Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.12.05. 19:19

Te a korengedményes nyugdíjra kérdezel. Nem tudom megmondani, hogy édesapád ebbe be tudna kapcsolódni. Ő a munkáltató is. Ha itt nem kapsz választ a kérdésedre, keressétek fel a Nyugdíjbiztosítót.
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Asta # 2009.12.07. 10:32

Kérdésem lenne:
Közalkalmazott nő vagyok. 2011. márc, 18-án töltöm be az 59. évemet, a 40 év monkaviszonyom 2010 szept 9-én lesz meg. Szerettem volna márc. 19-től nyugdíjas lenni, de a munkáltatóm szerint a felmentési idő - esetemben 8 hónap, aminek a felét le kell töltenem munkával - nem számít bele a munkaviszonyba.
Igazuk van?

Veci # 2009.12.07. 18:47

Kedves Asta!
Megnyugtatlak beleszámít a teljes felmentési idő a szolgálati időbe. A jogviszonyod a felmentési letelte után szűnik meg. Tehát a következő naptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását, legkorábban a szülinapod utáni naptól, ami neked nem csökkentett lesz. Ha a 40 év nem mind közalkalmazotti jogviszony, de több mint 35 év, akkor jogosult leszel a 40 éves jubileumi jutalomra, ha nyugdíjazás miatt szűnik meg a jogviszony.ITT a Kjt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgidocid=99200033.TV
78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a hatvankettedik életévét betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

ilivera # 2009.12.08. 09:23

Kedves Veci és Lyone!
Kérdésem lenne még: a 8 hónapos felmentési időm 2011 március 30-ig tartana ,s nekem 2011 január 1-én lenne a soros lépésem a fizetésemelésben.Ekkor már nem járnék tanítani. Megkapom-e én azt, vagy már nem jár, mert felmentési időn vagyok??
Válaszotokat előre is köszönöm!
- ilivera -

Robert49 # 2009.12.08. 11:29

Kedves Veci!

Érdeklődni szeretnék, hogy a rokkantsági nyugdíjban eltöltött 2 év, beszámít-e a szolgálati időbe? A rokkantsági nyugdíj mellett nem volt munkaviszony.A választ előre is köszönöm.

Robert

pesti31 # 2009.12.08. 11:55

Tisztelt Fórum!

A munkahelyünkön átszervezés van, január 01-től beolvadunk egy másik egységbe. A kolléganőnk nem fogadta el az új munkalehetőséget, ezért 3 havi felmentést és 3 havi végkielégítést kap. 1952. júniusában született, elmondása szerint közel 40 éves munkaviszonya van. Azt mondta, hogy a felmentési idő után elmegy munkanélkülire és utánna elmehet nyugdíjba.
Mivel 2011-ben ő már nyugdíjba mehet. Jól gondolja?
A nyugdíj megállapításhoz hány évet számolnak? Utolsó 3 évet?
Előre is köszönjük a választ.

Veci # 2009.12.08. 12:03

ilivera!
Így voltam én is, de nem soroltak át, mert a felmentési pént már kiszámolták. Szerinem lehet, hogy át kellett volna számolni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.08. 12:10

Robert

Ha hiányzik az előrehozott nyugdíjkorhatárhoz. Az öregséginél nem.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Az alkalmazható kedvezmények kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiánya esetén játszanak szerepet, a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idő növelését nem teszik lehetővé.

A kedvezmények, vagyis a jogosultság szempontjából elismerhető szolgálati idő két csoportba sorolható:

• a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama,
  • a korkedvezmény címén figyelemben vehető kedvezmények.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.08. 12:17

pesti31
A kolléganőd a munkanélküli ellátásokkal kihúzza az 59. szülinapig, az is szolgálati időnek számít.
Nyugdíjszámításnál 1988-tól szerzett jövedelmet veszik figyelembe. A munkanélküli segély összege nem rontja le.
Tájékoztató a nyugdíjak összegének kiszámításáról
http://www.onyf.hu/index.php?…
Van számítási példa

Üdvözlettel Veci

Klokov # 2009.12.09. 20:41

Sziasztok

Kérdésem lenne, remélem tud valaki segiteni.
61 éves férfi vagyok és idén el tudok menni nyugdíjba. Kérdésem az lenne, hogy számít-e valamit, hogy december 31-én vagy január 1-én megyek el nygdíjba és ha igen, akkor melyikel járnék jobban?
Válaszotokat előre is köszönöm.

nulu # 2009.12.09. 21:54

Sziasztok,

kérdésem lenne, mely édesanyámat érintené. Ha volt közalkalmazott, de most már pár éve nem az, attól még beszámítanak a nyugdíj korhatár esetleges előrehozatalánál a közalkalmazottként ledolgozott évek? Korengedményes nyugdíj kiszámításához kellene tudnunk.
Illetve még egy kérdés, idén májusban töltötte be az 55. évét, és 37 éves munkaviszonya van. Ha most táppénzen van, majd annak lejárta után munkanélküli segélyre megy, akkor ezek az időszakok is beszámítanak a korengedményes nyugdíjhoz? Mert így már talán elérné az. 57. életévét, és igénybe vehetné azt.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Nulu

Veci # 2009.12.10. 07:56

Klokov!
Nem tudom megmondani, hogy melyikkel járnál jobban, csak azt, hogy én még ebben az évben kérném. Ekkor jauártól megillet a nyugdíjemelés, ha 1-től kéred a megállapítást, akkor várhatsz rá egy évet (én majdnem annyit várok most rá január óta). A döntésedet lehet, hogy segítené, ha a nyugdíjkalkulátorral kiszámolnád mit várhatsz (nekem attól 5-7 %-al több lett a tényleges), tájékoztatásnak viszont megbízható:
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

De ezt is nézd meg:
http://adozona.hu/…akadaly.aspx
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.10. 08:14

Nulu
A szolgálati időnél nem számít, hogy ki milyen területen, vagy jogviszonyban dolgozott. A nyugdíjszámításnál a járulékköteles jövedelem és a szolgálati időt veszik figyelembe.

