Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.12.12. 17:02

rundmc
Édesanyád az 59. szülinapja után mehet előrehozott nyugdíjba, ha meglesz a 40 éve, akkor teljes összegű lesz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.12. 17:06

Imi
Te a 60. szülinapod után mehetsz előrehozott nyugdíjba, sajnos már csökkentett lesz neked. 18/B §(1)(2)
http://www.complex.hu/…t0900040.htm

A korkedvezményes nyugdíj az egészségre káros munkakörben dolgozók esetében van.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.12. 17:16

baandy
Az apósod korengedményes nyugdíjba nem tud elmenni, mert arra csak az 1952-ig születetteknek van jelenleg 2009.12.31-ig.
Előrehozott nyugdíjba a 60. szülinapja után mehet leghamarabb, ha meglesz a 42 év munkaviszonya, ami max 8,4% csökkentéssel lesz. 18/B § (3) b)pont

Ha a BKV-nál olyan munkakörben dolgozott, ami korkedvezményes volt (járművezető), akkor azon évek alapján kaphat korkedvezményt.
Itt nézzétek meg a munkakörét XI. fejezet:
http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

11041 járművezető (autóbusz- villamos- metró- trolibusz- HÉV motorvezető
fogaskerekű és FAV vezető)
11042 oktatójármű vezetője

Ha ilyen területen dolgozott, akkor 10 év után 2 év korkedvezmény, utána 5 évenként lehet újabb 1 év korkedvezmény.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.13. 10:43

digiteye
Nyugodjál meg, mert terád a korengedményes nyugdíj kapcsán a jelenlegi szabályok szerint számítják ki a nyugdíjad. Vagyis csökkentés nélkül, mivel megvan a 40 év szolgálati időd.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.13. 11:07

Lenke anyuka
A te esetedben Lyonee tud inkább tanácsot adni, mivel a jogviszonyod két országban volt. Gondolom valamilyen két ország közötti egyezményt is meg kellene nézni. Az 1951-ben született nőknek Magyarországon még volt gyermekkedvezmény, ha hiányzott a szolgálati időhöz az éve. Nem tudom a te esetedben ez hogyan működik.
Arra sem tudok mit válaszolni az előbbiek alapján, hogy a jubileumi jutalmat kaphatod-e?

Egyébként a felmentési idő is a szolgálati időbe tartozik, mert a jogviszony annak letelte után szűnik meg.

Mindenesetre a legjobb az lenne, ha felkeresnéd a Nyugdíjbiztosítót és ott teljeskörű tájékoztatást kapsz.

Itt találtam valamit, nézd meg, nem értek hozzá:
A kétoldalú szociálpolitikai/szociális biztonsági egyezményekről
http://www.onyf.hu/index.php?…
Szociális biztonsági egyezmények
(magyar-német, magyar-osztrák, magyar-svájci, magyar-kanadai, magyar-horvát, magyar-montenegrói, magyar-bolgár, magyar-román egyezmények és a magyar-québeci megállapodás)

Ezen egyezmények lényege, hogy ha a nemzeti jogosultság az adott országban fennáll, akkor a nemzeti ellátás kerül megállapításra. Ha az igénylő nem rendelkezik önálló nemzeti jogosultsággal, akkor a két országban szerzett szolgálati idő összeszámításra kerül, majd az adott országban szerzett és az összes szolgálati idő arányának megfelelő nyugdíjrész kerül megállapításra és folyósításra.

Üdvözlettel Veci

vviki # 2009.12.13. 12:02

Segítséget szeretnék kérni az anyósom nevében,1952-ben született 42év ledolgozott munkaideje van,jelenleg is dolgozik-be van jelentve.Rá is érvényes a korkedvezményes öregségi nyugdíj?Tehát 2010-ben elmehet nyugdíjba???
Válaszukat előre is köszönöm:vviki

Veci # 2009.12.13. 16:28

vviki!
Szerintem te nem a korkedvezményes nyugdíjazás iránt érdeklődsz, mert az csak az egészségre ártalmas munkakörben dolgozóknak van.

