Előrehozott öregségi nyugdíj

hars52 # 2011.12.16. 16:54

Gabusch53!
Sajna mindig van lejjebb.
Morgen werden wir einen grossen Krieg haben. Heil Milla, und heil Solidalitat!! üdv: harschi

Lali52 # 2011.12.16. 15:53

Kedves Veci!

1952.04.05.születésű 45 év munkaviszonnyal rendelkező férfi vagyok.Egy vagyonvédelmi cégnél dolgozom,amely havonta,vagy kéthavonta változtatja a nevét.Emiatt semmilyen megállapodást nem tudtam velük kötni,a nyugdíjjal kapcsolatba.Azt szeretném kérdezni,hogy a 60-ik életévem betöltése után elmehetek e korhatár előtti ellátásra. Mert minden névváltásnál új dolgozó vagyok,és lehet az új vállalkozó nem alkalmaz tovább.

Üdv:Lali52.

gabusch # 2011.12.16. 14:52

@avasi -Kedves férj!

1)A kedves feleségednek akkor jár felmentési idő,ha az önkormitok ezt leokézza(az XXX önkormi közül már a harmada se ad felmentési időt-ne csodálkozz,ha nooo a válasz..nem nagy ügy,-felmentési idő nélkül is megéljük az 59.életévünket)

2)Már hogyne mehetne az 53-as feleséged/full 40 évnyi szolgálati idővel a korhatár előttibe ?
Rohanjon csak a korhatár előtti ellátott státuszba :-)
Ne felejtsétek azért,h pl.egy tanárnak szigorlatoztatnia /érettségiztetnie is kell júniusban,de ha orvosok vagytok,akkor tökmindegy h mikor?
(nyugdíj?..na az még várat kissé magára,egészen 2016-ig,amikor a 63-at megéljük..azt a szót h nyugdíj,- még felejtsétek el 4 évig)

3)Kezdeményeznie szerintem minimum annak kell,aki a közalkalmazotti jogviszonyát meg akarja szüntetni és "előrehozott"-ba akar menni.
Ez totál érthető..Ha ÉN akarok nyugger/azaz "korhatár előtti" ellátott lenni,akkor a témában én leszek a főszereplő.

4)a 148-ast meg illik elolvasnia annak, aki életében egyszer szeretne korhatár előtti ellátott lenni:-)
Üdv:gabusch530603

Bibi 13 # 2011.12.16. 13:49

Kedves Veci és Fórumozók!

Dec.30-ától csökkentett korengedményes nyugdíjba megyek(Kifizeti az önkorm.az 1 évemet,mivel53 novemberi vagyok 36 év munkaviszonnyal.).Nagyon rendesek,de azért a spórolás a fő szempontjuk.
Pedagógusként ott kellene hagynom az osztályomat,ezért a főnököm nyugdíj mellett kevesebb bérért foglalkoztatna.Állítólag azonban erre nincs lehetőség.Nem tud -e valaki valami áthidaló megoldást?

Köszönöm.

avasi # 2011.12.16. 13:47

Tisztelt Fórumozók!
Feleségem 2012 június 19.-én tölti be az 59. évét. közalkalmazotti munkakörben dolgozik jelenleg. Elismert szolgálati ideje 40 év 92 nap lesz. El mehet e 2012 június 20-tól nyugdíjba? Szabadságát milyen arányba veheti ki? Jár e neki felmentési vagy felmondási idő? Mikor és kinél kezdeményezheti a nyugdíjazását?
Ha valaki tud segíteni előre is megköszönöm.

gabusch # 2011.12.16. 13:23

@harschi

Szerdán még úgy gondoltam, h a szájerné/henditündinél lejjebb már nem mehetünk,erre csütörtökön megérkezett az újabb manyup einstand,a 102 ezres...

• pénteken meg: "visszautazott az IMF.."

Én D-Day(Szolidaritás) és szelíd milla
(nem teccik a rendszer) demonstráló vagyok, de a legközelebbi az nem lesz már játék,az bizti :-)

http://varanus.blog.hu/…er_ellensege

Üdv:gabusch53

zsuzsó53 # 2011.12.16. 13:02

Kedves Veci és többi Önzetlen Segítőtárs!

