KÖSZÖNÖM LYONEE.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Anni53
Ha jól értelmezem, neked még nincs meg a 40 év jogosultsági időd, a tanulmányi idő miatt. Így ezzel a kedvezménnyel csak később tudsz élni.
1032 nap nappali tagozatos főiskolai tanulmányi idő nem számít bele.
Icamama
A munkanélküli ellátás nem csökkenti a nyugdíjat. Ha betöltöd az 58. szülinapodat amíg munkaviszonyban vagy, akkor + 3 havi kiemelt végkielégítést is kell, hogy fizessenek. Ha nem változna az előrehozott nyugdíjba vonulás, akkor 59. szülinaptól előrehozott nyugdíjas lehetnél. Ha kb. 450 nap munkaviszonyt tudnál szerezni, akkor a jogosultsági idő alapján is mehetnél nyugdíjba 2012-ben. A kommunikáció szerint a nők kedvezményes nyugdíját nem változtatnák.
Üdvözlettel Veci
Kedves varga edit!
Azt tudom csak tanácsolni, hogy valamelyik nyugdíjbiztosítónál kérdezd meg.
Munkaadó és munkavállaló egyezhetnek meg. Egyéni vállalkozó önmagának nem munkaadója! Egyéni vállalkozó nem köthet, ez biztos, de, hogy egy egyszemélyes KFT-nél hogy van ez, azt nem tudom.
Ha, netán lehet, akkor:
Annyi időre kellene befizetni egy-összegben a nyugdíjat, ameddig a férjed nem tud előrehozott nyugdíjba menni, vagyis 60 éves koráig, tekintettel a több, mint 42 éve. Ez 2 évnyi nyugdíj. Az is biztos, hogy csökkentett lenne.
Lányok segítsetek mit csináljak?
1 évem van az 59. szülinapomhoz, ha nem törlik el, hogy akkor nyugdíjba mehetek. Most a főnököm a fizetésem felére csökkentené a béremet, és a munkaidőmet.
Ha nem fogadom el felmond. Megkapom a 6 havi béremet, és mehetek munkanélkülire.
Mit tegyek? Jelenleg 41 év, és 200 nap szolgálati időm van. Jogosultsági idö: 38 év 281 nap.
Ha jövőre elmehetek nyugdíjba mennyire rontaná a nyugdíjamat?
Kedves Aranka! A NAV Ügyintéző Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva. Használata regisztráció (a 11UK30 adatlap kitöltése és beküldése) után, ügyfélazonosító számmal lehetséges.
Tehát a NAV honlapján gépeld be az Ügyintéző Contact Centere-t. Ott útbaigazítást találsz, vagyis menüpontokat.Csak az ügyfélazonosítód kell.
Kedves Fórumozók!
Tanácsot kérek, mert teljesen elbizonytalanodtam.54-ben születtem, 1972 óta folyamatosan dolgozom, van három gyermekem: 78-80-95-ös születésűek.7 évig voltam gyesen.2012. 11.27-én 40 évem+ 130 napom lesz, viszont "csak" 58 éves leszek. Ez a mostani tv-nyek szerint nem számít nyugdíjas kornak, de elmehetek/ nőként/.Ám a jubileumi jutalmat/ pedagógus/, ami számomra sok pénz,nem kaphatom meg. Ha várok a nyugdíjkorhatár eléréséig megkapom, de a nyugdíjam sokkal kevesebb lesz. / 2013 utáni számítások/ Özvegy vagyok és pedagógus fizetésből élünk, nem mindegy, hogyan döntök.Valószínűleg addig nem változik a tv. és nem fogják ezt a hirtelen meghozott lehetőséget nyugdíjas státuszként elismerni. Segítsetek! Előre is köszönöm.
Zsizsi
Kedves Veci!
Ismét köszönöm gyors válaszodat.
40 év jogosultsági idővel szeretnék nyugdíjba menni. Mikor lehetséges ez az alábbiak szerint:
- 1953. 07. 28-án születtem
- 2010. 12. 31-ig 39 év 188 nap munkaviszonyt mutattak ki, ebből 1032 nap nappali tagozatos főiskola
- 1974-től folyamatos, közalkalmazotti munkaviszonyom van
- két gyermekem van (1977-ben és 1981-ben születtek), GYES alatt is munkaviszonyban álltam.
Véleményed szerint, mi a legkorábbi időpont, amikor nyugdíjba mehetek? Milyen lehetőségeim vannak?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Anni53
Kedves Lyonee.
Légykedves írd meg nekem lépésről lépésre,hogy a férjemnek mit kell,hogy tegyen,mert el szeretne menni az idén nyugdíjba.
