Még valami! Erre lehet azt mondani, hogy az ott megszólaltatott szakértők a másik oldalon laknak!
De tudjátok kik laknak a másik oldalon!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Fórumozó Társaim!
Hazafelé jövet hallgattam az MR1 Ütköző c. műsorát 18h után, ahol több szakértő beszélgetett a várható történésekről a korhatár előtti, és egyéb ellátásokkal kapcsolatban!
Egyhangúan állították, hogy riogatás amit egyes médiaszolgáltatók művelnek!!!!!! Szó sincs egyéb adóztatásról, csak ahol úgy rendelkezik a tv. tervezet!
Nincs másik tervezet, csak ami a Parlament előtt van, az pedig egyértelműen fogalmaz szerintük!
Egy kis megnyugvás mindnyájunknak!
Üdvözlettel jozsi19510
vörösnarancs
Igen megváltoztatható!
2012.01.01 el lép életbe:
Az alkotmány 70/E. §. (3):
Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.
nail
IGEN, de inkább még 1 napot hagyjál még ki (nem dől össze a világ ettől).
czima53
A felmentési idő is a munkaviszony része. A helyedben a 40 év jogosultsági idővel mennék öregségi nyugdíjba, nem a hiányzó 1 év a sok, hanem amit eddig eltöltöttél a munka világában. Az emelés csak azokat érinti, akik december 31-én valamelyik nyugdíjformában részesülnek. Te még az életkori feltétellel nem rendelkezel az előrehozott nyugdíjhoz, a 40 év jogosultsági időd sincs meg. Maradj addig munkaviszonyban amíg azt nem szerzed meg, de inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb legyen, mint 40 év. Még ne add be a felmentési kérelmet, vagy a közös megegyezést. A nők 40 évese (az akciós) nem fog változni a törvényjavaslat szerint. Ha mégis az "előrehozottat" választanád, akkor közalkalmazottként a szülinapod utáni naptól mehetnél nyugdíjba, ha megadnák a felmentési időt, a nyugdíj helyetti ellátás is csökkentés nélküli. A most még 42 éved alapján a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 84 %-át kapod induló ellátásnak, ha a 40 évessel mennél később el (ami öregségi nyugdíj lenne) és meglenne a 43 betöltött év szolgálati időd, akkor 86 % (ez a 2 % különbség). Piroska75 is válaszolt, most látom (nem mindenben pontosan).
Piroska75
Nem jól tudod, hogy a 2 % a 40 év miatt lenne, az a szolgálati idő alapján a 43 év után számolódik. Azt sem tudod jól, hogy járadék lenne (az az egészségkárosodottak, munkanélküliek ellátása). Aki 2012-ben nem a 40 év jogosultsági idővel, korhatár betöltése előtt kéri a "nyugdíját" megállapítani, az korhatár előtti ellátás néven kapja a pénzt.
Üdvözlettel Veci
Olvasom itt a hozzászólásokat, véleményeket.
Felháborítónak tartom azt, hogy a nők 40 éves kedv. öregségi nyugdijas marad, pedig az 57 éves kor alatt is lehet..Aki pedig 45 éves szolg.idővel 60 éves korban előrehozott nyugdijba ment, vagy megy az nem.Nem ebbe a csoportba tartozókat akarom ezzel megbántani. Nekem is van olyan nő ismerősöm, aki igy ment el, olyan kemény fizikai munka után, hogy csoda hogy eddig is birta.
Írjátok itt, hogy a korhatár előtti nyugdij alkotmányilag esetleg megváltoztatható.
Az egyik 40 év nem olyan, mint a másik?
Veci: Ez nagyon jó ötlet, köszi. Jól értelmnezem, hogy ha dec. 10-e a munkaviszony megszűnésének napja, akkor dec. 11-re kell kérni a nyugdíj kezdetének megállapítását (akár előtte, akár után adom le a szükséges papírokat), és 12-ével visszavehetnek a munkahelyemre?
czima53!
Leveledet Vecinek címezted, megpróbálok válaszolni, ha valamit nem jól írok Veci javítsd ki légyszives!
Szerintem csak azok kaphatják meg a jövő évi (4,2 %-os) nyugdíjemelést, akik már az idén nyugdíjba vonulnak dec.31-ig bezárólag.
Te csak jövőre mehetsz nyugdíjba, előrehozottba a születésnapodon csökkentés nélkül, mivel megvan a 40 év szolgálati időd. Az előrehozottat átnevezik, ami nem nyugdíj lesz, hanem járadék.
Valóban plusz 2 %-ot jelent, ha megvárod a 40 év jogosultági időt és a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjába mész nyugdíjba, ami öregségi nyugdíj lesz.
