Előrehozott öregségi nyugdíj

bundáslaus # 2011.12.04. 19:21

Kedves Veci!

Kérlek segíts eligazodni a paragrafusok útvesztőjében...

1952. júliusi születésű férfi vagyok, 44 év munkaviszonnyal. Van-e lehetőségem jövőre nyugdíjba menni, ha igen, milyen dátummmal kell lépéseket tennem ezügyben?

Segítségedet előre is köszömöm!

attuska520101 # 2011.12.04. 13:31

Aptyuka!

Én is hasonló cipőben járok, de remélem, hogy nekem is sikerülni fog.
Amit Veci írt, az az utolsó esély, ami kiskapunak tűnik, nekünk, 1952 első félében született férfiaknak a 37 évvel szolgálati idővel.

Mindenképp te is próbálj egy olyan megegyezéses jognyilatkozot aláíratni még az idén, hogy a 60,5 szülinapod utáni napon megszűnik a munkaviszonyod.
Ha ez nem megy (habár a munkáltatónak ebből semmi anyagi hátránya nem származik, csupán a jóindulatára lenne szükség), akkor szerintem egy hasonló tartamú felmondás is megfelel, de ebbe (is) mindenképp vedd bele a pontosan addig tartó felmondási idő napjainak számát.
Átvetetni, aláíratni, lepecsételtetni, hogy "hivatalos jognyilatkozat" legyen!

Ha Veci megcáfol, akkor neee!

Oltcit # 2011.12.04. 12:49

Tisztelt Veci!
1955 decemberében született férfi vagyok. 35év 168nap szolgálati idővel,melyből 34év 292nap korkedvezményes
munkában töltött idő után 2009 decemberében ,az 54-dik
születésnapomon nyugdíjba jöttem. A nyugdíjfolyósító
6 év korkedvezményt igazolt. A határozat szerint
2011 decemberében betöltöm a rám vonatkozó öregségi
nyugdíjkorhatárt. Jelenleg özvegyi nyugdíjat is kapok.
Arra szeretnék választ kapni,hogy az új törvény szerint januártól milyen ellátásra vagyok jogosult.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Oltcit

Smiler01 # 2011.12.04. 08:18

Kedves Veci!

Édesapám 1952 áprilisában született 42 év munkaviszonnyal rendelkezik. Jelenleg munkanélküli lejárta utáni szociális segélyt kapja. Mikor mehet nyugdíjba? Köszönöm!

Veci # 2011.12.04. 08:06

Aptyuka
Sajnos szerintem jól érted. Ha meglenne a 60. szülinapodig a 42 év szolgálati időd, akkor egy 2011-ben keletkezett felmondási jognyilatkozat és felmondási idővel talán elértél volna a szülinapodig, és akkor lenne lehetőséged elmenni korhatár előtti ellátásra.
Így 60,5 éves korodig túl hosszú az idő, de ha annyi felmondási időben megállapodnátok a munkáltatóval, akkor talán némi esély lenne rá.

Üdvözlettel Veci

mamanene # 2011.12.04. 07:42

Kedves Veci!

A segítségét kérném!
1953 áprilisában született nő vagyok, 6 hónapja munkanélküli lettem.
39 év és 120 napom van ledolgozva!
59 évesen jövő év 2012 áprilisában mehetek-e előrehozott nyugdíj?
Attól, hogy én most munkanélküli lettem, ez az idő is beleszámít-e a 40 évbe?

Köszönettel:
Mária

Oltcit # 2011.12.03. 22:04

Tisztelt Veci!
1955-ben születtem .35 évig dolgoztam a vasútnál,ebből
34 évig korkedvezményes munkakörben.6 év korkedvezményt szerezve 2009 12.hónapban,az 54.születésnapomon nyugdíjba jöttem.A Nyugdíjfolyósító által küldött határozat szerint a rám vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt 2011 decemberében betöltöm.

Arra szeretnék választ kapni,hogy az új törvény miatt
csökkenhet-e a nyugdíjam?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:Oltcit

Mpados # 2011.12.03. 21:26

Kedves Veci, illetve kedves hozzértők.

