Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.27. 07:32

fa-gyongy
A szolgálati időbe nem számít bele szerintem, max. a jogosultsági időbe, ha járulékfizetés volt.
Ezt olvasd el:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Szolgálati idő alatt azokat az időszakokat kell érteni, amelyek alatt a nyugdíjigénylő biztosításra kötelezett jogviszonyban állt (biztosított volt) és az előírt nyugdíjjárulékot megfizette, illetve szolgálati idő szerzésére kötött külön megállapodás alapján fizetett nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot.

szombathelyi
A 62. szülinapodig te is korhatár alatti ellátást fogsz kapni.

lagi53
A 76.0-nál találod.

geszty
Ha 35 évnél több a köztisztviselői tv-t nem ismerem, de a 49/E. §-t nézd meg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni

1. a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
  2. a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  3. a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
  4. a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.

Üdvözlettel Veci

Mucu # 2011.10.27. 07:04

Kedves Fórumozók!

Ezek szerint
"7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,"

Én az 59 évemet betöltöttem, de 2011. decemberig csak 39 év 10 hónapom lesz meg. Ha jövő májusban mennék el korhatárelőttire (mert addigra meglesz a 40 év szolgálati időm) azt már nem veszik figyelembe és csak csökkentettet kapok?
Ha idén mennék le, akkor kapnék emelést, az jobb lenne - nem?
Köszönöm!

szafika # 2011.10.27. 06:56

hmárta , nemá! gondolj bele , ha 42 év se lenne elég nekik, akkor kinek adnának rendes nyd-at , mázlid van ,h 62 leszel / gondolom én , h akkor már rendes nyd-as leszel,/ hiszen betöltöd a rád érvényes nyd korhatárt .Legfeljebb a tied nem a kedvezményes nevű lesz, de szerintem , mindegy minek nevezik, ha már így is, úgyis elérted a rendeset ! Jól körülmagyaráztam ? Amilyen találékonyak a fiúk, ha ők csökkenteni akarnak , akkor nem lesz itt kivétel senki, csak pofátlanság lenne, ha pont mindíg azokat szívatnák, akik hosszú szolgálati időt szereztek !Én az övékét csökkenteném , minimálbérre, mert a fene nagy iskoláikkal inkább ártanak , mint használnak !Aztán , ha már tényleg szalad a szekér , egye fene , kapjanak sokat .

zisz # 2011.10.27. 06:18

Tisztelt Forumozók!

Tudja-e valaki vagy hallott-e már róla, hogy 2012-től a korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő jövedelempótló juttatás után kell-e fizetni adót?

Előre is köszönöm a tájékoztatást, választ!
Üdv.: zisz

hmarta # 2011.10.27. 05:05

2007 01.07 töl vagyok előrehozott öregségi nyugdíjas.Az akkor figyelembe vehető szolgálati időm 42 év.132 nap az akkori szabályok szerint ,vagyis van benne 3 év ipari tanuló év és 9 hónap állás keresési .2012 jan 7.-én töltöm a 62 akkor most csökkentik a nyugdíjam met a jelenlegi számitás szerint nincs 40 év jogosultsági időm.
BBocsi hogy nem voltam egyértelmű..

szafika # 2011.10.27. 03:06

geszty!

Nyugodtan tedd fel a kérdéseidet ! ne dugulj el ! direkt erre hozták létre ezt a fórumot , h aki tud segítsen, / és teszik ezt önzetlenül / ha már olyan nyakatekert világot csináltak a tiszteltek ?! h akiknek egyébként ez dolga lenne , h segítsen , nem tud, v nem is akar !

geszty # 2011.10.26. 21:47

Kedves veci és előrehozott nyugdíjas! Köszönöm a kérdéseimre adott válaszokat.
Ezek szerint a jubileumi jutalom esedékességének napján még munkaviszonyban kell állnom, ill. tölthetem éppen a felmentési időm, ami az én esetemben 2 hónap, (köztisztviselő vagyok) amiből 1 hónapot kell ledolgoznom.
Mivel az idén már jogosult vagyok az előrehozottra, még az idei számítások érvényesek rám. Jól értelmezem?
Még egy kérdésem lenne: csökkentett előrehozott nyugdíjasként a 35 éves jubileumi jutalmat kapom, vagy a 40 évest?

Most már eldugulok, remélem több kérdés nem jut eszembe.

