Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.12.06. 14:14

gabi79
Mit mondjak! Jókor készülődsz! A helyzet az, hogy az idén még a korengedményes nyugdíj lenne, de erre már nincs szerintem idő (mivel 30 nappal előbb bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak a Munkaügyi Központ felé), és ez is átalakul korhatár előtti ellátássá. Mindenesetre érdeklődjétek meg a Nyugdíjbiztosítónál.Igazán visszaolvashattál volna, annyi mindent leírtunk már, hogy teljesen képben lehetnél, mint 1952-es férfi.
Ha az idén írásban megtörténne a felmondás, a felmondási idő letöltését megkezded, és az eltart minimum a 60. szülinapodig, akkor 2012. március 07-től kérheted a korhatár előtti ellátást.

Bibi 13
Először is VECI vagyok. Öregségi nyugdíjas csak 63 évesen leszel. Ha a munkáltató kifizetné az 59. szülinapodig egy összegbe a sok pénzt, akkor is. DE nekem aggodalmam, hogy még nem rendelkezel a szolgálati idő feltétellel (minimum 37 év). Itt a korengedményes nyugdíjról a tájékoztató, de szerintem nincs már rá idő (mivel 30 nappal előbb bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak a Munkaügyi Központ felé)
http://www.onyf.hu/?…
Nagyon nem élném bele magam, hogy a fenntartó belemenne. Ha 2012.12.31-ig meglesz a 37 év szolgálati időd, akkor elmehetsz a korhatár előtti ellátásra.

Jahe3
NINCS, mivel előrehozott nyugdíjba és nem korengedményes nyugdíjba mégy. de minimum 2 nap legyen az újrafoglalkoztatás között.

imre1952
Olvasd el a gabi79-nak írt válaszom, rád is érvényes, ha a 60. szülinapodig minimum 42 év szolgálati időd meglesz (nem írtad, hogy mennyi van.)

pál114
Olvasd el a gabi79-nak írt válaszom, rád is érvényes

szhg
A nyugdíjtörvény nem foglalkozik a munkajogi résszel, azt nem érdekli, hogy ki mikor és milyen formában szünteti meg a munkaviszonyát. Az 53-as nő esetében nincs megkötés arra, hogy még 2011-ben meglegyen a felmondás.
A férjed esetében korhatár előtti ellátást szerintem majd kérheti akkor vagy később, amikor meglesz a 37 éve. A Nyugdíjbiztosító a tv. módosításról csak a kihírdetés után adnak.

Nyugi52
Mivel az ellátás nem nyugdíj, valahol olvastam, hogy akkor a vállalkozás nem kiegészítő tevékenység lesz. De amint a tv.módosítás kihírdetésre kerül, a Nyugdíjbiztosító megmondja.

BeGyu
Akkor mire vártok? De ez temérdek pénz a cégnek, ez is majd átalakul tudtommal korhatár előtti ellátássá. A Nyugdíjbiztosítónál tudakoljátok meg, haogy belefértek-e az időbe, mert a munkáltatónak 30 nappal korábban bejelentési kötelezettsége van a Munkaügyi Központ fel, annyi meg már nincs.

Üdvözlettel Veci

öreglány? # 2011.12.06. 13:30

hars52 2011.12.06. 13:25 öreglány?
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+GYES,GYED) akkor elmehetsz a nők kedvezményes nyugdíjába korhatártól független. Ez öregségi nyugdíjnak számít.

Köszönöm a választ, de ez a fajta jogosultsági időm nincs meg, csak a "rendes" előrehozotthoz szükséges 40 év, de ha azt átalakítják, akkor nem tudom érdemes-e erre az ellátásra elmenni, ha egyelőre (bár ki tudja, meddig) van munkahelyem.

zsanmari # 2011.12.06. 13:00

A "fokozatosan" bevezetendő 65 éves nyugdíj korhatáronak is lőttek?

vili52 # 2011.12.06. 12:34

Kedves Veci!

Köszönöm válaszodat.
"Ha még álláskeresésin vagy, annak kérdezz utána, hogy kaphatod-e a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét.
Ha el tudnál helyezkedni sajnos akkor nem lesz annyi felmondási időd, hogy a szülinapodig elhúzzad."
Semmiképpen sem lehet elhúzni a felmondási időt? Ez jogilag nem lehetséges vagy munkáltató függő? Ha találok olyan munkáltatót, ahol ez kivitelezhető, akkor sem lehetséges, jogilag nem kivitelezhető?
Bocsi a buta kérdésekért, csak próbálok valami mentsvárat keresni, mert kész vagyok ettől a dologtól...

Köszönöm!
Vili52

hars52 # 2011.12.06. 12:25

öreglány?
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+GYES,GYED) akkor elmehetsz a nők kedvezményes nyugdíjába korhatártól független. Ez öregségi nyugdíjnak számít.