A segítségeteket szeretném kérni, hogy a nyugdíjszabályok változásával Apósom mire számíthat.

Amit róla tudni kell.

• 1955.01.09-én született
  • hivatásos rendőr és katona volt
  • 2006-os év során a rendőrségtől leszázalékolták (transzplantáció miatt), rokkant nyugdíjban részesül.
  • Szolgálati ideje 33 év hivatásos, 6 év rokkant nyugdíj, összesen 39 év.
  • Jelenleg III. kategóriába van rokkantnyugdíjban sorolva.
  • 2010 októberben közlekedési balesetben megsérült a lába, műtötték, de 1 év után sem bír mankó nélkül menni. - Az eü felülvizsgálat során mégis 100% rokkantságból 68-ba (III kat) sorolták. Bizottsági szakvélemény szerint "rehabilitálható, de teljes rehabilitálása nem ajánlott".

A kérdéseim:

• elmehet-e előrehozott/korengedményes nyugdíjba jövőre (7 par c bekedzés esetleg?)
  • ha nem akkor milyen lehetőségei vannak, ha jól értem a rokkantnyugdíjat megszütetik és rehabilitációs járandóság lesz, amely fokozattól függően 0-130 eft/hó.

Segítségeteket előre is köszönöm, ha további adat, infó kellene lsz szóljatok és írom.

üdv
Mpados

bone53 # 2011.12.03. 21:13

Kedves Veci! / A Fórumon igy olvasom a válaszadó nevét!? /
Kérdésem: '53.04.09.,tanárnő vagyok.A városunkban az önkormányzat nem ad felmentésit csak közös megegyezéssel lehet elmenni nyugdijba.A főnököm javaslata:09.01.vagy 08.31.menjek és a következő naptól visszavesz megbizással tovább tanitani.Jó lesz ez nekem?
Köszönöm a segitséget.Üdv.:bone53

Aptyuka # 2011.12.03. 21:08

Kedves Veci!
Valahogy férfiak kimaradunk sok mindenből, itt sem tudok eligazodni, lehet, hogy értetlen vagyok...
Szóval 52-es, márciusi vagyok, a régi törvény szerint 2012. szeptember - október körül elmehettem volna csökkentettbe, 37 év munkaviszonnyal.
Az új törvény szerint nem. Jól értem?

Nagyon köszönöm a válaszodat.

Veci # 2011.12.03. 18:45

nyanya1
Ezekben nincs jártasságom. Dolgoznni lehet a minimálbér 18-szorisig nem szüneteltetik a nyugdíj folyósítását. Szerintem szabi részarányosan jár.

spaniel
http://s3.images.www.tvn.hu/…7f67a056.gif

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2011.12.03. 18:34

Köszi Veci ! Igen, pezsgő volt! Jelen pillanatban egy pohár vörösbort töltött a boldog nyugdíjas párom, ugyanis most érkeztünk haza az unokáktól. És nekünk 4 van, az egyszám lányunktól. 12,10,5, 3 . Egyszóval, elfáradtunk!

Nyugi52 # 2011.12.03. 17:54

Ezévtől sikerült előrehozott öregségi nyugdíjba mennem. Vállalkozásomat kiegészítő tevékenységet folytatóként viszem tovább. Most olvastam. „Jövő januártól az előrehozott öregségi nyugdíjban részesülők közül csak azok számítanak majd saját jogú nyugdíjasnak, akik 1949-ben vagy annál korábban születtek.
Az ennél fiatalabb korhatár előtti nyugdíjasok a jövő évtől már a főfoglalkozású egyéni vállalkozókra, illetve a társas vállalkozásokban foglalkoztatottakra vonatkozó szabályok szerint kell járulékot fizetniük.

