Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.12.09. 18:27

Fria

36. § Hatályát veszti a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

b) 30. § (1) bekezdés e) pontja,
……
d) 78. § (3) bekezdésében az „ , e)” szövegrész.

Mik ezek a pontok a most még hatályos Kjt-ben?

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
......
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi

78. §
....
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Én úgy értelmezem, hogy 2012-ben a korhatár előttihez nem adható hosszú felmentés, sem a 35 évre eddig adható 5 havi jubileumi jutalom.Legföljebb, ha valaki szolgálati idejének utolsó 30 éve közalkalmazotti, akkor a 30 évest (3 havi) megkapja.

Azt csak feltételezem, hogy akinek már fut a 8 havi felmentése, ami 2012-ben ér véget, megkaphatja a jubit.
Még meg kell várni a kormányrendeletet, ami a végrehajtást szabályozni fogja.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.12.09. 17:57

Fria
Ők adóznak:
Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár elõtti öregségi nyugdíj helyébe lépõ korhatár elõtti ellátás
továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont
ci) alpontja szerinti korhatár elõtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó
mértékével.

És kik ők?

ci) az országgyûlési képviselõk javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelõzõen
hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,

Fria # 2011.12.09. 17:05

Kedves korhatár előtti társaim!
Most akkor minden korhatár előtti ellátott adózik? Nem csak a szolgálati nyugdíjas? Valahogy nekem nem egyértelmű.
Másik kérdésem hogy alakul a közalkalmazottaknál 2012-ben felmentés és a jubileumi pénz?
Üdv

ildo50 # 2011.12.09. 16:57

T. Fórumozók!
Veci!

Valaki segítene? SDXM fájlt nem tud megnyitni a gépemen futó windows rendszer. Help!!! ildo50

Korall54 # 2011.12.09. 16:56

Éppen jókor! Péntek du 5 órakor.

ötvenhármas # 2011.12.09. 16:07

Megjelent a törvény
Magyar Közlöny 148.szám
http://www.magyarkozlony.hu/

Holly # 2011.12.09. 16:04

Sziasztok!

Jövőre, járulék szempontból mi lesz a helyzet az 1952-ben született , 41 év szolgálati idővel rendelekző egyéni vállalkozó nővel? Kiegészítőnek minősül majd, vagy nem?

A 40 év szolgálatival elmenteket is bolygatják (az 53-asok gondolom igen, de az idősebbeket?)

Köszi!

Dohányzó Zsiráf # 2011.12.09. 12:07

Köszönöm a válaszokat, majd figyelni fogom.

Veci # 2011.12.09. 11:12

ITT lehet, majd megtalálni a Közlöny számot, ha megjelenik: http://www.parlament.hu/…tat_torv_int?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.09. 11:10

szklari1953
Az éves keretösszegig dolgozhatsz, a minimálbér 18-szorosig.

Dohányzó Zsiráf
Ezt nézd meg, még én se3m futottam át, itt töltheted le:
http://www.kormany.hu/hu/dok?…!DocumentBrowse

Smiler01
Már csak azt volna jó tudni, hogy te lány, vagy fiú vagy?

Üdvözlettel Veci

Smiler01 # 2011.12.09. 09:42

Kedves Veci!

1952. áprilisi születésű vagyok 42 év munkaviszonnyal rendelkezem! Milyen ellátásra leszek ezentúl jogosult???

Köszönöm a választ!

Korall54 # 2011.12.09. 08:01

Dohányzó Zsiráf
Még nem jelent meg a közlönyben. Itt tudod figyelni:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php

Dohányzó Zsiráf # 2011.12.08. 23:24

Sziasztok,

bocs, ha valahol már szerepelt, de nem találtam... megvan valahol az előrehozott nyugdíjról szóló törvény végleges szövege? Nem sikerült megtalálnom sem a parlament.hu-n, sem a magyar közlönyben.
Valaki el tudja küldeni a linkjét?

Előre is köszönöm!

Zsiráf

szklari1953 # 2011.12.08. 22:42

Kedves Veci!

