Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.11.11. 21:34

Gabicsek
ITT megtalálod az elektronikus levélcímét: http://www.parlament.hu/…pv.kepv_adat?…

Egyébként nem véletlen nem írtam. Mem tudom értelmezni a bejelentés minden kifejezését, ezért írtam lentebb az alábbit.

Várjátok meg a törvényjavaslat benyújtását, annak elfogadását és hatályba lépését. Addig csak találgatások vannak, felzaklatódtok. Szerintem értelmezési eltérés lehetséges.
Bízzunk abban, hogy észre veszik ezt a kommunikációs zavart és korrigálják, bővebben kifejtik.

Nem kívánok senkit megzavarni az én értelmezésemmel, ezért is nem reagáltam (tartózkodom), de látom várakozó állásponton van, az is aki nálam pontosabban átlátja a témát.

Üdvözlettel Veci

Gabicsek # 2010.11.11. 21:36

No, lányok, ezt írtam a nyugdíjas tagozatnak, ami címet a fidsz honlapján találtam. (habár nem tudom, ki nézi, hányan olvassák, stb.) Nem volt jobb ötletem. Idézem:

"T. Cím!

Olvasgatva a fórumokat, elég nagy felháborodást kelt a hölgyek körében, mely szerint a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők mehetnek el nyugdíjba. Nekem most lesz 40 év munkaviszonyom (nem szolgálati időm, mert az kicsit több), van 3 gyermekem, ezért örülök neki, hogy nyugdíjba mehetek, azonban jelezném Önöknek, többen igen elégedetlenek, és nagy a felháborodás a nők körében, mivel a választási ígéretben 40 év szolgálati idővel és nem 40 év munkaviszonnyal rendelkező nőkről volt szó. Önök is biztos megtalálják a nők ezzel kapcsolatos hozzászólásait bármely, e témával kapcsolatos fórumban.

Az egyik fórum hozzászólója találta ezt a 2010. január 15-én készült cikket, Navracsics Tibor úr határozott ígéretével, mely cikkben videó is látható:

http://vponline.hu/…nok-videoval

Feltehető, hogy a cikkben szereplő "40 év szolgálati idő" nem elírás, mivel Navracsics Tibor úr a videó utolsó 3 perc 40 másodpercénél határozottan 40 év szolgálati idővel rendelkező nőknek ígért nyugdíjat.

Üdvözlettel:
Horváth Gabriella"

Ígérem, ha bármilyen válasz érkezik, közzéteszem:)
De még nézelődök, hova lehetne ugyanezt elküldeni. Ha van ötlet, csak szóljatok, én küldöm:)

kokkusz # 2010.11.11. 21:44

Gabicsek,

magam nevében köszönöm!

kokkusz

Gabicsek # 2010.11.11. 21:50

Köszi Veci, lehet, hogy neki is elküldöm, habár mondom, engem nem érint, csak megpróbálok kiállni a nőkért:)
Sajnos az elég egyértelmű értelmezés, hogy nem számít bele a szakiskola és a nappali felsőfokú képzés, ami a szolgálati időbe viszont beleszámít. Számomra is érthetetlen egyébként, mitől lett ez a változás. Vagy rájöttek, hogy így sokkal kevesebb embert lehet nyugdíjazni és olcsóbb lesz a dolog az országnak?

Gabicsek # 2010.11.11. 21:53

bocsi kokkusz, nem vettem észre a hozzászólásod.
Nincs mit:) Addig kell verni a vasat, míg meg nem születik így a törvény, habár szerintem sokat nem tehetünk az ellen, ami már el van döntve.

lájza # 2010.11.11. 21:57

Köszi, Gabicsek!
Magam és gondolom még sokunk nevében! Talán kéne még valami szervezett összefogás és úgy is fellépni: aláírásgyűjtés vagy valami hasonló.

