Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.12.14. 10:14

Péter51 és zsuzsanyugdíj!
Annyira nem értek hozzá, de kb. jól értelmezed. Olvass vissza a 2011.12.13. 08:15 beírásomra, ott a vállalkozással kapcsolatban tettem fel linkeket.

albinka
Köszi, már ezt rágjuk 10-e óta.

agica20
Az alkalmazotti foglalkozás ugyanúgy marad, mint az előrehozott nyugdíjnál. A pontos választ a Nyugdíjbiztosítótól kapod. A vállalkozás esetében van eltérés, de ahhoz én nem értek.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.14. 10:09

ungarin01
Édesapád még ebben az évben írásban mondjon fel, kezdje meg a felmondási idő letöltését és amikor a 3 hónap letelik, majd akkor kérheti a korhatár előtti ellátást. Érthető, ha a munkáltató ragaszkodik a felmondási idő letöltéséhez, mivel apukád mond fel (írásban!!!), és az utódát is be kell tanítani. Nyugi, nem kötelező jsanuár 19-én elmennie, majd elmegy március végén, a felmondási idő letelte utáni naptól.
A tv. módosításból nem az jön le, hogy az idén megszűnjön a munkaviszonya, mert a felmondási idő áthúzódik 2012-re. Azért mégegyszer pontosítsátok a Nyugdíjbiztosítónál. Olvassátok el ezt a tájékoztatót, a 6. pontot értelmezzétek:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.12.14. 09:52

Veci és Hars52 !

A korhatár előtti ellátás melletti keresetet,bármilyen konstrukcióban meg lehet szerezni? Az alkalmazás módja le van szabályozva?/alkalmazottként-szellemi munka/
Megbízási szerződéssel,munkaszerződéssel?

Ki mondja meg erre a választ?

Üdv!Ági

zsuzsanyugdíj # 2011.12.14. 08:51

Kedves Fórumozók!

1952-es születésű nő vagyok, novemberben betöltöttem az 59. életévemet és 37 év szolgálati időm van. Beadtam a papírjaimat, hogy novembertől korhatár előtti ellátást igényeljek (még nem jött határozat).
Társas vállalkozás közreműködő tagja vagyok 2 cégben. Januártól alkalmazásba állnék férjem egyszemélyes kft-jében. Ez esetben mentesülök a 2 cégemben a járulékfizetés alól?
Az ONYF honlapján olvastam, hogy a nyugdíjmegállapító szerv hivatalból megszünteti az ellátást, ha:
b) a keresőtevékenységet folytató, a korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesülő személy és a munkáltatója a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban áll, és a munkáltató, a munkavállaló, valamint a hozzátartozóik egymás közötti gazdasági viszonyában többségi befolyás (Ptk. 685/B. §) áll fenn.
Ez azt jelenti, hogy ha a férjem alkalmaz, akkor megszüntetik az ellátásomat és nem tudom újra indítani?

albinka # 2011.12.14. 08:33

Sziasztok!

Itt a Karácsonyi alándék!

MAGYAR KÖZLÖNY
2011. évi 148. szám
2011. december 9.

2011. évi CLXVII. törvény
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról

Péter51 # 2011.12.14. 07:57

Kedves Veci!
1951-es születésű vagyok, korengedményes nyugdíjas, – 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásos leszek. Jelenleg kiegészítő foglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, az erre a kategóriára jellemző kedvező járulékfizetési kötelezettségekkel. Keresetem messze belül van a minimálbér 18x-osánál.
A fórum eddigi bejegyzései alapján úgy tűnik, 2012.01.01-től a főfoglalkozású egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségei vonatkoznak majd rám, amik lényegesen kedvezőtlenebbek lesznek. Kérlek, Veci, erősítsd meg, jól értelmeztem ezt?

Köszönettel és üdvözlettel:
Péter51

ungarin01 # 2011.12.14. 07:49

Apukám 1952. január 19-én született. 45 év szolgálati idővel rendelkezik, és szeretne még bekerülni az előrehozott öregségi nyugdíj körébe. Jelenleg szabadságát tölti, munkáltatójának jelezte ezen szándékát, ők viszont ragaszkodnak a 3 hónap felmondási idő letöltéséhez. (már 1975 óta ennél a cégnél van).

