szolgálati idő igazolása tanukkal

Nelson123 # 2015.02.21. 15:04

Egyéni vállalkozóként járuléktartozás miatt a tartozás meg nem fizetéséig nem ismernek el 5 évet mint szolgálati időt.Ezzel nincs is semmi problémám mert nem jogszabályellenes. Viszont ugyanezt az öt évet elismerik sőt figyelembe veszik keresőidőnek.Ez az öt év viszont a minimálbért figyelembe véve lerontja az átlagomat.Szerintem ebben az esetben mindaddig amíg nem ismerik el a szolgálati időt a keresőidőt sem szabadna figyelembe venni?

cincinnatus # 2015.02.12. 18:02

Lnézést, ha nem voltam kellően precíz:

Nytv. 37. § (1) A Tbj.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve a 38. § (2) bekezdésének a)-b) pontjában említett személyek esetében megfizették.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.12. 17:55

csak akkor vehető figyelembe a munkaviszony ha a járulékot is megfizették.
Nem egészen. Akkor, ha levonták - ami nem ugyanaz. Persze, fekete foglalkoztatásban az sem valószínű.

cincinnatus # 2015.02.12. 17:36

1998.01.01-től csak akkor vehető figyelembe a munkaviszony ha a járulékot is megfizették.

Az azt megelőző időszakra terjeszthet elő bizonyítási indítványt, amit a nyugdíjbiztosító vizsgálni fog és határozatban dönt.

robika22 # 2015.02.12. 16:26

Jó napot kívánok. Előrehozott öregségi nyugdíjról-szeretnék kérdezní.Zsiros Ferencné vagyok 1955-ben születem.Lehet-e nem bejelentet munkaviszonyt utólag igazoltatni mert kilenc évig dolgoztam így.Ennyi hiányzik hozzá.Harminchárom évem van be dolgozva ,de jelenleg is dolgozom.Négy gyerekem van.Mire számíthatok.

efi99 # 2014.06.25. 14:22

Ez jó ötlet, a vége fele majd én is bevetem pár hónappal a nyugdíj előtt, ha már nagyon nem bírom, biztos találok pár megfelelő embert.

ikotak # 2014.06.25. 10:21

Én is tanukkal igazoltattam az el nem ismert hónapomat amit diákként dolgoztam, a 40 évemhez kellett.Irtam egy rövid kis kérvényt ami tartalmazta, hogy mikor dolgoztam a régen megszűnt gyárban, a címemet, elérhetőségemet,a tanúk nevét, címét, elérhetőségüket, születési idejüket. Ezt bevittem a nyúgdíj igazgatóságra, majd értesítettek, hogy melyik időpontban jönnek ki hozzám meghallgatni, a tanúkat is meghallgatták, majd utána három hét múlva értesítettek, hogy elismerték a hónapot.

Viliada # 2014.06.25. 09:22

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.25. 08:41

Elvileg lehet tanúkkal igazolni. A tanúkat nem neked kell nyilatkoztatni, te csak a nevüket, idézhető címüket jelentsd be.

Viliada # 2014.06.25. 06:47

Üdvözlöm a Fórumozókat!
Előzetes szolgálati idő számításnál nem tudtak figyelembe venni 1 hónap munkaviszonyomat 1975-ből, mivel arról nincs meg a nyilvántartási adat, sem a munkáltatónál (OTP), sem a nyugdíjbiztosításnál. Az erről szóló igazoló lapom meg már nekem sincs meg. Kérdés: ha két tanuval igazoltatom,- akikkel akkor dolgoztam együtt- annak van-e valamilyen formai-tartalmi szabálya? Esetleg nyomtatványa? Vagy pontosan minek kell benne lennie?
Köszönettel: Viliada