Már egy éve vagyok rendíthetetlen olvasótok, csodálótok, amióta felmerült annak lehetősége, hogy hamarosan én is beléphetek a nyugdíjasok táborába.Rengeteget tanultam tanácsaitokból, hozzászólásaitokból,s én magam is sokat segítettem a környezetemben azoknak,akik nyugdíjba készültek, s tájékozatlanok voltak. Felhívtam figyelmüket a fórumra. A saját nyugdíjazásomat már el is indítottam, most töltöm a felmentési időmet, s jövő júliustól a 40 év jogosultsági idővel öregségi nyugdíjas lehetek(
remélem addig már semmi nem változhat!)'53-as közalkalmazott nő vagyok.
Most azonban egy férfi ismerősöm ügyében kérek megerősítést, vagy kiigazítást.1956 májusában született, a MÁV-nál dolgozik, 37 év 172 nap ledolgozott ideje van, 7 év igazolt korkedvezménye. 2011. december 30-al menne előrehozott csökkentés nélküli nyugdíjba. A rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020-ban érné el, ebből jön le a 7 év korkedvezményre jogosító idő, így 2013-ban lenne nyugdíjas a ma még érvényes törvény szerint, de ezt megelőzően 2 évvel jogosult az előrehozott nyugdíjra. Mivel ledolgozott 37 év 172 napja + 7 év korkedvezménye van, ezért a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjra lenne jogosult, ami jövőre korhatár előtti járadékra változik. Ez a mi értelmezésünk, meg az illetékes Nyugdíj Folyósító Igazgatóság munkatársa szerint is így van, de ismerősöm munkahelye és egyéb információ szerint csak csökkentett összegűbe mehetne, illetve adóznia kellene jövőre a járadék után. Én ragaszkodom a fent vázoltakhoz, de mivel elveszítheti a munkahelyét ha rossz tanácsot adok, ezért kérlek segítsetek!
Hétfőre végleges választ kell adnia megy vagy marad, ezért szeretnék segítséget kérni az eligazodásban!
Köszönöm

hars52 # 2011.12.16. 11:52

pipijoe!
Tisztázzuk már: ő egy bt beltagja, vagy kültagja, vagy mint alkalmazott dolgozik egy bt-ben?
üdv: Zsuzsa

Koli52 # 2011.12.16. 11:48

Kedves Veci,

Reményeim szerint jövő júliusban megyek korhatár előtti ellátásra. Ha az utolsó 7 hónapban csak 4 órás minimálbérrel vagyok bejelentve akkor ez mennyivel csökkenti majd az összeget? Előtte kb 10 éven keresztül átlagban kb 200 ezer bruttóm volt.

Üdv: Koli52

pipijoe # 2011.12.16. 10:17

Hars52!
De ha munkaviszonyban végzi az ügyvezetést akkor nem társas vállalkozó!
Go to munkaviszony járulék!

hars52 # 2011.12.16. 09:24

pipijoe!

• a korhatár előtti ellátást nem csökkentik szja-val. ugyanannyit kap 2012-ben is mint eddig, sőt még az emelés is hozzájön.
  • ne örülj azért ideje korán, a kutya ott van elásva, hogy ha ő egy bt beltag, akkor az idén, mint kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, csak az 5100,- Ft eü. szolgáltatási járulékot volt köteles fizetni. 2012-től ez megváltozik, hisz már mióta ezen tipródunk, mivel a korhatár előtti ellátott nem nyugdíjas, így főfoglalkozású társas vállalkozónak minősűl, és mint olyan, a minimálbér másfélszerese után szja-t, és minden járulékot ki kell fizetnie.Ez bizony nem kevés.

pipijoe # 2011.12.16. 08:46

Hars52!
Megvilágosodtam.
Anyum nem korengedményes, hanem előrehozott öregségi nyugdíjas. Rájuk nem vonatkozik ez a tiltás, lehetnek ügyvezetők, munkaviszonyosok.
Azt, hogy szja-val csökkentve küldik a korhatár előtti ellátást még nem tudta megmondani.
Üdv

