Előrehozott öregségi nyugdíj

adri635 # 2011.03.16. 13:57

Kedves Veci és tisztelt fórumozók!!

Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy ki tudják-e már kalkulálni az idén nyugdíjba vonulókra vonatkozó nyugdíjakat, mert februárban a nyugdíjintézettől azt a választ kaptuk, hogy várjunk még, mert változni fog a nyugdíj összegének kiszámítása. Meddig kell még várnunk?? Kérhetünk már próbaszámítást??

Amúgy édesapám 61 éves rokkantnyugdíjas (mellette részmunkaidőben dolgozik, ami után nyugdíjjárulékot vonnak) és még mindig nem tudjuk eldönteni, hogy
1, mondjuk vissza a rokkant nyugdíjat, dolgozzon teljes munkaidőben és reménykedjünk benne, hogy 62 évesen jobb öregségi nyugdíjat számolnak ki neki, mint a mostani rokkant nyugdíj....
2, vagy ne tegyünk semmit... kapja a rokkant nyugdíjat és így éri el a 62 évet, mellette meg addig is részmunkaidőben dolgozik.
Van valakinek ötlete tapasztalat ezzel kapcsolatban??

Amúgy Vecinek köszönettel tartozom, mert tanácsára szüleim még februárban megkérték a méltányossági nyugdíjemelést és pozitív választ kaptak, április 1-el kb. 3000Ft-tal megemelték édesapám nyugdíját. :) Köszönjük a segítséget.

Üdv: Adrienn

Korall54 # 2011.03.15. 16:38

sitimaci

http://www.onyf.hu/?… Az utolsó címet kell megnyitni. (Hátha valaki ezt még nem ismeri.) Ez a táblázat 2009-es módosítással már 4-5 éve érvényben van. Legalábbis 2006 októbere óta,
  • ekkor kértem meg az addigi szolg-i időmet -- már tudtam, hogy mi vonatkozik rám (53-as nő, 40 év szolg-i idő, 59 éves kor 2012-ben). Onnantól eleve növekednek fokozatosan a korhatárok, remélem, tovább már nem akarják emelni.
Bízom benne, hogy csak az ilyen-olyan kivételezett dolgokat szigorítják.

korall

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # 2011.03.14. 14:25

Nálunk miért nem lehet erről népszavazás? Ez demokratikus? Ennyivel előbbre járnának a Szlovákok?

sitimaci # 2011.03.14. 14:23
Veci # 2011.03.14. 09:25

Korall54
Az 1951-ben született nők még elmehettek 57 évesen előrehozott nyugdíjba, ha 38 év szolgálati ideje volt, akkor csökkentés nélkül, ha 34 éve volt minimum, akkor csökkentett nyugdíjba.
Neked van igazad.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.13. 11:02

Valami utalás van a NŐk fokozott védelméről,de hogy ez mit jelent,mire értendő és a másik nem fokozott védelme hol van,ki tudja! Zavaros ez az egész,fújj!!!!!!

sitimaci # 2011.03.13. 10:51

http://www.magyarhirlap.hu/hirek.html?… ÉRDEKES,OLVASSÁTOK EL !!!! Itt van az Alkotmány tervezete,ebben már nem látom a Nők 40-éves nyugdijba menetelét! Nem merik bevállalni,akkor mi volt ez a nagy fellángolás,kamu????

Korall54 # 2011.03.13. 10:11

Javítás: összeggel.

Korall54 # 2011.03.13. 10:01

Veci

Az egyik ismerősömmel vitatkozom korábbi nyugdíjazás mikéntjéről.46-os születésű nő, 57 évesen 2003-ban ment nyugdíjba. Talán Te tudod, hogy ekkor mi vonatkozott rá. Szerintem előrehozottba ment, min. 38 év szolg-i idővel, nem csökkentett öseggel. Neki ekkor 39 éve volt meg, tehát 82%-ot kaphatott. Jól gondolom?

Korall

sitimaci # 2011.03.13. 09:18

Nem irigylem a Nőktől,a feleségemet mondjuk őt év múlva érintené csak,de ekkor már más lesz a kormányon az tuti és hogy megmarad e? Ha az alkotmányt nem tudja senki megváltoztatni,mert ugye 2/3 már nem lesz az biztos talán sohasem,akkor benne fog lenni sokáig.Ezt a FIDESZ is tudja,de vajon azt is tudja e,hogy az emberek egymást fogják irigyelni és utálni a kivételezettség miatt???!!!

sitimaci # 2011.03.13. 09:13

ancsika11!!! Ezt a hirt hallotam és láttam is !Mutatták az új Alkotmányunk tervezetét és ott volt a felsorólások között!!! A Nők 40-éves nyugdijbamanetele bele van foglalva az alkotmányba! Kezet lehet csókolni a kórmánynak ha valós lesz! De a többiek kinek a kezét csókolják meg,ha az előrehozottakat megváltoztatja??? 1000-voltos feszültség fog lenni még a Nők és Nők között is!!!!

Veci # 2011.03.13. 08:37

Korengedményes nyugdíj: a kivétel erősíti
http://www.privatbankar.hu/…izt/cikk.php?…

Üdvözlettel Veci

tinka46 # 2011.03.13. 07:49

Sitimaci! ez jó hír igazán ! nem olvastam még ugyan sehol,de ha tudnál linket megköszönném))

Lyonee # 2011.03.12. 19:22

glajos
"4. § (1) .... A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony megszűnik továbbá

1. a programban részt vevő előrehozott öregségi, illetőleg öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj részére történő megállapításával, vagy ..."

