Előrehozott öregségi nyugdíj

vörösnarancs # 2011.12.15. 18:18
nyugger51 # 2011.12.15. 17:25

Kedves Veci!
Köszi a jó hírt, békés áldott ünnepeket kívánok, az angyalok vigyázzanak Rád!
Puszi Nyugger51

báttyus # 2011.12.15. 17:16

Tisztelt Veci !

előzőekben már kérdeztem, de nagyon foglalkoztat a dolog, így ismét kérem a válaszát:
55-ös férfi vagyok, 41 év 103 nap mviszonnyal, elfogadott 4 év korkedvezménnyel.
eddig úgy gondoltam a böngészett rendelkezések szerint, 2012-04-09-én betöltött 57. évemben csökkentett előrehozott nyugdíjba elmehettem volna.
hát ismét jött a változás, már egyszer emelkedett a korhatár a korosztályomnak, most ismét.
mivel előrehozott nem lesz, kíváncsi vagyok van-e lehetőségem elmenni korkedvezményes nyugdíjba és mikor?
vagy ezután mindig 55 körülieknek huzzák el a lehetőséget az orruk előtt.
várom válaszát, és előre is köszönöm.
Báttyus

gabusch # 2011.12.15. 17:15

53-as Fórumozók !
Tudtok/tudtatok Ti arról,h a mázlista bankos kortársaink év10ek óta 60 ezer HUF cafeteriát kapnak havonta ?

Havi 60 ezer HUF = majd milla/év netto

Agyam megáll...

Mi meg itt szenvedünk orvos-jogász-tanár-balettos-színész és egyebek...

Aztaaaaaaaaaa....

nagymaki # 2011.12.15. 17:05

Kedves Veci!

Sikerült elintéznem a korengedményes nyugdíjazásomat-hála a fórum tanácsának.
December 28.-tól nyugdíjas leszek,különben 2015-ben mehettem volna el.
A következő kérdésem lenne,ami igen fontos és lényeges-gondolom nem csak nekem.
Annál a cégnél,ahol idáig dolgoztam,és ő a befizetésével lehetővé tette a korengedményes nyugdíjazásomat-a nyugdíjazásomat követően vállalhatok-e ugyanott munkát?
Az ONYF-nél egy ügyintéző azt mondta NEM,a másik,hogy igen.A munkaügyisünk is azt mondta már másnap vállalhatok munkát mint nyugdíjas ahol idáig dolgoztam.

Most akkor mi az igazság???
A másik kérdésem az lenne-igaz-e,hogy 41.5 év munkaviszonnyal és 59.5 évesen korengedményes nyugdíjasként fizetnem kell 16%-os adót a nyugdíjamból?

Kérlek,ha van időd légyszíves válaszolj,mert alig két hetem van,hogy a volt cégemnél-már csak hálából is dolgozzam.
A rendelet azon részét ismerem amelyik kimondja,hogy 51% résztulajdonos,illetve rokonok a korengedményes nyugdijbavonulás után ott nem vállalhatnak munkát-ez rám nem vonatkozik.
Akkor az egyik ügyintéző tudja jól vagy a többiek????
Várom szíves válaszodat,köszönettel.Nagymaki

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.12.15. 17:03
Veci # 2011.12.15. 16:58

elbandi
Úgy tudom én is, hogy a szíbival nem növekszik a felmondási idő, azt a felmondási idő alatt ki kell venni.

előrehozott jelölt
Jelöld ki a web címet ( címét, másolás, majd ide beillesztés (én így csinálom). Pl.:
http://fn.hir24.hu/…ugdijreform/

nyugger51
A civikek korhatár előtti ellátását nem sarcolják neg szja-val, csak az országgyűlési képviselőkét és a szolgálati járandóságot. Mi mezei emberek most ezzel nem leszünk sújtva.

renéke
A felmentési határozatot majd akkor kell beadnod a Nyugdíjbiztosítónak, ha kéred az ellátás megállapítását.

Demosz
Úgy látom nem sokat ért a válaszom, de ha nekem nem hiszel, akkor a másik két lány válaszát (Korall54 és Gabusch) fogadd már el!!!

Üdvözlettel Veci

zsuzsó53 # 2011.12.15. 16:39

Kedves Veci és többi Önzetlen Segítőtárs!

