Köszönöm Veci a válaszod.Nagyon hálás vagyok,az önzetlen segítségedért.Remélem sikerül,elmenni nyugdíjba a férjemnek.Nehéz fizikai munkát végez,és én úgy gondolom,hogy 45-év már nagyon elég.További szép napot,erőt és egészséget kívánok Neked,és minden segítőnek!!!!!!!!!!
Előrehozott öregségi nyugdíj
attuska520101
Akár a munkavállaló (pl. te), akár a munkáltató is. Így értelmezem. A lényeg, hogy az idén megkezdődjön a felmondási idő (pl. dec. 31-én) és teljen le a korhatár előtti ellátás jogosultságáig (neked 62,5 éves korig)
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm együttérző válaszod, a számító linket is.
Szolgálati idő megállapítást kért az időközben mássá alakult cégem idén májusban, akkor 2 hónap hiányzott a 37 évehez, azóta ez már megvan, hisz munkaviszonyom folyamatos azóta is, csak már nem közalkalmazott vagyok.
Egy halvány reménysugár mégis felcsillant.
Kérlek értelmezzétek ezt, hisz valószínűleg ez lesz elfogadva.
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
A 7. § f pontjáról van szó, ami alapján mégis elmehetnék, ha a benne foglalt feltételek teljesülnek.
"az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,"
A mostani törvények szerint 2012.01.01 +138 nap után már jogosult lennék a már most több, mint 37 szolgálati időmmel az 1. § c) pont alapján, az Úr 2012. évében csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra.
Ami nem tiszta:
Ki kezdeményezheti a a biztosítással járó mostani jogviszonyom egyoldalú megszűntetését?
Vagy a megállapodást? Ez lehet kölcsönös?
Mit kell tartalmazzon?
Érdemes lépnem és mit?
Ha igen, meglépném, habár veszélyes és sikamlós az út, mert 60 évesen munkát találni már nem könnyű, ha mégsem mehetnék nyugdíjba.
Lányok és Fiúk!
Ha valaki lemaradt volna a tegnapi parlamenti közvetítésről a rádió arhívumából meghallgathatjátok (az időpontra kattintsatok):
http://hangtar.radio.hu/parlament!#2011-10-25
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci! Sajnos,az idézett paragrafusod csak a nők 40 évesével nyugdíjba mentekre vonatkozik. És nézem a költségvetési vitát, és ott a jövő évben már jelentősen csökkentik a szociális kiadásokat. Azt hiszem, elég ha magamat idegesítem, benneteket már igazán nem akarlak. Üdvözlettel Bal-fácános
Piroska75
Köszi a cikket, remélem így marad, már tiszta ideg voltam, hisz a cikk szerint minden nyugdíjasra vonatkozott volna, bármikor mentek/mennek is el nyugdíjba. De már ettől a sok találgatásoktól, bizonytalanságoktól leszek még betegebb.
Ami viszont megingatott, az a Vona Gábor cikke volt, amit 3 napja olvastam, és erről beszélt. Az igaz, hogy ő ellenezte.
Elena54
Ez már vagy 2 hete megjelent hír volt, de a kormány cáfolta. A törvényjavaslat sem tartalmazza.
Üdvözlettel Veci
Judit57
Bocsi, visszanéztem 6 oldalt és nem találom a beírásod. Őszintén sajnálom a veszteséget. Azt nem tudom, hogy a baba elvesztése a tv. vonatkozásában mit jelenthet. A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek kell együtt véve 40 évnek lenni.
Tekintettel arra, hogy 1954-ben születtél, ha jól számoltam ki, így sajnos nem rendelkezel az életkori feltétellel az idén nyugdíjba vonuláshoz. Ha a 38,5 év nemcsak szolgálati idő, hanem jogosultsági idő is, akkor csak a 40 év jogosultsági idő elérésekor tudnál öregségi nyugdíjba menni kb. 2 év múlva.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18. §
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
- legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.”
Meglátásom szerint azért utasítottak el, mert sajnos a babával nem tudtál gyermekgondozásin, vagy ápolásin lenni.
DE én is csak egy fórumozó vagyok, még nem hallottam az 550 napról, azt sem tudom az miért volna.
Ott is érdeklődjél ismételten, ahol olvastál erről a lehetőségről.
