Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.03.29. 05:46

oldpuli
Javaslatom: szerezd meg a 46 évet és menj el nyugdíjba ( a nyugdíjad a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 92 %-a lenne ekkor).
Feltételezem, hogy férfiként érdeklődsz (a nők már 3 éve előrehozott nyugdíjasok lehetnek), ez esetben max. 8,4 %-al csökkentett lenne a nyugdíj. Nem hiszem, hogy én sokat vacillálnék, nőként nyugdíjba vonultam a törvény adta lehetőséggel.
Csökkentés nélkül 62 évesen lehet nyugdíjba vonulni a ma még hatályos törvény szerint (férfiként).
Ha a nyugdíj mellett döntenél, azt javasolom, hogy az utolsó munkaviszonyban töltött napod dec. 30. legyen és a nyugdíj megállapítását dec. 31-el kérjed. Ekkor, ha lesz januárban nyugdíjemelés, az már téged is érintene.

Üdvözlettel Veci

oldpuli # 2011.03.29. 05:03

Tisztet fórumozok.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Előre is köszönöm a segítségüket: Old puli

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…

oldpuli # 2011.03.29. 04:18

Tisztet fórumozok.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mi tévő legyek.2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi"káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás a számomra.
Előre is köszönöm a segítségüket: Old puli

gabusch # 2011.03.28. 20:56

Diplomás 53-as lányok!
Nem tudom..nem látjuk.. semmit nem tudunk..
Bicózzunk és unokázzunk nyugisan:)
Az aranyeső gyönyörűű!
gabusch53

Veci # 2011.03.28. 19:54

Laszlozso

Íme Orbán döntése: Megalázó nyugdíjak jöhetnek
http://gondola.hu/…ohetnek.html

Igaz ugyan, hogy az 1,8 millió korhatárt betöltött mellett 280 ezer 62 évnél ifjabb nyugdíjas kap ma öregségi ellátást (évente 390 milliárd forint értékben), ám az ő megszerzett jogukat nem érinthetik a változások.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.28. 19:16

Laszlozso
A szerzett jogot nem vonják vissza. Ma olvastam, de nem találom a cikket.

Marcsika16

• A lényeg az, hogy a felmentési idő utolsó napja az 59. születésnapján vagy később teljen le.
  • Ha megkapná a hosszú felmentési időt, akkor az ő esetében később telne le, mint ahogy betölti az 59. évet. Ne hagyja veszni azt az időt, fele időre a munka alól menthetnék fel. Sok helyen nem adják meg a felmentési időt, arra a tv. nem kötelezi a munkáltatót.
  • Azt javasolom, hogy ha nem a szülinap után menne nyugdíjba, hogy legkésőbb dec. 30-án legyen az utolsó jogviszonyban töltött napja, és dec. 31-től kérje a nyugdíj megállapítását. Ez esetben a januárban esedékes nyugdíjemelés már őt is érinti.
  • Nem kötelező elmenni nyugdíjba az 59. szülinapon. A Kjt. módosítása az előrehozott nyugdíjba vonulás esetét nem érinti.
  • A felmentési kérelemben a Kjt. 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozzon. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.28. 18:41

Kedves Fórumozók!

Tudna nekem segíteni valaki édesanyám nyugdíjazásával kapcsolatban?
Ahogy azt már az előbbiekben leírtam, édesanyám szeretne nyugdíjba vonulni. Már április 1-i kezdő nappal be kellene adnia a felmentési kérelmét, és nem tudjuk beadhatja-e vagy sem, illetve, hogy mit tartalmazzon a felmentési kérelme?

Korall54 # 2011.03.28. 17:32

Lászlozso

Jó kérdés! Izgalmas és - egyenlőre csak fiktív alapon - adható válasz-alternatívák további ellentmondásokat vetnek föl.

1. A szerzett jog már nem vonható vissza és maradsz nyugdíjas. A veled azonos évben született személy pedig addig dolgozik (ha van hol), ameddig az új tv kötelezi. Ez okozhat akár 4-6 év különbséget a te előnyödre és az ő hátrányára.
  2. Ha a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, akkor az általad említett személyeknek majd se nyugdíja, se munkája nem lesz. Meg kell várniuk a korbetöltést.(valahogy.)