• A korengedményes nyugdíjazásra a munkáltató köt megállapodást a munkavállalóval. A lényege, hogy a munkáltató vállalja, hogy kifizeti egyösszegben a Nyugdíjbiztosítónak a dolgozó nyugdíját az előrehozott nyugdíjkorhatárig (59. szülinapig). Ha anyósoddal a munkáltató megállapodást köt 2009.12.31-ig, akkor jogosult lehet a korengedményes nyugdíjra.
  • Ha nem köt megállapodást, akkor tovább dolgozik minimum az 59. szülinapig, és azt követő naptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását. A szolgálati ideje alapján teljes összegű nyugdíja lesz 2011-ben.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.12.13. 16:40

Lenke anyuka!
Én sem ismerem a külföldi nyugdíjazás lehetőségeit. Nemrég valamelyik nyugdíjas fórumon azt írta valaki, akinek az esete nagyon hasonlított a tiédre, hogy csak a nyugdíjkorhatár elérésétől lehet kérni a nyugdíjazást. Én a helyedben alaposan utána járnék. Nemrég voltak a román nyugdíjtanácsadó napok, be lehetett rá jelentkezni tanácsadásért.
A kjt. a magyar állam közalkalmazottaira vonatkozik, jubileumi jutalomra ne számíts! A felmentési idő jogszerző minden tekintetben.

MajorDomus # 2009.12.13. 17:07

Ked Veci !
Magam is foglalkozom tanácsadással itt a fórumon, de ingatlanügyekben. Nyugdijügyben viszont én szorulok tanácsra.

1954-ben születtem, 1969 szeptemberétől dolgozom.-beadtam szolgálati idő elismerési -kérelmet, amit meg is kaptam, eszerint 2010. -április 13-án lesz meg a 40 szolgálati évem.
Mik a lehetőségeim a nyugdijazásra? Korkedvezményes vagy előrehozott nyugdij jár-e nekem illetve hogy járok jobban. Mikortól vagyok jmogosult bármilyen nyugdijra? Válaszodat köszönöm M.

Veci # 2009.12.14. 08:11

MajorDomus!
Először is tisztázzunk néhány fogalmat (anno én is kevertem ezeket):

• korengedményes nyugdíj:A korengedményes nyugdíjazás lényege, hogy a munkáltató megállapodást köt a munkavállaóval 2009.12.31-ig, ennek a lényege, hogy a munkáltató azt vállalja, hogy egy összegben befizeti a dolgozó előrehozott nyugdíjkorhatáráig kiszámolt nyugdíját és a postaköltséget a Nyugdíjbiztosítónak egy elkülönített számlánra. Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról:

http://www.onyf.hu/?…
Számodra ez a lehetőség nincs, mert ebben az 1952-ig születetteknek van módjuk (jelenleg még).

• Korkedvezményes nyugdíj: A korkedvezményes nyugdíjazásban azok érintettek, akik egészségre ártalmas munkakörben szereztek korkedvezményt.
  • Előrehozott nyugdíj, téged ez érint:

Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságnak együttes feltétele a születési évtől függően meghatározott korhatár betöltése, valamint az előírt szolgálati idő megléte és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

Tny. 18/B. §
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

TEHÁT, mindkét nem legkorábban 60,5 évesen mehet el előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4%-al csökkentett lesz.

• Ha nő vagy, akkor már rendelkezel az előírt szolgálati idő feltétellel.
  • Ha férfi vagy, akkor ehhez 42 év szolgálati idő szükséges. Ha nem lesz meg, akkor csak 61,5 évesen lehet előrehozott nyugdíjba menni.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.14. 08:41

Lenke anyuka
Itt Magyarországon, aki jubileumi jutalomra jogosult, és a jogviszonya a nyugdíjazás miatt szűnik meg, annak a 35 évnél több közalkalmazotti jogviszony esetén adható a 40 éves jubileumi jutalom. Mindenképpen járd körül a témát. Találtam még valamit, tanulmányozd ezeket:
http://www.bmeip.hu/…20EU-ban.pdf
Ebben én is azt látom (ezt értelmezem, de nem biztos hogy jól) az adott országban érvényes nyugdíjkorhatár a mérvadó (9. oldal). Ha ezt jól értem, akkor te 62 évesen, de a Nyugdíjbiztosítót keresd fel.

