A munkáltató nem fizetett járulékot

And66 # 2016.04.01. 08:55

Zengőbérci Igen,megírtam a fellebbezést,csak még nem küldtem el,mert nem tudtam,hogy ezek az új momentumok változtatnak e a helyzeten vagy sem... Azt hiszem,hogy kell egy ügyvédet fogadnom,mert ezzel most nagyon ráfázhatok. Ha velem fizettetik ki az elmaradt járulékokat,akkor jobb lesz ha otthagyom a családomat,mert csak nekik okozok kárt.. Nem tudok ennyi pénzt előteremteni sehonnan sem... Ami még hab a tortán,hogy a mai nappal átvette egy másik cég a telephelyünket és most már munkahelyem sem lesz. Köszönöm szépen,hogy szakított rám időt.

And66 # 2016.04.01. 08:16

Rexor Feltételezem kaptál járulékigazolást is évente a tőled levont járulékojról. Ha a járulékokat levonták tőled, akkor nincs probléma, a hiányt a munkáltatón fogja behajtani a NAV. Ha viszont nem vonták le, akkor probléma van, mert erre az időszakra meg kell fizetni a minimumjárulékokat.

Év végén megkaptam a bevalláshoz szükséges igazolást. Azt hiszem M-30 igazolás a neve.Ez alapján és a másodállásban végzett tevékenységem után számolta ki a könyvelőm a befizetéseket. Más igazolást senki sem kapott. Még kellett volna kapnom mást is?

Rexor # 2016.04.01. 07:21

And66: Feltételezem kaptál járulékigazolást is évente a tőled levont járulékojról. Ha a járulékokat levonták tőled, akkor nincs probléma, a hiányt a munkáltatón fogja behajtani a NAV. Ha viszont nem vonták le, akkor probléma van, mert erre az időszakra meg kell fizetni a minimumjárulékokat.

Zengőbérci # 2016.04.01. 06:42

And66 2016.03.31. 18:59
Tisztelt Fórumtagok,
A problémám talán kicsit bonyolult, de hátha kaphatok választ...
Főállásban dolgozom egy vagyonőr cégnél. Hosszú évek óta mindig más céghez voltunk bejelentve. 2011-ben másodállású vállalkozóvá váltam, mert próbálkoztam egy webshop üzemeltetésével.
Minden évben volt legalább egy cég váltás és mindig megkaptam a 36 órás igazolást is és az éves adópapíromat is odaadták,amikor bevallást kellett készítenem. Ezért nyugodt is voltam.
Most, egy rendezetlen táppénz probléma kapcsán, a könyvelőm megnézte a jogviszonyaimat és kiderült, hogy úgy kötött velem az utolsó cég szerződést, hogy a NAV-nál az előző cégtől ki sem vagyok jelentve.
Ráadásul kiderült, hogy ezek a cégek, nem fizettek be semmilyen járulékot utánunk,dolgozók után. Most teljesen le vagyok forrázva mert nem tudom,hogy számomra ezek milyen következményekkel járnak. Mert én jóhiszeműen azt hittem minden rendben van. De ugye elvileg, amikor nincs munkaviszonyom,akkor nekem kellett volna fizetni a majd 70 ezer forintot havonta a vállalkozás miatt. Most nem tudom,hogy mit tehetek,mik a lehetőségeim. Esetleg ha valaki ért ehhez a dologhoz,megkérem segítsen... Köszönöm.

Egy lehetséges válasz, illetve javaslat:

• Mint ahogyan azt pár nappal ezelőtt cincinnatus kolléga jelezte táppénz ügyben javasolt a közzétett minta szerinti jogorvoslati kérelmet a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályán előterjeszteni.
  • Amennyiben jogszerűen és szakszerűen akarnak eljárni, úgy azt nem terjesztik fel az OEP-nek, hanem új eljárást indítanak.

Ennek keretében, a Tbj. 54. szakasza által biztosított felhatalmazás alapján jogosultak a már megszűnt jogviszonyt határozattal törölni és az új jogviszonyt határozattal megállapítani.

• Tény, hogy ez „macerás”, bizonyítási eljárást kell lefolytatni, tanúkat kell idézni, meghallgatni, helyszíni ellenőrzést kell lefolytatni stb., de a jogviszonyok tartamának, ill. fennállásának a tisztázására a jogszabályi lehetőségük adott.
  • Más kérdés, hogy a jólfizetett kormánytisztviselők szakmailag felkészültek, ill. alkalmasak-e ezen feladat végrehajtására? (Sógorral, komával, jóbaráttal, képesítéssel nem rendelkező, esetleg összeférhetetlen rokonnal, hozzá nem értő, szakmailag alkalmatlan, esetleg korrupt ellenőrrel stb. nehéz lesz megvalósítani, valószínűleg fel sem vállalják majd, ami viszont a XXI. századi magyar közigazgatás szégyene lesz…

Problémának látom, hogy napjainkban a közigazgatási vezetők többsége egy ilyen eljárást, illetve az azzal járó döntést –bár ezért is fizetik őket- nem meri felvállalni, illetve a jogszabályok ismeretének a hiányában nem is tudja, hogy ilyenre nem csak lehetősége van, de azzal élni kötelessége.

Ezért viszont–álláspontom szerint- felelősség terheli az utóbbi idők OEP vezetését is.

Ugyancsak problémának látom, hogy egyes kormányhivatalok a megüresedett álláshelyeket pl. tb. ügyintéző, tb. ellenőr stb. meg sem hirdetik, azokat egyéb módon történő „kiválasztással” töltik be. Ennek a következményeit a saját bőrén érezhette akkor, amikor igényét elutasították.)