A nyugdíjbiztosító nem tudja elbírálni a kérelmet, csak ha ez év 12.31-ig a munkaviszony megszűnik. Ha a három hónaphoz ragaszkodik a cég akkor erre nem lesz lehetősége, kénytelen lesz az öregségi nyugdíjáig 62 év 183 napig dolgozni.
Jól látom-e?

Hogyan lehetne a munkáltató rábírni a közös megegyezéssel való munkav. megszüntetésre? Lehet ezt kérelmezni írásban? Még a szabadságmegváltásról is lemondana, ha ilyet lehet.

Mi lehetne tennünk, hogy el tudjon menni az előrehozott nyugdíjba?
Katalin

Veci # 2011.12.14. 06:36

Mara19521031
A korhatár előtti ellátás mellett is lehet dolgozni, az éves keretösszeg a minimálbér 18-szorosa ugyanúgy, mint az előrehozott nyugdíj esetében.
Ha feketemunkán kapnak valakit, annak megszüntetik az ellátás folyósítását (nem is kapja vissza), sőt max. 1 évnyi ellátást vissza kell fizetni (ha nem folyósítottak 1 évnyi ellátást a lebukásig, akkor az addig felvett ellátást mind vissza kell fizetni). Ez a bünti, ami nem a feketén foglalkoztató munkáltatót bünteti csak (azt is az Apeh), hanem az ellátott "feketén" munkavállalót.

Üdvözlettel Veci

bogaancs # 2011.12.13. 21:55

Kedves Veci, kérlek segíts. 1954-ben született nő vagyok. 40 év szolgálati idő után júniustól nyugdíjba mehettem.Ugyanabban a munkakörben változatlan bérrel tovább dolgozhatnék jővőre is ( egészségügy ). Kérdéseim, amikre sehol nem találok egyértelmű választ:

1. A nyugdíj mellett elérhető éves keretösszeget (ami a minimálbér 18x-a) hogyan kell számolnom? A havi bruttó fizetésemet, vagy a nettót kell megszoroznom 18-al?
  2. Adózásnál összevonódik-e a nyugdíj és a munkabérrel szerzett jövedelem? Természetesen a munkáltatóm rendszeresen vonja a béremből az adóelőleget, de csak a keresetemből, a nyugdíjamból nem.

Böngésztem itt a Fórumon ( is ), de úgy tűnik másnak egyértelmű, nem látok ehhez hasonló kérdéseket. Sajnos a munkáltatóm sem tudott válaszolni.
Köszönöm a válaszodat.

Mara19521031 # 2011.12.13. 21:09

Szia Üdv. Veci.
Szeretném megkérdezni, hogy nyugdijban vagyok és munkalehetőségem van napi 4 órás, milyen változás lesz a jövőre nézve /2012-ben/ vagy egyéb tudnivaló ezekről a szbályokról.Légyszives tájékoztas. Köszönöm Mara

Veci # 2011.12.13. 20:42

Gabusch és Gabicsek!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.13. 20:23

Látom demosz-nak ketten is válaszoltunk, mostmár jól kiokosítottuk
Korall54
Jól eleresztetted a fantáziád, megint humorodnál vagy.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.13. 20:17

demosz
Bocsi, de tényleg tájékozatlan vagy, már hónapok óta ebben a topicban ekörül forog a téma. 2012-től már nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátás lesz a neve, még az 1953-ban született nők igénybe vehetik. Az ellátás összegét ugyanúgy számolják ki, mint a nyugdíjat, az elfogadott tv. módosítás szerint évente a nyugdíj mértékével emelkedik. A korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítják, neked 63 éves korodig (ez az 1953-as szültésűek öregségi nyugdíjkorhatára), ami akkor öregségi nyugdíjjá alakul. A korhatár előtti ellátás mivel nem nyugdíj, így nem járnak a nyugdíjas kedvezmények (kb. nem lesz utazási kedvezmény sem).

• NOS, attól tartok, hogy a korengedményes nyugdíjazásnak ebben az évben kb. a határidők miatt kevés a lehetősége, de az is lehet, hogy én nem tudom jól (ennek a levezénylésében nincs jártasságom). Ugyanis 30 nappal korábban a munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van a Munkaügyi Központ felé. Ezt gondolom a munkáltató is tudhatja. A Nyugdíjbiztosítónál érdeklődjék meg. Ha ez mégis lehetséges, akkor az csökkentett lesz, mivel a 40 év szolgálati időd 1 hónap híján van meg. Jaaa!! Ez is korhatár előtti ellátássá alakul 2012-től.
  • Ha nem korengedményes nyugdíjba mennél az idén legkésőbb dec. 31-én, hanem az megvárod a szülinapod, akkorra meglesz a 40 év szolgálati időd, és akkor a megállapított korhatár előtti ellátás nem csökkenttet lesz.
  • ezenkívül nem kötelező az 59. szülinaptó elmenni korhatár előtti ellátásra, ez később is kérheted.