Mégegyszer hangsúlyozom, hogy ez csak fikció, célom nem a rémhírterjesztés, hanem az ellentmondásokra történő figyelemfelhívás.

(Egyébként azoknak szurkolok, akik teljesen jogszerűen,törvényesen,szabályosan mentek el bármilyen nyugdíjba!)

Üdv: Korall (53-as nö)

Laszlozso # 2011.03.28. 14:38

Tisztelt "Mindenki"!

A mostani "viharos" időket figyelembe véve tudna-e valaki jogi tanácsot adni abban, hogy a saját jogú nyugellátás (függetlenül attól hogy korengedményes vagy korkedvezményes nyugdíjat jelent) szerzett jognak tekintendő-e. Vagy esetleg egy tolvonással elvehetik a már évek óta folyósított "saját jogú" nyugdíjat, csak azért, mert még nem töltöttem be a nyugdíj korhatárt?

Esetleg ez alkotmány ellenes-e, vagy ha hoznak új alkotmányt akkor lehet-e az? Esetleg nezetközi (EU-s)jog véd-e benünket?

Marcsika16 # 2011.03.28. 10:39

Kedves Veci, kedves Fórumozók!

Új kérdező vagyok, és a következő problémám lenne.
Édesanyám közalkalmazott, 41 év szolgáltai idővel rendelkezik, és 2011.05.28-án tölti be az 59. évet.
Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretne menni, melyet már tavaly bejelentett a munkáltatójának. Óvodában dolgozik. A munkáltatója január óta lelki terrorban tartja, hogy minél előbb adja be a felmentési kérelmét.
A kérdéseim a következők:

1. Pontosan mikor adhatja be a felmentési kérelmét? (Be kell-e tölteni az 59. évet a felmentési idő első napján, vagy a felmentési idő végéig kell betölteni az 59. évet? Illetve meg kell-e várnia a Kjt. módosításának hatályba lépését?)
  2. A felmentési kérelemben a Kjt. 30. § (1) bekezdés e) pontjára kell-e hivatkoznia ebben az esetben, és így megkapja a 8 hónap felmentési időt? (Ez nem felmondás!!)
  3. Amennyiben a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontjára hivatkozik a felmentési kérelemben, úgy a 2011. április 1-től hatályos módosítások értelmében szintén 8 hónap felmentési idő járna édesanyámnak? Úgy tudom, hogy jelenleg az f) pont szerinti 40 év munkaviszony utáni nyugdíj esetén csak 2 hónap felmentési idő jár, mert felmondással illetve közös megegyezéssel lehet megszüntetni a munkaviszonyt.

Egyenlőre ezekre szeretnék végre egyértelmű választ kapni, mert több jogászt is kérdeztem, de mindenki mást mondott, és teljesen tanácstalanok vagyunk!
A munkáltató pedig semmiben nem segít!!!

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!!!

Veci # 2011.03.28. 10:23

kéki mama
Inkább 5 nappal több legyen a 42 évnél, mint 1 nappal kevesebb.

Üdvözlettel Veci

igi52 # 2011.03.28. 09:51

Kéki mama,

Ha van munkahelyed, dolgozd le a 20 napot, hogy meglegyen a 42 éved. Csak a betöltött évek számitanak.
Üdv: igi52

kéki mama # 2011.03.28. 09:36

A tervezett nyugdíjazásom időpontjában még 20 napom van a 42 éves munkaviszonyig. Ez esetben 42 vagy 41 évet számolnak a nyugdíj kiszámításánál? Dolgozzam még le azt a 20 napot? Köszi

gabusch # 2011.03.25. 15:45

:)
bocsi egy hosszabb esszém elment a neten:)így jártam:)
gabusch53

igi52 # 2011.03.25. 11:41

Tiluska,

Nem 39 évet akartál irni? A 29 az kevés.