53.01.21.én született,most egyszemélyes KFT-je van.van neki 42 év,223 vap tavaly júniusig.Ez le van igazolva.Hogyan mehetne el nyugdíjba?Az is lehet,hogy befizetjük az előre kiszámított nyugdíját?Ezt mikor lehetne intézni legkésőbb?Mennyit kellene fizetni?Csökkentett nyugdíjat kapna?Egyáltalán milyen lehetőségek lennének.Nagyon megköszönöm ha tudsz valami bíztatót írni számunkra.Üdv.Edit
Kedves Veci és Lyonee!
Köszönöm a tájékoztatást, sokat segítettetek.
Aggodalmam azonban továbbra is fenn áll, mivel a munkáltatómmal való egyezkedés ezután következik.
Üdvözlettel:
glajos
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ!
Üdv. Marcsaharcsa
Bárkinek, akit érdekel és még nem ismeri!
Véletlenül találtam rá egy excel fájlra (Nydkalk2010.xls) a
www.venusz-szoftver.hu/Nydkalk2010.xls
webcímen.
A működését tekintve úgy használható, mint az adózóna kalkulátora, kinézetre is teljesen azonos, csak letölthető xls fájl és az Excelben használható.
Ha direktben nem sikerül letölteni, be kell írni a google-ba Nydkalk2010, keresni és letölthető.
Használatához ismerni kell 1988-tól évenként a bruttó nyugdíjalapot (amiből nyugdíjjárulékot vontak) és a figyelembe vehető szolgálati évek számát, évenként a jutalmat és ha volt kieső nap, azt is.
Szerintem ez a nők 40 éves esetéhez nem alkalmas, bár nem tudom ott a pénzügyi részben van-e eltérés, mert akkor talán igen.
Kérek reakciót pro és kontra.
Kedves Veci!
A korengedményes rovatban tegnap feltettem egy kérdést nyugdíjazással kapcsolatban .Várnám szíves válaszodat,melyet előre is köszönök,-Tibor
adri635
A valorizációs szorzók március végén szoktak megjelenni, és utána számolják ki a végleges nyugdíjat (ez minden évben így van). Édesapád a rokkantnyugdíj melletti munkavégzése alapján kérheti a 0,5 %-os nyugdíjemelést.
Ne akarjátok a rokkantnyugdíjat "visszamondani" nem is lehet, ha betölkti a 62 évet a mai állás szerint rokkantnyugdíjas marad, azt nem tudni, hogy mit változtatnak.
Anni53
Ha a 40 év jogosultsági idővel mennél nyugdíjba, akkor a jogosultsági időbe figyelembe veszik a gyerekekkel otthon töltött időst, ha a feltételek megvannak (ha nem passzív jogon voltál gyesen). A szolgálati időhöz már 2009-től nincs gyermekkedvezmény az előrehozott nyugdíjazás esetén.
Marcsaharcsa
A számítrásban nem vagyok profi, de nincs külön időszakra bontva a bruttóból vagy nettóból számítás, 1988-tól veszik figyelembe, és nettóból számolnak mindent. Ha meglesz a valorizációs szorzó, utána már te is tudsz kalkulálni.
Ildikó 55
Az idén nincs semmilyen nyugdíjba vonulási lehetőséged. A 40 év jogosultsági idővel még nem rendelkezel, az előrehozott nyugdíjhoz nincs meg az életkori feltételet, a korengedményes nyugdíjhoz szintén nincs meg az életkori feltétel.
Üdvözlettel Veci
Bocs hogy ennyiszer ment el .Valamit elrontottam, vagy rendszerhiba.Üdv.
Bocs hogy ennyi minden met el egyszerre .Valami nem nűködött ,vagy én rontottam el valamit.Üdv.
Miért nem megy el amit írok?
Miért nem megy el amit Írok?
nők férfiak Születéskor várható átlagéletkor
25 EU-ország átlaga 81,2 - 75,1
Spanyolország 83,8 - 77,2
Franciaország 83,8 - 76,7
Svédország 82,6 - 78,3
Olaszország 82,5 - 76,8
Luxemburg 82,2 - 76,0
Finnország 82,2 - 75,3
Németország 82,1 - 76,5
Ausztria 82,1 - 76,4
Ciprus 81,7 - 76,6
Belgium 81,7 - 75,9
Hollandia 81,4 - 76,9
Görögország 81,4 - 76,6
Portugália 81,4 - 74,9
Írország 81,2 - 76,4
Anglia 80,7 - 76,2
Szlovénia 80,7 - 73,5
Málta 80,7 - 76,7
Dánia 80,1 - 75,4
Csehország 79,2 - 72,6
Lengyelország 79,2 - 70,6
Szlovákia 78,0 - 70,3
Litvánia 77,7 - 66,3
Magyarország 77,2 - 68,7
Észtország 76,9 - 66,0
Lettország 76,2 - 65,9
(Forrás: Eurostat)
Ezt is figyelembe kéne venni a nyugdíjazásnál és nem arra hívatkozni hogy a Magyarok korán mennek nyugdíjba .De korán is halnak!!!! Üdv.
