Előrehozott öregségi nyugdíj

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 20:19
mesehabbal # 2010.11.14. 20:23

Kedves Ladányi!
Teljesen egyetértek az általad leírtakkal. Én ruhaipari szakmunkásképzőbe jártam 1970-1973 között. Mi is két műszakban dolgoztunk és nyáron, csak 4 hét szabadságunk volt. Ösztöndíjat kaptunk és abból járulékot vontak. Szakszervezeti tagok is voltunk és fizettünk tagdíjat.
Nem értem, hogy vehetik ki a szakmunkásévek alatt ledolgozott éveinket, nevezzék akár „„munkaviszonynak””, akár „„szolgálati-időnek””. Ha ez nem volt munka, akkor a mi számít annak?
Itt olvasható, hivatalosan mi számít bele a szolgálati időbe:
http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…es-a-nyugdij
Itt olvasható és hallható Iván László és Navracsics Tibor beszéde: 2010. január 15. 14:12 (itt szolgálati évet említenek, a videón 18.51-kor hangzik el.)
http://www.mno.hu/portal/688543
Ezen a lapon olvasható mit mondott Iván László 2010. aug. 2.-án (itt még szolgálati időről beszélt)
http://mandiner.hu/…dij_a_noknek

Jó lenne, ha összefognánk, és találnánk olyan közös fórumot (pártot, szakszervezetet, jogsegélyszolgálatot, civil szerveződést) ahol hathatósan tudnák képviselni érdekeinket.
Sajnos eddig a parlamenti ellenzék sem mutatott hajlandóságot e-nyilvánvaló jogtiprás orvoslására.
Üdvözlettel: mh. Ágnes

Marzi # 2010.11.14. 20:48

Olvasva a hozzászólásokat, ha ez így van., és a kormány tényleg bevezet egy teljesen új kategóriát a nyugdíjtörvénybe, a munkaviszony fogalmát, akkor…

Ha jól belegondolok, a húgom, aki 4 évvel fiatalabb nálam, előbb nyugdíjba mehet, mint én.
Én egyetemet végeztem a 70-es években, ő érettségi után dolgozni ment. Mindketten szültünk 2 gyereket, de ő 6 évig volt gyesen, én csak 2 évig maradtam otthon a gyerekekkel. Időben nézve ugyanannyit dolgoztunk mindketten, szerintem intenzitásban is, sőt! Neki a túlóráit megfizették, én nem kaptam semmit az itthoni éjszakázásokért meg hétvégi munkákért. Nekem mégis 63,5 éves koromig kell dolgoznom, ő pedig 58 évesen nyugdíjba mehet. Munkahelyemen az összes kortársam nyugdíjba megy 58-59 évesen, mert valamennyi 18-19 éves korában állt munkába! Én meg majd 63,5 évesen 44 év szolgálati idővel?

Bízzunk benne, hogy ez a kormány egy kontárkormány, dilettáns, semmihez nem értő politikusok gyülekezete, és az eddig nyilatkozóknak fogalmuk sincs a nyugdíjazással kapcsolatos rendeletekről.

A nyugdíjtörvény egyébként egyértelműen fogalmaz: 1997. december 31-ig szolgálati időnek számít az egyetem. A nappalin végzett egyetem, és főiskola a jelenleg hatályos törvény szerint ugyanolyan szolgálati idő, mint a gyes!

Szerzett jogot csak egy újabb visszamenőleges hatályú törvénnyel vehetnének el tőlünk, de az alkotmányellenes. Ha pedig a kormány jótékonykodni akar, és kisebb csoportot merít ki a szolgálati idő szerint jogosultak köréből a munkaviszony definiálása által, akkor szerintem megint csak alkotmányossági problémák merülnek fel.
Igaz, ennek a bagázsnak az sem gond! Majd megváltoztatják az alkotmányt, oszt jónapot!

Gabicsek # 2010.11.14. 21:06

Mesehabbal!
November 11-én írtam ezzel kapcsolatban mailt Iván László professzornak, és hasonló tartalmú mailt a nyugdíjas tagozatnak is (hogy biztos megkapja). A kormány és tagjai által a "szolgálati idő - munkaviszony" ellentétes nyilatkozatait, a kormány ígéretét a 40 év szolgálati idővel, az ezzel ellentétesen megjelent kormányszóvivői bejelentéssel okozott felháborodásokat jeleztem neki, amikben szó van a fórumokban (ha visszaolvasol, a tartalmát is láthatod).
Még nem kaptam választ. Ígértem, ha megkapom, közzéteszem.