Már egy éve vagyok rendíthetetlen olvasótok, csodálótok, amióta felmerült annak lehetősége, hogy hamarosan én is beléphetek a nyugdíjasok táborába.Rengeteget tanultam tanácsaitokból, hozzászólásaitokból,s én magam is sokat segítettem a környezetemben azoknak,akik nyugdíjba készültek, s tájékozatlanok voltak. Felhívtam figyelmüket a fórumra. A saját nyugdíjazásomat már el is indítottam, most töltöm a felmentési időmet, s jövő júliustól a 40 év jogosultsági idővel öregségi nyugdíjas lehetek(
remélem addig már semmi nem változhat!)'53-as közalkalmazott nő vagyok.
Most azonban egy férfi ismerősöm ügyében kérek megerősítést, vagy kiigazítást.1956 májusában született, a MÁV-nál dolgozik, 37 év 172 nap ledolgozott ideje van, 7 év igazolt korkedvezménye. 2011. december 30-al menne előrehozott csökkentés nélküli nyugdíjba. A rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020-ban érné el, ebből jön le a 7 év korkedvezményre jogosító idő, így 2013-ban lenne nyugdíjas a ma még érvényes törvény szerint, de ezt megelőzően 2 évvel jogosult az előrehozott nyugdíjra. Mivel ledolgozott 37 év 172 napja + 7 év korkedvezménye van, ezért a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjra lenne jogosult, ami jövőre korhatár előtti járadékra változik. Ez a mi értelmezésünk, meg az illetékes Nyugdíj Folyósító Igazgatóság munkatársa szerint is így van, de ismerősöm munkahelye és egyéb információ szerint csak csökkentett összegűbe mehetne, illetve adóznia kellene jövőre a járadék után. Én ragaszkodom a fent vázoltakhoz, de mivel elveszítheti a munkahelyét ha rossz tanácsot adok, ezért kérlek segítsetek!
Hétfőre végleges választ kell adnia megy vagy marad, ezért szeretnék segítséget kérni az eligazodásban!
Köszönöm

gabusch # 2011.12.15. 13:11

@Demosz
Te 53 februári vagy.
Nyugi már !
Várd meg türelemmel az 59.szülinapodat és addigra már meglesz a 40 év szolgálati időd is
= mindkét feltétellel rendelkezni fogsz 2 hónap múlva és csökkentés nélküli korhatár előttibe(lánykori nevén: "előrehozott"-ba) mehetsz.

A munkáltatóm tőlem is kért egy előzetes bejelentést a 2012.évi szándékaimról.
Természetes ez, hiszen az ikolák állami átvétele előtt, és a 2012.évi költségvetéshez szükségük van erre.

Megírtam a terveimet,pl.azt, hogy a közalkalmazotti jogviszonyomat 2012.aug.31-vel fogom megszüntetni és szept 1-től kérem a korhatár előtti ellátásomat.
(természetesen tv.paragrafusokra hivatkozással és "mercedesz" minőségben)
Szóval nyugodj meg,semmiről nem maradsz le, az 53-as lányok így csináljuk:-)
Üdv:gabusch530603

renéke # 2011.12.15. 12:05

Kedves Veci.sok jó tanácsot adtál nekem,már felmentésen vagyok(8 hónap).Azt kértétek,hogy a felmentést be kell e jelenteni a tbiztositónak.Nem kell mindenkinek magánál kell tartani,őrizze meg .üdv Ferenc

nyugger51 # 2011.12.15. 11:56

Kedves Veci!
Elolvastam a vonatkozó Közlönyt és az ONYF tájékoztatóját, de még mindig nem tudom, hogy a korhatár előtti ellátásomat megsarcolják az SZJA-val,
vagy sem. 51-ben születtem, 2009 óta előrehozott nyugdíjas nő /nem csökkentett/ vagyok ill. januártól csak voltam 39 év és 252 nap szolg.idővel.Bocs, hogy olyannal nyaggatlak,ami Neked evidens, bizisten visszaolvastam, de hasonló szitut nem találtam.
Türelmedet és segítségedet előre is köszöni
Nyugger51

sitimaci # 2011.12.15. 11:09

T.Fórumozók!Örüljünk és örüljenek azok akik idáig eltudtak menni nyugdíjba /KORHATÁR ELŐTTIBE IS/ és az elkövetkezendő években,még eltudnak menni!E melletti akármilyen munkavállalásnál,figyeljenek oda,a "FEKETE MUNKÁT",meg kerüljék,a KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁSNÁL,mert akármilyen "csábító" is,könnyen ráfázhatnak!Jó nyugdíjas éveket,jó pihenést!Üdv.maci

sitimaci # 2011.12.15. 11:00

Figyelem!!!Magasabb adót jelent a nyugdíjreform

4 komment| Megjelent: 2011.12.15. 10:00|Frissült: 2011.12.15. 10:55
Jövőre 27 százalékkal emelkedik a korhatár előtti nyugdíjasként vállalkozók közterhe.

