Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
végkielégités
Kedves hozzáértők!
Szeretném megkérdezni, hogy ha visszamegyek a munkahelyemre (5 év után - 2 gyerek -gyás,gyed, gyes)
de a munkáltatóm azt mondja, hogy alkalmatlannak nyilvánít... és be is tudja bizonyítani esetleg, akkor kaphatok-e végkielégítést, vagy nem?
Várom válaszukat!
ja, a munkaviszonyom 7 év.
Nem kaphatsz, hanem kapnod kell.
Tisztelt Szakértő!
A munkahelyünket megvette egy másik kft.Még lógunk a levegőben,új munkaszerződést még nem kaptunk,de április 1-ig meg fog történni.Az állandós létszámot meg akarják szüntetni,mert ők 98%-ban diák munkaerőt alkalmaznak.Milyen esetben jár a végkielégítés,sok ember már 10 évnél több ideje dolgozik itt.El tudnak úgy küldeni bárkit,hogy ezt ne kapjuk meg?Mire kell figyelnünk az új szerződés aláírásánál.Általában milyen kiskapuk vannak?Még egy kérdés:az előző kft alkalmazásában volt cafetteriánk,amit ebben a hónapban már nem kaptunk, valamit a forgalom után kaptunk bónuszt rendesen a fizetésünkhöz ,amit már szintén nem kaptunk meg,pedig még nincs új munkaszerződésünk-ez támadható?
Köszönöm a segítségüket!
Az előbbi hozzászólásommal kapcsolatban még annyi,ha elénkteszik az új munkaszerződést azonnal kell dönteni,vagy elvihetjük haza átolvasni stb.milyen felmondás esetén lehet munkanélkülinek regisztrálni,és mikor kinek jár a munkanélküli járadék?
Köszönöm!
Az "új szerződés" aláírásakor főleg arra vigyázzatok, hogy ne írjatok alá új szerződést.
Tisztelt Szakértő !
Segítséget szeretnék kérni.
Jelenlegi cégem végelszámolás alatt áll, nekem letellik a GYES-m 2011.03.21.-én. Írtam levelet a végelszámolónak, hogy szeretnék munkába állni mi a teendőm ?
A végelszámoló telefonon hívott és elmondta hogy valószínűleg felszámolják a céget, gyorsan írnak egy közös megyegyezésel való munkaviszony megszüntetést én írjam alá, amelybe beleveszik a 2 havi végkielégítést és a szabadságot ami jár, amit majd a bérgarancia alapból fizetnek ki.
Kérdésem az, hogy miért nem felmondással szűnik meg a munkaviszonyom, hiszen már nem állok védettség alatt, viszont járna kb. 50 nap felmondási idő ha felmondanak nekem ?
Mondhatom-e azt hogy nem megyek bele a közös megyegyezésbe ?
Egyáltalán miért nem ezt a lehetőséget ajánlotta fel a végelszámoló ?
Válaszát előre is köszönöm:
Anita
Mondhatod.
Tisztelt Szakértő!
Mit tegyek? Egy cégnél több éve határozatlan időre szóló szerződéssel voltam alkalmazva. 2011.február 25-vel póstán a fönök megküldte -munkáltatói igazolást, jövedelemigazolás egészésgügyi ellátáshoz, igazolások a munkaügyi hivatalhoz. Adóadatlapot 2011-re adatok nélkül. Felmondás,sem szóban sem írásban nem érkezett, így aztán a munkaviszony megszüntetés sem. Kérdésem, munkaviszonyban vagyok még a törvény szerint? Az elszámolás sem történt meg február havi munkabérről bérjegyzéket küldött, és jövedelemigazolás egészségügyi ellátáshoz nyomtatványon is rajta van, de bérfizetés nem történt meg. Mit tehetek?
Legkésőbb jövő hétfőn adhatod postára a keresetlevelet.
Tisztelt Mindenki!
