz nélkül működik, mégis bevezette a 3 havi, 12 hetes munkaidőkeretet.
A MT csak 8 hetest tesz lehetővé tudtommal.
A napi munkaidő 8 óra, de a munkaközi szünetet levonva, csak 7,5 órát számol el bérként.
Viszont a munkaidőkeretet is 7,5 órával számolja, így 3-4 nappal többet dolgozunk, hogy a keretben szereplő idő teljesüljön.
Azt is kiszámolják, hogy így 0,63 % órával kevesebbet dolgozunk a 12 heti keretben, mint a heti 40 óra.
Ez helyes számítási mód-e, vagy csak a túlmunka kifizetését akarják elkerülni?
Szükséges-e munkaszerződést módosítani, ha 3 műszakos heti 40 órás beosztásból, 4 műszakos, folyamatos munkavégzést rendelnek el, most már 5. hónapja, és előre láthatólag még legalább ennyi ideig marad még, vagy végleges lesz.
Köszönettel veszem az erre vonatkozó, hasonló cipőben járó fórumozók válaszait, de JOGÁSZ-tól is szeretnék ilyen, vagy olyan megerősítést.

Ferineknem # 2010.04.22. 04:19

Talán tudtok nekem segíteni az alábbi problémámban:

Egy vastelepen vagyok éjjeliőr egy kollégával váltásban.
Minden második nap délután fél négytől másnap reggel hétig dolgozunk, de munkaszüneti napokon 24-órás váltásban. Ezzel havonta gyakorlatilag több mint 300 órát dolgozunk fejenként, de csak a munkaszerződésben kialkudott 70.000Ft Netto bért kapjuk a számlánkra, meg 15.000 Ft-ot kézbe. Az éjszakai munkánk nem készenléti jellegű, mert óránként körbe kell ellenőriznünk a telepet, és a fennmaradó időben legfeljebb egy székre űlhetünk le.

Az az érzésem, hogy tekintettel az óraszámra, az éjszakázásra és a hétvégékre, a munkaadómnak sokkal többet kellene fizetnie törvényileg, de félek hivatalos helyre fordulni, mert a havonta kézbe kapott 15.000 Ft szerintem feketén van kifizetve (papírt errl nem kapunk, csak aláírunk), és nem szeretném, ha még nekem lenne ebből az egészből bajom. De mégis úgy érzem, hogy nagyon kihasználják a helyzetünket, azt, hogy nehéz lenne másik munkát találnunk. Az őrzés mellett kerti munkákat is végeztetnek velünk.

Mi a véleményetek? Mit tehetnék?