A korhatár előtti nyugdíjban lévő és emellett vállalkozó személyeknél jelentős tehernövekedés lesz jövőre. Ezeknek az egyéni és társas vállalkozóknak ugyanis a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mellett a 27 százalékos (munkáltatói járulék helyett belépő) szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetniük – erősítette meg Futó Gábor tb-szakértő. Idén ezt a közterhet még nem kellett megfizetniük.

Ha folytatni akarják a vállalkozást, akkor semmiképpen sem tudják elkerülni az új adó megfizetését
Fotó: Neményi Márton

Ha a korhatár előtti nyugdíjas vállalkozók folytatni akarják a vállalkozást, akkor semmiképpen sem tudják elkerülni az új adó megfizetését. Mégpedig azért nem, mert a kormány úgy döntött, hogy 2012-től nem lehet korhatár előtti öregségi nyugdíjat megállapítani. A már korábban megállapított nyugdíjak ezzel párhuzamosan „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Vagyis nem minősülnek nyugdíjnak.

Emiatt az ilyen járandóságot vagy ellátást kapó személyek sem számítanak a jövőben nyugdíjasnak. S mivel nem nyugdíjasok, nem lehetnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók sem. Mégpedig azért nem, mert a társadalombiztosítási törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó az lehet, aki saját jogú nyugdíjas. Akik tehát most korhatár előtti nyugdíjasként vállalkoznak, azok jövőre kvázi főfoglalkozású vállalkozónak minősülnek, és eszerint is kell megfizetniük a bérükre a közterheket. Ez mindaddig nem változik, amíg nem töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító korhatár az 1952. január 1-je előtt születetteknél a betöltött 62. életév, a később születetteknél pedig születési évenként fél évvel növekszik, amíg el nem éri a 65 évet. Legalább húsz év szolgálati idő is kell az öregségi nyugdíjjogosultsághoz.

Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna
Forrás: FN24
Cimkék: nyugdíj, vállalkozás

Korall54 # 2011.12.15. 10:18

demosz

Miféle papírt adtál le ma és pontosan mi van ráírva?
Te már kaptál valamilyen írásos jognyilatkozatot a munkáltatótól az ügyeddel kapcsolatban?

Üdv: Korall (53-as nö)

elbandi # 2011.12.14. 23:43

Kedves Veci!
2012.májusában leszek 60 éves és már most rendelkezem 42 év munkaviszonnyal, ezért szeretnék még ebben az évben felmondani a munkahelyemen azért, hogy esélyem legyen a korhatár előtti ellátás megszerzésére.
Ugyanakkor bizonytalan vagyok abban, hogy bár elméletileg a 60. születésnapomig tartó munkaviszonyom összejönne 100 nap felmondási idővel, plusz 59 nap több éve beragadt és még legalább 10 nap idei évről átkerülő szabadsággal, de lehet, hogy ez téves számítás a részemről, mert a felmondás idejét nem lehet a szabadság napjaival növelni.
Ebben a kérdésben kérem az állásfoglalásodat, amit előre is köszönök.
Üdvözlettel! el

demosz # 2011.12.14. 20:23

Kedved Korall54 és Veci!

Jól látjátok, hogy elég nagy káosz van a fejemben sajnos..ritkán szoktam internetezni, ezért nem nagyon olvastam ebben a témában sok mindent, inkább próbáltam kérdezgetni azoktól akik értenek hozzá.Sajnos ők sem tudtak mondani nekem semmi biztosat..Ebben az évben elvileg el tudok menni nyugdíjba,mert már én ezt jeleztem a munkahelyemen egy ideje és azt mondták, hogy minden rendben, de valami papírt ma kellett leadnom hozzá.Azt, hogy mit kaphatok és mit nem azt meg sajnos csak szintén mondták nekem, azzal nem tudok mit kezdeni. Ha nem kaphatok jutalmat, akkor nem kapok.Na nem mintha nem lenne jó, de fő problémám inkább az, hogy merjek-e nyugdíjba menni, vagy sem.Nem járhatok-e rosszul, ha maradok.A szülinapomat meg úgy tudom, hogy nem várhatom meg (február),mert akkor meg már nem mehetek el a mostani változások miatt.Javíts ki a tévedek.
Mindenesetre köszönöm a válaszotokat és segítségeteket! Szeretném tisztán látni a dolgokat,de sajnos nem nagyon megy...

