Gyógypedagógus-óvónő vagyok.
Az óvónőképzőt követően kiegészítő szakon főiskolai képesítést, majd 2004-ben a Pécsi Egyetemen (Roma etnikai ismeretek) szakvizsgát szereztem.
Következő év januárjában G fizetési osztályba soroltak és 5% pótlékot kaptam.
2008-ban Gyógypedagógia TAP szakon végeztem. Azóta (integrációs feladatokat felvállaló intézményünkben)
SNI gyermekeket nevelek, fejlesztek. Az ezzel járó teljes dokumentáció vezetése is az én feladatom. Sajnos ezért a munkáért se órakedvezményt, (32 óra a heti kötelező óraszámom) se bérjellegű juttatást nem kapok.
Munkáltatóm arra hivatkozik, hogy a G besorolás és az 5% erre is vonatkozik.
Munkaköri leírásomban szerepel a "gyógypedagógus-óvónő", kinevezésemben azonban nem.
Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, mi az amire törvényesen jogosult vagyok és mi az ami a munkáltatói döntés körébe tartozik!
Közalkalmozotti besorolás, pótlék
Kedves Hozzáértők!
Egy ismerősöm ügyében kérdezek.
2010-ben lett közalkalmazott egy iskolában, fűtő és karbantartó munkakörben. Ekkor a C6-os fizetési besorolást kapta.
Végzettsége a festő szakmán belül mesteri fokozat. Előzőleg egyéni vállalkozóként dolgozott 1986-tól. A vállalkozás teljesen szabályszerűen futott, minden évben rendben voltak a járulékok, adó, stb.
Kérdés, hogy a közalkalmazotti besorolásnál ezeket az éveket milyen módon kell figyelembe venni, helyes-e a C6-os besorolás.
Üdv: Korall (53-as nö)
Nem nagyon bízom jogszabályokkal alátámasztott válaszban, de próba szerencse!
Logopédusként vagyok alkalmazásban. Tavaly neveléstudomány szakon mester képzést végeztem az főnökömmel együtt (ő az ált. iskola igazgatója). Neki emelték a fizetését az egyetemi végzettségének megfelelően, nekem nem.
Kérdésem: az én esetemben valóban csak adható, azaz nem egyértelmű a fizetésemelés?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Bércsökkentéssel kapcsolatos probléma: oktatási intézményben, érettségivel rendelkező konyhai dolgozó 2012. decemberéig a garantált bérminimumot (114 E Ft) kapta fizetésként. 2013. januárjától a besorolása nem változott, a fizetését viszont 98 E Ft-ra csökkentették, hivatkozva a hatályos jogszabályra, miszerint az általa ellátott munkához nem feltétel az érettségi megléte. Kérdésem: megfelel-e a munkáltató eljárása a munkaügyi szabályoknak? Amennyiben nem, milyen jogorvoslati eljárás kezdeményezhető? Köszönöm a választ.
A "konyhai kisegítő"-t, kisegítő munkakörbe kell besorolni, amely betölthető A, B, C fizetési osztállyal is. A kjt. alapján a munkakör betöltéséhez szükséges legmagasabb végzettség alapján kell besorolni a közalkalmazottat, amivel rendelkezik, vagyis , ha érettségije van, akkor a C-be.
A kjt., illetve a "végrehajtási rendelete a közoktatási intézményekben" nem ír elő végzettséget a nem pedagógus dolgozókra.
138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet
a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben
"7. Kisegítő dolgozó munkakörbe kell besorolni a közoktatási intézmény működtetésével összefüggő kisegítő jellegű feladatot ellátó közalkalmazottat, pl. a betanított munkás munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat, a portást, az éjjeliőrt, a konyhai kisegítőt, a hivatalsegédet, a kapust, a takarítót, a fűtő segédmunkást, a kocsist, a házfelügyelőt.
8.
9. Ha jogszabály nem határozza meg a munkakör ellátáshoz szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget és
- nincs olyan szakképesítés, amely a munkakör betöltésére jogosít, a munkakör ellátásához legalább olyan iskolai végzettségre, képesítésre van szükség, amelyet a Kjt. 61. §-ának (1) bekezdése a fizetési osztályba soroláshoz előír. Ha e rendelet a munkakörre több fizetési osztályt állapít meg, a közalkalmazottat a legmagasabb iskolai végzettsége, képesítése alapján kell besorolni, a munkakörre megállapított osztályok közül;
- van olyan szakképesítés, amelyik a munkakör ellátására képesít és
- a közalkalmazott nem rendelkezik azzal, az a) pontban foglaltak szerint,
- a közalkalmazott rendelkezik azzal, a szakképesítése alapján, vagy, ha az kedvezőbb, az a) pontban foglaltak szerint
kell besorolni.
9/A. A 9. pontban foglaltakat az I. részben felsorolt valamennyi - a kisegítő munkakört is beleértve - munkakörben alkalmazni kell.
10. Ha e rendelet a munkakörre több fizetési osztályt állapított meg és
- külön jogszabály intézménytípusonként meghatározza a munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget, a közalkalmazottat arra a közoktatási intézménytípusra vonatkozó rendelkezések szerint kell besorolni, amelyikkel közalkalmazotti jogviszonyban áll;
- külön jogszabály alapján a munkakör több iskolai végzettséggel, képesítéssel ellátható, a közalkalmazottat a munkakör ellátásához szükséges legmagasabb iskolai végzettsége, képesítése alapján kell besorolni;
- a munkakör a közoktatási törvény 17. §-a, illetőleg 127-128. §-a alapján több iskolai végzettséggel betölthető, a közalkalmazottat a meglévő, a munkakör betöltésére jogosító legmagasabb iskolai végzettsége, szakképesítése alapján kell besorolni.
11."
A "C" fizetési osztályba sorolt közalkalmazott illetményét ki kell egészíteni a "garantált bérminimum"-ra , vagyis 114 ezer forintra.
Kedves Szakértő!
Anyukám '94-99-ig GYET-en volt, amelyet szolgálati időnek minősítették. Jelenleg közalkalmazottként dolgozik, azonban a felülvizsgálatkor ezt az időszakot kivették, ezért a közalkalmazotti bértáblában hátrébb sorolták.
Az lenne a kérdésem, hogy a GYET-en eltöltött időszak munkaviszonynak számít-e?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdv,
Csurmo
A GYET ideje nem számít munkaviszonynak, -ha mellette kereső tevékenységet nem folytatott,- csak szolgálati időnek a nyugdíjhoz.
Logopédusként -főiskolai diplomával- dolgozom egy pedagógiai szakszolgálatánál. 2012. júniusában neveléstudomány szakon mester képzettséget szereztem.
Kérdésem: valóban csak adható, tehát nem kötelező ebben az esetben a magasabb/egyetemi végzettség szerinti besorolás?
Lyonee# 2013.03.12. 22:40:
Köszönöm válaszát, sajnos azonban a dolgozó nem tudta érvényesíteni a garantált bérminimumra vonatkozó igényét, mert a citált törvényt (1381992. (X.8)) módosítja a 77/11993. (V.12.) Korm. rendelet, amely szerint a konyhai kisegítőt 'Egyéb képesített fizikai munkakörbe', 'A' fizetési osztályba kell besorolni.
Nem írja felül a 77/1993 a 138/1992-t! Mindegyik más területre vonatkozik. A közoktatási intézményekre a 138/1992 vonatkozik, és nem a 77/1993.
A 77/1993. (V. 12.) Korm. rendelet
a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a helyi önkormányzatok által fenntartott szolgáltató feladatokat ellátó egyes költségvetési intézményeknél
A 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet
a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben
Tiszteletem a fórumozóknak! Lenne egy tisztelet teljes kérdésem. Tavaly elnyertem egy pályázatot melynek feltételei a következők voltak:
Szakmunkásképző intézet,
B kategóriás jogosítvány,
Magyar állampolgárság.
Az lenne a kérdésem, hogy meg illetne e engem a szakmunkás minimálbér 32 éves szakmunkás bizonyítvánnyal? Igaz hogy nem a szakmámban dolgozok,és közalkalmazott vagyok. Kérhetem e, vagy ez a közalkalmazotti jogviszonyra nem vonatkozik? Mezőőri,
valamint fegyver vizsgát tettem, és szeretetném tudni hogy a garantált szakmunkás minimálbér jár e nekem, vagy erre a munkakörre mások a szabályok? Tisztelettel: ksanyi.