Üdv: igi52

Tiluska # 2011.03.25. 10:56

Regisztráltan új fórumozó vagyok, habár korábbiakban gyakran kerestem a fórum témáiban segítséget, és kaptam is.
Jelenleg amiben segítséget szeretnék kapni: Ma vettem át a nyugdíjbiztosítás határozatát, melyben közölték, hogy 2009. 12. 31-ig összesen 29 év 307 nap a tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultság. 2010-ben és jelenleg is munkaviszonyban állok. Én természetesen mindjárt számolni kezdtem, miszerint még 333 napot kell dolgoznom, jól számoltam? segítsetek! Előre is köszönöm

Korall54 # 2011.03.24. 21:33

Gabusch

Ja, és milyen sokaknak van lyuk a szolgálati idejében. Fekete munka, nem jelentette be a munkáltatója, vagy minimálbéren jelentette be, tehát nem növekedett a nyugdíjalapja.
Szóval szóródik a mezőny időben, valamint a nyugdíjösszegek is.

Korall54 # 2011.03.24. 21:09

Gabusch

http://www.onyf.hu/?…
(Az utolsó cím tartalmazza a táblázatot.)

Ez a táblázat a mostani tv szerinti nyugdíjkorhatárokat és szolgálati időket tartalmazza.Már sokszor itt volt ez belinkelve, de hátha nem mindenki ismeri.

Nézzük csak! Ki mehet(ne) el 2012-ben nyugdíjba? Nem biztos, hogy akkora tcunami lenne.
Nők: 53-as, 37-40 év, 59 éves kor. Ezek között akiknek 40-nél kevesebb évük lesz, csökkentett lenne a nyugdíjuk.
Vannak, lesznek szerintem elég sokan, akik elmehetnek még az idén a 40 éves kevezménnyel, illetve az 54-esektől kezdve 2012-2013-2014-ben, amikor összejön nekik a 40 év jogosultsági idő.
A táblázatban 2013-ban női nyugdíjbamenetel nincs is.
Férfiak: (Az 51-es az idén elmehet.)
52. I. félévben szül., 37 év
vagy 52-ben szül., de 42 éve van. Persze ők is csökkentettet kapnának.
2013-ra csak két sort találok, az egyiknél szintén 42 év kell.

A többieknél, sajnos egyre emelkedik már a korhatár, az előrehozottnál is, és ezt már tudjuk néhány éve.

Lényeg a lényeg: 2012-ben csak az 53-as nők ügye a legnagyob bibi, ha alaposan átgondoljuk ezt a táblázatot.

Bízom benne én is, hogy a 2012-ben bevezetendő új nyugdíjrendszer kifutó módon valósul meg, tehát a jelenlegi tv szerint a jövőre esedékes nyugdíjbamenetelt már nem írhatja felül, hiszen ezévben már elindul az ügyintézés folyamata.

Korall

gabusch # 2011.03.24. 17:39

52-es érettségizettek és diplomások !

Tiétek az előrehozott öregségi pálya:)
Nagy szeretettel nézem az ügyintézésiteket
(egy iskolai évjárat vagyunk..együtt ültünk a padokban
52-53as korosztály:)
Remélem még,hogy bennünket-az 53as tcunamit is megkímél(valaki)
A legnagyobb baj velünk makrogazdaságilag,hogy a 40 éves kedvezményezettekhez viszonyítva-nekünk dupla annyi nyugdíjat kellene folyósítani..
Meglátjuk:)

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 16:01

Kedves Veci és Lyonee

Köszönöm a válaszotokat, de már igazán tűkön ülök.

üdv:52mama

Lyonee # 2011.03.24. 15:44

52mama
1,069-1,07 szeresére változtak a valorizációs szorzók, átlagosan 1988-2009-között 1,07 szeresére.
Ez 107%-t, vagyis 7%-os változást jelent.

nyugi # 2011.03.24. 15:23

52mama
Akkor Te szerencsés vagy az ápr.6-tal,mert addigra már beindul a számolás,és haladnak vele. Így nem kell várnod. Én febr.14-től lennék nyugdíjas,ha igaz. Már akkor beadtam a K02-est. 2009.12.31-ig mindenem le volt már tisztázva,rendben a szolg.idő. Csak a 2010-2011-es munkanélkülit kell hozzátenni.
Bocsi,de szerintem egy kicsit félre értjük egymást a szorzóval kapcsolatban. Én csak annyira lettem volna kíváncsi,hogy a munkanélküli évre mit,hogy szoroznak. Nem általánosságban kérdezem.