• Amit nem tehet meg a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya, hogy a feketén foglalkoztató céget az elmaradt adók és járulékok megfizetésére kötelezze.

Ezt csak az állami adóhatóság (NAV) teheti meg, amelyhez a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya köteles megküldeni a részükre a jogerős jogviszonyt megállapító határozat egy példányát.

• Természetesen lehetősége van fentieket írásban, bizonyítékainak, bizonyítási indítványainak megjelölésével (tanúk megadása, munkaszerződés, lefényképezett jelenléti ívek, nyilatkozatok stb. megküldése) közvetlenül a NAV-nál is adóigazgatási eljárást kezdeményezni, hiszen ugyanezen szakasz (Tbj. 54. §) az adóhatóságot is ugyanúgy feljogosítja a biztosítási jogviszony létrejöttének és/vagy megszűnésének a határozattal történő megállapítására.

Itt is kérdéses, hogy kiheverték-e már a Vida Ildikó féle vezetést…, egyáltalán akarják-e a feketén foglalkozó vállalkozásokat marasztalni, a kiszolgáltatott munkavállalókat megvédeni?

Véleményem szerint ez az akarat napjainkban hiányzik...

And66 # 2016.03.31. 16:59

Tisztelt Fórumtagok,

A problémám talán kicsit bonyolult, de hátha kaphatok választ...

Főállásban dolgozom egy vagyonőr cégnél. Hosszú évek óta mindig más céghez voltunk bejelentve. 2011-ben másodállású vállalkozóvá váltam,mert próbálkoztam egy webshop üzemeltetésével. Minden évben volt legalább egy cég váltás és mindig megkaptam a 36 órás igazolást is és az éves adópapíromat is odaadták,amikor bevallást kellett készítenem. Ezért nyugodt is voltam. Most, egy rendezetlen táppénz probléma kapcsán, a könyvelőm megnézte a jogviszonyaimat és kiderült, hogy úgy kötött velem az utolsó cég szerződést, hogy a NAV-nál az előző cégtől ki sem vagyok jelentve. Ráadásul kiderült,hogy ezek a cégek, nem fizettek be semmilyen járulékot utánunk,dolgozók után. Most teljesen le vagyok forrázva mert nem tudom,hogy számomra ezek milyen következményekkel járnak. Mert én jóhiszeműen azt hittem minden rendben van. De ugye elvileg,amikor nincs munkaviszonyom,akkor nekem kellett volna fizetni a majd 70 ezer forintot havonta a vállalkozás miatt. Most nem tudom,hogy mit tehetek,mik a lehetőségeim. Esetleg ha valaki ért ehhez a dologhoz,megkérem segítsen... Köszönöm.

Anita8406 # 2015.02.20. 12:52

Tisztelt Kovács Béla!
Köszönöm a segítségét,remélem valóban így lesz,a munkaügyi központban már regisztráltam de ugye ma a tb is kiderült hogy nem érvényes mert muszáj voltam orvoshoz menni és remélem nem hajtják be rajtam ez elmúlt egy évet amit a munkáltatónak kellett volna fizetni....

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.18. 07:40

De ez nem igaz. Ha levonták a járulékot tőled, akkor jogosult vagy. Hogy a levont de be nem fizetett járulékot hogyan hajtják be a munkáltatón, az már az ő dolguk.

Anita8406 # 2015.02.18. 07:04

Üdv!

Esetleg valaki tudna nekem segíteni?

Anita8406 # 2015.02.13. 14:38

Tisztel Kovács Béla Sándor!A munkaügyi központban mondták,hogy mivel nem fizettek utánam igy nem vagyok jogosult..olyan mintha nem is dolgoztam volna

Anita8406 # 2015.02.13. 14:38

Tisztel Kovács Béla Sándor!A munkaügyi központban mondták,hogy mivel nem fizettek utánam igy nem vagyok jogosult..olyan mintha nem is dolgoztam volna

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.13. 11:05

Így nem vagyok jogosult munkanélküli járadékra sem.
Ezt ki mondta neked?

Anita8406 # 2015.02.13. 08:59

Üdvözlöm.

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy egy évet dolgoztam közvetlenül egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégnél.Ez egy teljesen új cég volt,2013-ban alakult.Én utaltam a béreket és készítettem a számlákat betanulás után. Nemrég a NAV beidézett egy meghallgatásra. Ekkor már tudtam hogy el lesz adva a cég és megszűnik a munkám. Ott a meghallgatáson tudtam meg,hogy valamiféle áfa probléma van a háttérben. A NAV-nál kaptam egy jegyzőkönyvet,ebben a lekért adatok alapján nem volt utánam fizetve semmilyen járulék.Tehát a cég csak bejelentett de nem fizettek semmit.Így nem vagyok jogosult munkanélküli járadékra sem.A cég volt ügyvezetője felkeresett a kiléptető papírokkal de fals dátumok vannak rajta.Aláírtam de nem adtam vissza mikor láttam hogy át akartak verni.Levélben felszólítottam a céget,hogy rendezzék a járulékaim és a kiléptetéshez az összes papírt a valóságnak megfelelő dátummal lássák el..Tértivevénnyel adtam fel..de azóta nem volt visszajelzés.Kérdésem az lenne mit tudok tenni?Az önkormányzat és a munkaügyi központ nem foglalkozik ezzel..el fogják utasítani a segélyt...Köszönöm előre is a segítséget. Üdv:Anita