Korall54 # 2010.11.14. 21:30

Marzi

Ha jól sejtem, Te 54-es vagy. Akkor a jelenlegi tv szerint mehetsz 63,5 évesen nyugdíjba. Az eddig hallott ilyen-olyan médiahírek szerint azonban 23+40= 63 évesen mehetsz. Fél év „kedvezményt” kapnál a jelenlegi tv-hez képest.(Nem gúnyolódom, csak a száraz adatokra hivatkozom.)
A hugod, ha jól gondolom, 58-as. Nos, ő a jelenlegi tv szerint 65 évesen mehetne el nyugdíjba, azonban az új készülő tv nem beszél, csak az 54-56-ban születettekről.
Hogy ő mit várhat, senki nem tudja.

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Gabicsek # 2010.11.14. 21:30

Ha megnézitek, nyitottam egy külön topicot ezzel a 40 éves munkaviszonyos dologgal. Javaslom, ott folytassuk ezt a témát, mivel ez nem igazán tartozik az előrehozott öregségi nyugdíj témához.
Remélem, egyetértetek.
Gabi

gyene # 2010.11.15. 06:34

Kedves mária56

Köszönöm a tájékoztatást!

Őszikék57 # 2010.11.15. 06:57

Korall54!

Nem értem, hogy az 57-ben születetteket miért veszed külön kategóriába.
Az 57-esek közül akik munkába álltak 14 évesen, vagy szakmunkásképzőbe jártak, igen is 2011-ben meg lesz a 40 éves munkaviszonyuk, vagy szolgálati idejük.

Korall54 # 2010.11.15. 07:38

Őszikék57

Olvasd el "ágimama" - 2010. 11. 14. 18:06 - beírását, kimásolta a Hírszerző oldalon tegnap megjelent cikket.
Annak az utolsó két bekezdését értelmezd. Én úgy értettem, hogy a változás az 53-56 között született nőkre fog vonatkozni,... idézem:

Azt egyébként valóban nagyon nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány nőt érint a kedvezmény. A KSH évkönyveiben, adatosaiban ugyanis nem szerepel nemek szerint az 1953 és 1956 között születettek, és a Népességtudományi Intézetnél si azt mondták lapunknak, nincs erre vonatkozó adatuk. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lapunk megkeresésére csak azt mondták, annyi nőt érint a kedvezmény, amennyit a kormányszóvivő bejelentett. erről nem tudnak több adattal szolgálni.

További kedvezményes nyugdíjba vonulással viszont egyelőre nem kecsegteti a kormány a többieket, és főleg nem a férfiakat, akiknek egy része a Fidesz bejelentése óta ugyanúgy kikéri magának a 40 éves munkaviszony utáni nyugalmat. Az MSZP csütörtökön ezért azt javasolta a kormánynak, hogy teremtsék meg ugyanezt a lehetőséget a férfiak számára is.

„Pillanatnyilag ez nem lehetséges” – mondta Iván László, mivel szerinte nincs pénzügyi mozgástér arra, hogy a férfiakat is bevonják ebbe a körbe.
-Idézet vége

Üdv:korall

Üdv: Korall (53-as nö)

mistro # 2010.11.15. 07:50

Kedves Fórumozók!
1952.dec. születésű férfi vagyok, 39 év szolgálati idővel.Mikor mehetek el legkorábban előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba? Mennyivel fog csökkenni a nyugdíjam?
A tájékoztatást előre is köszönöm.

Őszikék57 # 2010.11.15. 08:01

Folyamatosan olvasom a fórumot és minden hozzászólást.
Ezért is nem értem.
Pontosan az 57-es születésüek az utólsó évjárat akik jövőre lesznek abban a helyzetben, hogy 40 éves munkaviszonyuk, vagy szolgálati idejük lehet.
2010.-ben valóban csak az 1956-ban születteknek van meg ez.