Üdvözlettel Veci
Elena54! és Cinege53!
http://hvg.hu/…dijcsokkenes
facanos
Értelmezzed ezt a részt:
76. §
A Tny. 83/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„83/B. § (1) Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, a 18. § (2a)–(2d) bekezdése alapján megállapított, vagy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi … törvény 3. § (2) bekezdés c) pontja alapján továbbfolyósított öregségi teljes nyugdíjban részesülő személy a tárgyévben a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást – a 84. § alkalmazásával – vissza kell fizetni. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én nyugellátásban részesült, a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Elena, úgy érzem teljes a káosz, és már nem csak a mi fejünkben....
Ha Te el tudsz menni dec.30-tól, akkor Téged nem érint, de én csak jan. 1-től tudok, sajnos!
cinege53
Nekem egy kolléganőm küldte el, ő pedig a parlamentből, egy képviselőtől kapta a tervezetet.
Én is nagyon ideges vagyok miatta, hiszen dec. 30-tól mennék nyugdíjba.
Tegnap délelőtt néztem a parlamenti közvetítést, ott csak a régi "MSZMP pártvezetők" kiemelt nyugdíj visszavételéről volt szó, viszont a FIDESZ hírlapján Vona Gábor-tól olvastam cikket ez ügyben 2-3 napja, hogy ha megadóztatják a nyugdíjakat, és emiatt törvényt kell módosítani, akkor minden nyugdíjast érintene, pedig ehhez 20 éve még senki nem mert hozzányúlni.
Kedves Elena, kitől kaptad az e-mailt? - mert az ugye nem mindegy!
Január 1-el megyek nyugdíjba, de erről eddig még nem hallottam.
Kedves Fórumozók, nyugtassatok meg....!
Sziasztok!
Én julis 20-án beadtam a nők 40 évéhez a nyugdíjfolyósítóhoz a megállapítást, a mai napig nem kaptam választ, pedig 2 hete bent voltam személyesen is megsürgetni. Már nem lesz időm a felmondási időmnek ahhoz hogy december 30-al elmehessek nyugdíjba.
A napokban kaptam az e-mailemre, egy nyugdíjszámítási tervezetet, mely szerint január 1-től mindenkinek 20 %-al csökkenne a nyugdíja. Jön az alap és a munkanyugdíj. Ez a kormány legújabb terve, Simonovits András közgazdász szerint.
Tud erről valaki mondani valamit?
Kedves Veci!
Köszönöm válaszod, de pont azért fordultam hozzád segítségért, mert nem felelek meg a feltételeknek!
57 évesen
38,5 év munkaviszonnyal Szolgálati idővel
elutasított a NYUFI.
Arra nem válaszoltál, hogy 1977-ben nyitott gerinccel született a kisbabám és 2 nap múlva meghalt.
Azt olvastam több helyen, hogy ezért még idén 550 nap jár. Így meg lenne a 40 év szolgálati időm.
Ezzel elérnék valamit?
Várom válaszod.
Judit57
Kedves Veci! Remélem, Te értelmezed jól. Én már semmiben sem bízom, teljesen el vagyok keseredve. Hogy lehet egy jogszabályokon alapuló társadalmi konszenzust szöges bakanccsal felrúgni? Akkor teljesen hülye voltam, hogy aránylag magas fizetéssel be voltam mindig jelentve, amikor én dolgoztam, akkor az adó is sokkulcsos volt, a fizetésem felét kaptam, és most megint belém rúgnak. Szerinted mit csináljon a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas január 1-től? Főállású vállalkozóvá válik? Akkor nem is jogosult erre a szociális borzalomra? Erről miért nem írnak a törvényjavaslatban? Nagyon sokan lehetünk ilyenek, egy főállású vállalkozó nem jogosult szociális ellátásra. Máris nem igaz, hogy a nyugdíjat csak más néven folyósítják!!! Segítség!!!
cinege53
Ha a 33 év az bizti mind közalkalmazotti jogviszony volt (és nemcsak a fizetési fokozat meggállapításánál számító idő), akkor szerintem meg kellett volna kapnod a jubileumi jutalmat. Nem tudom, hogy visszamenőlegesen kitől lehetne kérned.
Hátha Lyonee tudna segíteni, ő a Kjt idevonatkozó részében jártasabb, mint én. De vannak itt más közalkalmazott fórumozók is ők hátha tudnak segíteni.
Üdvözlettel Veci
peva55
Ezt a matematikai műveletet te is el tudod végezni. A 40 évből vond ki a 37 év 162 napot és megkapod, hogy mennyit kell még dolgoznod.