3 éve dolgozok egy multinál.
Nemrég jött egy új részlegvezető, aki ki akar rúgatni.
Már egy közös megegyezéses felmondást is elém raktak, amit természetesen nem írtam alá.
Ebben egy havi végkielégítés van.
Azóta próbálkoznak minden félével (fegyelmi, mert vmit nem töltöttem ki, van e rágó a számban, megcsörgetik a mobilomat, hogy nálam van-e, fenyegetőznek, hogy megkeseríthetik az életem, ha áthelyeznek egy másik messze lévő áruházba (benne van a szerződésben), stb.).
Eddig szerettem ezt a helyet, de ezek után már nekem sincs kedvem nagyon tovább maradni + kezdenek idegileg is kicsinálni.
Nekik van vaj a fejükön, mert pl. nem tartották be a pihenőidőre vonatkozó szabályokat, levonták a magánnyugdíjat pedig nekem csak az állami van, és valamiért nagyon ódzkodnak egy pertől.
A munkámmal nincs gond, sőt, azelőtt prémiumot is kaptam, bár már ebbe is próbálnak belekötni.
A kérdés az lenne, hogy el tudom-e érni valahogy, ha már nekik olyan fontos hogy elmenjek a cégtől, hogy mondjuk, 6 havi keresetet adjanak végkielégítésnek (volt rá példa), anélkül hogy zsarolásnak tűnjön?
Minden választ köszönök!
Nyugodtan tehetsz ilyen ajánlatot, nem zsarolás (bár szerintem is túlzó). Hogy aztán elfogadják-e, azt mi nem tudhatjuk.
Tisztelt fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni, mégpedig a következőkkel kapcsolatban:
18 éves munkaviszonyomat a munkáltató munkáltatói rendes felmondással 2011. március 25. napjával felmondta. A felmondási idő tartamára a munkavégzés alól felmentett. Munkaviszony megszűnésének napja 2011. június 13.
Kollektív szerződésünk alapján a 4 havi végkielégítést megkaptam (5.2 pont).
A kérdésem az, hogy megillet e plusz 3 havi végkielégítés a kollektív szerződésünk szerint, melynek szövege:
"Ha a munkaviszonyt a munkáltató rendes felmondással szünteti meg, az öregségi nyugdíjra, illetve a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül, a végkielégítés 5.2 pontjában meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik".
1957-ben születtem, 36,5 éves munkaviszonyom van.
Öt éven belül meg lesz a 40 éves munkaviszonyom, így nyugdíjba mehetek.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Az öregségi nyugdíjkorhatárod 65 év!
40 éves munkaviszony után a nők nyugdíjba mehetnek. 3,5 év múlva meg lesz a 40 éves munkaviszonyom, viszont nem leszek 62 éves.
Kérem, arra adjatok választ, hogy a kollektív szerződésem szerint jár még nekem plusz 3 havi végkielégítés vagy sem.
A válaszokat köszönöm.
Milese
Lyonee megadta a választ. EZT te idézted a kollektív szerződésből:
„„Ha a munkaviszonyt a munkáltató rendes felmondással szünteti meg, az öregségi nyugdíjra, illetve a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül, a végkielégítés 5.2 pontjában meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik“.”
A te öregségi nyugdíjkorhatárod 65 év, a +3 havi végkielégítés akkor járna, ha betöltötted volna az 65-5=60. évet. Nem az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár a mérvadó a "védettkornál".
Azt írod 3,5 év múlva meglesz a 40 éves munkaviszonyod. Ha most megszűnik a munkaviszonyod, akkor még a 40 év jogosultsági idő eléréséhez újabb munkaviszonyban kell lenned.
Biztos jogosultsági idő és nem szolgálati időd van? Mikor kértél idő igazolást? Ha az idén, akkor abban már írták a szolgálati időt és a jogosultsági időt is. Ha korábban, akkor abban csak szolgálati időt vettek figyelembe.