Ha valakinek a munkaviszonya atért szűnik meg, mert nyugdíjba vonul, vagy korhatár előtti ellátásra, annak nem kötelező megadni a felmentési időt, mivel a munkavállaló "mondana fel". Végkielégítés pedig csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel a munkavállalónak. Nem értem, hogy az évvégi jutalmat miért ne adhatnák, az ez elvégzett munka után járhatna.
ITT olvasd el a tájékoztatókat:

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.12.13. 20:02

@korall53-as!

Te akkora "humanitárius népbutító" vagy,hogy az agyam eldobom attól,amit a demosznak írtál:-))))))))))
Többet röhögtem rajtad, mint az Alfi/Vérmacson:-)))

"Én kb 2 éve bújom a tv-eket, Széll Kalmi óta az összes nyd. tervezet bogarásztam, majd a végleges elfogadott tv-t agyaltam, itt a fórumon közösen értelmezzük, a nagy ász, Veci vezérletével. Osztunk- szorzunk, féléjszakákat tipródunk, mert képben akarunk lenni és főleg nyd-ba, azaz ellátásra akarunk menni. Te is akarsz ?"

http://alfimacsek.freeblog.hu/…/12/6976402/

pusz.gabusch53

Veci # 2011.12.13. 19:49

lippaiéva
Ha nem korengedményes nyugdíjas (nem a munkáltató fizette ki a nyugdíját), akkor az éves keretösszeg a minimálbér 18-szorosa, ha ezt meghaladja, akkor jelezni kell a Nyugdíjbiztosító felé, és év végéig szünetel az ellátás folyósítása, a következő év elején újra folyósítják. A korhatár előtti ellátás kezdő napja és az új jogviszony között 1-2 nap teljen el.
A 60. szülinaptól akkor kérheti a korhatár előtti ellátást, ha megvan a 42 év szolgálati idő, az idén írásban felmond, és megkezdi letölteni a felmondási időt.

Joe52
A korhatár előtti ellátást ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat. A nyugdíjalapból számított átlagkereset 84 %-a, ha 42 év a szolgálati idő, ha több, akkor évenként +2%. Ezt az összeget kell csökkenteni max. 8,4 %-al.
Itt egy kalkulátor az idei valorizációs szorzók alapján kalkulálj és abból vondd le a max. 8,4 %-ot:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

MKati52
Jól fogalmaztál, hogy járna ha a munkáltató "mondana fel". Ugyanis a munkáltatót a törvény nem kötelezi a hosszú felmentési idő megadását, mivel a munkavállaló kéri a felmentést (ebben az esetben az nem jár, hanem adható) több helyen már évek óta nem kap a közalkalmazott felmentési időt. Ha nem adnak felmentési időt, akkor a jubileumi jutalom is csak a beröltött 40 év közalkalmazotti jogviszony után jár. Ha engem érintene a kérdés, akkor még az idén elmennék előrehozott nyugdíjba (ha nem adják meg a 7 hónap felmentési időt), így érintene az emelés is. A tanévet pedig végig tudnád vinni, ha visszavesznek dolgozni.

fruzsi53
Olvasd el MKati52-nak írt válaszom. Ha nem adják meg a hosszú felmentési időt, akkor vagy a lemondás lhet, ez 2 hónap és le kell dolgozni (de akár el is tekonthetnek tőle), vagy a közös megegyezés.

Bibi 13
Nem értem a kérdést. Ha most kapod a csökkentett előrehozott nyugdíjat, akkor az 2012-től korhatár előtti ellátás lesz. Ebben az esetben a januári emelés érint téged is.

Üdvözlettel Veci

lippaiéva # 2011.12.13. 18:18

Tisztelt Veci!

A legfontosabb kérdésemet elfelejtettem feltenni a sok
paragrafusok olvasása közben.