De, hogy biztos légy mindenben, minden évben lehet kérni ismételten szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást.
Arra figyelj, hogy a jogosultsági időd inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb legyen.
Ahogy látom az idén 38 év a biztos, akkor 2013 évvége felé lehetne meg a 40 éved.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók, tegnap (25-én) 15.03-kor volt egy kérdésem, adnátok nekem is tanácsot a jubileumi jutalommal kapcsolatban?
Azt esetleg lehet sejteni, hogy jövőre a valor szorzó hogy alakul? Vagyis ez milyen nagyságrendben befolyásolhatja a nyugdíjszámítás összegét szerintetek?
Köszönöm, ha segítetek!
Sokaknak adtatok már jó tanácsot, amiből mindannyian tájékozottabbak lettünk,köszönjük Nektek!
nachy
A munkáltatóddal megbeszélheted, hátha partner lenne a korengedményes nyugdíjazára történő megállapodásban.
Ha mégsem, akkor az 59. szülinapodon elmehetsz korhatár előtti ellátásra. Egyébként a korengedményes nyugdíj is korhatár előtti ellátás nevet kapja 2012-ben.
szamanna
A férjed esetében, ha a felmondási idő a szülinapján vagy később telik le, akkor is elmehet korhatár előtti ellátásra. A lényeg, hogy a felmondás írásban történjen az én értelmezésem szerint, és az idén kezdje meg a felmondási idő letöltését. A válaszom az alábbiakra alapozom, de ti is alaposan értelmezzétek:
A korhatár előtti ellátás megállapítása
7. §
„(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
- az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Veca,
Most léptem a Fórumozók közé, és mindjárt egy kérdésre szeretnék választ kapni, sajnos valószínű elszámítottam magam a jogosítási idővel. Elkövettem azt a hibát, hogy naptári napra számoltam.Idén februárban kértem a jogosítási idő kiszámítását, amire azt a választ kaptam,2010.január 31-ig 37 év 162 nap. Azóta is folyamatosan dolgozom 8 órás munkaviszonyban. Az lenne a kérésem, hogy segíts kiszámítani mikor lesz meg a 40 évem. Válaszodat várva üdv.
peva55
Facanos!
Erre alapoztam a válaszomat, jó lenne, ha más is értelmezné, mert senkit sem szeretnék félrevezetni:
A 3. §-hoz (40.old. 2. bekezdés)
„Az átalakulás a nyugdíjkorhatárt legkésőbb idén betöltő civileket és az 57. életévüket év végéig betöltő fegyvereseket csak annyiban érinti, hogy ellátásukat egységesen öregségi nyugdíjként (és nem pl. szolgálati nyugdíjként) kell folyósítani.
Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.”
A múlt héten kérdeztem meg a Nyugdíjbiztosítótól (sokadszorra), hogy a 4,6,7 órás munkanap hogyan számít be a jogosultsági időbe. Azt mondták (sokadszorra ugyanúgy), hogy a jogosultsági időhöz ezek 1-1 napnak számítanak.
Üdvözlettel Veci
szati52
A döntést neked kell meghoznod.
- Ha úgy látnád, hogy a 40 év jogosultsági időt a nyugdíj melletti munkával meg tudnád szerezni (akár 4-6 órás munkanap is 1 napnak számít), akkor dec.31-től elmehetsz előrehozottba (dec. 30 legyen ekkor a munkaviszony utolsó napja). Januártól, amíg meg nem lenne a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), addig korhatár előtti ellátást kapnál, a 40 év elérésekor pedig öregségi nyugdíjat. Jaaa! januártól neked is emelkedne az ellátás.
- ha úgy gondolod, hogy biztosra szeretnél menni, akkor legyen meg a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor mindjárt öregségi nyugdíjas lehetsz.
Elhiszem, hogy nagy dilemma, de még 2012-ben ugyanúgy számolják a nyugdíjat, mint az idén, csak a valorizációs szorzót nem tudni, hogy jobb vagy rosszabb lesz-e a 2011-hez képest (az idén nagyon jó).
ITT van egy kalkulátor, próbálj számítást végezni, és (nyugdíjszámítás 2011-erre kattints és mentsd le excel-ben):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Üdvözlettel Veci
- erre kattints és mentsd le excel-ben):
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
A Te válaszodat olvastam, köszönöm is, de Előrehozott jelölt kérdezte..Köszönöm a sok hasznos hozzászólást!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02