Előrehozott öregségi nyugdíj

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 09:18

Veci

Bocs, de én a jogi részeket nem ismerem. Már 2010-ben is volt egy saját számoló programom (ez), de én ehhez az ONYF mintafeladatának leírását használtam (az elkészítéshez).
A 2011-es év már könnyű volt, mert ismert az új valor szorzó és néhány számadat a Mi mennyiből.
Jogi értelmezésre én is rászorulok. A kalkulátor a tiszta állapotot kezeli jól, az kanyarokra, mivel minden variációt a mintapélda sem ír le, ez sem kezeli.
Ezért elnézést, de ez is több mint a semmi.
Igazából magamnak csináltam és én egyszerű eset vagyok a számítások szempontjából.
Szerintem a többi fellelhető ketyere is ilyen lehet, mert én is ellenőriztem más kalkulátorral.
Ezt én csak szórakozásból csináltam, mert klubtagság előtt állok.

Veci # 2011.03.30. 08:29

hamiki
Elvégeztem a számítást. Szerintem jó a kalkulátorod, az adózóna 2010-es kalkulátorán kijött eredményt felszorozva a valorizációs szorzóval, kb. ekörüli összeg jött ki, mint a te kalkulátoroddal.

Ez kb. 1 hónapon belül akár igazolható is lesz, most van a férjem nyugdíjszámítása folyamatban. De sokan vannak a másik topicban is, akik jelenleg nyugdíjelőleget kapnak és nekik is hamarosan kiszámítják a végleges nyugdíjat.

Üdvözlettel Veci

lne52tj # 2011.03.30. 08:12

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, jelenleg úgy álla dolog, hogy megszülethet a számomra (is!!) kedvező megoldás!
További jó munkát kívánok!
Azért még várom Lyonee válaszát is!

Veci # 2011.03.30. 08:06

hamiki
Légyszíves segíteni!

• A munkanélküli ellátás időtartam akieső idő-e?
  • a tört évet hogyan írjam be, ha nincs jövedelem (átmeneti járadék)?

Mama52
2010-től már nem vezetik külön a jutalmat, az úgy tudom a jövedelemmel összeadódik.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.30. 08:00

hamiki
Ide írd be a kérésed: http://www.jogiforum.hu/forum/38/18232#…

A második link tényleg lementhető. Mindjárt kipróbálom.
Ebben már az új valorizációs szorzók szerint kalkulál?

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 07:01

Tisztelt Veci, vagy aki tudja!

Hogyan lehet korábbi hozzászólást, vagy abból részt törölni, pl egy már nem működő linket.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 06:58

52mama
Némi változtatást végeztem, de szerintem nem lehetet korábban sem hibás, de hátha ez változtat rajta
Itt az új link
http://data.hu/…tor_2011.xls

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 06:44

52mama

Nem tudom mit csinált, de én is letöltöttem ugyanúgy, mint más is tenné, megnyitottam, írtam be adatokat, és minden további nélkül elfogadta, kivéve a 2010-es és 2011-es évre (de ez látható is, hogy nem lehet).
Ha ez továbbra is megmarad, el tudom küldeni e-mailban fájlként.

oldpuli # 2011.03.30. 05:11

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat.

Köszönettel: old puli

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 04:54

hamiki!

Miért nem engedi beírni a kalkulátor a 2006-2007-2008 évi éves jutalmat?

52mama

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 04:12

Készítettem egy nyugdíjszámító excel állományt 2011-re, akit érdekel próbálja ki működik-e (tulajdonképpen egy korábbit egészítettem ki 2011-es adatokkal).
http://data.hu/…tor_2011.xls
innen törlthető le.
Garanciát mindenért nem vállalok, de remélem jól számol 2011-re is. Saját adataimmal kipróbáltam.
Akinek van korábbi számolt adata, ezzel ellenőrizheti is.