Bencze Csilla # 2011.12.16. 08:41

Kedves Jogi Szakértők, Fórumozók!
Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy édesanyám 1954.07.28-án született. Tegnapi nap folyamán kapták a hírt, hogy 2012.január 02-től a cégük nem tudja őt tovább alkalmazni jelenlegi munkakörében. Kérdésem az lenne, hogy ő már "védett kor"-ban van-e, ha igen ez pontosan mit jelent, felmondhatnak-e neki vagy kötelesek továbbra is más munkakörben alkalmazni.
A válaszokat előre is köszönöm: Csilla

nagymaki # 2011.12.16. 08:33

Bocsánat kedves Veci!
Nem akartam udvariatlan lenni,hisz meg sem köszöntem válaszod.
Nagyon szépen köszönöm!!!!
Minden fórumozónak kellemes békés ünnepeket,és egészségben gazdag idegeskedésben szegény boldog új évet kívánok.
M.A.

nagymaki # 2011.12.16. 08:25

Kedves Veci!
Letöltöttem,és idemásolom a rendeleteket,biztosan mást is érdekel.
Ezek szerint,ha az 1959.évi IV.törvény 203§(2)bek.nem valósul meg akkor alkalmazhat az a cég amelyik kifizette a nyugdíjat.A Kormány 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelete
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés g) pontjában foglalt feladatkörében a következőket rendeli:

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2010. december 31-ig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a regionális munkaügyi központnak bejelentette, továbbá
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2010. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnek.

(2) Ha a munkáltató a munkavállalóval olyan viszonyban áll, amely viszony tekintetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 203. § (2) bekezdése alapján harmadik személy kielégítési alapját részben vagy egészben elvonó szerződés esetén annak ingyenességét vélelmezni kell, akkor a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követően – a korengedményes nyugdíj folyósításának időtartamára – nem létesít a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény szerinti biztosítással járó jogviszonyt (a továbbiakban: biztosítással járó jogviszony). Ellenkező esetben a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás attól az időponttól kezdődően, amikortól a biztosítással járó jogviszony létrejött, semmis.
(3) A munkáltató és a munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló szándékot a regionális munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt bejelenti. A regionális munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. Évi IV. törvény 25. § (2)–(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.
2. § (1) A korengedményes nyugdíjban részesülő személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, annak létrejöttét követő 10 munkanapon belül bejelenteni.
(2) A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentés megtételéről és annak tartalmáról értesíti az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal regionális igazgatóságát, valamint a regionális munkaügyi központot.
(3) Ha az 1. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megállapodás az újabb biztosítási jogviszony létrejöttével semmissé válik, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság e tény ismeretében kezdeményezi a korengedményes nyugdíjat megállapító nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél a megállapító határozat – az újabb biztosítási jogviszony létrejöttének napjával történő – visszavonását. A visszavonó határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül pedig a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egy összegben kifizeti a munkáltatónak a semmissé válást követő időszakra esedékes korengedményes nyugdíj összegét.
3. § A korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A korengedményes nyugdíjat – a születési időre tekintet nélkül – a Tny. 18/A. §-ának megfelelő alkalmazásával kell megállapítani.”
4. § Az R. 6. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[E rendelet alkalmazása szempontjából]
„a) ha kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, öregségi nyugdíjkorhatár a Tny.-ben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatár, illetve ha a munkavállaló a Tny. alapján korkedvezményre jogosult, az annak figyelembe vételével meghatározott életkor;”
5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
(2) E rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja, 1. § (2)–(3) bekezdése, 2. §-a és 4. §-a 2010. január 1-jén lép hatályba.
(3) E rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontját és 1. § (3) bekezdését akkor kell alkalmazni, ha a munkáltató és a munkavállaló a megállapodást 2010. január 31-ét követően köti meg, vagy ha a megállapodást 2010. február 15-ét követően küldik meg az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.
(4) E rendelet 1. § (2) bekezdését és 2. §-át akkor kell alkalmazni, ha a munkáltató és a munkavállaló a megállapodást 2009. december 31-ét követően köti meg, vagy ha a megállapodást 2010. január 15-ét követően küldik meg az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.
(5) Az 1. § szerint megállapításra kerülő korengedményes nyugdíjra 2010. december 31-ét követően is az R. 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.
(6) Az 1953. évben született személyek tekintetében

1. az R. 1. § (1) bekezdése tekintetében a korengedményes nyugdíj megállapítása során rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,
  2. az R. 1. § (2) bekezdése tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerinti korhatárt kell alkalmazni.