Ha akarnál sem maradhatnál tovább a PÉP-ben.
A jogszabály nem változott meg, nem tudom miért akarnak átvágni téged.
Sőt majd most fog valószínűleg a 40 éves is bekerülni, de ez nem érint téged, mert férfi vagy.

ancsika11 # 2011.03.12. 18:51

Sitimaci!
Ezt hol hallottad és mennyire biztos? Jaj de jó lenne, sok ismerősöm van akinek igazán jól jönne ez a rendelet.
Ez még csak javaslat, beszéltek róla valahol?

igi52 # 2011.03.12. 17:47

Sziasztok,

Maximálisan egyetértek sitimacival. Remélem nagyon sokan tudnak még elmenni a megérdemelt nyugdijba.
Jó közetek lenni, én már befutottam, de szivesen és gyakran olvasgatlak Benneteket. pedig nem unatkozok, 5 azaz ÖT unokám van. Boldog nagymama vagyok. Sok sikert és sszerencsét mindenkinek.
Üdv: Igi52

sitimaci # 2011.03.12. 13:33

A Nők 40-éves nyugdijba menetele,az Alkotmányba rögzitve fog lenni!!! Jó hír,igaz???????? De még jobb lenne,ha az előrehozottakat is meghagyná majd,ezt többen igénybe tudnák venni,nagyon sokszór jogosan,megérdemelten!!!

Veci # 2011.03.10. 19:55

Kedves Lyonee!
Írtam neked a törvénnyel kapcsolatban. Légyszíves megnézni te is. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.10. 19:45

lucmuc
Nyugodj meg, te az 59. szülinapodtól elmehetsz előrehozott nyugdíjba a ma még hatályos tv. szerint. Meglesz a 40 év szolgálati időd, így csökkentés nélküli nyugdíad lesz.

glajos
Ez nem így van. Veled a PÉP-et úgy kötötték meg, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatárig, ez volt a szabály. NOS, ha te betöltöd a 60 évet, akkor ezon napon megszűnik a PÉP és te másnaptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását.

3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy az öregségi nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati idővel kapcsolatos feltételeit megszerzi, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására

Lyonee többet tud a PÉP-ről, biztos válaszol neked.

Üdvözlettel Veci

glajos # 2011.03.10. 19:30

Kedves Veci!

51-ben született férfi vagyok. 5.éve prémiuméves köztisztviselő. Júniusban leszek 60 éves 41 év munkaviszonnyal. Kértem a munkáltatómtól, hogy tájékoztasson az előrehozott öregségi nyugdíj feltételéről. Azt a választ kaptam, hogy ez nekem nem jár. Indoklás csak annyi, 2010 decemberi jogszabály módosítás a prémiuméveseknek megszüntette ezt a lehetőséget. Csak 62 évesen lesz rá mód. Felkerestem a Nyugdíjbiztosítót, de ott erről a módosításról nem tudnak. Mit tegyek?

A választ előre is köszönöm.

lucmuc # 2011.03.10. 17:56

T.Veci!

1952.11.02-én születtem, nő vagyok, egy gyermeket szültem és kb. 2.5 évig otthon voltam vele.
Gimnáziumban érettségiztem, 2010 szeptember 30-án az
ONYF elismert nekem kereken 39 évet szolgálati időnek.
Lehet, hogy valahol eltévedtem ebben a nyugdij körüli
jogszabályi útvesztőben, úgy tudtam ha meglesz 2011 szeptember 30-án a 40év szolgálati időm + 2011 november 2-án betöltöm az 59 éves életkoromat, ha akarok elmehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.Most óriási a kavar a fejekben (az enyémben is), mikor korombeliekkel a nyugdíjtéma előkerül mindenki másképp értelmez dolgokat.Már semmit sem értek.
Remélem az adatok, melyeket leírtam elegendőek.
Segítséget kérek, a közölt adatok alapján elmehetek
nyugdíjba a az érvényben lévő törvény szerint???
Várom válaszát, melyet előre is köszönök: Klára

Veci # 2011.03.10. 16:19

Papi59
Szerintem annyival nem csökkent a béred, hogy a nyugdíjalapot nagyon lerontaná. De már áprilisban lesz idei nyugdíjkalkulátor, és abból tájékozódhatsz és utána dönthetsz. Szerintem a +2 % kompenzálna.

Üdvözlettel Veci

Papi59 # 2011.03.10. 16:08

T. Veci!

A bérünket átszervezték. Olyan ügyesen sikerült, hogy kevesebb a fizetés.
A kérdésem!
Várjam meg kevesebb bérrel az augusztus 1-et, akkor lesz 44 évem. Vagy rögtön menjek el 43 évvel.

Válaszod előre is köszönöm.

Veci # 2011.03.10. 15:17

Iceman69

A vállalkozási témához nem értek, de ha a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval, akkor a ma még hatályos tv. szerint nincs akadálya. A fizetni való az előrehozott nyugdíjkorhatár betöltéséig, nő esetében 59. szülinapig kell.
A részleteket a Nyugdíjbiztosítótól lehet megtudni.
Itt olvasssátok el a tájékoztatót: http://www.onyf.hu/?…

Ezt a mai napon olvastam:
Mi várhat a korengedményes és rokkant nyugdíjasokra?
http://adozona.hu/…kkantak.aspx

Üdvözlettel Veci

Tubica # 2011.03.10. 11:54

Vecinek!

A viszonyok nem jók, jól gondolod 53-as vagyok.
Pár hónapot be kell húzzam a nyakam az 58-hoz és a 40 évhez is :)
Nagyon szépen köszönöm mindkét válaszod!
Üdv.! T.