Köszönöm a választ és az eddigi segítséget.

http://lylani.lapunk.hu/…4d3be609.png

lagi53 # 2011.10.26. 21:22

Kedves Sorstársak!
A törvényjavaslatban nem találom azt a paragrafust, ami a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésről szól.Tud nekem ebben valaki segíteni?
Másik kérdés: Mikorra tervezik a parlamentben a szavazást, azaz mikor lép hatályba?
Előre is köszönöm a segítséget:lagi53

Fria # 2011.10.26. 21:00

Az előterjesztés szerint minden korhatár alatti nyugdíj megszűnik 2012-től, hogy ez visszamenőleges jogalkotás. A kormány megszüntetésükkor összemossa a különböző elvek alapján járó korhatár alatti nyugdíjakat, noha például a korengedményes és az előrehozott öregségi nyugdíj foglalkoztatáspolitikai kérdés is. - nyilatkozta Korózs Lajos, nagyon helyesen. 52-es fiú, és 53-as nő is idén, ha az év első felében kérheti a felmentést előrehozott nyugdíjra, ami szintén áthúzódik 2012-re. Ez egy folyamatban lévő dolog, jogi diszharmónia. De mi van az év második felében születettel, vagy ahol nem adják meg a felmentést, ők miért lennének hátrányba?
Állítólag az elbocsátásokat nyugdíjazással szeretnék megoldani a közszférában, az én munkahelyemen, gondolom másutt is idén már elmentek akik előrehozottra mehettek, idősebbek nincsenek, vagy nyugdíjasként dolgoznak. Akkor hogyan?
Az özvegyi nyugdíjakra is ez a sors várhat, és miről nem tudunk még?

Fria # 2011.10.26. 20:55

Imici
Köszönöm, és remélem tényleg megértettél, hogy nem általánosítottam. Feldühít a tehetetlenség, az igazságtalanság, a visszamenőleges törvénymódosítás. Eddig hibás döntések következményeit persze mindannyian viseljük, de ezek a korcsoportok különösen, hiszen évekre nem lesznek jogbiztonságban.
Szép estét!
Üdv.

szombathelyi # 2011.10.26. 20:12

2012. augusztus 4-én leszek 62 éves és 2011. november 1-től vagyok előrehozott öregségi nyugdíjas. Mire számíthatok ???

facanos # 2011.10.26. 20:04

http://penzcentrum.hu/…1030286.html
Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára
Öngondoskodás

Ezt is bukják a korhatár alatti nyugdíjasok - vége a vállalkozói kedvezményeknek
2011. október 26., szerda 17:35 Dutka Noémi

Elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. Ez óriási sarcot jelent az érintettek számára.

hirdetés

A társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül az az egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységét sajátjogú nyugdíjasként folytatja, és az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Sajátjogú nyugdíjas az, aki sajátjogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. Ebbe a körbe tartoznak a jelenleg hatályos szabályok szerint azok is, akik korkedvezményes, korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, bányásznyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, illetve a rendvédelmi szervekre vonatkozó szolgálati nyugdíjat kapnak.

Jövő év januárjától azonban az előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, a bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban részesülők közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek. Szolgálati nyugdíjasoknál ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően születettekre.

Az említett korosztályokba tartozóknál fiatalabb, jelenleg öregségi korhatár előtti nyugdíjasok ellátása a jövőben nem minősül nyugdíjnak. Ez viszont egyebek között azzal is együtt jár majd, hogy a jövő évtől nem folytathatnak kiegészítői vállalkozói tevékenységet. Ezt erősítette meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa.

Elveszítik a járulékkedvezményt az érintett nyugdíjas vállalkozók

A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóknak 2011-ben mindössze havi 5100 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez a tervezett adó- és járulékmódosítások szerint a jövő évben 5600 forintra emelkedik. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásban közreműködő nyugdíjas tagra is. Több tagi jogviszony fennállása esetén csak egy jogviszonyban kell megfizetni, hogy melyikben, arról az adott év január 31-éig kell nyilatkoznia a tagnak.

Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét, vagy az átalányadó alapját képező jövedelem, evásoknál a törvény szerinti adóalap 10 százalékának megfelelő nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ugyanez vonatkozik a társas vállalkozásból személyes közreműködésért kapott jövedelemre is.

A járulékfizetésért cserébe a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó speciális, 0,5 százalékos mértékű nyugdíjemelést kérhet. A nyugdíjemelés alapja a nyugdíjjárulék alapot képező jövedelem.

Jövőre jön a feketeleves

Drasztikusan megemelkednek azoknak a korhatár előtti nyugdíjas vállalkozásoknak a terhei, akik már nem minősülnek majd nyugdíjasnak. A jövő évtől csak fő tevékenységű vállalkozóként működhetnek tovább a "visszaminősített" korhatár előtti nyugdíjasok.

