Szabadság kérdés 240órás munkarendnél

AlterEgg # 2014.02.21. 16:42

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz.
Fix béres vagyok, munkaidőkeretem 240óra. A cég a szabadságaimat úgy akarja kiadni, hogy szabadságaim napja x 8 óra. Emiatt egy 24órás szolgálati napomra 3 napom elmegy (3x8óra).

Véleményem szerint szabadságaim napja x 12 óra járna, ami alapján egy 24 órás szolgálati időmre 2 nap szabadságot kellene kiírni (2x12 óra).

Helyes a felvetésem, vagy sem?

Kérnék konkrét törvényi idézetet is ha lehet, mert hétfőn jelenésem van ezügyben a vezetőnél, ahol nem elég csak azzal érvelnem, hogy 'szerintem'.

Köszönöm.

efi99 # 2014.02.22. 12:42

Engem először az érdekelne, hogy hogyan lehet törvényesen havonta 240 órát dolgozni?
A szabadságot meg vagy napokban tartják nyilván és akkor 3 nappal lehet valóban kiváltani egyszer 24 órát, vagy órában és akkor meg 24 óra jön le. A végeredmény ugyanaz lesz.
(Ha 12 órás szabadságokkal számolsz, akkor a szabadságnapok száma is kevesebb, ezért vagy ugyanott vele)

AlterEgg # 2014.02.22. 14:04

Részben készenléti jelleggel le lehet fedni a 240 órás munkaidőkeretet. Ezzel nincs gond.

A kérdés viszont továbbra is az, hogy mennyire jogszerű az, hogy én többet dolgozom a 174órásnál 66órával, mégis ugyanannyival számolják a szabadságaimat. Ergo: sokkal hamarabb elfogy, kevesebbet lehetek otthon.
Mások (alap esetben) otthon töltik a 7végéket, ünnepnapokat, én meg dolgozom ez idő alatt (is).
Egy hétvégém sem szabad, ha pedig egy hétvégét otthon szeretnék tölteni, akkor 3 napom elveszik. Valahogy nem érzem fairnek.
Más lenne a helyzet, ha ez a 240óra 24/48-as szolgálatban jönne össze, de sajnos nem. Minden másnap dolgozom. 12, 16 vagy 24 órát.

AlterEgg # 2014.02.22. 14:05

Egyébként nem is olyan régen, még 12órát számoltak 1 szabadsággal töltött napomért (még most januárban is).

efi99 # 2014.02.22. 14:53

"Részben készenléti jelleggel le lehet fedni a 240 órás munkaidőkeretet."
Nem lehet.
Ilyen alapon havi 500 órát is elő lehetne írni.
A munkaidőkeret az mindig napi 8 / heti 40 órával számolva jön ki, nem véletlenül rögzítik törvényben, jó hogy nem kitalálja egy munkáltató, hogy akkor holnaptól mindenki a pl 168 helyett 300 meg 400 órát dolgozik, túlóra természetesen nuku.
A készenléti jellegű munkakör más felmentéseket ad (pl 24 órás meló egyben).
Fentiekből következik, hogy a szabadság is annyi, mint más 8 órásé, mivel a munkaidő sem lehet több.

AlterEgg # 2014.02.23. 03:38

Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de ahogy én látom, nem vagy tisztában a törvényi hátterekkel. Én nem vagyok jogász, csupán egy olyan személy, aki a saját jogait próbálja védeni, azaz egy tudatosabb állampolgár, ellenben még is tisztában vagyok azzal, hogy jogszerűen létezik az MT szerint is a készenléti jellegű munkakör, ami alapján ugyancsak jogszerűen létezik a havi 240órás munkaidőkeret.

Abban reménykedem, hogy holnap reggelig hátha felbukkan itt egy olyan a jognak ehhez a területéhez jobban értő személy, aki megérti a kérdésem, és a megfelelő MT hivatkozással alá is tudja támasztani a válaszát, mivel ezt kértem.

Még egyszer köszönöm a próbálkozásod.

efi99 # 2014.02.23. 12:50

Én azért tovább próbálkozom.
A készenléti jellegű munkakörben 24-ből 8 vagy 12-ből 4 órának pihenőidőnek kell(ene) lennie, így a munkaidő nem 240 óra. Az lehet, hogy annyit van ott - én is 8 óra 20 percet vagyok a m.helyemen, mert a 20 p munkaközi szünet nem része a munkaidőmnek - mégis csak 8 óra az aznapi munkaidőm.
1 db vagyonőr egy maga egész éjjel, az pl nem készenléti jellegű munkakör, mert 24 órát kéne ébren lennie.