1952-es férfi, 60 évesen ha elmegy korhatár előtti ellátásba,60.születésnapja után dolgozhat-e a munkáltatójánál tovább( aki vállalkozó), vagy csak, ha elérte a 62,5 évet.

Köszönöm!

lippaiéva # 2011.12.13. 18:18

Tisztelt Veci!

A legfontosabb kérdésemet elfelejtettem feltenni a sok
paragrafusok olvasása közben.

1952-es férfi, 60 évesen ha elmegy korhatár előtti ellátásba,60.születésnapja után dolgozhat-e a munkáltatójánál tovább( aki vállalkozó), vagy csak, ha elérte a 62,5 évet.

Köszönöm!

Korall54 # 2011.12.13. 17:01

Kedves demosz! Kolléganőm és sorstársam!

Óriási káosz van a fejedben.

1. A 2011. dec. 31-ig érvényes nyugdíjtörvény szerint az 53-as nő az 59-ik szülinapja utántól mehetett volna előrehozott öregségi nyugdíjba, ha addigra van 40 év szolgálati ideje. Ha kevesebb, de min. 37 év, akkor csökkentett összeggel.
A nov. 28-án megszavazott új törvény szerint 2012.jan-1-től megszűnik az előrehozott öregségi nyd. Ez már meg is jelent a 148.sz. Magyar Közlönyben dec. 9-én.
Átmenetként többek között mi 53-as nők is ún. korhatár előtti ellátásra mehetünk, ami számításban és összegében ugyanannyi, mint az előrehozott, csak nem minősül nyd-nak és nem a nyd.kasszából fizetik. Majd nekünk a 63. szülinaptól lesz a neve öregségi nyugdíj.
2. Ebben az évben te ötletszerűen nem mehetsz nyd-ba! Legföljebb korengedményes nyd-ba mehettél volna, de az ügyintézési határidők átfutása miatt ezt már nem tudod meglépni. Ez lett volna az a verzió, amikor a munkáltató az 59-ik szülinapodig befizeti a tb-nek a nyd-at, mondjuk dec. 20-tól előre egyösszegben. Ám az új tv szerint ez is átváltozott volna korhatár előtti ellátássá.
3. Nem tudom, ki lehet az a dúsgazdag fenntartó, melyik galaxisban, aki csak úgy szórja az évvégi és a karácsonyi pénzeket, mint esketés után az ifjú párra a rózsaszirmot a kis nyoszolyólányok.(A mi iskolánkban az évvégi koccintás hozott anyagból lesz, mert egyetlen szem szaloncukrot sem fogunk kapni.Kihúztuk egymás nevét, mint a gyerekek és egymást ajándékozzuk meg.)
4. Ha ilyen jó a fenntartó anyagi helyzete, akkor bizonyára megkaptad volna a 8 hónapos felmentést (az idén még lehet), amit elkezdhettél volna jún. 7-én és végetért volna 2012. febr. 7-én. A második 4 hónapját nem kell ledolgozni, tehát már a lábad lógathatnád.
5. Esetleg ezt a 8 hónapos felmentést még gyorsan most is kérheted és elkezdheted, hátha megadják, de a végén mindenképpen korhatár előtti ellátást fogsz kapni. Nem kötelező a szülinap után rögtön lelépni, 2012-ben bármikor megteheted, sőt jobban jársz, ha kikerekedik a 40-ik szolgálati éved, mert akkor nem csökkentett ellátást fogsz kapni.
Ha ebben az évben elkezdődik a hosszú felmentésed, reményed lehet a jubileumi jutalomra is, de ezt nem tudom biztosan.

Én kb 2 éve bújom a tv-eket, Széll Kalmi óta az összes nyd. tervezet bogarásztam, majd a végleges elfogadott tv-t agyaltam, itt a fórumon közösen értelmezzük, a nagy ász, Veci vezérletével. Osztunk- szorzunk, féléjszakákat tipródunk, mert képben akarunk lenni és főleg nyd-ba, azaz ellátásra akarunk menni. Te is akarsz?

Üdv: Korall (53-as nö)

báttyus # 2011.12.13. 16:10

Kedves Veci, Fórumozók !

Segítségét kérem az alábbi kérdésben, milyen feltételekkel, és mikor mehetek el nyugdíjba az alábbiak szerint:

1955-ös születésű férfi vagyok, eddig 41 év 103 nap munkaviszonnyal (2011.12.31.-ig), korkedvezményem bányai munkám alapján 4 év. Érdeklődnék, hogy legkorábban mikor mehetnék el nyugdíjba.

válaszát előre is köszönöm: Báttyus

demosz # 2011.12.13. 14:36

Ha valaki tud segíteni a kérdésemben sokat segítene!
1953.02.06-án születtem, igy 58 éves tanárnő vagyok, és ez év végén szeretnék elmenni nyugdíjba.A szolgálati időm 39 év és 11 hónap.Eddig azt mondták nekem, hogy ha a munkáltatóm kifizeti a fennmaradó 1 hónapot akkor elmehetek most 2012. január 1-től nyugdíjba, továbbá azt, hogy ebben az esetben nem vagyok jogosult sem végkielégítésre,sem bármilyen év végi jutalomra.(tehát karácsonyi pénzt nem kaphatok)..Ma viszont azt a hírt kaptam, hogy ha elmegyek ebben az évben, ill év végével, akkor nem jár nyugdíj, hanem helyette valami járandóság féleséget kapok. De senki nem tudott válaszolni, hogy ez mit jelent, és nem tudok dönteni. Viszont holnapig el kell döntenem, mert ha nyugdíjba akarok menni,akkor holnapig be kell adnom a papírokat.Nem tudom, hogy bele merjek-e vágni..nem tudom, hogy mennyit kapok, ha elmegyek és hogy megvonhatják-e? (a mostani fizetésem netto 140 körül van)..az egész azért fontos, mert ha nem megyek el most nyugdíjba,akkor már csak 5 év múlva tehetem meg elvileg, viszont addigra lehet, hogy felemelik a korhatárt, vagy 1 hónap munkaviszony hiány miatt még lehet, hogy több,mint 6! évet kellene dolgoznom..Kérem segítsen,aki bármi információt tud erről.
Előre is köszönöm!

KGyörgy # 2011.12.13. 14:35

Kedves Fórumozók!
Akik a kalkulátort használják:
Nejem, ma kapta meg a határozatot a nyugdíjfolyósítótól: 41 év 165 nap (nők 40 éves munkaviszony utáni nyugíja)A nyugdíja szinte fillére megegyezik az elmúlt évek nettójával, és mi is ezt számoltuk. Ez talán jó hír.

Bibi 13 # 2011.12.13. 14:35

Kedves Veci!

Köszönöm,hogy Te önzetlenül válaszolsz a nyugdíj előtt álló tanácstalan társaimnak és nekem.
Most az lenne a kérdésem,előreh.cs.nyugdíj 1 év után nem minősül-e vissza ellátássá?Megkapjuk-e a januári emelést?A Tb.-nél azt mondták,hogy e mellett nem lehet dolgozni.

Köszi

fruzsi53 # 2011.12.13. 13:56

Hasonló a problémám, mint MKati52-nek. Azzal a különbséggel, hogy csak 2012. októberben töltöm be az 59. életévemet. Lehet tudni, hogy mi vonatkozik most a közalkalmazottak felmentésére? 1979 óta vagyok közalkalmazott.
Ha nem adnak hosszú felmentési időt, mennyi az ami bárkinek jár? Esetleg semmi, és a születésnapomig kell dolgoznom?
Köszönöm.

Barklara # 2011.12.13. 09:40

Szia Veci!Köszönöm szépen a linket! Bízzunk benne, hogy ez már nem változik. Szép napot!

MKati52 # 2011.12.13. 08:23

Kedves Fórumozók!

Az előrehozott nyugdíjjal( bocsánat korhatár előtti ellátással ) már lényegében tisztában vagyok. Idén novemberben töltöttem be az 59 évet, megvan 40 év szolgálati időm. Elvileg az új tv. alapján jövőre is igényelhetném az ellátást, de tanárként még szeretném befejezni ezt a tanévet (2012. júniusig). Az nyugtalanít, hogy a 2011 évi CLXVII. tv. 36.§ b) pontja január 1-től hatályon kívül helyezi a közalkalmazotti tv.30.§ (1) bek. e) pontját, ami alapján idáig kérelmezhette a közalkalmazott a nyugdíjba vonulás miatti felmentését. Jelenleg 7 havi felmentési idő járna, kérdésem, hogy merjek-e várni igénybejelentésemmel tavaszig, vagy most decemberben
kezdeményezzem azt?

Üdvözlettel: Kati