Üdv:Piroska
Kedves Veci!
Régóta olvasom bejegyzéseiteket, mivel magam is érintett vagyok. Néhány dolgot nem tudok értelmezni. Kérem, ha tudtok segítsetek.
2012. jan. 24-én leszek 59 éves. Ez év nov.1-én lesz meg a 42 év szolgálati időm és 39 éves jogosultsági időm Nőként, 23 éve közalkalmazott vagyok egy városi önkormányzatnál. Mikor járok jobban, ha előrehozott öregségi nyugdíjba megyek /8,4% 3,6% csökkentéssel?/és idén novemberben elkezdem a 6 hónapos felmondási időmet letölteni? A jövő évi 4,2%-os emelés rám is vonatkozna?
Vagy várjam meg a 40 év jogosultsági időt, 43 éves szolgálati idővel, 2%-os növekedéssel. Nem sok a fizetésem, ezért a nyugdíj kiszámításánál néhány ezer forint is számít. Mikor adjam be /közös megegyezéssel?/ a felmentési kérelmet?
Áldozatos és időigényes munkátokat ezúton is köszönöm, mindannyiunk nevében.
Üdvözlettel:czima53
Üdvözlettel:czima53
nail
Postán is küldhető (mi is úgy küldtük el), tértivevényes levélben küldjed. A mi esetünkben minden beküldött papírról fénymásolatot készítettem magunknak.
Arról nem tudok, hogy fax-on lehet-e küldeni, de mivel az eredeti papírokat kell a Nyugdíjbiztosítónak továbbítani, ezért legjobb a tértivevényes levél, ha személyesen nem tudja valaki intézni.
A nyugdíj megállapítás tervezett kezdő napja után is beküldhető minden. Leginkább akkor célszerű, ha a munkaviszony megszüntetését igazoló papírt is megkapod a munkáltatótól (az utolsó munkanapon adják ki).
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci! Nagyon köszi, és tényleg lehet KÜLDENI is? Postán? Faxon? Nagy megkönnyebbülés lenne, mert amúgy minimum egy nap szabadság, tekintve, hogy tetszőlegeas időpontban 100-an várakoznak az ember előtt.
Kedves Veci!
Ismét köszönöm a "döntés-előkészítő" segítséget.
Ha menni kell hát menni kell.
Üdvözlettel: gs50
gs50
Ha az idén előrehozott nyugdíjas leszel, akkor még megkapod a ma még hatályos tv. szerint a 40 éves jubileumi jutalmat, mivel a közalkalmazotti jogviszonyod több, mint 35 év.
mary55
Úgy értelmezem a törvényjavaslatot, ha az idén megkezdi a felmondási idő letöltését, ami a szülinapig eltart, akkor is elmehet korhatár előtti ellátásra. Ha jól számolom, akkor dec. utolsó napjaiban meg kellene kezdeni, számoljátok vissza a 35 napot. A korengedményes nyugdíj folyamatába nincs jártasságom.
pityu52
Ha az idén írásban megtörténik a felmondás, és a felmondási idő letöltése, akkor január 2-től kérhető az 52-es férfi esetében is a korhatár előtti ellátás (így értelmezem a tv.javaslatot).
Más lehetőség a korengedményes nyugdíj, a munkáltató megállapodása, de ennek menetében nincs jártasságom.
agota564
Az idén csak korengedménnyel lenne lehetősége elmenni nyugdíjba, vagy ha a 60. szülinapig letelne a felmentési ideje úgy, hogy az idén megkezdi a letöltését, akkor 2012-ben korhatár előtti ellátásra mehetne. Ha nem telik le, ha jól értelmezem a tv.javaslatot, akkor csak 62,5 évesen tudna öregségi nyugdíjba menni (az 1952-es születésűeknek ennyi az öregségi nyugdíjkorhatár)
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors és megnyugtató választ!
Üdvözlettel:
Ági
Ági59
Te előrehozott nyugdíjba és nem korkedvezményes nyugdíjba mennél. ez két külön dolog. Ha az idén elmégy, akkor januárban lesz emelés, a tv. javaslat szerint.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ.
Szép napot kívánok.
S.Kriszta
Tisztelt Szakértők!
Édesapám 1952.08.-ban született, 44 év munkaviszonya van, közalkalmazottként dolgozik.
Szeretne elmenni nyugdíjba, a munkahelyétől kapna 8hónapnyi felmentési időt, ami 2012. január 2-ával kezdődne.