EBBE is olvass bele, az alábbit nyisd meg (a 23. oldaltól nézd meg):
T á j é k o z t a t ó
a magyar nyugdíjbiztosítás főbb ellátási szabályairól és szervezeti rendszeréről

Magyar- román szociális biztonsági egyezmény
http://www.onyf.hu/?…
Hátha okosabb leszel ezáltal, hiszen ehhez én nem értek, szerintem számomra ez bonyolult. Sok sikert, de légyszíves tájékoztassál a fejleményekről.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Éva68 # 2009.12.14. 15:39

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy aki 1952-ben vagy 1953-ban született (nő) milyen feltételekkel mehet el 2010-ben nyugdíjba és milyenbe (korengedményes vagy előrehozott). Aki tud segítsen. Most december 11-én született egy kormányrendelet, de ez nem mond semmi konkrétumot.
Előre is köszönöm a választ.

Linta téri Klári # 2009.12.14. 16:58

Kérem a segítségüket előrehozott nyugdij ügyben.
Férjem 1953-ban , én pedig 1954-ben születtem. Hány évesen mehetünk el előrehozott öregségi nyugdijba,és mennyi szolgálati idő szükséges ehhez, és hány %-al lesz kevesebb a nyugdíjunk?
Válaszukat köszönöm
tegze.kiss@t-online.hu

Zsuzska53 # 2009.12.14. 17:04

56 éves közalkalmazott nő vagyok. Eddigi információm szerint előrehozott öregségi nyugdíjhoz 40 év szolgálati idő és 59 betöltött életév szükséges. Ezek alapján én 2012 decemberében mehetnék előrehozott nyugdíjba, tudomásom szerint teljes nyugdíj összeggel. A napokban olyan, nem túl pontos információt kaptam, hogy ez a lehetőség 2010 végén megszűnik, állítólag egy decemberben megjelent rendelet alapján. Én ezt a rendeletet nem találom sehol. Kérem segítsen, mi az igazság ebben az ügyben.

Lyonee # 2009.12.14. 17:06

Lenke anyuka!
Örülj a 25 éves jubileumi jutalomnak, mert nem volt jogos a kifizetése! Az erdélyi tanári jogviszony nem tartozik a Kjt. hatálya alá, így nem beszámítható.
http://www.onlinejogasz.hu/…t/index.html?…

A Magyar- román szociális biztonsági egyezmény nem alkalmazandó egyezmény, ne foglalkozz vele.

Thetys # 2009.12.14. 17:23

Kedves Zsuzska!

A rendelet:
A Kormány 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelete
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetõségének meghosszabbításáról

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati idõt 2010.december 31-ig betölti, illetve megszerzi,

Tehát amennyiben a feltételek 2010. dec. 31-ig teljesülnek.

Véleményem szerint ezt is majd megváltoztatják, hosszabbítják.

Veci # 2009.12.14. 18:51

http://www.kozlonyok.hu/…/mk09180.pdf

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés g) pontjában foglalt feladatkörében a következõket rendeli:

1. §
(1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati idõt 2010.december 31-ig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a regionális munkaügyi központnak bejelentette, továbbá
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2010. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnek.

(2) Ha a munkáltató a munkavállalóval olyan viszonyban áll, amely viszony tekintetében a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 203. § (2) bekezdése alapján harmadik személy kielégítési alapját részben vagy egészben elvonó szerzõdés esetén annak ingyenességét vélelmezni kell, akkor a munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követõen – a korengedményes nyugdíj folyósításának idõtartamára – nem létesít a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény szerinti biztosítással járó jogviszonyt (a továbbiakban: biztosítással járó jogviszony). Ellenkezõ esetben a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás attól az idõponttól kezdõdõen, amikortól a biztosítással járó jogviszony létrejött, semmis.

(3) A munkáltató és a munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló
szándékot a regionális munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése elõtt bejelenti. A regionális
munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követõ 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)–(3) bekezdése szerint megfelelõnek minõsülõ munkahelyekrõl.

2. §
(1) A korengedményes nyugdíjban részesülõ személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, annak létrejöttét követõ 10 munkanapon belül bejelenteni.

(2) A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az (1) bekezdés szerinti bejelentés megtételérõl és annak tartalmáról értesíti az Adó és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal regionális igazgatóságát, valamint a regionális munkaügyi központot.

