Előrehozott öregségi nyugdíj

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 12:14

Nyugi!

Hasonló cipőben járok.2010-ben és 2011-ben végig álláskeresési járadékban,illetve segélyben részesültem.
Leírom,hogy én hogy számoltam.A 2010-es jövedelem oszlopba beírtam a Munkaügy adóelszámoláshoz adott bruttó jövedelmet, ugyanakkor számított,kieső napként beírtam 365 napot.Ez azt jelenti, hogy a szolgálati idődben benne van,ugyanakkor a kieső nap miatt nincs valorizált jövedelmed, tehát a nyugdíjad összegét nem rontja. Mindez azt is jelenti, hogy a nyugdíj számításánál az osztószám is csökken.
Így gondolom, de ha mégsem, majd Veci vagy Lyonne kijavít.

üdv: 52mama

nyugi # 2011.03.24. 11:57

Üdv.
Annak,akinek a 2010-év is,és a 2011-es is munkanélküli volt,vagyis nincs figyelembe vehető jövedelme, annak mit szoroznak? Azt az évet hogy számolják,nem a szolgálati idő szempontjából,hanem a Ft oldalt? Örülnék,ha valaki meg tudná mondani.
Szép napot mindenkinek.

Veci # 2011.03.23. 21:21

52mama
A számítás nem ezős oldalam, a másik topic-ban Lyonnee megírta, hogyan értsük a szorzót.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Üdvözlettel Veci

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 19:08

Kedves Veci!

Butaságot írtam a korábbi üzenetemben.Nem 0,93, hanem az 1,069%-ra gondolok én is, de én korábban úgy gondoltam, hogy csak az utolsó év szorzóját közlik,és a korábbi évek szorzóit nem változtatják.
A többi kérdésem változatlanul fennáll.

Üdv: 52mama

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 14:20

Kedves Veci!

Örömmel látom, hogy megjelent a várva várt valorizációs szorzó. Meglepetésemre nem csak a 2009-es, hanem 1988-tól,/ ami nekünk számít/ 2009-íg minden év szorzóját 0,93%-kal megemeltek a tavalyi szorzókhoz képest. Ez ugye nekünk jót jelent, hiszen a 2010-es kalkulátorhoz képest , magasabb nyugdíjat jelenthet.Jól gondolom? Azt nem értem, hogy a törvény azt írja, hogy a nyugdíjazás évét megelőző év nettó keresetéhez valorizálnak. Mi, akik 2011-ben készülünk nyugdíjba, ez nem a 2010-es évet jelentené? Már a 2010-es kalkulátort is érdekesnek találtam, mivel ott a 2008 év volt valorizált.

2011.április 07-én nyugdíjas leszek, az utolsó /munkanélkülis papírjaimat személyesen viszem be az ONYF-re, mivel már csak az nincs benne a szolgálati időmben.

Ugyan mikor jelenik meg az új kalkulátor?

üdv: 52mama

Veci # 2011.03.23. 12:53

7jános77
Az én olvasatomban pedig minden korhatár alatti nyugdíjazásra is érthető.

2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

2011. szeptemberig
10. új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (a korengedményes nyugdíjak eltörlése)
A korengedményes nyugdíj az, amikor a munkáltató megállapodást köt a munkavállaóval, és egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítóhoz a nyugdíjat az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Namármost, ha ez megszűnnek, akkor csak olvasni kell a sorok között.

2012. január 1.
14. életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer
Ennek a tartalmát majd évvége felé tudhatjuk meg.