Az év elején kérdeztem tőled mikor érdemes elmennem nyugdíjba.
Meg is kaptam tőled a választ és szeptembertől már az is vagyok, a nők 40 év jogosultsági idő utáni teljes összegű nyugdíjba menetelének lehetőségével.

Viszont most más gondom akadt.
Szeretnék ha vissza mennék dolgozni, mint tanácsadó alkalmanként kellene, hogy dolgozzak lehet, hogy egy hónapba csak 2* kellene mennem de lehet, hogy egy hetet egyfolytában.

Kérem a segítségedet mi lenne a megoldás arra, hogy a "nyugdíjamat nem szeretném szüntetni" de tudjak menni dolgozni!
Mi lenne így a lehetőségem?
Van-e rá mód, hogy megbízási szerződéssel mennyek vissza? Vagy tudnál más módot tanácsolni.
Köszönöm a válaszodat:
Szalai Klári

juhi28 # 2011.12.08. 17:11

Igen, köszönöm a válaszodat Kedves Veci!
juhi28

Veci # 2011.12.08. 16:56

juhi28
Lyonee a szakártője a PÉP-nek, de úgy tudom, hogy a 40 év jogosultsági idő eléréséig lehet maradni, max. az öregségi nyugdíjkorhatárig. Arra figyelj, hogy biztos meglegyen a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb).

marta84
A korhatár előtti ellátás mivel nem nyugdíj, ezért a vállalkozás főtevékenységgé alakul úgy tudom. A 62. szülinapodig kaphanád az ellátást.

gabusch
Most olvasom a beírásod végét, remélem azért még visszajössz?!!!

mimi52
365 nap után azt hiszem az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor.

Üdvözlettel Veci

hatuma # 2011.12.08. 16:17

Nem tudom az 1954-52-ek mért vannak meg ijedve öhozzájuk nem nyulnak Bocs.

mimi52 # 2011.12.08. 16:11

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni,hogy ha nyugdíj mellett dolgozik valaki,hány munkanap után lehet újraszámoltatni a nyugdíjat.Előre is köszönöm a választ.

marta84 # 2011.12.08. 14:01

Üdvözlök Mindenkit!

Új vagyok itt, azt szeretném megkérdezni, hogy én egyéni vállalkozó vagyok, 1950-bem születtem, előrehozott öregségi nyugdijam van. /39 év/, és ugy hallottam, hogy az előre hozött nyugdij a járulékfizetés szempontjából nem számit nyugdijasnak, hanem főállásu váll.-nak fog minősülni. Tehát gyakorlatilag akkor fizetendő 108.000 Ft után az adó éás a járulék. Na most ez nekem nagyon nem menne, mert ez egy pici kis vállalkozás, ahol az éves bevétel most ebben az évben 1,8 MFt. Ebből kifizetni a havi járulékok + az irodabérleti dijat stb nem fog menni.
Kérdésem lenne az, hogy mivel van gyerekem, amit azt hiszem, nem tettek be a 39 év szolgálati időbe, lehet e kérni a 40éveset e? Mert akkor ugye mentes a min.bér járulékfizetése alól? gyakorlatilag aug.ban töltöm be a 62 életévet.
Mit csinálhatnék, viszont a nyugdij meg önmagában kevés.

Köszönöm ha Valaki tudna valmai segitséget nyujtani.
Köszönettel
Márta84

juhi28 # 2011.12.08. 12:38

Kedves Veci!
Sajnos nem találom a válaszodat arra a kérdésemre, amit december 3-án 14 óra 34-kor kérdeztem Tőled.
Azóta olvasgattam és úgy értelmezem, hogy automatikusan meghosszabbodik a pépes szerződésem. 2012. jan. 6-tól kell kiszámolni pontosan hogy mikor lesz meg februárban a 40 év jogosultsági időm. Ugye nem kell napokat kihagyni vagy rászámolni?
Köszönöm megtisztelő válaszodat
juhi28

Veci # 2011.12.08. 09:03

holdika
62 év az öregségi nyugdíjkorhatára.