(3) Ha az 1. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megállapodás az újabb biztosítási jogviszony létrejöttével semmissé válik, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság e tény ismeretében kezdeményezi a korengedményes nyugdíjat megállapító nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél a megállapító határozat – az újabb biztosítási jogviszony létrejöttének napjával történõ – visszavonását. A visszavonó határozat jogerõre emelkedését követõ 15 napon belül pedig a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egy összegben kifizeti
a munkáltatónak a semmissé válást követõ idõszakra esedékes korengedményes nyugdíj összegét.

3. §
A korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet (a továb biak ban: R.) 4. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép: „(3) A korengedményes nyugdíjat – a születési idõre tekintet nélkül – a Tny. 18/A. §-ának megfelelõ alkalmazásával kell megállapítani.”

4. §
Az R. 6. § a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép: [E rendelet alkalmazása szempontjából] „a) ha kormányrendelet eltérõen nem rendelkezik, öregségi nyugdíjkorhatár a Tny.-ben meghatározott öregségi
nyugdíjkorhatár, illetve ha a munkavállaló a Tny. alapján korkedvezményre jogosult, az annak figye lembe vételével meghatározott életkor;”

5. §
(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba.

(2) E rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja, 1. § (2)–(3) bekezdése, 2. §-a és 4. §-a 2010. január 1-jén ép hatályba.
44578 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2009. évi 180. szám

(3) E rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontját és 1. § (3) bekezdését akkor kell alkalmazni, ha a munkáltató és a munkavállaló a megállapodást 2010. január 31-ét köve tõen köti meg, vagy ha a megállapodást 2010. február 15-ét követõen küldik meg az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.

(4) E rendelet 1. § (2) bekezdését és 2. §-át akkor kell alkalmazni, ha a munkáltató és a munkavállaló a megállapodást 2009. december 31-ét köve tõen köti meg, vagy ha a megállapodást 2010. január 15-ét köve tõen küldik meg az ille té kes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.

(5) Az 1. § szerint megállapításra kerülõ korengedményes nyugdíjra 2010. december 31-ét köve tõen is az R. 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) Az 1953. évben született személyek tekintetében

1. az R. 1. § (1) bekezdése tekintetében a korengedményes nyugdíj megállapítása során rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továb biak ban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,
  2. az R. 1. § (2) bekezdése tekintetében a munkavállaló elõrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétõl hatályos

rendelkezése szerinti korhatárt kell alkalmazni.

(7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére

• a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével – számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

6. §
(1) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet módosításáról szóló 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § (2)–(3) bekezdése és 6. §-a.

(2) 2010. január 1-jén hatályát veszti az R. 1. § (1) bekezdésének elsõ mondatában a „– legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás idõpontját megelõzõen egy évvel –” szövegrész.

A miniszterelnök helyett:
Kiss Péter s. k.,
a társadalompolitika összehangolásáért felelõs
tárca nélküli miniszter

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.14. 19:33

Linta téri Klári
A férjed 60. szülinapja után kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje. Ha nem, akkor 61 évesen (minimum 37 év szolgálati idővel).
Te 60,5 évesen mehetsz leghamarabb előrehozott nyugdíjba, ha minimum 37 év szolgálati időd lesz.
Mindketten max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat kaphattok. A 18/B § vonatkozik rátok:
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról

Üdvözlettel Veci

Jocó51 # 2009.12.14. 19:43

Sziasztok!

Előrehozott öregségi nyugdíj ügyében szeretném kérni a segítségetek és véleményetek.
1951.09.03-án születtem Szatmárnémetiben, Romániában.
1972.08.12-től volt munkaviszonyom a Szatmárnémeti UNIO vállalatal, innen soroztak be - a munkaviszony fenntartása mellett - 1972.10.21-én, majd 1974.02.12-i tartalékos állományba helyezésem után, ugyanazon munkaszerződés alapján visszamentem dolgozni az UNIO-ba 1974.02.22-től.
1974.07.20-án amunkaszerződésemet - az én kérésemre felbontották, mert sikerült a felvételim a Kolozsvári Műszaki Egyetemte, nappali tagozatos hallgatóként (5 éves volt a képzés).
1979.08.07-én, mint végzett gépészmérnök elkezdtem dolgozni a Szatmárnémeti Sörgyárban, majd 1984.09.01-től - szolgálati érdekből történő áthelyezéssel- a Szatmárnémeti Állami Baromfitenyésztő vállalatnál dolgoztam 1989.03.01-ig, amikor az én kérésemre a munkaszerződésemet felbontották, mert engedélyezték a hivatalos áttelepülésemet - családommal együtt - Magyarországra.
1989.06.01.től a debreceni Magyar Gördülőcsapágy Művekben kezdtem el dolgozni 2001.03.27-ig, majd 2001.03.28-tól a hajdúböszörményi NAGÉV Kft. alkalmazottja lettem, ahol jelenleg is dolgozom.
Kérdéseim: 1. A fentiek alapján mehetek-e én előrehozott öregségi nyugdíjba?
2. Elismerik-e nekem munkában eltöltött időnek a katonaságot és az egyetemi éveket?