Ez a betöltött munkakörtől függ, nem az iskolai végzettségétől.
Köszönöm, kedves Lilla. Most már csak azt nem tudom hogy a fegyveres mezőőr, milyen kategóriába esik.
Üdv ksanyi.
Üdvözlet!
Közalkalmazotti bérbesorolásról szeretnék tájékozódni az esetemben.
Egészségügyi alkalmazott vagyok 26 éves munkaviszonnyal.Minden eddigi munkáltatóm "E" kategóriájú besorolásba vett, mostanáig. Régi tipusú, OKJ előtti szakmai képesítéseim vannak. Munkahely változtatásomkor hideg-zuhanyként ért, hogy "csak a D " kategória szerinti fizetést adják. Ez majdnem 20 ezer forint különbség!!!! Fővárosi Önkormányzati intézmény az említett munkáltató. Az illetékes válaszát várom arról, hogy jogszerű-e ez a fizetési besorolás?
Köszönettel és üdvözlettel: oszverke
Tisztelt Lyonne!
Márciusban kértem segítséget, ezidáig sajnos senkitől sem érkezett válasz!
Kérem segítsen!
Gyógypedagógus-óvónő vagyok.
Az óvónőképzőt követően kiegészítő szakon főiskolai képesítést, majd 2004-ben a Pécsi Egyetemen (Roma etnikai ismeretek) szakvizsgát szereztem.
Következő év januárjában G fizetési osztályba soroltak és 5% pótlékot kaptam.
2008-ban Gyógypedagógia TAP szakon végeztem. Azóta (integrációs feladatokat felvállaló intézményünkben)
SNI gyermekeket nevelek, fejlesztek. Az ezzel járó teljes dokumentáció vezetése is az én feladatom. Sajnos ezért a munkáért se órakedvezményt, (32 óra a heti kötelező óraszámom) se bérjellegű juttatást nem kapok.
Munkáltatóm arra hivatkozik, hogy a G besorolás és az 5% erre is vonatkozik.
Munkaköri leírásomban szerepel a "gyógypedagógus-óvónő", kinevezésemben azonban nem.
Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, mi az amire törvényesen jogosult vagyok és mi az ami a munkáltatói döntés körébe tartozik!
Segítségét előre is köszönöm!
Kedves Hozzáértők!
Diplomámat a BME gépészmérnöki karán szereztem, műszaki szakoktatói szakon. Általános iskolában tanítok életvitel-technikát 32 éve. Szeptember 1-től ez egyetemi végzettségnek fog-e minősülni, vagy a munkakör betöltéséhez szükséges besorolás fog-e számítani, mint eddig?
Köszönettel: Gábor
Letty04
Ha valóban C11 a munkavállaló besorolása, akkor annak megfelelő illetményt kell kapnia.
Ennek nettója 74670 Ft.
Üdvözlöm!
Közalkalmazotti besorolással kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Egyházi fenntartású iskolában dolgozom konyhai kisegítőként. Legmagasabb iskolai végzettségem érettségi. Jelenleg A fizetési osztályba vagyok sorolva.
Esetleg jogosult vagyok -e B fizetési osztályba kerülni?
Köszönettel: Timus
Ha megfelelsz a feltételeknek.
Timus,
Ha a munkaköröd nem igényli a szakképzettséget, akkor nem.
Üdvözlöm!
Pedagógus voltam 40 évig egy általános iskolában. Tavaly szeptemberben 8 év nyugdíj után visszahívtak matematikát tanítani a felső tagozatba, 8 órás óraadó voltam egész tanévben. Idén szeptembertől 12 órában kérik, hogy tanítsak. Kérdésem: ez részmunkaidős állásnak minősül-e, kérhetem-e, hogy így alkalmazzanak. Az új kormányrendeletből azt nem tudtam kiolvasni, hogy csak óraadó lehetek, vagy félállásban közalkalmazott, közalkalmazotti félfizetéssel.
Válaszukat várom. Üdvözletem
Vicus
Férjem is szokott óraadóként dolgozni, tőle tudom, hogy 10 óra felett már közalkalmazotti jogviszony. Hogy ez heti hány órás részmunkaidőt jelent szerződés szerint, azt majd kikalkulálják neked. Mennyi a havi kötelező óraszám, ilyesmikhez viszonyítva.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02