A rémhírterjesztésbe nem kapcsolódok be. Majd mindent sorban megtudunk, figyeljük a parlamenti munkát és abból tájékozódunk. Bármilyen törvényt alkotnak, az akkor lép hatályba, amikor már Közlönyben kihírdetik.
Remélhetőleg lesz átmeneti rendelkezés is, ebben kell bízni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.23. 12:14

kildiko
Ha megkapnád a hosszú felmentési időt, akkor éredemes évvégéig dolgozni. A jubileumi jutalom is beletartozik szerintema nyugdíjalapba, arányosan a ledolgozott időt figyelembe véve. Ebben az évben a járulékfizetés felső határa 21.000 Ft/nap.
http://www.adosziget.hu/…o-hatar.html

Anna53!
7jános77 beidézta a menetrendet:
2011. december 31-ig
10. új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (a korengedményes nyugdíjak eltörlése)

hamiki
A nyugdíjkérelmet max. a kezdő időpont előtt 2-3 héttel beadhatod, de a nyugdíj megállapítását az összes papír beérkezésétől számított 22 munkanapon belül intézik. A határozat után 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjat.
Szerintem a nyugdíj kezdőnaptól számold vissza a felmentési időt, ha megkapod.

Üdvözlettel Veci

7jános77 # 2011.03.23. 10:57

Nagyon szégyenlem magam az előbbi szerkesztési hiányosságokért.

Csak most regisztráltam és ez volt az első kérdésem és hozzászólásom.

Bocsánat.

7jános77 # 2011.03.23. 10:40

Kedves Veci!Azt kérdezném tisztelettel, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjba vonulási feltételeket ugye nem érinti a nyugdíj reform? Ezeket, már úgyis csak „büntető tarifával” csökkentett összegű nyugdíjként lehet igénybe venni, korhatárhoz kötötten!
Az én olvasatomban a korhatár alatti nyugdíjak megvonása a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakra, valamint a rokkantnyugdíjazás feltételeire vonatkozik.
Ezt olvastam ki a sokszor nem igazán pontos, újságokban megírt tájékozató nyilatkozatokból, a Széll Kálmán Tervben eddig közzétett adataiból is.
2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.
a "Széll Kálmán Terv" - szerint a program főbb pontjai és azok időzítése a következő:
Azonnal:
0. Jelképes intézkedésként 40-ről 20 napra csökken a miniszterek évi fizetett szabadsága
2011. április 1-től:

1. megkezdődik az új gyógyszerfinanszírozási rendszer megalkotása, ami július 1-ig fejeződik be; az egészségügy idén 298 milliárd forintnyi többletforrást kap az Új Széchenyi Tervből
2011. július 1-ig:
2. új közbeszerzési törvény készül
3. elkészülnek a közmunkák kivitelezési tervei és az új közmunka-szabályok
4. kialakítják az új rokkanttá nyilvánítási rendszert
5. felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat
6. kidolgozzák az új közalkalmazotti életpályamodellt
7. felülvizsgálják a táppénzfolyósítás szabályait és
megvizsgálják, hogy a táppénzcsalók büntetőjogi fenyegetettsége elégséges-e
8. elkészül a rezsiköltségek befagyasztásáról szóló
intézkedésterv
2011. szeptemberig
9. új közoktatási, és felsőoktatási törvény lép hatályba (tankötelezettség leszállítása)
2011. december 31-ig
11. elkészül a MÁV adósságrendezésének terve
2012. január 1.
12. elkészül a közösségi közlekedés konszolidációjának terve; ide a kabinet 752 milliárdos pluszforrást ígér
13. életbe lép az új rokkanttá nyilvánítási rendszer, és felülvizsgálják a rokkantnyugdíjakat
14. életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer
15. életbe lép a közmunkák új rendszere
16., hatályba lép az új alkotmány, az adósságfék rendszerével együtt
17. Befagyasztják a pártok támogatását 2011-es szinten
18. Hatályba lép az új közoktatási törvény, megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere
2013. január 1.
19. bevezetik az elektronikus útdíjrendszert
2014
20. 200 fős országgyűlést választunk
Ez ügyben is megfelelő módon tájékoztatni kellene az embereket
A pontatlan információáramlással, rémhírekkel, felesleges pánikot kelteni az emberekben.
A rémhírek lassan, már engem is elbizonytalanítanak.
Szeretném tudni, mi az igazság?(mert jövő év elején, már én is érintett lennék 45 év szolgálati idővel.)
Köszönettel és tisztelettel, magam és mások nevében is: János

sitimaci # 2011.03.23. 09:31

Kedves Veci! Megnéztem,köszönjük,jó ha megjegyzi mindenki a magáét, akire mi vonatkozik,a többi szöveg az nem érdekes,igaz?!