Jucus52 # 2010.11.11. 21:59

Ezt a kozszolga.hu-n találtam, idemásolom, mert nagyon szépen bemutatja a munkaviszony és a szolgálati idő közötti különbséget, érdemes elolvasni:

A nyugdíjba beszámítható -általad felsorolt - időszakokat SZOLGÁLATI jogviszonynak nevezzük. Ez teljesen független a munkaviszonytól, vállalkozói-, közalkalmazotti stb. jogviszonytól. Ez utóbbiakra akkor kell figyelemmel lenni, ha pl. valakinek a fizetési fokozatát kell megállapítani. Ilyen volt a Te eseted is. Ha mondjuk egy vállalkozónál végeztél volna munkát, s nem magad lettél volna vállalkozó, már be lehetett volna számítani a fizetési fokozatod megállapításakor /persze csak akkor, ha már abban az időben is volt diplomád/.
Hidd el, hogy a fizetési fokozatod /anno/ helyesen állapították meg!
Valaki javasolta, hogy munkaügyi bíróságon támadd meg azt az időszakot, mikor vállalkozóként "pedagóguskodtál." Ennek a dolognak valóban színlelt szerződés "szaga" van. Viszont gyanítom, hogy az elévülési időn túl esik a dolog.
Találtam egy honlapot, ahol nagyon világosan elmagyarázzák a kétfajta jogviszony közti különbséget. /gyakorlatilag a munkaviszony része érvényes a közalkalmazottra is./
"A Vállalkozói jogviszony(a Polgári Törvénykönyv szabályai vonatkoznak a vállalkozói szerződésre, továbbá érvényesül a szerződési szabadság, a felek közötti megállapodás az irányadó)

◦kétségtelenül sokkal nagyobb szabadságot és függetlenséget jelent, hisz az ember a saját maga ura, akkor kel, amikor akar, akkor dolgozik, amikor saját józan belátása szerint szükséges, akkor megy szabadságra, amikor akar, nem tartozik beszámolással senkinek. Saját maga dönti el a vállalt munka mennyiségét, meghatározva az elérendő bevétel nagyságát. Nincs személyes munkavégzési kötelezettség, a cél a vállalt eredmény elérése, azaz akár személyesen, akár mással is elvégeztethető az adott munka.
◦Ebből a nagyfokú önállóságból következik, hogy nincs senki, aki a társadalombiztosítási járulékokat fizetné utánunk, magunknak kell az adóelőlegeket fizetni, illetve év végén elkészíteni az adóbevallást. A saját vagyonunkat kockáztatjuk, ha esetleg nincs munka, akkor nincs pénz sem.
A Megrendelő és a Vállalkozó között a szerződés írásban és szóban egyaránt megköthető, a díjazás a munka eredményéért jár, a díjazás pedig a vállalkozói díj. A Megrendelő és a Vállalkozó egymással egyenrangú felek, a Megrendelő csak az eredmény tekintetében ellenőrizheti és utasíthatja a Vállalkozót.
....
A Munkaviszony esetén(a Munka Törvénykönyve szabályai vonatkoznak rá, további szabályozók a Kollektív szerződés és a munkaszerződés)

◦a munkáltatód végzi az összes veled kapcsolatos adminisztrációt, fizeti a járulékokat, végzi a különféle hivatalok felé az adatszolgáltatásokat, fizetésnapkor a szerződésed alapján neked járó javadalmat megfizeti. Szüleidtől talán sokszor hallottad, hogy legalább van egy biztos pont az életedben, mellette még lehet majd « maszekolni ».
◦viszont van főnök, aki nem biztos, hogy jó szemmel nézi, ha késel, hisz munkavállalóként rád már a jogszabályok, a kollektív szerződés, stb. vonatkoznak.
A Munkáltató és a Munkavállaló között kizárólag az írásban megkötött szerződés érvényes, a díjazás a munka elvégzéséért jár, nem az eredményért, a díjazás a munkabér.
....
A munkavégzésre irányuló további lényeges jogviszony a

A Megbízási jogviszony(a Polgári Törvénykönyv szabályai vonatkoznak a megbízási szerződésre, további szabályozó a felek közötti szerződés)

A megbízási szerződés alapján a Megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni.

A megbízást a Megbízó utasítása szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni. A Megbízott a Megbízó utasításától csak akkor térhet el, ha ezt a Megbízó érdeke feltétlenül megköveteli, és a Megbízó előzetes értesítésére már nincs mód, ilyen esetben a Megbízót haladéktalanul értesíteni kell.