nők férfiak Születéskor várható átlagéletkor
Svédország 82,6 - 78,3
Olaszország 82,5 - 76,8
Luxemburg 82,2 - 76,0
Finnország 82,2 - 75,3
Németország 82,1 - 76,5
Ausztria 82,1 - 76,4
Ciprus 81,7 - 76,6
Belgium 81,7 - 75,9
Hollandia 81,4 - 76,9
Görögország 81,4 - 76,6
Portugália 81,4 - 74,9
Írország 81,2 - 76,4
Anglia 80,7 - 76,2
Szlovénia 80,7 - 73,5
Málta 80,7 - 76,7
Dánia 80,1 - 75,4
Csehország 79,2 - 72,6
Szlovákia 78,0 - 70,3
Litvánia 77,7 - 66,3
Magyarország 77,2 - 68,7
Észtország 76,9 - 66,0
Lettország 76,2 - 65,9
Ezt is figyelembe kéne venni a nyugdíjazásnál és nem arra hívatkozni hogy a Magyarok korán mennek nyugdíjba .De korán is halnak!!!! Üdv.
Nyugdíj: Magyarország kilóg az OECD-országok sorából
Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
hirdetés
Rovat cikkei
Ez várható pénteken
IMF: Japánnak megvan a szükséges forrása a katasztrófa kezelésére
Amerikai húzza ki Írországot a válságból?
Rekord szinten a görög munkanélküliség
Várakozások felett nőtt a lengyel ipari termelés
Targetált linkekBudai Egészségközpont
10 év tapasztalat, 230 elégedett vállalati ügyfél. Kérje egyedi ajánlatunkat!
www.bhc.hu/ HirdetőknekAz elemzés szerint Magyarországon a férfiak ténylegesen többnyire 60 éves korban, a nők 58,9 éves korban kerülnek ki a munkaerőpiacról, ennél korábban csak a szlovákok, a belgák, a franciák, az osztrákok és a luxembourgiak mennek nyugdíjba.
A skála csúcsán a mexikóiak állnak: ebben az országban a férfiak 72,2 éves korban, a nők 69,5 éves korban hagynak fel a munkával, őket követik a dél-koreaiak, izlandiak és a japánok.
Az OECD-országok átlaga a férfiaknál 63,6, a nőknél 62,4 esztendő. Az átlagos nyugdíjkorhatár 65 év az OECD-államokban, de legtöbb országban az emberek általában a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése előtt vonulnak nyugállományba.
Magyarország az idősebb korosztály foglalkoztatását tekintve is meglehetősen kilóg az OECD-országok sorából: miközben a legtöbb országban növekedett az elmúlt évtizedekben az 50-64 éves korosztály foglalkoztatása, Magyarországon csökkent. Az OECD országokban ez az arány 65 százalékra emelkedett 2008-ban az 1970. évi 57 százalékról, Magyarországon 49 százalékra esett 57 százalékról. Magyarország ezzel többek között Lengyelországgal, Törökországgal, Görögországgal és Franciaországgal jár hasonló cipőben.
A csúcstartó Izland, ahol az 50-64 éves korosztály közel 90 százaléka volt foglalkoztatva 2008-ban, míg csupán 65 százaléka 1970-ben.
Az elemzés egyebekben arra is kitér, hogy az eddigi reformok nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy fedezni lehessen a megnövekedett költségeket, annak ellenére, hogy az OECD országok felében már megemelték a nyugdíjkorhatárt.
Az összeállítás szerint 2050-re mindkét nem számára 65 évre emelkedik az átlagos nyugdíjkorhatár, ami másfél, illetve két és fél éves növekedés a jelenlegihez képes. Ugyanakkor a várható élettartam ennél nagyobb ütemben fog növekedni, ami azt jelenti, hogy néhány ország kivételével minden OECD-tagországban növekszik a nyugdíjban eltöltött idő.
Az elemzés szerint az időskori jövedelem átlagosan 60 százalékát az állami nyugdíj teszi ki, a fennmaradó 40 százaléknak nagyjából a fele munkajövedelem és magánynyugdíj, illetve más megtakarítás.
De meg kéne nézni hogy az átlagéletkor hol mennyi,A Magyarokéférfi 68.7 énvNők 77,2év.Atöbbi országban szinte mindenhol több.Pld.a Német féfiaké 75,5 a Franciáknál 76,7 év....ezt is kéne nézni.A nőknél is hasonló a helyzet.