52mama,lehet te hamarabb megkapod a nyugdíjadat,mint én. Ez is elképzelhető.
Én aznap amikor megkaptam a munkanélküli megszűnéséről a határozatot,a TB kiskönyvvel együtt beküldtem a K02-est. Minden más egyéb náluk volt már rég.
Szorítok Neked is ám.
Üdv.

Veci # 2011.03.24. 15:13

nyugi és 52mama
Tényleg nyugi!
A valorizációs szorzó alapján az évenkénti átlagkereseteket szorozzák fel, amiből ha összeadják, kiszámolják a havi átlagkeresetet.
A munkanélküli ellátás a szolgálati időbe számít, ami alapján a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset szorzóját kapják meg. Ha pl. 40 év a szolgálati idő, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 80 %-a, ha 42 év, akkor 84 %-a az induló alapnyugdíj. A nyugdíjalapba a jövedelmet, kereseteket veszik számításba, ha a munkanélküli ellátás összege hátrányos lenne a nyugdíj összegére, akkor a munkanélküli ellátást nem számolják bele. Többnyire ezek az idők "kieső időként" szerepelnek.
Ne ijedjetek meg, és ne gondoljátok azt, ha netalán elégedetlenek lennétek a megállapított nyugdíjjal, hogy ez a szorzó miatt van.
A mostani szorzó jobb, mint a tavalyi volt. Ha van pl. 42 évetek, akkor várhatóan több lesz a nyugdíj, mint a nettó fizetés.

Üdvözlettel Veci

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 13:30

nyugi!

Igaza van a NYUFIG-nak, kellett várni a szorzóra.Ha megnézed a 2010 évi kalkulátort, az utolsó valorizált év 2008 /1,017/. A 2011-es kalkulátorhoz kellett a 2009-es valorizált szorzó,/1,069/ tehát erre várt a NYUFIG is, és mi is.Aki januártól kérte a nyugdíjazását,annak csak előleget utaltak, most a valorizáció ismeretében ki tudják számolni a végleges nyugdíjat, és küldik a végzést.
Szerencsére én április 07-én töltöm az 59 évet,így már a szorzó is ismert, ettől az időponttól előrehozott nyugdíjas leszek.A szolgálati idő elismerésem a munkanélküli kivételével rendben.Ápr.06-án leszámolok a munkaügyön, és 7-én személyesen beviszem az utolsó papírokat.Remélem már nem fognak sokáíg szórakozni vele,mivel csak ezt kell hozzáadni.
Majd megírom, hogy mennyi volt az átfutási idő.Ha túl sok, már éhen halok. 26 ezer ft a munkanélkülim.

Kíváncsi leszek a Te ügyedre is. Te beadtad már a K2-es nyugdíjigénylőt,lezártad a munkanélkülit,mikor leszel nyugdíjas?
üdv:52mama

nyugi # 2011.03.24. 12:47

52mama
Hát épp erről van szó. A mi esetünkben milyen szorzóra kellett várni? Szerintem ott nem kell szorozni semmit. Nekem azt mondta az ügyintéző,hogy várjak nyugodtan amíg meglesz a szorzó. Lehet a semmi miatt várok másfél hónapja? Arra gondolok,van nekik egy nyugdíjszámoló programjuk,és nekünk emiatt kell ilyen sokat várni. Legalább is nekem. Se előleg se semmi. Vajon mikor kezdik el? Olyat is ismerek aki két hónapja vár.
Na szorítok neked is. Kíváncsi leszek,melyikünk kap hamarabb valamit.
Sok olyat olvastam már itt,aki márciusban lesz nyugdíjas és már kapott valamit.
52mama te mikortól vagy,leszel nyugdíjas?
Üdv.