Hogyan tudna elmenni most nyugdíjba, hogy ne essen az új szabályozások alá miszerint 62-éves korig kéne dolgoznia?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Szeretnék segitséget kérni,mert nem igazán igazodom el az ügyben!1952.01.02-án születtem.Férfi vagyok.1968.01.03-tól 2007.12.31-ig:37 év 224 napszolgálati idöt állapitottak meg,azóta is folyamatosan dolgozom.Érdeklödnék milyen lehetőségeim vannak idén,vagy jövőre??Tisztelettel várom válaszukat!
Kedves Veci ! Kedves Fórumozók!
S.O.S.
A férjem 1952.02.12-én született és 2012.02.12-én szeretett volna előrehozott nyugdíjba menni, 43 év munkaviszonnyal. A munkáltatója felajánlott 35 nap felmentési időt, de az új Tv. tervezet szerint erre nem lesz lehetősége.
A korengedményes nyugdíj lehetőségéről a munkáltató mereven elzárkózik.
Talán lehetőség lenne egy rokonunk vállalkozásához bejelentkezni, és Ő aláírná a megállapodást a korengedményes nyugdíj igénybevételéhez.
Milyen időponttal lehet ezt megtenni (Munkaügyi Központ-hoz is be kell jelenteni 30 nappal korábban),
és az átvállalt nyugdíj ideje lehet-e 2011.12.31-2012.02.12.közötti időszak.
Esetleg tud valaki más megoldást, mert csak azért maradt ennél a munkáltatónál (rabszolgatartónál) mert úgy gondolta, hogy csak december végéig kell dolgoznia.
Válaszokat köszönöm !
Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
Arról még tudsz valamit, hogy a 3,5 év múlva esedékes 40 éves jubileumit megkapom-e még december végén?
Köszönettel és üdvözlettel gs50
g.balazs86
Szerintem a nyugdíjban töltött évek nyugdíjban töltött évek és nem munkaviszony.
Az említett rész a nők 40 éves munkaviszonnyal kapcsolatos nyugdíjbavonulására utal (Tny 1997-es tv 18.§ (2a)-(2b) bekezdése), illetve ha már eszerint nyugdíjba vannak.
Kedves Veci!
Köszönöm a részletes információt. A határozat alapján ahogy betöltötem az 59. évemet - jövő január 23 - elmehetek rendes öregségi nyugdíjba (nem előrehozottba, nem korhatár előttibe) a jelenleg érvényes jogszabályok szerint.
Sajnos nem biztos, hogy ez jövőre is így lesz, most még ez a helyzet a nyugdíjbiztosító szerint. Ma voltam benn.
Idén nem adhatom be a kérelmet mert nem vagyok jogusult, de jövő év január 23-án elmehetek ha még el akarok (ha nem változtatják meg úgy a feltételeket, hogy jobb lesz dolgozni ameddig csak lehet)
A nyugdíjfolyósítóban azt mondták várjak, ne lépjek, menjek vissza jövő év január végén. Most próbálom ezt megemészteni és "lenyugodni"
Nagyon köszönöm a sok segítséget/információt.
Üdvözlettel:
Tauranga (e-mailem: rotorua@freemail.hu)
Kedves Veci!
59.életévemet idén nyáron betöltött nő vagyok.Októberben meglett a 41 éves munkaviszonyom.Szeretnék elmenni előrehozott csökkentés nélküli öregségi nyugdíjba,ennek szerintem minden feltétele adott.A könyvelőnk szerin(aki a munkaügyet is viszi) "A korkedvezményes nyugdíjra megállapítanak majd összeget, ami nem fog növekedni az irányadó nyugdíjkorhatár betöltése esetén sem".Érdeklődnék,hogy ez valóban igaz?
Köszönettzel:Ági
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdés megválaszolásában:
Réthelyi Miklós, Nemzeti Erőforrás miniszter "A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről" szóló törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek. Ezzel kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy:
- A 2011.december 31-ig nyugdíjban (bármilyen, azaz előrehozott, öregségi, szolgálati, korengedményes, stb.) töltött évek -ha az ember újra munkába áll- munkaviszonynak számít-e? Nem találtam erre vonatkozó utalást a javaslatban.
- Ezt mit jelent? Bizonytalan vagyok az értelmezésben. 3§/2/c, annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31.-én rendelkezik a Tny.18.§ (2a)-(2b) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel, az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.
Várom mielőbbi válaszukat. Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: g.balazs86
Lányok és Fiúk!
Itt egy kis vidámság, a dalt kép nélkül Lyonee-től kaptam.
Szép esténk lesz ha
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Bocs! Látom közben reagáltál.
Már nem szabad variálni, már lépni kell!
Üdvözlettel jozsi19510
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02