A Megbízó és a Megbízott között a szerződés írásban és szóban egyaránt megköthető, a díjazás a megbízási díj.
A Megbízó díj fizetésére köteles, kivéve, ha az ügy természetéből, illetőleg a felek közötti viszonyból arra lehet következtetni, hogy a Megbízott az ügy ellátását ingyenesen vállalta. A díj a szerződés megszűnésekor esedékes. A Megbízott díját akkor is követelheti, ha eljárása nem vezetett eredményre. A jogviszony sajátossága tehát, hogy a Megbízott csak az ügy ellátására és nem eredmény elérésére köteles, a rábízott ügyet azonban kellő gondossággal köteles ellátni."

Gabicsek # 2010.11.11. 22:21

Lányok ismét:)
Hát, vettem a bátorságot, és Iván professzor úrnak is írtam egy mailt. Hasonló, mint a másik, de kicsit az első felét átírtam, tehát ismét közzéteszem, mit írtam.

"Tisztelt Professzor Úr!

Először is elnézését kérem a zavarásért.
A nyugdíjba készülő, korombeli nőtársaim naponta folyamatosan kísérjük figyelemmel a kedvezményes nyugdíjazásunkkal kapcsolatos híreket.

Olvasgatva a fórumokat azonban, elég nagy felháborodást kelt a hölgyek körében az a mai bejelentés, mely szerint a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők mehetnek el majd kedvezményesen nyugdíjba. Engem nem érint, mert nekem 2011. márciusában lesz meg a 40 év munkaviszonyom, azonban jelezni szeretném Önnek az alábbiakat:
A hölgyek felháborodtak és becsapva érzik magukat. A választási ígéretekben Navracsics Tibor úr több nyilatkozatában és lakossági fórumokon is garanciát vállalt arra, amennyiben a FIDESZ kerül kormányra, 2011. január 1-jétől a 40 év szolgálati idővel rendelkezők nők nyugdíjba mehetnek.

A hölgyek ezzel kapcsolatos hozzászólásai bármely, e témával kapcsolatos fórumban az interneten megtalálhatók.

Navracsics úr 2010. január 15-i nyilatkozata, illetve az erről készült videófelvétel megtekinthető:
http://vponline.hu/…nok-videoval

A cikkben szereplő „Negyven évnyi szolgálati idő“ nem elírás, mivel Navracsics Tibor úr a videó utolsó 3 perc 40 másodpercénél szintén 40 év szolgálati idővel (és nem 40 év munkaviszonnyal, ami nem ugyanazt jelenti) rendelkező nőknek ígért nyugdíjazási lehetőséget.
A fórumozók nevében tisztelettel:
Horváth Gabriella"

Amennyiben megkapom a választ, azt is közzéteszem:)
Drukkolok azoknak, hogy sikerüljön, akik most csalódottak. Persze aztán lehet, hogy én is puffanok majd, mert hát ahogy Veci is írta, még nem tudni, mi kerül elő a zsírosbödönből:)
Gabi

lájza # 2010.11.11. 22:30

Hát igen.... Reméljük, nem az lesz, hogy egy tollvonással (értsd 2/3-dal) már nem is fog létezni szolgálati idő, mint fogalom...

Korall54 # 2010.11.11. 22:46

Kedves Mindenki!

Úgy sejtem, hogy mindenki vesztes lesz, ha a 40 évhez olyan kiszámítási képletet rendelnek hozzá(felszorzás,lecsökkentés,degresszió,valorizáció,szintrehozás, stb.), hogy alacsony nyugdíj jön ki.Ha többet akarsz, akkor meg kell fejelni néhány évvel a munkát, azt majd díjazzák, mert ugye, akkor mehetsz nyugdíjba, amikor akarsz.
Igen ám, de aki 15 éves korától keményen dolgozott, meg még tanult is mellette, biztos, hogy elfáradt, netán megbetegedett 55 éves korára, feltéve,ha folyamatosan volt munkaviszonya.
Aki viszont öt évig nappali egyetemen tanult, az 63 évesen öreg és azért fáradt, vagy beteg, és ha a személyisége és pszichéje volt a legfőbb munkaeszköze, az már alaposan megkopott, nem fog tudni rádolgozni még több évet, és neki is kicsi lesz a nyugdíj.
Nos, tehát aki olyan szerencsés, hogy erős és egészséges mindkét esetben, és még nem égett ki, munkahelye is van, nem is akarják leépíteni, vagyis tud még rádolgozni a 40 évre, az talán kissé jobban járhat. Ilyen ember, szerintem nem sok van.