Bibi 13
Neked kell döntened, én is korhatár előtti ellátott leszek 2012-től sokadmagammal. A helyzet az, hogy jó lehetőséget kaphatsz, ha a munkáltató befizeti a nyugdíjadat, neked kell dönteni, azt senki sem tudja garantálni, hogy mikor változtatnak a törvényen, akár visszamenőleges hatállyal.

2Amaria
Te SASSZEM! Majd tanulmányozom.

agica20
Szerintem nem kell megszüntetni, mivel egy megállapított előrehozott nyugdíj alakul át korhatár előtti ellátássá. DE erre a Nyugdíjbiztosító tudna válaszolni, de csak a tv.módosítás kihírdetése után.

gabusch
Emellé szerintem az 52 után született férfiakat is javasolnám beemelni. Ugyanis a legnagyobb csapás őket éri. Azonkívül az 53-as nőknél nem kellene a 40 év szolgálati időt kiemelni. Ezek a címek jutottak eszembe:

• Korhatár előtti ellátás 53-as nők 37 évnél több szolgálati idővel
  • Korhatár előtti ellátás 1951 után született férfiak esetében
  • Korhatár előtti ellátás 1953-as nők és 1951 után született férfiak esetében
  • Korhatár előtti ellátás 1953 után született nők és 1951 után született férfiak esetében

Ez utóbbi fedné le leginkább az érintett kérdéskört.
De nagyon jó a Korall54 javaslata is.
Korhatár előtti ellátás előrehozott öregségi nyugdíj helyett

mamanene
Igen
Igen

juhlaci
Túl sok aláírásra váró törvény vár a Köztársasági elnök úr asztalán. Ennek a tv.módosításnak a sürgős kihírdetését nem kérték a szavazáskor.

Üdvözlettel Veci

yvy51 # 2011.12.08. 09:01

Kedves Fórumtársak!
Mielőtt regisztráltam, esküszöm napok óta olvasom rendszeresen, sőt vissza is olvastam, de valahogy nem áll össze.
Kérdésem az lenne, 1951-es vagyok, már előrehozott önyugdíjas, de mellette lehetőségem van részmunkaidőben dolgozni / nagyon-nagyon alacsony a nydíj/, 2012 januárjától akkor gyakorlatilag, ha járadékká alakítják, akkor választanom kell, mini nyugdíj, vagy részmunkaidő?
Vajon, ha megszűnik a munkalehetőség,/ mert van ilyen/ akkor vissza lehet majd " somfordálni" az akármennyire kicsi nyugdíjhoz, vagy 62 éves koromig elvágtam magam?
Nekem két könyvelő kétfélét mondott, szóval zavar van a fejemben, a választ nagyon szépen köszönöm!
yvy51

juhlaci # 2011.12.08. 07:45

Ki tudja ,hogy mikor jelenik meg az új nyugdíj törvény? Ilyen szemétség nincs sehol a környező országokban ,hogy nincs egy bizonyos szolgálati idő vagy munkaviszony megállapítva amikor mégiscsak ellehet menni előbb nyugdíjba.53 as lévén 63 éves koromban 48 és fél év lesz a szolgálati időm,de a fiatalabb korosztály akik most bejelentés nélkül dolgoznak majd elmehetnek 20- 25 év szolgálati idővel.

mamanene # 2011.12.07. 20:57

Kedves Veci!
(lehet, hogy a sok kérdés közül átsiklott az én kérdésemen)

A segítségét kérném!
1953 áprilisában született nő vagyok, 6 hónapja munkanélküli lettem.
39 év és 120 napom van ledolgozva!
59 évesen jövő év 2012 áprilisában mehetek-e előrehozott nyugdíj?
Attól, hogy én most munkanélküli lettem, ez az idő is beleszámít-e a 40 évbe?
Köszönettel:
Mária

Korall54 # 2011.12.07. 20:49

vagy megfordítva:
Korhatár előtti ellátás előrehozott öregségi nyugdíj helyett