Jelenleg a főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottak után legalább a havi 78 ezer forintos minimálbér, középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén viszont a 94 ezer forintos garantált bérminimum után kell megfizetni a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot, másrészt az összesen 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot, valamint a 7,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot.

Az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi adó- és járuléktörvény módosítási javaslat szerint jövő évtől viszont még drasztikusabb lesz a járulékfizetési kötelezettség. Egyrészt a minimálbér havonta 92 ezer, a garantált bér pedig 108 ezer forintra emelkedik a kormány elvárása szerint. Emellett a jelenlegi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nő az egyéni egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék.

További megszorítás, hogy mind a 27 százalékos társadalombiztosítás járulékból fizetendő 3 százaléknyi, mind az egyént terhelő 8,5 százaléknyi egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot a minimálbér másfélszerese után kellene megfizetni. Az egyelőre még nem világos, hogy ez esetben a középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén a garantált bér másfélszeresét kell-e figyelembe venni.

jferrum # 2011.10.26. 20:00

Megnéztem mit tartalmaz a "http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf"
Sajnos akár héberül is írhatták volna mert nem hogy nem lettem okosabb hanem elment az önbizalmam ami a szellemi képességeimet illeti.
Legalább annyira nem sejtem mi mit jelent mint a képviselők többsége akik a falka elv alapján majd megnyomják az igen gombot.
Tizenhét éves korom óta dolgozok nem voltam katona, munkanélküli, stb. A korhatár tologatása alapján 64 évesen 47 év szolgálati idő után mehetek csak nyugdíjba? Miért rajtam verik el a port azok miatt akik negyvenes éveikben nyugdíjba mehettek. Vagyis az előrehozott (mostantól átnevezett) nyugdíjat nem vehetem majd két évvel korábban igénybe 45 év valódi szolgálati idővel? Vagy ha mégis akkor mennyi lesz a járandóságom a büntetés ideje alatt amíg nem érem el a 64 évet?

gabusch # 2011.10.26. 19:45
2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.26. 19:16

Fa-gyöngy! Bocsi ,hogy én is beleszólok,a tanulmányi idő beleszámít a szolgálati időbe,de a jogosultságiba csak a kötelező gyakorlat,nekem a munkáltató igazolta.

fa-gyongy # 2011.10.26. 18:51

Kedves Veci!
Segítségedet kérem szépen.
Szolgálati időbe beleszámít-e a technikumi (hetvenes évekből) nyári kötelező(1-3 év utáni 3*4 hét) üzemi gyakorlat ideje? Ha igen, elég-e a bizonyítvány záradéka, hogy teljesítve vagy munkáltatói bejelentés volt szükséges?
Most bonyolódik a szolgálati idő megállapításom.
Köszönettel.

Veci # 2011.10.26. 18:23

Szöszi51
Nem osztom teljesen a véleményed, mivel 2007-ben szolgálati idő esetén mehetett el hmarta előrehozott nyugdíjban.
Ellenben, ha ebben a 42 év.132 nap-ban mind jogosultsági idő (nem volt tanulmányi idő, passzív táppénz, passzív gyes, idős ápolási ideje, vagy munkanélküli ellátás), vagy megvan a 40 év jogosultsága, akkor valóban öregségi nyugdíjas marad arra a 6 napra is. Ezt nem írta meg.

Üdvözlettel Veci

Szöszi51 # 2011.10.26. 18:16

hmarta!

Szerintem nyugdíjas maradsz, idézet a tervezetből

...Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.
A fegyveresekre vonatkozó hatályos szabályokban meghatározott jogok....

Mivel Te amikor előrehozottba mentél 2007-be, több mint 42 éved volt, "teljesítetted a 40 évet.

Veci # 2011.10.26. 18:08

igi52
2012-ben korhatár előtti ellátásra azok az 52-es férfiak mehetnek, akiknek az idén megkezdődik a felmondási/felmentési idő és a jogosultság eléréséig tart. Szerintem ez konyhanyelven.

attuska520101
Valóban félre írtam az öregségi nyugdíjkorhatárt írtam le, de 2012-ben téged a 60,5 év érint. Bocsi, nem olvastam vissza.

t.laci
Ez maradt a tv.javaslatban. Feltételezem ez marad is. Tegnap az előterjesztés és az általános vita zajlott.
Öregségi nyugdíjba tényleg a nők 40 év jogosultsági idővel és a korbetöltöttek mehetnek, a korhatár alattiak korhatár előtti ellátást kapnak.

hmarta
Te is korhatár előtti ellátást kapsz január 6-ig, utána pedig öregségi nyugdíjat. Így értelmezem a tv.javaslatból.