Nyugdi52f # 2011.12.14. 18:14

ONYF honlap:
"V. Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátásnak a személyi jövedelemadóval történt csökkentés nélküli összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani."
2011. évi CLXVII. törvény:
"18. § (1) Ha a korhatár elõtti ellátásban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltésének napjától a korhatár elõtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi
nyugdíjként kell továbbfolyósítani"

Kell e adózni a korhatár előtti-ből?

Mara19521031 # 2011.12.14. 17:55

Szia Veci. Köszönöm a válaszod engem a válaszod első fele érint mert bejelentett helyem van. Csak arra lettem volna kiváncsi hogy a 2012-es évben változik-e a mostani törvény hogy mit is hallottál erről. De ha minden marad akkor nagyon jó ez igy. Nagyon kevés a nyugdij és egy kis kiegészitő jól jön.

Üdv. Mara

Veci # 2011.12.14. 17:32

lippaiéva
Ezek az idők nem adódnak össze, neki a felmondási időt az utolsó időszakban ott töltött időről veszik figyelembe. Amiről írtál az nem az édesapád esete.

Üdvözlettel Veci

lippaiéva # 2011.12.14. 17:15

Igérem utolsó kérdésemmel bombázlak, de az édesapám ügymenete megint vakvágányon.

FELMENTÉSI IDŐ!!!

F.G Vállalozónál dolgozott 5 évig,majd egy évet másnál, utána újra F.G vállalkozónál 9 hónapot

Összesen 30 nap felmentést akar neki adni a könyvelő
(csak a 9 hónapot számolja)1952-es.

Munkatörv.könyv. 36.2 pontja igy fogalmaz(felmentési időről)

"Jogfolytonos a munkajogi jogutódlással összefüggésben egybeszámított munkaviszony.

Kérdésem: ez azt jelenti, hogy a 5 ÉV + 9 Hónap összeadható?

köszönöm

Veci # 2011.12.14. 16:53

csaba52
Nem tudom mi a menete, kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítótól és légy szíves tájékoztass bennünket.

Ilike1956
A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony alatti táppénzes idő beleszámít, csak a passzív táppénz nem (ez a munkaviszony megszűnése utáni idő, max. 30 nap). Javasolom, hogy mielőtt bármi lépést teszel kérj a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítás (évente 1 alkalommal kérhető). Arra figyelj, hogy inkább 5 nappal több legyen a 40 évnél, mint 1 nappal kevesebb.

Üdvözlettel Veci

Péter51 # 2011.12.14. 16:24

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszod, azt hiszem egyértelmű.
Üdv. Péter

Ilike1956 # 2011.12.14. 13:01

Kedves Veci!

2012 ben lesz 40 év munkaviszonyom.A táppénz alatti idő
beszámít,vagy kiesik? A munkakönyvem nem találom /vörösiszap.../ mit tegyek?

Köszönöm,KELLEMES ÜNNEPEKET? BÚÉK!

Ilike1956 # 2011.12.14. 12:16

Kedves Veci!

Kérem - mint látom az előbbiekben többeknek is válaszolt- segítsen nekem is.2012.- ben lesz 40 év munkaviszonyom igaz hogy a táppénz alatti időt nem veszik figyelembe /mint kieső időt le kell dolgozni/?
Munkakönyvem nem találom jelent ez hátrányt,mit kell tennem?
Köszönöm válaszát, kivánok KELLEMES ÜNNEPEKET BOLDOG ÚJÉVET!

csaba52 # 2011.12.14. 10:17

Kedves Veci!
Ha sikerül a munkáltatóval megegyeznem, és idén beadom a felmondásom, akkor a felmondásomról készült iratot a nyugdíjintézetnek még az idén be kell mutatnom? Előre is köszönöm válaszod. Üdv.: Csaba