Bízzunk benne, hogy a végleges törvény mégsem lesz annyira lesújtó.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

kissmama # 2010.11.12. 04:22

Köszi mindenkinek aki próbál segiteni ebben a nehéz idegesítő helyzetben .Igen Navracsics Tibor úr szolgálati időről beszélt.Szerintem is gyűjtsünk aláírást,mert nem erről volt szó már tényleg azt hittem ,hogy ez a nők megbecsülése lesz, hogy ezt a törvényt behozzák ,de valahogy fordítva érzem.Nagyon várom ,hogy mit fognak reagálni.Remélem nem okoznak csalódást ennyi megfáradt nőnek.

Marta1 # 2010.11.12. 07:02

Nyugdíjjazással kapcsolatban szeretnék érdelődni. Véleményetek szerint a munkanélküli járadékos évek számítanak e a munkaviszonyba . Köszönettel: Márta

meritre # 2010.11.12. 07:15

Köszi Gabicsek, hogy segíteni próbálsz, és természetesen mindenkinek köszönet, aki valamilyen módon segíteni akar.
Az aláírás gyűjtést támogatom. Talán a facebookot is segítségül kellene venni. Létrehoznák magam is egy csoportot, de sajna nem értek hozzá. :)

izentai # 2010.11.12. 07:29

marta1
A munkanélküli járulékos időszak beleszámít a munkaviszonyba. Hiszen akkor is fizettünk nyugdíjjárulékot. A szakmunkás képzőben is fizettük és kőkeményen dolgoztunk: ezért jogtalan az, hogy kivették a ledolgozott évekből. Felháborító...!!!!!

pilicke # 2010.11.12. 08:09

Kérem segítsetek.Megvan a 40 évem nyugdíjhoz, december 31-ével mondjak fel és utána tudom intézni a nyugdijat. Visszamenőleg megkapom január 1-étől? Vagy hogyan müködik aki már benne ven irja meg. Köszönöm: pilicke

csufi99 # 2010.11.12. 08:15

Izentai:
A korábbi hozzászólások között is olvasható már, a munkanélküli ellátás nem munkaviszony, csupán szolgálati idő. A két fogalom nem azonos.

pilicke
Az utóbbi hozzászóláshoz, eszedbe ne jusson felmondani, hiszen a törvényt még el sem fogadták!!! Meg kell várni az törvényt, ismerni a szabályokat, s utána eljárni úgy, ahogy a legkedvezőbb.

sztaga54 # 2010.11.12. 08:16

Kedves Mindeki, Gabicsek!
Bocs, de tegnap este nem voltam gép előtt. Látom nagyon aktív volt a fórum.
Amint látom az e-mail cím megadása is okafogyottá vált, de azért közzéteszem, hátha valami akar még írni.
Én a Parlament honlapján talált alábbi címre írtam:
laszlo.ivan@parlament.hu,
és a következő e-mail címről kaptam választ:
ivanlas@kut.sote.hu

izentai # 2010.11.12. 08:42

csufi99!
A munkanélküli ellátást a NYUFI nekem munkaviszonynak elismerte, papírom van róla. Akkor is fizettem nyugdíjjárulékot. Ha nem így van fordulja NYUFI-hoz a kérdéseddel.
Via

bugyuta # 2010.11.12. 08:50

T.Fórumozó társak!
Én is megkértem már a szolg.idő igazolását, s abban a gyors-és gépiró iskolát igy vették figyelembe:

1968.06.24-1968.07.06. számitott nap 13
1969.06.11-1969.07.10. számitott nap 30

2 éves volt a suli, és csak 43 napot vettek számitásba.
De ettől eltekintve az effektiv munkakezdés 1970.juliusától van igazolva, jelenleg 40 év 7hó és 25nap. Ugyhogy már eddig is csak azt a 43-napot értékelték, nem a 2 éves időszakot, illetve arra eső napok számát.