(7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére – a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével – számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.
6. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.)
Korm. rendelet módosításáról szóló 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § (2)–(3) bekezdése és 6. §-a.
(2) 2010. január 1-jén hatályát veszti az R. 1. § (1) bekezdésének első mondatában a „– legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontját megelőzően egy évvel –” szövegrész.
A miniszterelnök helyett:
Kiss Péter s. k.,
a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter

1959.IV.203(2)

203. § (1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.
(2) Ha valaki hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel, amellyel való viszonyában többségi befolyás áll fenn, továbbá ha a jogi személy a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, illetve annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget, illetve az ingyenességet vélelmezni kell. Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget, illetve az ingyenességet azonos természetes vagy jogi személy befolyása alatt működő jogi személyek egymás közötti szerződéskötése esetén, akkor is, ha közvetlen vagy közvetett többségi befolyás nem áll fenn.

pipijoe # 2011.12.16. 08:02

hars 52!
Szerintem nem kötelező a beltagnak személyes közreműködés.

Gt91. § (1) A társaság bármely tagja a társasági szerződés rendelkezése vagy a többi taggal való külön megállapodás alapján személyesen közreműködhet a társaság tevékenységében.

(2) Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása, valamint a munkaviszonyban, illetve polgári jogi szerződés alapján történő munkavégzés.

De ha mégis ő az ügyvezető, vagy szem. közreműködő
és azt munkaviszonyban teszi akkor már nem társas vállalkozó, így picit kevesebb a járulék.Pl. "csak" 100% x 27% szoc adó.
De ha nem ügyvezető akkor lehet részmunkaidő.

De ezt a fránya "b)" pontot nem találom a közlönyben.
Hol van ez törvényben?
Mindenképpen megírom mit mondott, már írtam egy kisebb listát, mit kell kérdeznem.
Üdv

hars52 # 2011.12.16. 07:48

pipijoe!
A rokoni kapcsolat, és a többségi befolyás tilalma csak a korengedményes nyugdíjból átalakuló korhatár előtti ellátottakra vonatkozik! De hát ott a visszafoglalkoztatás is tilos! Gondolom a családon belüli unda-bundát kívánják elkerülni. Az összes többi korhatár előtti ellátottra ez nem vonatkozik:

2§ (4) Ha e törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik, a korengedményes nyugdíj és a helyébe lépõ korhatár
elõtti ellátás folyósítására és megszüntetésére, valamint a munkáltató fizetési kötelezettségére és a visszatérítésre az
öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályokon túl a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm.
rendelet és a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetõségének meghosszabbításáról szóló 283/2009. (XII. 11.)
Korm. rendelet 2011. december 31-én hatályos rendelkezéseit is megfelelõen kell alkalmazni.

Szerintem ez az a passzus amit kerestél

hars52 # 2011.12.16. 07:23

pipijoe!
nem vitatkozni akarok veled, de:

• a bt beltagjának kötelező a személyes közreműködés, tehát ha keresztbe szalmát nem tesz a járulékokat szerintem fizetnie kell. Pont az a pláne benne, hogy a korhatár előtti ellátott, az nem nyugdíjas, és így nem folytathat kiegészítő tevékenységet, tehát a főfoglakozású társas vállalkozóra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá. A kültag az más tészta.
  • A többségi befolyásnak (legalább 51% tulajdonrész) nem feltétlenúl kell fennállnia. pl: beltag 40% 2 kültag 30-30%.
  • Nagyon kiváncsi vagyok, hogy az ismerősöd milyen tájékoztatást kap a NAV-nál. Kérlek írd majd meg.
  • Szerintem, mivel a főállású egyéni vállalkozás is munkaviszony (Tny szerint), ő is nyugdíjba mehetett, és így ő is lehet korhatár előtti ellátott.
  • Akár mint e.vállalkozó, akár mint alkalmazott egy más e.vállalkozónál az éves keretösszegen belül, nyugodtan dolgozhat a korhatár előtti ellátás mellett. Csak az előbbi esetben saját magának kell a járulékokat kifizetnie maga után, a másik esetben pedig a vállalkozó teszi ezt.