öreglány? # 2011.12.06. 11:42

Szereteném megtudni, hogy az 52-ben született nők el tudnak-e menni még idén valamilyen formában nyudíjba úgy, hogy nyugdíjasok maradnak 2012-ben is? Vagy mindenképpen kor előtti ellátást fognak kapni. Ebben az esetben úgy gondolom, ha van valakinek munkahelye, nem biztos, hogy jobb, ha feladja azt a számomra bizonytalannak tűnő ellátásért, ami bármikor csökkenthető. Vagy rosszul értelmezem az új jogszabálytervezetet?

hars52 # 2011.12.06. 11:01

Korall54!
No igen, a cikk írója nincs mindig teljesen képben.

Nyugi52!
A barátnőm kapcsán én is sokat foglalkoztam a korhatár előtti ellátás melletti vállalkozás kérdésével. Számomra nem egyértelmű: úgy gondolom, hogy mível a korhatár előtti ellátás mellett, mint alkalmazott, lehet dolgozni (min.bér X 18 /év keretig), mint vállalkozó is lehet dolgozni, ha a vállalkozói kivét nem éri el az adott keretet. Az viszont nem világos számomra, hogy akkor a vállalkozó főfoglalkozású vállalkozónak minősűl? Az 1997. Tny törvény vonatkozó részén nem módosítottak. Tehát aki korhatár előtti ellátást kap az nem nyugdíjas és így nem kiegészítő tevékenységet folytat.
E szerint:
"e) Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte"
Szerintem ezt majd a Nyufig-nál fogják tudni megmondani.
üdv: Zsuzsa

BeGyu # 2011.12.06. 10:39

Jelenleg is alkalmazott, 1953. májusi születésű férfi vagyok, 2011. augusztus 13-án volt kereken 40 év munkaviszonyom. Tervem szerint 60 éves koromban, 42 év munkaviszonnyal, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba szerettem volna menni. A közelmúltban elfogadott változtatások után, milyen lehetőségem (bármi érdekel) maradt? A cégem vállalna anyagiakat is, ha pl. a Nyugdíjfolyósítónak egy-összegben meg kell téríteni valamit.

Üdvözlettel

BeGyu

Nyugi52 # 2011.12.06. 07:33

Kedves Korall54 és Veci!
Szeretném kérni a segítségeteket. Már 12.03-án 18:41-kor kérdeztem, idézvén a Hars által említett forrásból, hogy 2012-től, ha az előrehozott nyugdíjast a rendszer nem tekinti nyugdíjasnak, akkor, ha a vállalkozását nem szüntette meg csak mint kiegészítő tevékenységet viszi tovább, visszaállítják főfoglalkozású vállalkozóvá? Eszerint vagy megszünteti a vállalkozását, vagy ha nem, akkor nem kaphatná tovább az ellátást, fizetni kellene - ha van jövedelme, ha nincs - a járulékokat? A cikk szerint legalábbis így értelmezhető.

Korall54 # 2011.12.06. 06:36

hars52
Még jó, hogy ismerem a jelenlegi és az új tv-t is, ami az 52-53-as nőket illeti. Így csak mosolygok a cikk téves beállításán.

Üdv: Korall (53-as nö)

hars52 # 2011.12.06. 05:46
pál114 # 2011.12.05. 21:26

Tisztelt fórum !

1952,03,14 -én születtem , 2012,05 hóban 42 éves munkaviszonyom lesz,céges alkalmazóm nyugdíjba küldhet-e,illetve van e valamilyen lehetőségem nyugdíjba menni 2012 ben

szhg # 2011.12.05. 19:29

Kedves Veci!
53-as közalkalmazott nő vagyok, 2012.szeptember 16-án leszek 59 éves. Előre hozott öregségi nyugdíjba, illetve korhatár előtti ellátásba szeretnék menni a szülinapom után. A törvény tervezetében nem találtam egyértelmű választ arra, hogy mikor kell ezt bejelentenem, kell-e valamiféle megállapodás a munkáltatóval még az idén, vagy ráér jövőre? Átböngésztem a fórumozók írásait, a te válaszaidat, de nem kaptam feleletet. Ma voltam a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon, de senki nem tud semmit. Ugyanakkor úgy érzem, szorít az idő!

A másik gond az, hogy a férjem 51-es, de nincs meg a 37 év szolgálati ideje, kb. 200 nap hiányzik. Azt a választ kaptam az Igazgatóságon, hogy nem mehet el előrehozottba, mert mire meglesz, már nem engedi a törvény. Kérlek, írd meg, hogy tényleg így van-e, vagy esetleg van valamilyen lehetőség a részére.
Nagyon köszönöm előre is a válaszod!
szhg

imre1952 # 2011.12.05. 17:26

Kedves Veci!

A régi nyugdíjtörvény szerint 2012 májusában mehettem volna el öregségi nyugdíjba. Azt szeretném megtudni, hogy a most megszavazott törvény szerint jogosult leszek e jövőre az előre hozott öregségi nyugdíjat kiváltó juttatásra? Segítséged előre is köszönöm.

Üdv Imre

Jahe3 # 2011.12.05. 16:55

Kedves Veci!

2011-ben, betöltve a 60. évet, el tudok menni előrehozott öregségi nyugdíjba, ami majd január 1-től átneveződik. Kérdésem: van-e jogi akadálya annak, hogy a jelenlegi munkáltatóm - új belépőként - foglalkoztasson részmunkaidőben? (Természetesen a minimálbér 18 szoros jövedelemhatárra figyelnem kell)
Úgy emlékszem, valamely esetben erre nincs lehetőség.

Előre is köszönöm válaszát!

J.

Bibi 13 # 2011.12.05. 16:02

Kedves Veca!

Azt kérdezném,hogy pedagógusként,ha az önkormányzat
kifizeti az 1 évi csökkentett nyugdíjamat,akkor utána
öregségi nyugdíjas lennék-e? 53 nov.-i vagyok és 36 év
munkaviszonyom van.Mit csináljak?

gabi79 # 2011.12.05. 15:43

Sziasztok!

Abban szeretném valaki segítségét kérni, hogy én 1952-03-07-én született férfi vagyok 44 éves munkaviszonnyal inasidővel együtt.
Kérdésem az lenne, hogy eltudnék-e még az idén nyudíjba vonulni valamilyen formában, és ha igen pontosan mit kellene tennem???

Előre is köszönöm a válaszokat!!

renéke # 2011.12.05. 13:56

Tisztelt Veci.Köszönök minden tanácsot mehetne minden folyamatosan(felmentés stb),mikor jelenik meg a közlönyben a változások.Üdv Ferenc 1952

agica20 # 2011.12.05. 13:37

Kedves Korall54 !

Sajnos nem látom én sem a kész törvényt,csak abban reménykedem,hogy a tervezetet,melyet elvben már végszavaztak,ugyanúgy jelentetik meg nyom-tatásban,mint,ahogy arról szó volt.

Lehet,hogy optimista vagyok ?

Üdv. Ági

sztaga54 # 2011.12.05. 12:07
vili52 # 2011.12.05. 09:36

Kedves Veci!

Köszönöm válaszodat.
"Ha még álláskeresésin vagy, annak kérdezz utána, hogy kaphatod-e a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét.
Ha el tudnál helyezkedni sajnos akkor nem lesz annyi felmondási időd, hogy a szülinapodig elhúzzad."
Semmiképpen sem lehet elhúzni a felmondási időt? Ez jogilag nem lehetséges vagy munkáltató függő? Ha találok olyan munkáltatót, ahol ez kivitelezhető, akkor sem lehetséges, jogilag nem kivitelezhető?
Bocsi a buta kérdésekért, csak próbálok valami mentsvárat keresni, mert kész vagyok ettől a dologtól...

Köszönöm!
Vili52

sitimaci # 2011.12.05. 09:35

T.Fórumozók! Az a biztos,ami a Magyar Közlönyben már megjelent!Gondolom,lesz aki bemásolja az aktuális közlöny számát!Üdv.,maci

Korall54 # 2011.12.05. 08:25

agica20
Te már látod valahol a kész törvényt?

Üdv: Korall (53-as nö)

agica20 # 2011.12.05. 07:17

Sziasztok Főrumozók! Szia Veci és Kedves Hozzáértők!

Előrehozott nyugdíj esetében... januártól korhatár előtti ellátott személy....dolgozhat az ellátása mellett úgy,hogy az így keresett összeg nem haladhatja meg a minimálbér 18 x-osát.Ennyit tudunk már.

Az alkalmazásának minősége milyen lehet? Határozott idejű munkaszerződéssel ,határozatlan idejű munkaszerződéssel , megbízási díjjal foglalkoztatott ? Ha sikerül dolgoznia pl. 365 napot,akkor kérheti majd a nyugdíjának,ellátásának újbóli megállapítását....melyik alkalmazási mód esetén teheti meg ezt? Esetleg mindegy ?

Ha ez a személy a nyár végén ment el előrehozottba...most mint nyugdíjas megbízási díjjal dolgozik....december 30-án meg kell szüntetnie a jogviszonyát annak érdekében,hogy ne veszítse el a korhatár előtti ellátását? Esetleg,most,hogy a törvény szerint dolgozhat a minimálbér 18 x-osáig,ennek már nincs is jelentősége?

Köszönöm,ha válaszoltok!Együtt gondolkodnátok velem ?

Üdv.Ági

Aptyuka # 2011.12.05. 05:05

Kedves Veci!
Köszönöm, de nincs rá lehetőségem. 2008. óta munkanélküli, álláskeresésin vagyok. Ez lett volna az esélyem.
Még egyszer köszönöm.