Veci # 2011.03.29. 19:47

ne52tj
A Kjt-ben Lyonee a jártasabb, biztos fog válaszolni neked. ITT a Kjt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
33.§
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
Eszerint a felmentési idő felét a te kérésedre kiveheted. DE várd meg Lyonee válaszát is.

mimi52
Közös megegyezés alapján azt kaphatsz, amiben közösen megegyeztek. Ha abban egyeztek meg, hogy fizetnek neked jubileumi jutalmat, akkor megkaphatod. A törvény a munkáltatót nem kötelezi arra, hogy mindent megadjon, anit a munkavállaló kér. Tekintettel arra, hogy te akarnád megszüntetni a jogviszonyt, ekkor meg pláne nem adja meg.

csaszimari
Mielőtt megszűnne a munkaviszonyod előbb kérj jogosultsági idő megállapítást (voltak már meglepetések) a K01-es nyomtatványon, küld be a gyerekek eredeti anyakönyvi kivonatát és az N05-ös nyilatkozatot:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Neked nem jár kiemelt végkielégítés, mert még 5 évnél több van az öregségi nyugdíjkorhatárodig (63,5 év).

farnadi
Ha jól következtetek, akkor minimum 37 év szolgálati időd van (a szociális járadék időtőrtema nem számít bele a szolgálati időbe). A nyugdíjszámítás alapja a szolgálati idő és a jövedelem, amit 1988-tól vesznek figyelembe. Akkor amikor megállapították a járadékot, mennyi szolgálati időd volt? Ha azóta nem volt munkaviszonyod, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel munkád, akkor most is azt a szolgálati időt és jövedelmet veszik figyelembe, de a mostani szorzók szerint számolnak.
Nem értem, hogy te miért nem átmeneti járadékot kaptál 57 éves korodtól (az a kiszámított nyugdíj 75 %-a lenne), valószínűleg nem igényelted.
Egyáltalán te nőként érdeklődsz? A nick névből ez nem derül ki, ezért nem biztos, hogy kielégítő választ írtam neked.

Üdvözlettel Veci

lne52tj # 2011.03.29. 19:05

Kedves Veci!
Az előző kérdésem kissé valószínüleg meghökkentő volt, azóta olvasgattam elég sok mindent. A problémám - hogyan lehet tanév közben úgy nyugdíjba menni, hogy utána még végezhessek munkát - változatlan. A zavaró körülmény a felmentési idő. Újabb kérdésem lényege, lehet - e felcserélni a felmentési idő 4 - 4 hónapját, azaz az első 4 hónapban mentenek fel a mukavégzés alól és a második 4 hónapban pedig munkát végzek? Döntési kényszer szabja meg az időmet, gyors választ szeretnék kapni. Előre is köszönöm!

farnadi # 2011.03.29. 18:16

52-es születésű vagyok,előrehozott csökkentett összegű nyugdíjra vagyok jogosult.Jelenleg szociális járadékban részesülök (régebben ezt úgy nevezték, hogy 50%-os rokkant). A kérdésem az, hogy ebben az esetben miből számítják ki a nyugdíjat ill. mi a nyugdíj alapja és mennyivel csökkentik.
Aki tudja válaszoljon.
A segítséget előre is köszönöm.

csaszimari # 2011.03.29. 17:41

Kérdésem.
1954.04.29-én születtem.1968,szept.04-én kezdetem dolgozni.
2009.dec.31-ig.41-év 126-igazolt szolgálati évem va,és azóta is folyamatosan dolgozok.A mostani lehetőséggel eltudnék menni nyugdijba.
A munkáltatóm talán közös megeggyezésel felmond , főleg ,mert nagyon sok embert elküldenek.
22-éve dolgozok a munkahelyemen.
Azt szeretném tudni , hogy a kollektiv szerződésben is előirt 5-hónap végkielégitésen és a 3-rom hónap felmondási időn kivűl figyelembe vehető-e / kérhetem-e/ vagyis vonatkozik-e az előrehozott öregségi nyugdijra is az öregségi nyugdij előtt 5-évvel elküldés esetén + 3-rom hónap végkielégités ?
Köszönettel juliska8

mimi52 # 2011.03.29. 15:29

Kedves Veci!
Megköszönve a múltkori kimerítő válaszodat, csak azt szeretném még megtudni, hogy jár-e a jubileumi jutalom annak, akinek közös megegyezéssel szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya.
Üdvözlet.

lne52tj # 2011.03.29. 13:35

Szeretnék választ kapni arra, hogy lehet-e a felmentési idő második 4 hónapjában munkát végezni úgy, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezik ebben, természetesen az erre az időre járó átlagkereseten felül semilyen plusz juttatást ez nem jelentene.
Tanár vagyok, a nyugdíjazásom után néhány órában szeretnék még tanítani, de ha a 4 hónap felmentési időben nem végezhetek semmiféle munkát, akkor meghírdetik az álláshelyet, ezért nem tudnak alkalmazni, annak ellenére sem, hogy a munkáltató ezt szívesen megtenné.

suzuki54 # 2011.03.29. 11:33

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat, elolvassuk köszönjük.