Kérlek tudasd, milyen felvilágosítást adott a NAV!

pipijoe # 2011.12.16. 05:36

Na most kicsit összezavarodtam:
Az ONYF tájékoztatóban ez áll:

III. A 2011. évi CLXVII. törvény alapján a korhatár előtti ellátás megszűnik, ha:
b) a keresőtevékenységet folytató, a korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesülő személy és a munkáltatója hozzátartozói viszonyban áll, egymás közötti gazdasági viszonyában többségi befolyás áll fenn.
Viszont a 148-as Közlönyben ezt a passzust nem találom.
Mit néztem el?

hars52 # 2011.12.16. 04:45

Gabusch!
Először is örülök, hogy megkerültél!
Mondjuk én tudtam róla, hogy a bankokban akár középfokú végzettséggel jóval többet (konkrétan dupláját)keresik az ügyintézők, mint én közgzdász diplomámmal, mérlegképes könyvelői és adótanácsadói szakképzettségemmel. A bérenkivűli juttatásaik (ruhapénz, étkezési jegy üdülési csekk, internet előfizetés) csak hab a tortán. Mint közalkalmazott nekünk ez legfeljebb mint elérhetetlen vágyálom volt.
De most őket is megcsapta a mozdony füstje, a bankok (Erste, Raiffeisen) egymás után küldik el az alkalmazottaikat. Persze a végkielégítésükből azért nem lesz szegényes a jézuska.

hars52 # 2011.12.16. 04:35

ilivera!
Még a gimiből származó barátnőm kapcsán igyekeztem körbejárni a "korhatár előtti ellátott és a vállalkozás" témát. Tehát egy bt beltagját (aki köteles személyesen közreműködni a bt-ben) ugyanúgy érinti, mint egy egyéni vállalkozót: a minimáébér másfélszerese után kell minden járulékot megfizetni, tényleges jövedelemtől független. Ez havonta kb: 70-80 ezer Ft körül van. Megoldás lehet: a társasági szeződés módosítása: hogy részmunkaidős munkaviszonyban (pl: heti 5 órában dolgozik csak a bt-ben), vagy helyet cserélni a kültaggal.
A kft esete más, mivel lehet valakinek 10 kft-ben is üzletrésze, úgy hogy csak az osztalékból részesül. Ebben az esetben rá nem vonazkoznak a fenti szabályok.
Ha érint a dolog sürgősen keressétek meg a könyvelőtöket, hogy megtalálja a legideálisabb megoldást.

pipijoe # 2011.12.16. 04:21

Ilivera!
Amit én összeszedtem, az a következő:
Ha csak tag vagy, de nem veszel részt a tevékenységben és nem vagy ügyvezető akkor semmi járulékfizetés nincs.
Ha ügyvezető vagy akkor megszűnve a kieg.tevékenység járulék fizetési kötelezettség van.
Gondolkodtam részmunkaidőben ellátott ügyvezetőségre, munkaviszonynak picit kedvezőbb a járuléka, de akkor módosítani kell a társ. szerződést, ill beüt a közeli hozzátartozó munkavállaló -munkáltató viszony , ami ellátás megszüntetését vonja maga után.
Teljes a káosz, a NYUF-s kontaktom tegnap volt a NAV-nál
ma hívom, hogy mit okítottak.
Ami nekem még nem tiszta:

• egyéni vállalkozó lehet-e korhatár előtti ellátott
  • nem családi cégben vállalhat-e munkaviszonyt ellátás folyósítása mellett.
ilivera # 2011.12.15. 21:57

Kedves Veci vagy Aki tudja! Mi a helyzet ha valaki kft vagy bt tagja vagy tulajdonosa is és előrehozott nyugdíjas ?? Annak hogyan változik a helyzete az adózása 2012-től?

Veci # 2011.12.15. 20:38

nagymaki
Úgy tudom, hogy aki korengedményes nyugdíjas (a munkáltatója kifizeti azt a sok pénzt), az ugyenott nem dolgozhat az ellátás mellett, de azért alaposan olvasd el a tájékoztatót, ebben nekem nincs kellő jártasságom:
http://www.onyf.hu/?…
A civil korhatár előtti ellátottakna nem vonnak szja-t.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.12.15. 19:22

@vörösnari
szerintem is a Róna Péter :-)