pinenniszeretnék # 2010.11.15. 08:38

Nagyon elkeserítő lett generációm nyugdíjbavonulási jövőképe(56).Amennyiben ezt a helyzetet(homályt v.ködöt bárminek is nevezzük amit ránk zúdítottak )vizsgálgatjuk.A parlamentben ülő nőkben van minden remény, akik nem felejtik el hogy mit jelent nőnek lenni. A legfelháborítóbbnak azt gondolom hogy a gyermekgondozással töltött figyelembe vehető éveket maximálták 8 évben. Nekem 4 gyermekem van 2 már adót termel az országnak (tekinthetjük a saját szülei nyugdíját termelik meg ,1 remélem hamarosan meghálálhatja a Köztársasági Ösztöndíját és nem a munkanélküliek táborát gyarapítja ,1 még középiskolás .23évesen79-ben kezdtem dolgozni, amit 7 év gyes-gyed majd újra 2 év gyes szakított meg. Röviden ha nem számít az egyetem akkor 63 évesen mehetek az új tv. szerint. El vagyok keseredve még 9 évet biztosan nem tudok ilyen bizonytalanságban "ledolgozni" SEGÍTSÉG !!!HELP!!!!

Ladányi # 2010.11.15. 08:49

Sziasztok!

Egyedül a Vegyipari Szakszervezetisek hallatják a hangjukat, a többiektől semmit se hallok.
Sorolom:MSZOSZ, EDDSZ, Bőripari Dolgozók SZ, Élelmiszeripari Dolgozók SZ, Húsippari Dolgozók SZ, Konzervipari Dolgozók SZ, Papíripari Dolgozók SZ, Ruházati Dolgozók SZ, Sütőipari Dolgozók SZ, Textilipari Dolgozók SZ, Vas és Fémipari Szövetség, Vasas Szakszervezeti Szövetség, VDSZ, Vendéglátó és Idegenforgalmi SZ,
Persze ennél többen vannak ahová a régen szakmunkástanulók tartoznak.
Még mindíg áll a kérdésem, hogy mit fizettek utánunk. Arra is emlékszem, hogy harmadikban szinte fél fizetést kaptunk. Mások nyári egy hónapos munkája beleszámít a nyugdíjba, akik önként mentek dolgozni gimi mellett, mi meg szinte az egész szünidőt végigdolgoztuk a dög melegbe hétfőtől szombatig, akkor heti 5 napot.
Pincérlányok, kereskedelmisek, szövőnők, fodrászok/tudom hogy a maszeknál napi akár 10 órát is dolgoztatok/ ti mire emlékeztek?
Az Iván László professzor Úr elérhetőségét szeretném megkapni.Igazán nagyon udvariasan, de lenne hozzá néhány fentiekkel hasonló kérdésem.
Talán van még remény!!

mesehabbal # 2010.11.15. 09:10

Kedves Gabicsek!

2010.11.14. 22:06 órakor írt bejegyzésedet köszönöm. Én is tervezem, hogy írok az Iván Lászlónak és a Navracsics Tibornak is. Este, munka után, szakítok rá időt és elküldöm.
Előre is köszönöm, ha kapsz választ és azt megosztod velünk.
Üdvözlettel mh. Ágnes

mesehabbal # 2010.11.15. 09:28

Kedves Fórumozók!
Én arra is emlékszem, hogy 1970-ben 16 éves korig tanköteles volt mindenki. Akkor még bejelentettek a cégek minden dolgozót. Tehát 16 éves kor alatt hivatalosan nem jelenthettek be senkit. 16 és 18 év között védettek voltak a fiatalok (elvileg), járt munkaidő és szabadság kedvezmény. Vagyis, csak az 1954-ben születetteknek lehetne meg a 40 év munkaviszonya, tanulás nélkül.
Én elmegyek a volt szakmunkásiskolámba és ha találok még valakit, aki tudja (emlékszik rá), mit fizettek utánunk pontosan, tájékoztatlak benneteket.
Üdvözlettel: mh. Ági

Veci # 2010.11.15. 09:54

Ladányi
Arra emlékszem, hogy a szüleim havi 52 Ft-ot fizettek utánam, mert a mesterem csak azzal a feltétellel vett fel ipari tanulónak, ha ők fizetik. Ez 1966-69 között volt. Szerintem, akinek a gyár fizette a járulékot, úgy gondolom ekörül lehetett.