Születéskor várható átlagéletkor
nők férfiak
Svédország 82,6 - 78,3
Olaszország 82,5 - 76,8
Luxemburg 82,2 - 76,0
Finnország 82,2 - 75,3
Németország 82,1 - 76,5
Ausztria 82,1 - 76,4
Ciprus 81,7 - 76,6
Belgium 81,7 - 75,9
Hollandia 81,4 - 76,9
Görögország 81,4 - 76,6
Portugália 81,4 - 74,9
Írország 81,2 - 76,4
Anglia 80,7 - 76,2
Szlovénia 80,7 - 73,5
Málta 80,7 - 76,7
Dánia 80,1 - 75,4
Csehország 79,2 - 72,6
Szlovákia 78,0 - 70,3
Litvánia 77,7 - 66,3
Magyarország 77,2 - 68,7
Észtország 76,9 - 66,0
Lettország 76,2 - 65,9
Kedves Veci !
1955-ben születtem ,nő vagyok 40év 258 nap szolgálati időm ,36 év és 99nap munkaviszonyom volt 2010.december 31-ig
Ebben az évben szeretnék nyugdijba menni,Milyen lehetőségem van,hogy nyugdijas legyek?
vagy mikor és milyen feltételekkel tudom mielőbbi nyugdijazásomat kérni.
Köszönettel
Ildikó55
Tisztelt Fórum !
1955-ben születtem /n?/ 40év258 nap szolgálati id?m,36 év 99 nap munkaviszonyom volt 2010. dec 31-ig.
Ebben az évben szeretnék nyugd
Kedves Veci!
Már sokszor írtam, de megint szeretném a segítségedet kérni, elakadtam. Szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell a nyugdíjat kalkulálni. Mettől meddig a bruttót és mettől meddig a nettót. 1971-től dolgozom folyamatosan 2011. aug 3-án lesz meg a negyven évem, már beadtam a papírokat most számolják az éveket. "Remélem rendben lesz?!"
A prémium, jutalom hogy számít?
A GYES-t (a 600,- Ft-ot kell nyugdíjalapnak venni, vagy az előtt lévő fizetésünket)
Köszönettel előre is
Üdvözlettel: Marcsaharcsa
Kedves Veci!
Már sokszor írtam, de megint elakadtam, folyamatban van a 40 éves nyugdíjas dolgom. Szerettem volna nyugdíjat kalkulálni. De nem igazodom el, hogy mikortól meddig kell a bruttót illetve nettot figyelembe venni.
1971-2011 ig dolgozom folyamatosan /gyes is van benne/
,ezt sem tudom hogyan kell számolni. Magát a kapott 600,- Ft.ot./ nem túl sok/, vagy az előtte kapott fizetést. Lehet, hogy nem sok értelme van a találgatásnak, de már nagyon kiváncsi vagyok. 2011. aug.3-án lesz meg a negyven évem.
Köszönettel előre is!
űdv. Marcsaharcsa
Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat.
Szeretném még azt megkérdezni Tőled, hogy az 1977-ben és 1981-ben született gyermekeimre jár-e évkedvezmény a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati idő kiszámításához.
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Anni53
Kedves Veci és tisztelt fórumozók!!
Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy ki tudják-e már kalkulálni az idén nyugdíjba vonulókra vonatkozó nyugdíjakat, mert februárban a nyugdíjintézettől azt a választ kaptuk, hogy várjunk még, mert változni fog a nyugdíj összegének kiszámítása. Meddig kell még várnunk?? Kérhetünk már próbaszámítást??
Amúgy édesapám 61 éves rokkantnyugdíjas (mellette részmunkaidőben dolgozik, ami után nyugdíjjárulékot vonnak) és még mindig nem tudjuk eldönteni, hogy
1, mondjuk vissza a rokkant nyugdíjat, dolgozzon teljes munkaidőben és reménykedjünk benne, hogy 62 évesen jobb öregségi nyugdíjat számolnak ki neki, mint a mostani rokkant nyugdíj....
2, vagy ne tegyünk semmit... kapja a rokkant nyugdíjat és így éri el a 62 évet, mellette meg addig is részmunkaidőben dolgozik.
Van valakinek ötlete tapasztalat ezzel kapcsolatban??
Amúgy Vecinek köszönettel tartozom, mert tanácsára szüleim még februárban megkérték a méltányossági nyugdíjemelést és pozitív választ kaptak, április 1-el kb. 3000Ft-tal megemelték édesapám nyugdíját. :) Köszönjük a segítséget.
Üdv: Adrienn
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02