dareno # 2010.11.12. 09:23

a NYFI az mondta egy kérdésemre hogy nem számít bele a táppénz és a munkanélküli, tehát azokat nem lehet a munkaviszonyba beszámítani....

mertimi # 2010.11.12. 09:41

Sziasztok!
Most találtam a 2011-es Költségvetési Tervezetben:

3. Az Ny. Alap 2011. évi kiadásai 2. Cím: Nyugdíjbiztosítási ellátások kiadásai 1. Alcím: Nyugellátások
A Nyugdíjbiztosítási Alap 2011. évi nyugdíjkiadási előirányzata tartalmazza a 2011. évi nyugdíjemelésre fordítandó többletkiadáson felül.... Tartalmazza továbbá a hosszú munkaviszonnyal/szolgálati idővel rendelkező nők számára külön életkori feltétel nélküli, tervezett öregségi nyugdíjba vonulási lehetőség becsült kiadási összegét.

http://www.parlament.hu/…zetek/71.pdf

Most akkor hogy is van?

csillag24 # 2010.11.12. 09:52

Kedves Fórumozók!

Munkaviszony pontos kiszámításával kapcsolatos a kérdésem.
Édesanyám, 1952. májusában született.
Az alábbi jogviszonyai alapján mi számít munkaviszonynak és mi "csak" szolgálati időnek?
1966-1969. tanuló évek (szolgálati idő :(!)
1969.09.hó - 2006.06.hó folyamatos munkaviszony = 36 év 280 nap
Utána másfél évig táppénzen volt = 1 év 180 nap
Majd munkanélküli ellátást kapott 2009.01.hóig = 1 év
Sajnos 2009.01.15-11.28.: ellátatlan
Később informálták, hogy az 5 éven belül nyugdíjba vonulóknak jár plusz munkanélküli ellátás, amit a mai napig kap = 1 év 31 nap (2010.12.31-ig)

Táppénzéből és mindkét munkanélküli ellátás formából vonták/ják a nyugdíjjárulékot.

Egy gyermeket szült és nevelt fel becsületben. Ez beleszámít (mármint a mondat eleje :)) az idők-be?

Szerintetek elmehet januárban (de legalább májusban) nyugdíjba? Ha nem számít a táppénz és a munkanélküli ellátás az évek-be és most kivették az előrehozott nyugdíjból az iskola éveket IS, akkor még az eddigi biztos májusi nyugdíjbavonulás is kétségessé válhat????

Hálásan köszönöm a választ,

Üdvözlettel,
csillag24

Zsóka56 # 2010.11.12. 09:53

T.fórumozók!!
Nekem is volna kérdésem mégpedig az,hogy a szakmunkásképzővel együtt számolta ki az éveimet ONYI.
Jelenleg úgy állok, hogy 2008-ban volt 37 évem, azóta rokkant nyugdijas vagyok, ez az idő beleszámit vagy sem.
Aki tudja válaszoljon.

bsu55 # 2010.11.12. 10:17

Sziasztok Fórumozók !

Azt szeretném kérdezni ,hogy a nyilatkozatokból az derült ki hogy csökkentés nélkül lehet menni 4o év után nyugdíjba.Itt a fórumon úgy olvasom hogy új szorzókat állapítanak majd meg,akkor most hol az igazság,mert ha lejjebb veszi a szorzót akkor a nyugdíj csökkenni fog,a régi nyugdíjszorzókhoz képest.

milike # 2010.11.12. 10:22

Most mi van?
Én ez év tavaszán kiszámoltatta, 39 évem volt 2009. dec. 31-ig. Reménykedtem, ezt az évet végig dolgozom, elmehetek nyugdíjba. Ebben benne van a három gyerek, és a három év szakmunkásképző. Most ha jól értem, a három gyerekemtől 1 évet elvesznek, /8 év maximum a beszámíthatóság, és a 3 év ipari iskola, tehát még 4 évet kell dolgozni? De most 57 éves elmúltam, tehát ha 4 évet kivesznek, 62. éves leszek, mikor nyugdíjba mehetek? De 59 évesen korengedménnyel az előző nyugdíjtörv. szerint elmehettem volna?!?!

Hogy van ez?????

Kérdé