Korábbi hozzászólásaimra nem tud senki érdemben reagálni?
Munkavállaló X # e-mail 2013.06.05. 12:47
A esetleg mégis, akkor írjatok, még mindig érdekeln.
Köszönöm
Dolgozó részéről azonnali felmondás.
Munkavállaló X, hogy egy bíróság épp akkor és ott mit ítél meg, azt csak saccolni lehet, és annak mértékét is, én nem sok esélyt látok rá, hogy indokaid megelepoznak egy rendkívüli felmondást.
Egyébként van új munkahelyed?
Tisztelt Hozzáértők!
Párom munkahelyet szeretne váltani, azonnali kezdéssel külföldön. A jelenlegi munkahelyén 5 éve dolgozik (ebből majdnem 1 évet táppénzen volt). Közös megegyezéssel történő felmondásnál a munkáltató nem fogja elengedni a felmondási időt. (Legalábbis eddig senkinél nem engedte el, hiába volt meg az új, akár külföldi munkahely is. Így úgy gondoljuk most se fogja).
Kérdésem az lenne, hogy ha közös megállapodással jönne el, ki lehetne venni a szabadnapokat a felmondási idő alatt? Esetleg táppénz?
Köszönöm a válasz(oka)t.
Ha közös megállapodással jönne el, az azt feltételezné, hogy a szabadságról is megállapodnának, tehát akkor lehet kivenni a szabadságot, ha a munkáltató is úgy gondolja. Egyébként is a szabadságot meg is válthatja ilyenkor a munkáltató akár felmondás esetén is, és akkor végig le kell dolgozni a felmondási időt.
Köszönöm a gyors választ ObudaFan.
Ilyen esetben akkor mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne kelljen ledolgozni a min. 30 napot? Nincs kiskapu?
Olvastam a jogszabályt, miszerint indokolni kell az azonnali felmondást. Új munkahely létrejötte nyilván nem tartozik a megfelelő indokok közé.
évi 7 nap szabadságról a munkavállaló mindig rendelkezhet, ha eddig nem élt vele, lehet a felmondás ideje alatt is.
Táppénz akkor jöhet szóba, ha valaki munkaképtelen.
Csakhogy azt 15 nappal korábban be kellene jelenteni.
BeYou
Neked is azt javaslom, mint itt már többször: reggel 3 kupica pálinka éhgyomorra, majd bemenve rálehelni a főnökre. Eredmény: azonnali elbocsátás.
persze Béla, a felmondási idő 30 nap, az utolsó 7 munkanapra bejelentheti
"reggel 3 kupica pálinka éhgyomorra, majd bemenve rálehelni a főnökre. Eredmény: azonnali elbocsátás."
Nem biztos az, az azonnali felmondás jog és nem kötelezettség. Nekem is volt már több olyan kollégám, akikről mindenki tudta, hogy masszív alkoholista, mégsem mondtak fel nekik.
Akkor meg teljesen minimális az esély, ha azt 3 kupicát a főnök is benyomta reggel éhgyomorra...:))
Az italozás 90%-ban bejön. A lényeg az, hogy lehet találni olyan viszonylag jelentéktelen dolgot, ami azonnali kirúgással jár, de mégsem az lesz a folyománya, hogy a munkáltató szénné perel az okozott vagy vélt kár miatt. (A székház felrobbantása pl nem jó ötlet, bár ezért is kirúgnak bizonyosan.)
A felmondási időre való röghözkötés marhaság. Akkor is meg tudja oldani a munkáltató a helyettesítést, ha Gipsz Jakab a lábát töri és másnap nem jön 1 hónapig, ilyenkor is meg tudná, ha akarná. Mivel a másik munkáltató pedig teljesen nyyilvánvalóan minél korábbi kezdéssel keresi az új munkaerőt, a munkahelyváltó (és így közvetve minden munkáltató is, hiszen mindenki szokott előbb-utóbb embreket felvenni) hátrányba kerül.
„A felmondási időre való röghözkötés marhaság”
pedig nem véletlenül találták ki
besszerita
Láttam párat, akit emiatt tettek ki azonnal. Nyugodtan lehetett munkahelyváltó is, nem volt a homlokára írva.
Augusztus 1-jén volt 5 éve hogy egy kis cégnél dolgozom. Amennyiben szeretnék felmondani, az mennyi felmondási idővel jár? Illetve általában a közös megegyezést szokták a cégek választani. Abban az esetben milyen lehetéségem van?
Nagyon köszönöm
Kis cégnél nyilván nincs kollektív szerződés, így 30 nap a felmondási idő.
Közös megegyezést azt közösen választhattok, ha meg tudtok egyezni, és abban minden kérdésről úgy állapodtok meg, ahogy akartok.
Kedves Obudafan!
Nincs kollektív szerződés, de már olvastam egy pár helyen olyat,hogy 30 nap az alap, és ha 3 évig voltam ott akkor még 5 nap, ha 5 évig akkor még 15nap jön hozzá. Ez lehet?