Köszönettel: Suzuki54

Veci # 2011.03.29. 10:36

suzuki54
A ma még hatályos tv. szerint az 1953-ban született férfi csak 60 évesen tud csökkentett előrehozott nyugdíjba menni. ITT a nyugdíjtörvény a 18/B.§ (3) b) pont vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

MÁS lehetőség, ha a munkáltatója kötne vele megállapodást korengedményes nyugdíjazásra és vállalná, hogy egy összegben befizeti a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét a 60. szülinapig (ez is max, 8,4 %-al lenne csökkentett). Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni.
Ezt olvassátok el:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

suzuki54 # 2011.03.29. 10:21

Kedves Veci!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenleg érvényes
nyugdijkorhatár alapján 1953-ban született férfi, most töltötte be az 58 évet, 42 éves munkaviszonnyal nem tud az idén csökkentett, előre-
hozott nyugdijba menni?

Köszönettel: Suzuki54

Marcsika16 # 2011.03.29. 10:17

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

Nagyon örülök, hogy létezik ez a fórum, amint láttam, nagyon sok ember kapott itt válaszokat a kérdéseire és segítséget a nyugdíjjal kapcsolatos problémáira!

Üdv.:
Marcsika16

Veci # 2011.03.29. 10:10

Marcsika16

Szerintem kérheti a felmentését április 1-től és a 8 hónap december 1-el telne le, és dec 2-től kérhetné a nyugdíja megállapítását.
Jól érted, hogy a 8 hónap első részében kell a szabit kiadni, a második 4 hónap a munka alóli felmentés.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.29. 09:01

Kedves Veci!

Tehát az 1 hónap szabadságát a 8 hónapos felmentési idő első 4 hónapjából kellene levonni, és így csak 3 hónapot kellene dolgoznia! Jól értem?
A munkáltató szóban megerősítette, hogy ha beadja anyukám a felmentési kérelmét, megkapja a 8 hónap felmentési időt. Gondolom ez nem jelent semmit, de azért remélem, hogy valóban megadják.
Nem egyszerű a munkáltatóval, és én is kíváncsi leszek rá, hogy mi lesz a vége.

Akkor végeredményben, ha jól értelmeztem, édesanyám április 1-el kérheti a felmentési idő kezdetét?!

Köszönöm a válaszaidat és a segítséget!

Üdv.:
Marcsika16

Veci # 2011.03.29. 08:39

Marcsika16
A 8 hónap felmentési időből a munka alóli felmentés időtartama 4 hónap (a felmentési idő fele), a szabadságot nem annak a terhére kell kiadni, hanem a "ledolgozós" időre. A munka alóli felmentés a tényleges felmentést jelenti. Vigyázat, mert itt valami félreértés lehet!

DE Lyonee biztos megerősít a válaszával.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

30. § (1) „A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

33. §
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

Ha ezen az 1 hónapon múlna, hogy megkapja a 8 hónapot, véleményem szerint inkább fogadja el, minthogy ne adják meg neki a felmentést. Sok fenntartó már évek óta nem adja meg a felmentést, anyagi okok miatt, és a törvény nem is kötelezi rá, mivel a munkavállaló (közalkalmazott) kéri a felmentését).
De azt tudjátok, hogy a fele időt nem kellene dolgoznia.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.29. 06:33

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, édesanyám nevében is.
Nagyon sokat segítettél a válaszoddal!

A munkáltató azt ígérte, hogy megkapja a 8 hónap felmentési időt anyukám (melynek felét le kell dolgoznia, illetve csak 3 hónapot, mert 1 hónap szabadság jár, és azt is levonják belöle), de ebben nem lennék biztos a történtek miatt. Holnap beadja a felmentési kérelmét, április 1-el kéri a felmentési idő kezdetét, és így november 31-én járna le a 8 hónap.
Remélem minden rendben lesz, és sikerül normális körülmények között nyugdíjba mennie.

Köszönöm!
Szép napot!

Üdv.:
Marcsika16