Veci # 2011.03.23. 08:43

Itt találjátok a közlönyben a 148-149. oldalon a valorizációs szorzót:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 07:05

Tisztelt Veci!

Talán még egy kérdésem lenne.
Ez év 10.19-én lesz meg a jogosultságom az előrehozott öregségi nyugdíjra (60 év), szolgálati időm meg lesz már augusztusban (40 év).
Beadhatom-e 10.19 előtt az ONYF-hez a kérelmemet, vagy meg kell várni okt. 19-ét, mint életkori feltételt, és csak utána adható be?
Mennyi az átfutási idő az ONYF-nél?
A felmentési időm (ha lesz) 7 hónap. Mindentől függetlenül, a fentiek ismeretében jelezhetem-e (május végéig kellene, de eddig nem tudni mit tesz kormányunk) a munkáltatómnál a szándékomat, ha 12.30-val akarok nyugdíjba menni?
Három lett belőle.
Köszönöm a választ.

Anna_53 # 2011.03.23. 05:26

Kedves Veci!

Az előrehozott nyugdíj törvényének újratárgyalása esetleges módosításának ideje mikor várható a parlamentben?

Köszönöm Veci!

kildiko # 2011.03.22. 21:38

Kedves Veci!
Közalkalmazott vagyok. 2011.04.03-án lesz 39 év szolgálati időm (mivel 1 év fizetés nélküli szabadságon voltam 1989-ben).
2011.08.03-án lesz meg a 40 éves közalkalmazotti jogviszonyom. Ekkor válik esedékessé a 40 éves jubileumi jutalmam.
2011. 09.07-én töltöm be az 59. évet. Ekkortól jogosulttá válok csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra.
Kérdéseim a következők:
1./ Mikor és milyen formában célszerű a munkaviszonyom megszüntetését kezdeményeznem? Érdemes-e év végéig dolgoznom, ha megkapnám a 8 hónapos felmentést?
2./ Amennyiben 2011.09.07-én megszüntetném a munkaviszonyomat, és 2011. 09.08-tól kérném a nyugdíjam megállapítását, annak összegének kiszámításánál figyelembe veszik-e a 2011.08.03-án esedékes jubileumi jutalmam összegét?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdvüzlettel: kildiko

Judit53 # 2011.03.22. 20:18

Ancsika11!

Az Én papíromon van 01-es és 84-es kód. Én összeadtam a 84-es kódokat és a 40 év jogosultsági idő napjai jönnak ki, amit a az ONYF meg is írt, hogy 14501 napom van 2010.dec.31-ig, tehát a 14600 naphoz ugyanis az 40 év jogosultsági idő 99 nap kell. A 01-es kód a szolgálati idő, ott már bele számít a szakmunkás suli is. Az már 42 év és 109 nap dec. 31-ig. Üdv

Veci # 2011.03.22. 20:11

Anna53
Te nem korkedvezményes nyugdíjas lennél (az az egészségre ártalmas munkörben töltött idő esetén szerezhető), hanem az előrehozott nyugdíjban lennél érintett. Sajnos nem tudni, hogyan változik a nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

ancsika11 # 2011.03.22. 19:38

Judit! Ezt a 84-es kódot az ügyintéződ mondta, vagy honnan tudod? Mert nálam is kétszer jelenik meg minden és a másiknál a kód 01. És az vajon mit jelöl? Ha a 84-es kódoknál szereplő elismert napokat összeadom nekem 14252 nap jön ki ami a határozatban szerepel. Te összeadtad és annyi jött ki?

Anna_53 # 2011.03.22. 19:26

Kedves Veci!