Tisztelettel: Mogyorós József s.k.

Veci # 2009.12.15. 08:00

Mogyorós József
Nem tudok konkrétumokat írni számodra. Szerintem a Nyugdíjbiztosítót keresd meg, mert ők a két ország közötti szociális együttműködés alapján adják meg a választ. A „Lenke anyuka ”beírása is romániai jogviszonyra kérdezett, esetleg egymással is vegyétek fel a kapcsolatot, együtt jobban értitek ezt a helyzetet. Még a Román nyugdíjtörvényt is megnézném a helyedben, hogy mit ismernek el szolgálati időnek (katonaság, egyetemi évek). A magyar törvények elismerik azt az időt, de csak arról tudok, aki Magyarországon szerezte ezt a jogosultságot. Nem vagyok szakértő, ezért nem akarlak félre tájékoztatni. Ajánlom, hogy amit „Lenke anyuka” kérdésére válaszoltunk, abba te is nézzél bele, hátha megtalálod a kérdésedre a választ.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Pannam # 2009.12.16. 06:26

Kedves Veci !
Korábbi alkalommal csatoltál egy üzenetedhez egy nyugdijkalkulátort, mellyel ki tudjuk számolni a nyugdij összegét mi magunk is. Sajnos nem találom. Ha megtennéd, hogy újra elküldöd nagyon hálás lennék.
Köszönettel: Pannam

Veci # 2009.12.16. 08:47

Pannam!
Ez tájékoztatásul jó, nekem 5-7 %-al több lett az ott kapott értéknél. Nyilvány a szolgálati idő és jövedelem függvénye alapján. De szerintem a kalkulátorral kiszámolt összegnél nem lesz kevesebb.
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Pannam # 2009.12.16. 09:49

Kedves Veci !
Nagyon szépen köszönöm és valószinű, hogy nem jelentkezem az ünnepekig, ezúton szeretnék Neked és családodnak békés, meghitt, boldog karácsonyt kivánni.
Üdvözlettel: Pannam

juju # 2009.12.16. 17:43

Nem értem...sajnos..az egyik kollégám mondta, hogy most egy új törvény alapján elmehetek nyugdíjba????????
képtelen vagyok átrágni magam, igaz fáradt vagyok.
1952.augusztusban születtem
az ONYI által hivatalosan kiszámított 41 év munkaviszonnyal rendelkezem és közalkalmazott vagyok,
akkor most tényleg elmehetek jövőre nyugdíjba csökkentés nélkül???
jövőre 58 éves leszek és nem 59???
talán ah a munkaviszonyom meg van, akkor az az egy év nem számít majd????
köszönöm a választ

Veci # 2009.12.16. 17:59

Kedves juju!
Legkorábban előrehozott nyugdíjba,

• ha nő vagy akkor az 59. szülinapod utáni naptól mehetsz el, és számodra ez nem csökkentett lesz.
  • Ha férfi vagy, akkor a 60. szülinap utáni naptól, addig meglesz a 42 év szolgálati idő, de a férfiak esetében csökkentett lesz, max. 8,4 %.
  • Ha viszont a munkáltató megállapodást kötne a korengedményes nyugdíjazásra, és kifizeti az előrehozott nyugdíjkorhatárig a nyugdíjad, akkor már ebben az évben megszerezted a jogosultságot. Erre a megállapodást jövőre is megköthetik veled.

http://www.kozlonyok.hu/…/mk09180.pdf

• Ha nem köt veled megállapodást a munkáltató, akkor az előrehozott nyugdíjra lesz lehetőséged.
  • Ha a munkáltató ebben az évben megkötné a megállapodást, akkor hamarosan nyugdíjas lehetnél.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci