Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.01.28. 08:19

macuci
Ha írásban kéred a nyugdíjba vonulás címén a felmentésedet és a munkáltató kiszámolja mennyi a felmentési időd, akkor a szülinapodtól számoljátok vissza a felmentési időt és az lesz a felmentés kezdete. ITT van a Kjt.:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
33. § (1) Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a 30. § (1) bekezdésének c) pontján alapul, a felmentési idő harminc nap.

(2) Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

1. öt év után egy hónappal;
  2. tíz év után két hónappal;
  3. tizenöt év után három hónappal;
  4. húsz év után négy hónappal;
  5. huszonöt év után öt hónappal;
  6. harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik. Kollektív szerződés 8 hónapnál hosszabb felmentési időt nem állapíthat meg.
Ha a munkáltató a te írásbeli kérelmedre nem adja meg a teljes felmentési időt, akkor lemondással szűnhetne meg a jogviszonyod, ami 2 hónap. Beszéld meg a munkáltatóval, mire számítsál, ha 2011.01.01-én nyugdíjba mennél. Ha január 1-től kérnéd a nyugdíj megállapítását, a jogviszonyod (munkaviszonyod) utolsó napja dec. 31 legyen.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.28. 08:23

nyiriszab
Édesapád az előrehozott nyugdíjat a 60. szülinapjától kérheti, mivel már rendelkezik a 42 év szolgálati idővel.
Majd akkor adjon be kérelmet az előrehozott nyugdíja megállapítására és nem neki kell kérnie az átmeneti járadék megszüntetését.
Neki már max. 8,4 % csökkentéssel számítják a nyugdíját.
Mindezeket azért tudom így leírni, mert a férjem is érdekelt ebben a témában, ezért alaposan utána jártam.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.28. 08:36

jenny55
Gyermekek után már 2009-től nincs kedvezmény (csak az 1951 előtt született nők esetében volt utoljára)
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,

ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,

ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte;
A csökkentés mértéke max. 8,4 %.

Ezzel csak akkor tudsz élni, ha a 51. szülinapodig meglesz a 37 éved.
Az akkori nyugdíjszámítás (ha nem változik a törvény ( a 20. §-nál találod)

Üdvözlettel Veci

sibe # 2010.01.28. 15:27

sibe 1952-ben született nő vagyok. Előrehotott nyugdijba szeretnék menni.38 év közalkalmazotti munkaviszonyom lesz.Tudomásom szerint nyugdijazásomhoz nekem kell felmondanom.Kérdésem az, jár-e a 40 éves jubileumi jutalom és ha igen a munkáltatónak mikor kell azt fizetni? Válaszát köszönöm.

Veci # 2010.01.28. 16:05

sibe
Az 59. szülinapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását. Tekintettel arra, hogy a felmentésedre a 30. § (1) e. pont alapján fog majd sor kerülni, a 40 éves jubileumi jutalmat (5 hónap) ki kell fizetni.
ITT a Kjt.

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

1. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

Ha nem lesz meg a 40 éved, akkor csökkentett nyugdíjat állapítanak meg.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról a 18/A § (2) vonatkozik rád:

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2010.01.28. 19:53

Tisztelt Szakértő!
1953. febr-ban született nő vagyok.Ha jól tudom, 2012-ben (59 évesen) 40 év szolgálati idővel előrehozott nem csökkentett összegű nyugdíjba mehetek. A korábban már megkért szolgálati időm alapján 2012 végén a 41-ik évemből csak 4 nap fog hiányozni. Mikor járok jobban: ha elmegyek 2012-ben és veszni hagyom ezt a majdnem 1 évet, vagy 2013-ban megyek el 41 évvel, de akkor már máshogyan számítják a nyugdíjat?
Az említett megkért szolgálati idő kimutatásában kieső időket tüntettek föl.Ezek mit jelentenek? 1977. aug. 1-jétől folyamatosan munkaviszonyban voltam, dolgoztam,nem volt megszakítás.Talán a táppénzes napok és a kórházi napok a kieső idők?

Köszönettel:Korall54

Üdv: Korall (53-as nö)

lilavirág # 2010.01.28. 20:53

Tisztelt Szakértő!

1952. 04.13-án született nő vagyok. 2010. szept. 16-án lesz meg a 40 éves szolgálati időm.
Pedagógusként dolgoztam mindvégig, és a 2010/2011-es tanévet már nem szeretném elkezdeni, de az előrehozott nyugdíj kéréséhez, vagyis az 59. életévemhez még hét-nyolc hónap szükséges lenne. Milyen megoldás lehetséges, hogy a jubileumi jutalmamat se veszítsem el?

Tisztelt Ügyvéd Úr/N?!
Nyugdíjba vonulásommal kapcsolatos a kérdésem. 1952 áprilisában született n? vagyok. 2010. szept. 16-án lesz meg a 40 éves

Veci # 2010.01.28. 21:39

Korall54
A kieső idők pl. táppénz az a nyugdíjalapnál számít, de a szolgálati időben benne van. A döntést neked kell meghozni, esetleg nézd meg a jelenleg hatályos tv. 12.§- a 2012.12.31-ig írja a nyugdíj számítást, a 20. § pedig 2013-tól. Nem tudom melyik lenne jó, de egy fórumozó, aki számszaki vonalon dolgozik, azt írta egyszer, hogy néhány nap miatt 2013-ban igen nagy összeggel lenne kevesebb a nyugdíja, mint 2012-ben. Ehhez nem értek.
Itt nézd meg a számítást:
Ha nekem kellene döntenem legkésőbb 2012. 12. 31-el kérném a nyugdíjam megállapítását, és a januári nyugdíjemelés már érintene. A januári nyugdíjba vonulással egy évet várhatsz a nyugdíjemelésre.
De addig még sok idő van, majd számoltassál.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.28. 21:45

lilavirág
Számoljátok ki, hogy a felmentési idővel a szülinapodig el tudsz e navigálni.
Vagy a korengedményes nyugdíjra a munkáltató megállapodást kötne veled, és kifizetné a Nyugdíjbiztosítónak a fizetni valókat, akkor hamarabb nyugdíjas lehetnél.
ITT a korengedményre vonatkozó tájékoztató:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

ITT találsz egy megállapodásmintát (ezt mentsd le):
Megállapodás, a 181/1996. (XII.6.) Korm. rendelet alapján, korengedményes öregségi nyugdíj elbírálásához (ONYF.3515–245/B.)
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

nyiriszab # 2010.01.29. 09:33

VECI!
Köszönöm szépen a válaszod!

magdamarcsi # 2010.01.29. 13:42

A Blikk 2010.01.27-i számában Baloghné Margó szociális tanácsadó írja, hogy azok a nők akik 2010. dec. 31-ig
betöltik az 57. életévüket és legalább 40 éves szolgálati idővel rendelkeznek, elmehetnek előre hozott öregségi nyugdíjba.
Hivatkozás nincs, de azt sem írja, hogy erről a munkáltatóval kell megegyezni.
Szíves válaszukat várom:
Marcsi

Veci # 2010.01.29. 15:49

Kedves Marcsi!
Szerintem nagyon sokan összetévesztik a korengedményes nyugdíjat és az előrehozott nyugdíjat.
Az előbbi a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodáson alapul, az utóbbi pedig az életkor, szolgálati idő feltételhez kötött. Mindkét esetben a jogviszony is megszűnik előbb.
Megkerestem a Blikk írását itt.
http://www.blikk.hu/…asok-2009658
Amiről írt, annak ez az alcíme:
Marad a korengedményes nyugdíj
Bár az igénybevétel szabályai szigorodtak, de idén mégsem szűnik meg a korengedményes nyugdíj lehetősége. A 2010. december 31-ig 57. életévét betöltő nő vagy férfi egyaránt kérheti a korengedményes nyugdíjazást.

ITT olvasd el a korengedményes nyugdíjról a tájékoztatót, mielőtt nagyon remélni lehetne valamit.
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról

a korengedményes nyugdíjazásról szóló - többször módosított - 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet alapján 2009. december 31-ét követően korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort (57. életév) és szolgálati időt (legalább 37 év) 2010. december 31-ig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a regionális munkaügyi központnak bejelentette, továbbá
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2010. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnek.

Folytatom az idézetet:
Az előrehozott öregségi nyugdíj esetén azonban a korábbi 38 helyett 40, a csökkentett előre hozott nyugdíj esetében pedig 33 helyett 37 éves szolgálati idő szükséges hozzá.

Ez a változás arra utal (csak nem fejtette ki és ezzel sok embert megtévesztett a hír), hogy a teljes összegű nyugdíjhoz nők esetében (az 1952-53-ban születettek és az 1950-ig született férfiaknál) a korábbi 38 év helyett akkor van csökkentés nélküli nyugdíj, ha 40 év szolgálati ideje van (korábban ez 38 év volt). Itt nézd meg a 18/A §. szabályait:

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Szerintem a cikk mellőzött olyan törvényi utalást, ami miatt sokan hihették azt, hogy elmenetnek még az idén nyugdíjba, ha betöltötték az 57. életévüket.

Megnyugtatásul azt javasolom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót, hogy a mi vonatkozik rád.

Üdvözlettel Veci

magdamarcsi # 2010.01.29. 15:55

Kedves Veci!
Nagyon köszönöm a gyors választ. Valóban megtévesztő sokak számára ez az iromány és úgy mint bennem, másokban is felkeltette azt az illúziót, hogy talán mégis lehetséges.
Sajna marad minden a régiben:(((
Még egyszer köszönöm:
Marcsi

TFeriL # 2010.01.29. 16:30

Tisztelt Fórumozók!
1951 novemberében született férfi vagyok. Jelenleg prémiuméves. 2011 novemberében mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba. 40 év munkaviszonyom már 2010 közepén meglesz. Rémhíreket hallok, hogy már nekem csak csökkentett nyugdíj jár. Mikor a szerződést aláírtam a prémium évek programban, erről nem volt szó.
Kérem, válaszoljon, aki ért ehhez.
Feri

rózsa57 # 2010.01.29. 17:01

1952-ben születtem, 53%-ra leszázalékolt vagyok. Nappalin 2 éves egészségügyi szakiskolát /laborasszisztens szak/ végeztem 1970-1972-ben. E 211 bérkategóriájú, leckeköny, oklevél van, felsőoktatási tanulmány. Szolgálati időnek veszik -e ezt 2 évet az előrehozott öregségi nyugdij megállapításánál és összegszerűen növelné e a nyugdijamat? 2 gyermekem van /ikrek/. Rájuk kaphatnék e gyerekkedvezményként évet vagy éveket? /3 évig voltam gyesen/. Köszönöm a segítséget. Rózsa

kedves gyertya 2000 jun 14 én halt meg élettársam 57 évesen. Én 57 éves vagyok 1995 óta leszázalékolt III.csop-ban.Kb 10 évet éltünk együtt,de kü

Korall54 # 2010.01.30. 09:28

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ.
Korall54

Korall54 # 2010.01.30. 09:41

Kedves Fórumozók!
Keresem azt a személyt, aki érti és átlátja a nyugdíjszámítás elvét 2012. dec. 31-ig és 2013. jan. 1-je után. Azt hallani többektől, hogy 2013. jan.1. után hátrányosabb a számítás. Erről szeretnék informálódni.
Korall54

Veci # 2010.01.30. 10:52

Feri
Nem a PÉP miatt lesz csökkentett a nyugdíjad, hanem a 2010-től hatályos törvénymódosítás alapján. ITT találod a tájékoztatót:
T á j é k o z t a t ó a 2010. január 1-jétől kezdődően alkalmazásra kerülő nyugdíjszabályokról

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.30. 10:56

Rózsa
A gyerekek utáni kedvezmény 2009-től már megszűnt, utoljára az 1951-ben születetteknél volt még.
A Felsőfokú tanulmányok is szolgálati időnek minősülnek. Ha nem végleges a rokkantság megállapítása az előrehozott nyugdíjkorhatár elérésekor azt az időt is igazold. De javasolom, keresd meg a Nyugdíjbiztosítót és érdeklődd meg.

Üdvözlettel Veci

apulánya # 2010.01.31. 05:41

Kedves Veci!
Édesapám jövőre mehet előhozott csökkentettnyugdíjba és azt szeretném tudni, hogy ez a mondat pontosan mit jelent: Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.
Ha betölti a 62. életévét, akkor is marad a csökkentett összeg?

plajos # 2010.01.31. 09:04

Azt jelenti amit írtál. Ha betölti a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt nem kap emiatt plusz emelést, ergo marad a csökkentett nyugdíja.

####
Lajos

betty love # 2010.01.31. 14:36

Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy 2010 06.06.-án betöltöm az 57.életévemet és ez mellett 42 éves munkaviszonnyal is rendelkezem.
Szeretném megtudni hogy mikor mehetek előrehozott öregségi nyugdijba.

Válaszukat előre is köszönöm.

Veci # 2010.01.31. 16:46

apulánya
Ha édesapád eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt nem lesz újra számítás.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.31. 16:50

betty love
Az 1953-ban született nők az 59. szülinap utáni naptól kérhetik az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását. A te esetedben ez csökkentés nélküli nyugdíj lesz.
ITT találod a törvényt a 18/A. § (1) vonatkozik rád:

Üdvözlettel Veci

betty love # 2010.01.31. 16:53

....annyit még kifelejtettem az előző hozzászólásomhoz irni hogy nem férfi vagyok hanem nő tehát most idén 2010-ben töltöm az 57.életévemet és 40 éves munkaviszonyom van.
A kérdésem továbbra is az hogy mikor vagyok jogosult az előrehozott öregségi nyugdijra
Kérem válaszát ezek tudatában igazitani.
Köszönöm