Azt szeretném kérdezni, hogy az 53-as születésűeknek marad-e korkedvezményes nyugdíj, vagy azt eltörli a kormány?

Köszönöm a segítségét!

Judit53 # 2011.03.22. 19:03

Tisztelt Fórumozók!

Nekem nincs kérdésem Veci-hez. Én csak megakarom nyugtatni fórumozó társaimat, hogy február 02-án beadtam a 40 év jogosultsági idő kérelmemet, a szolgálati időm már meg volt. Március 21-én jött meg a válasz, és nagyon megörültem, titokban számítottam rá, hogy már nem kell az Én számításaim szerint 07.15-ig várnom a nyugdíjazásomra. Érdekes kimutatás jött számomra. Minden év 2 szer jelenik meg a papíron. De elmondom, hogy a 84-es kodú jellel szerpeltetett évszámok tartoznak a 40 év jogosultsági időbe. És itt találtam meg a szakmunkás éveimet nem számították be, viszont a nyári szüneteket 2* 45 napot 07.15-08.31-ig mint gyakorlatot munkaviszonynak vették. Ezért 90 napot nyertem úgyan ezt nem tudta az iskola igazolni. Hát csak ennyit szerettem volna írni, hogy türelem akinek még várnia kell. Én már április 10-től 07.15. helyett nyugdíjas leszek 57 éves és 3 hónapos koromban. Azért írtam ezt, hogy megosszam minden nő társammal, hogy kitartás. Üdvözlettel egy fórumozó

Veci # 2011.03.21. 20:00

hamiki
Az én értelmezésem szerint ugyanaz az idő intervallum, vagyis 1988-tól 2012.12.31-ig terjedő időt jelenti. Nincs benne sumáksák.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.21. 18:04

Tisztelt Veci!

Segítsen értelmezni, vagy csak a leírt szöveg idétlen?
A nyugdíjszámítás módszerének leírása szövegben (törvényre hivatkozva) az alábbi leírás:
„A nyugdíj kiszámításának folyamata 2012. december 31.-ig“ – ez érthető
DE
„A nyugdíj számításának szabályai. 2013. január 1.-ét megelőző időponttól megállapított öregségi nyugdíj esetében“ – ez milyen időpont, ami a két dátum között van?
Nem valami sumákság?

Az alábbi oldalon olvastam:
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Veci # 2011.03.21. 16:41

Icamama
Szerintem a nyugdíjalapba számít. De úgy tudom a részmunkaidő esetén a minimálbér alapján számítják ki az időt. A te esetedben nem tudom hogyan vették figyelembe.

Üdvözlettel Veci

Icamama # 2011.03.21. 15:56

Kedves VECI!
Köszönöm a gyors választ.
Még egy kérdésem lenne. 4 éven át dolgoztam napi 10 órás munkanapot két különböző munkahelyen./6+4 óra/ A nyugdíj idejébe ez nem számít valami plusz időt?

Veci # 2011.03.21. 15:12

Lula52
A nyugdíj számításakor a ma még hatályos tv. szerint 40 év szolgálati idő fölött évenként +2%-al több az induló nyugdíj. Ha a szolgálati időd 41 év, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 82 %-a, ha 42 éved lesz, akkor 84 %-a lesz az induló nyugdíj.
A 0,5% a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíj emelése évenként.

Üdvözlettel Veci

Lula52 # 2011.03.21. 14:52

Kedves Vecike !

Nem tudod, hogy a 40+1 év munkaviszony után 0,5% vagy 1 % emelés jár-e? Azt tudom, hogy 40+2 év után 2 %. Azt mondják, hogy csak 0,5 %. Ugyanis júliusban meglesz a 41 évem és szeretnék nyugdíjba menni.Aki tudja válaszoljon! Köszike.

T

41 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.Szeretnék a nyáron nyugdíjba menni. A munkáltatóm azt kéri, hogy mondjak fel, nem jár sétáló id?.