Én azért tovább próbálkozom.
A készenléti jellegű munkakörben 24-ből 8 vagy 12-ből 4 órának pihenőidőnek kell(ene) lennie, így a munkaidő nem 240 óra. Az lehet, hogy annyit van ott - én is 8 óra 20 percet vagyok a m.helyemen, mert a 20 p munkaközi szünet nem része a munkaidőmnek - mégis csak 8 óra az aznapi munkaidőm.
1 db vagyonőr egy maga egész éjjel, az pl nem készenléti jellegű munkakör, mert 24 órát kéne ébren lennie.
Szabadság kérdés 240órás munkarendnél
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de ahogy én látom, nem vagy tisztában a törvényi hátterekkel. Én nem vagyok jogász, csupán egy olyan személy, aki a saját jogait próbálja védeni, azaz egy tudatosabb állampolgár, ellenben még is tisztában vagyok azzal, hogy jogszerűen létezik az MT szerint is a készenléti jellegű munkakör, ami alapján ugyancsak jogszerűen létezik a havi 240órás munkaidőkeret.
Abban reménykedem, hogy holnap reggelig hátha felbukkan itt egy olyan a jognak ehhez a területéhez jobban értő személy, aki megérti a kérdésem, és a megfelelő MT hivatkozással alá is tudja támasztani a válaszát, mivel ezt kértem.
Még egyszer köszönöm a próbálkozásod.
"Részben készenléti jelleggel le lehet fedni a 240 órás munkaidőkeretet."
Nem lehet.
Ilyen alapon havi 500 órát is elő lehetne írni.
A munkaidőkeret az mindig napi 8 / heti 40 órával számolva jön ki, nem véletlenül rögzítik törvényben, jó hogy nem kitalálja egy munkáltató, hogy akkor holnaptól mindenki a pl 168 helyett 300 meg 400 órát dolgozik, túlóra természetesen nuku.
A készenléti jellegű munkakör más felmentéseket ad (pl 24 órás meló egyben).
Fentiekből következik, hogy a szabadság is annyi, mint más 8 órásé, mivel a munkaidő sem lehet több.
Egyébként nem is olyan régen, még 12órát számoltak 1 szabadsággal töltött napomért (még most januárban is).
Részben készenléti jelleggel le lehet fedni a 240 órás munkaidőkeretet. Ezzel nincs gond.
A kérdés viszont továbbra is az, hogy mennyire jogszerű az, hogy én többet dolgozom a 174órásnál 66órával, mégis ugyanannyival számolják a szabadságaimat. Ergo: sokkal hamarabb elfogy, kevesebbet lehetek otthon.
Mások (alap esetben) otthon töltik a 7végéket, ünnepnapokat, én meg dolgozom ez idő alatt (is).
Egy hétvégém sem szabad, ha pedig egy hétvégét otthon szeretnék tölteni, akkor 3 napom elveszik. Valahogy nem érzem fairnek.
Más lenne a helyzet, ha ez a 240óra 24/48-as szolgálatban jönne össze, de sajnos nem. Minden másnap dolgozom. 12, 16 vagy 24 órát.
Engem először az érdekelne, hogy hogyan lehet törvényesen havonta 240 órát dolgozni?
A szabadságot meg vagy napokban tartják nyilván és akkor 3 nappal lehet valóban kiváltani egyszer 24 órát, vagy órában és akkor meg 24 óra jön le. A végeredmény ugyanaz lesz.
(Ha 12 órás szabadságokkal számolsz, akkor a szabadságnapok száma is kevesebb, ezért vagy ugyanott vele)
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz.
Fix béres vagyok, munkaidőkeretem 240óra. A cég a szabadságaimat úgy akarja kiadni, hogy szabadságaim napja x 8 óra. Emiatt egy 24órás szolgálati napomra 3 napom elmegy (3x8óra).
Véleményem szerint szabadságaim napja x 12 óra járna, ami alapján egy 24 órás szolgálati időmre 2 nap szabadságot kellene kiírni (2x12 óra).
Helyes a felvetésem, vagy sem?
Kérnék konkrét törvényi idézetet is ha lehet, mert hétfőn jelenésem van ezügyben a vezetőnél, ahol nem elég csak azzal érvelnem, hogy 'szerintem'.
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02