laszlo.ivan@parlament.hu

A Ma ggelben volt szó a nyugdíjról: http://videotar.mtv.hu/…ber_15_.aspx

Üdvözlettel Veci

izentai # 2010.11.15. 10:45

Mannacska!
Lehet szerződést kötni a NYUFI-val úgy, hogy havonta fizeted a nyugdíjjárulékot. Ennek az alapja a mindenkori minimál bér 33,5%-a 2011-től a 34%.
Egy összegben csak akkor fizetheted ha rögtön nyugdíjba akarsz menni és elérted a megfelelő korhatárt.
Via

Veci # 2010.11.15. 11:18

mistro
Ha a 60. szülinapodig lesz 42 év szolgálati időd a ma még hatályos törvény szerint, ha nem lesz meg, akkor 60,5 évesen tudsz legkorábban előrehozott nyugdíjba menni, ami max. 8,4 %-al csökkentett.
ITT a törvény a 18/B. §-t olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Jucus52 # 2010.11.15. 12:05

Selmeczi G-t hallgattam a parlamenti felszólalásában, bár nem a legelejétől, aki az alábbiakat mondta: Az érintettek nem csökkentett, hanem teljes összegű nyugdíjat kapnak. A munkaviszonyba a ténylegesen munkában töltött idő számít, valamint a gyermekneveléssel töltött idő, mint a GYÁS, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás. Ennek a kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségnek a minimális feltétele, hogy az érintett legalább 32 év tényleges munkaviszonnyal rendelkezzen.
Remélem, sikerült viszonylag pontosan visszaadnom, mert felvettem, és többször vissza is hallgattam. A képzési időről az általam hallott részben nem esett szó, így csak arra tudok hagyatkozni, ami elhangzott, vagyis, hogy mi számít bele: a tényleges munkában töltött idő, illetve a gyermekneveléssel töltött idő.

Marta1 # 2010.11.15. 12:52

Mit jelenthet Selmeczi Gabriella azon megjegyzése, hogy legalább 32 éves munkaviszonya van.
Mi a véleményetek.
Marta

sztaga54 # 2010.11.15. 12:55

Kedves Márta,
szerintem 32 év munkaviszony + 8 év gyermekneveléssel töltött idő = 40 év

MTom # 2010.11.15. 14:25

Üdv.

Anyunak megjött a nyugdíjfolyósítótól a pappírja. Úgy van meg a 40 éve,hogy 6 év gyes 2 gyermek után és 3 év ipari.Megvan még a munkakönyve abban is szerepel a 3 év ipari mivel fizette mellette a nyugdíj járulékot. Akkor ez miért nem számít bele most a nyugdíjba?? Vagy hogy is van ez??

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.15. 14:27

Kedves Veci!

Ha a fórumba lépsz ismét,legyél szíves megnézni a 11.14-én 11,43 és 12,54-kor Hozzád intézett kérdéseimet, hátha tudsz válaszolni.
Kérdésem a jelenleg hatályos törvényre vonatkozik, a készülő"új kedvezményes" lehetőség miatt bosszankodom.

Várom válaszodat.

üdv:52mama

Ladányi # 2010.11.15. 15:23

Sziasztok!

Ha ezek után még nagyobb lendülettel vetem bele magam a dolgok közepébe, annak a Selmeczi Gabriella beszéde az oka.Néztek már néhányszor hülyének eddig, de ennyire még sohase mint az SG ma.
Írom a levelet a szegény Iván Lászlónak, erre bíztatok is mindenkit. Nyomozok én is a volt iskolám tanárainál, írok a Vasas Szakszervezetiseknek is.
Mit lehetne még tenni? Valamit kell tenni, mert különben megkukulok dühömben.
Csak azoknak nem számolják be a szakmunkásképzőt, akiknek nincs meg az életkoruk most nyugdíjba menni?
Mindenkinek különben beleszámít? Van egyszer olyan aki így vagy úgy nyugdíjba megy, ott szolgálati időt számolnak, aki nő és a FIDESZ most tervezett valamilyenével akar elmenni nyugdíjba,- csakis kizárólag annak, senki másnak égen földön, munkaidővel számolnak.Hogy is van ez ?

izentai # 2010.11.15. 17:11

Kedves MTom!
Ezt már egyszer leírtam, hogy a rendelet 2011. jan.1-én lép életbe.
Most jelenleg még a szakmunkás tanuló évek beleszámítanak a munkaviszonyba. Jövőre már nem,! Hisz épp ez a bajunk.!! Érted?
Via.