Üdvözlettel Veci

hmarta # 2011.10.26. 16:20

2012 jan7.-én leszek 62 éves...2007.jan 7 óta vagyok előrehozott öregségi nyugdíjban az akkori szabályok szerint számított 42 év.132 nappal.Mire számithatok?
Köszönöm a választ.

Fria # 2011.10.26. 16:18

imici
Valamit félreértettél, én az álrokkantakat hoztam fel példaként, tudom a többség nem ilyen, nem általánosítottam. Egy példa volt az anomáliákra, nem akarom részletezni, mert még többen is nekem esnek. Csak méltányos bánásmódot, eljárást szeretnék a korcsoportomnak.
Röviden:Én is több betegségen, műtéten estem át, nem mentem bizottság elé, mivel nem szerettem volna megkeseredett ember lenni, úgy gondoltam végigvonszolom magam egy évig, de több lesz belőle.
De tudod, kicsit dühítő, ha valaki a felülvizsgálatok előtt állandóan sír,vizsgálatokra jár,és elfelejti, hogy biopszián is volt elméletben, és az se tudta, hogy erről mindenképp kap leletet, nekem szerencsés műtét lett a vége. Véglegesítik, és kutyabaja, utána meg kiröhög. Személyes történet, talán ezért emeltem ki. Bocs nem őt irigylem, csak magunknak (59-60 éveseknek)is szeretnék esélyt, ami veszni látszik az előzőekben kifejtettek szerint.

t.laci # 2011.10.26. 15:30

Kedves VECI

7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

Az előterjesztett törvényben ez szerepelt...benne is maradt , vagy ez meg lesz szüntetve jövőre ?

Az általános vitában hallottak alapján 2012-ben csak a 40 évvel rendelkező nők mehetnek jövőre nyugdíjba a kor betöltése előtt..

Jól értettem??

Kösz

Laci51

attuska520101 # 2011.10.26. 15:22

Kedves Veci!

Ugye csak félreírtad a 62,5 évet a 60,5 helyett?

Fria # 2011.10.26. 14:31

Kedves Fórumtársak!
Látom, már mindenki belenyugszik, sőt már azt is reméli, hogy beleesik talán, vagy éppen átcsúszik ebbe a korhatár előtti szörnyűségbe. Ugye ez bármikor csökkenthető, megszüntethető. Minden év végén lesz költségvetés, és kivel kezdik a megszorítást??? Ja és egy ma még nem létező alapból kapnánk! Úgy érzem feladtuk,hogy nincs átmenet, az orrunk előtt zárják le a sorompót. Minden jövő évi várományossal jól elbánnak, nem beszélve azokról, akik törvényesen eddig nyugdíjban voltak. (kivéve álrokkantak, akik 57 felett maradnak már nyugdíjasnak- van ilyen ismerősöm, jót nevet rajtam) Mi már befizettük a TB-be nyugdíjszámlát, ezt egy tollvonással jogtudósaink áthúzzák, és ebbe a bizonytalan semmibe vezetnek. Félek 4-5 évig ilyen bizonytalanságban lenni, esetleg azt látva, hogy egy élet munkája értékét veszíti, mire jogilag nyugdíjas lehetek.
53-as nőknek 8 évvel emelték a nyugdíjkorhatárt,aztán valamit visszaadtak volna az előrehozott lehetőséggel, így most megint elvesznek. Ja nem beszélve arról, hogy a választási ígéret a nők 40 éves szolgálati viszonyára szólt – itt a felsőfokú intézményekben tanulóknak újabb érvágás. Persze, ez az 52-es nőkre is igaz. A fiúk csak 2 , vagy 3 plusz évet kaptak, az utolsó pillanat miatt ők is jogosan csalódottak! Mindenki minket talál meg! (Bocsánat az ismétlésért.)
Egészen eddig reménykedtem, hogy ez nem történhet meg, lesz egy öregekkel együtt érző képviselő, aki egy egyéni pozitív módosító indítványt nyújt be ezen korosztályokra, és az utolsó pillanatban megszavazzák, lesz valami méltányos átmenet. Előbbi csak annak látszik. Olvasva benneteket rájöttem naiv álom.
Én még mindig nem tudom, hogy döntsek, nem érzem a biztos jogi hátteret. De az is biztos, ha maradok a munka világában, egy fiatal, energikus leendő pályatárs esélyeit csökkentem. Akiknek, nincs anyagi háttere, azok többen a maradásnál voksolnak. Mint írtam előzőekben, nem lehet tudni mi lesz a NYESZ-el sem.

igi52 # 2011.10.26. 14:26

Sziasztok,

Már régen irtam, de mindennap olvaslak Benneteket.
Egy kérdés: az 52-es férfiak nem mehetnek előrehozottba?

Üdv:
Igi