A korengedményes, vagy előrehozott nyugdíj érdekel? A kettő nem ugyanaz. A te édesanyád a korengedményes nyugdíjban nem részesülhetne, mert jelenleg az 1952-ig születetteknek biztosított ez a lehetőség. Azt mostmég nem tudni, hogy a későbbi évjáratokra is kiterjesztik. Jelenlegi szabályok szerint 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt lehet leghamarabb ebben résztvenni, ha a munkáltató megállapodást köt a dolgozóval, és kifizeti egy összegben a Nyugdíjbiztosítónak az illető nyugdíját az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Jelzem jelenlegi szabályok alapján nem érintené édesanyádat.

A munkanélküli ellátás időtartama is beleszámít a szolgálati időbe.

Az édesanyád öregségi nyugdíjkorhatára már 64 év lesz, legkorábban előrehozott nyugdíjba pedig 61. születésnapja utáni naptól mehet.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Tny. 18/B. §
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.10. 08:17

Nulu
Elnéztem a születési évet. Az öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év, legkorábban 60,5 évesen mehetne el édesanyád előrehozott nyugdíjba, ha 1954-ben született.

Üdvözlettel Veci

nulu # 2009.12.10. 08:24

Szia Veci,

köszönöm a gyors választ! lehet hogy még kérdezek később!

Szép napot!

Veci # 2009.12.10. 11:15

nulu
Kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok rá. Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.12.10. 17:46

Kedves Ilivera!
Nincs időm visszaolvasni a történetedet, de, ha jubileumi jutalomra is jogosult vagy, akkor ragaszkodj az átsorolásodhoz.
Mivel közalkalmazotti jogviszonyban vagy, ezt a kjt. biztosítja is neked. Nincs olyan megszorítás, hogy a felmentési idejét töltő közalkalmazottat nem lehet átsorolni! Sőt! Előfordul, hogy, a felmentési idő alatt, nagyobb felmentési időre, illetve nagyobb összegű végkielégítésre lesz jogosult a közalkalmazott, vagy pont akkor szerzi meg a jubileumi jutalomhoz szükséges közalkalmazotti jogviszony idejét.
A felmentési idő is jogszerző, minden tekintetben!!!

picour # 2009.12.11. 18:30

Sziasztok!

Az édesapám ügyében írnék. 1954-ben született és 39 éves munkajogviszonnyal rendelkezik. Leghamarabb mikor mehet nyugdíjba?

Előre is köszönöm a választ!

Veci # 2009.12.11. 20:32

picour
Édesapád öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év. Leghamarabb előrehozott nyugdíjba 60,5 éves korában mehet, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje. Ha nem lesz meg, akkor 61,5 évesen. Mindenképpen csökkentett lesz, max 8,4%-al.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
18/B §
3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

ilivera # 2009.12.11. 23:22

Kedves Lyone és Veci!
Köszönöm szépen a válaszaitokat! Szép hétvégét kívánok!
ilivera

Klokov # 2009.12.12. 12:59

Veci, köszi szépen!

rundmc # 2009.12.12. 13:07

Sziasztok!

Édesanyám ügyében szeretnék érdeklődni, 1952 februárban született, jelenleg 39 éves munkaviszonya van (folyamatos 1970 óta).Szeretnék érdeklődni,hogy mikor mehet legkorábban nyugdíjba? (Mi úgy tudjuk, hogy 2011 elején.De szeretnénk biztosak lenni benne.)

Előre is köszi a segítséget!

rundmc # 2009.12.12. 13:21

Annyi fűznék még hozzá a korábbihoz, hogy mikor mehet nyugdíjba úgy, hogy teljes nyugdíjat kapjon?

imi51 # 2009.12.12. 14:11

1951. május 20-án születtem (férfi), 44 év munkaviszonnyal rendelkezem.
Kérdésem, hogy mikor mehetek leghamarabb korkedvezményes vagy előrehozott nyugdíjba.
Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok.

Bármely fórumot olvasom, szó esik az 1950-ben és az 1952-ben születettekről, de az 51-eseket kihagyják.

Köszönettel
Imi

baandy # 2009.12.12. 14:14

Üdvözlet!

Feleségem édesapja nevében érdeklődöm. 1953. április 3-án született Budapesten, a Nyugdíj Intézettől kapott igazolás alapján 41 éves munkaviszonya van (1968. szeptember 1-től folyamatos jogviszony a BKV-nál). Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi törvényi rendelkezések alapján mikor mehet leghamarabb nyugdíjba korengedménnyel? Válaszukat előre is köszönöm!