Köszönöm
csak ha munkáltató mond fel, akkor nő a felmondási idő
Kedves ObudaFan!
Igy már érthető, megnyugtatott.
Köszönöm
Üdvözletem!
Az én problémám, hogy Július 17.-ével felmondtam. Meg is eggyeztünk, hogy letöltöm a 30 napos felmondási időmet. Július 29.-én betegség miatt táppénzre kellett mennem. Beszóltam a főnökségnek telefonon ők azt mondták rendben. Majd kiderült a tegnapi nap folyamán, hogy 2013.júl.29-től nem jelent meg távollétét nem igazolta címszó alatt 85000 Ft-ot kellene visszafizetnem. Mit tehetek ilyenkor?
Rendkívüli felmondás esetében elég ok ha a fizetés késik a megbeszélt dátumhoz viszonyítva? Illetve az ilyen típusú felmondást alapból ügyvéd küldi ki vagy magánszemély is kiküldheti ajánlott levélként? köszönöm a segítséget!
Üdvözletem minden kedves fórumozónak!
Szeretném hozzáértők segítségét kérni.
A munkahelyemen felmondtam, a felmondási időmet sajnos nem tudtam letölteni, kaptam egy sokkal jobb lehetőséget egy másik cégnél és azonnal lépnem kellett.
A munkáltatóm nem volt hajlandó eltekinteni a felmondási időtől, így bérlevonást alkalmaznak, ahogyan én sejtem még nekem kell fizetnem a cégnek. A pontos összeget még nem tudom, jelenleg folyik a bérszámfejtés.
Azonban rengeteg emberről tudok aki előttem ugyan így egyik pillanatról a másikra felmondott, neveket nem tudok, azonban mindegyiküknél eltekintettek a felmondási időtől.
Ezzel kapcsolatban a kérdésem az volna, hogy ez nem minősül diszkriminatív tettnek velem szemben? Ezzel nem tudnék kezdeni valamit, hogy ne vonják le az így is nehezen megkeresett pénzem?
Köszönettel:
Dmitri
Kedvesa wers!
Köszönöm, hogy reagáltál (2013.07.01. 12:52 ).
Nem mondtam még fel, de továbbra is rendszeresen csúszik a fizetés, nem csak a szerződéses, de a törvényi határidőt is meghaladva.
Egyszerűen nem is értem, hogy ez miért lehet vitatott, főként, hogy 1,5 éve fennálló probléma. De mind1.
Elés gok kérdést tettem fel korábban, de semmire nem jött válasz.
Akkor felteszem ismét, kezdjük a könnyebbel.
Az érvényes jogszabályok szerint jelenleg meddig kell megérkeznie a fizetésnek? Tárgyhót követő 10-ig vagy 12-éig?
A szerződésben leírtak mint pl. a fizetési dátum megszegése nem egyértelműen ad okot a rendkívüli felmondásra?
Szerintem ez a kérdésem sem a bíróságra tartozik, főleg, ha nem vitatott a felmondás jogossága, csak az elszámolás a kérdés. Ez esetleg a felmondásba is bele kell írni?
Korábbi hozzászólásomhoz kapcsolódóan kérdezném még, hogy:
78. § (3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.
Ezt azt jelenti, hogy jár a végkielégítés és a felmondási időre a pénz? Remélem.
Ha azonnali hatályú a felmondás akkor nincs felmondási idő, de számolni kell vele. Ez esetben a minimum 30 nappal kell számolni, vagy mivel több mint 3 éve vagyok a cégnél, akkor 35 nappal?
A távolléti díj az megegyezik a teljes fizetéssel, több kevesebb? Korábbi munkahelyemen furán számolták. Nekem most csak alap fizetésem van, igaz ez változott az elmúlt egy évben. Átlagot számolnak vagy az előző havi fizetésemmel(teljes összegű) megegyezik?
Még valami, ami akár felmondás nélkül is érdekes lehet, vagy egy újabb indok az azonnali felmondáshoz. Ha folyamatosan késve fizset havi szinten 3-10 nappal és ezt 2 évig, akkor az már jelentős összeg is lehet.
A késedelmek után úgy tudom kamatot kell(ene) fizetniük. Ezt sosem tették meg. Ezt kérni kell vagy automatikusnak kell lennie.
Ezt kérhetem-e visszamenőlegesen? Ennek mekkora a mértéke? Ezzel kapcsolatos egyéb kártérítés jár-e olyan esetben, ha a késedelem miatt a bankom nem a kedvező ingyenes számlavezetést alkalmazta, hanem egy nagyobb összegű számlavezetést vert rám és az addig ingyenes kp. felvételre is vaskos díjat szabott ki, ami így már több ezer forintra rúg. Igaz ez a legkevesebb az egész történetben. De adott esetben egy ház törlesztő részlete is múlhatott volna rajta, szerencsére ilyen nem történt.
A késedelmi kamat követelést mindenképpen lehet érvényesíteni, esetleg ezt a kárigényt is. Csak kérdés, érdemes-e foglalkozni vele.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02