A 40 év jogosultsági időbe csak a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek együtt kell 40 évnek lenni.
- Nem számít bele pl.: tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz, idős ápolására igénybevett ápolási díj időtartama, "megvásárolt szolgálati idő".
Ezt olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
Üdvözlettel Veci
Tisztelt fórumozók!
2004-óta dolgozom egy multinacionális cégnél, mint ügyfélszolgálatos. A vállalt úgy döntött, hogy az ügyfélszolgálatok üzemeltetését kiadja vállalkozóknak. A vállalkozó természetesen nem azonos feltételekkel vette fel a dolgozókat. Jeleztem a cég felé, hogy szeretnék visszatérni egy régebbi poziciómba inkább, ami mellesleg megjegyezve kedvezőtlenebb a jelenleginél. A legutolsó ajánlat szerint közös megegyezéssel kívánják megszüntetni a jelenlegi munkaviszonyomat és a régi/jelenleginél kedvezőtlenebb poziciómba pedig csak munkaközvetítő cég beiktatásával alkalmaznának. Ebben az esetben kérhetem a felmondás esetén egyébként járó felmondási idő+végkielégítés kifizetését?
Kérhetem-e, hogy a munkaviszonyom folytonos maradjon a munkaközvetítő cégnél (a munkakezdés éve 2004 legyen), illetve ha ragaszkodnak a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetéséhez milyen hátrányok érhetnek.
Köszönettel a válaszokat.
annapanna
Szerintem a közös megegyezésbe nem kellene belemenni. Az általában nem a munkavállaló érdekét szolgálja, azt kaphatnád, amiben megegyeztek. Épp azért ajánlaná a közös megegyezést, hogy ne kelljen felmondási/felmentési időt, végkielégítést fizetnie.
Kérheted a közös megegyezésben, de nem hinném, hogy megadja. Ha meg kívánnák szüntetni a munkaviszonyod, akkor rendes felmondással tegyék, akkor kaphatod, amit fentebb leírtam. DE, arra vigyázz, hogy ne adj okot a rendkívüli felmondásra.
A munkaközvetítős témát nem értem, ebbe nem folyok bele.
Üdvözlettel Veci
Nagyon köszönöm a segítséget!
teszt
Veci: a visszafoglalkoztatás fél évig tilos munkaközvetítőn keresztül....
Érdemes elolvasni:
Végkielégítés: saját farkába harapott a hivatali kígyó
http://hvg.hu/…kulonado_ado
Ha valakit érintene a végkielégítés miatt a 98 %-os különadó, akkor itt keresse a letöltő programot:
http://www.apeh.hu/…k/1053k.html
Üdvözlettel Veci
Szép napot mindenkinek!
Kérdésem a következő!
1998 óta dolgozom egy cégnél.Szerződésem azóta jogfolytonos.Teljesen hivatalosan,bejelentve dolgozom,minden fillérem után adózom.A szerződésben a munkavégzés helye meghatározott és nem változó.
Jelenleg Gödöllőn lakom innen a bejárás kb.60 perc.A cég új helyre költözik és nekem így az utazási idő jelentősen megnövekedne.(kb.+60perccel)Köteles vagyok elfogadni a szerződésmódosítást?Ha nem fogadom el akkor jár a végkielégítés?Milyen trükkökre számíthatok???Az,hogy a cég Budapesten belül marad az ok arra,hogy el kell fogadnom?
Van valami jogszabály ami illik ide,de én nem vagyok jogász.
Állítólag,ha a bejelentett lakcímemtől 1 óra 30 percen kívül költözik a cég akkor nem vagyok köteles elfogadni szerződésmódosítást.Ez igaz????
Kérek mindenkit aki tud segítsen!!!
Nagyon köszönöm előre is!!!
Igaz. Hacsak nem tartozol a kedvezményezett körbe, ahol egy órával nőhet az utazási.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02