A vállalkozásomnak nincs rendszeres árbevétele, így vállalkozói kivétem is ritkán lesz. Kérdésem mi után kell járulékot és mennyit fizetnem?

nyanya1 # 2011.12.03. 17:41

Kedves Veci!
Már kértem Tőled segítséget, ezuton is köszönöm a tanácsodat.Most újból a segítségedet szeretném kérni.December közepén megyek nyugdíjba, közalkalmazottként,40 év munkaviszonnyal.Nagy örömömre jövőre fél évre visszavesznek dolgozni a nyugdíj mellett.Erről szeretnék érdeklődni. Január1-június 30-ig kötnek velem erre az időre szerződést. Az lenne a kérdésem, hogy mi jár nekem erre az időre, tekintettel arra, hogy a megszünt munkaviszonyom után szerződéssel vesznek vissza. Étkezési utalványt, ruhapénzt és évi 46 nap szabadságot / nálunk mindenki ennyit kap/ kaptam eddig. Betegállomány jár nekem? Nem vagyok ugyan beteges, de sose lehet tudni.Jár-e valamilyen egyéb hátránnyal a szerződéses munkaviszony közalkalmazottként.

Köszönöm a segítő válaszodat: Éva

Csutak7 # 2011.12.03. 15:24

Kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy mikor járok jobban, ha jövőre . 2012-ben megyek előrehozott ellátásba (csöökkentett lenne, mivel akkor leszek 59 éves, és 39 évem lesz, vagy, ha még dolgozom 1 évet és csökkentés nélkülit választom. A 40 éves az ledolgozott munkaviszony iskolák nélkül. A kérdés azért merült fel bennem, mert 2013-tól alacsonyabb lesz a szorzó. lehet, hogy a csökkentett több lenne, mint a csökkentés nélküli. Jól látom? Köszönöm a választ előre is.

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

attuska520101 # 2011.12.03. 14:54

Köszönöm Veci kedves válaszodat!
Találtam felmondás mintákat és megegyezéses mintákat is az interneten.
Durván ki is töltöttem őket, szigorúan belevéve, hogy felmondási időm az aláírás dátumával megkezdődik.
Elsődlegesen a megegyezésest fogom munkáltatóm orra elé tolni, hogy írja alá, ha nem megy, akkor a felmondásost.
Érdekes lenne, ha a megegyezésre nem lenne hajlandó, mivel ez számára semmilyen anyagilag negatív következménnyel nem jár és benne a felmondási időben is szabadon megegyezhetünk.
Valamint az is, hogy a felmondásom mitől lenne érvénytelen azért, mert én 188 nap felmondási idővel adom be, meghatározott munkaviszony megszűntetési dátummal?

Eltökéltem, hogy mindenképp nyugdíjba vonulok, egészségi és családi körülményeimre tekintettel, ha már ez a lehetőség megmaradt számomra.
Esetemben a nulladik vagyok a férfiak közül a sorban, akik 1952.-ben születtek és hasonló cipőben járnak. Nagyon együttérzek azokkal az 1952. második félévében született férfiakkal, akiknek ez sem maradt meg

Lehet, hogy majd nagyot néznek, amikor beadom a nyugdíjintézetnél a kérelmemet, csatolva a munkáltatómmal aláírt jogviszony megszűntetési megállapodást (felmondásomat), de úgy néz ki, hogy járható az út.

Köszönöm mégegyszer türelmedet és válaszaidat.

Jövő héten üt az óra!!!

juhi28 # 2011.12.03. 13:34

Kedves Veci!
2009 jan. 1-től prémiuméves nő vagyok, ami 2012. jan. 5-én az 59. születésnapom betöltésekor lejár.
Mivel az előrehozott öregségi nyugdíj megszűnik és még a nők 40 éves kedvezményes nyugdíját csak februárban érem el, azt szeretném kérdezni, kérhetném-e a prémiumévek 2 hónappal történő meghosszabbítását, hogy meg legyen a 40 év jogosultsági időm?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
juhi28

Köszörűs # 2011.12.03. 12:55

1954.szeptemberében született férfi vagyok.1969.szeptember 1.én szakmunkás képzőben kezdtem,azóta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem.Munkanélkülin nem voltam még és táppénzen sem sokat.Eddig úgy tudtam,hogy legkorábban 60és fél éves koromtól mehetek el,8% csökkentéssel előrehozott nyugdíjba.Az új törvénnyel ez is változott,vagy meghagyták ezt változatlan formában?Kérem aki tud segítsen nekem eligazodni a jogi útvesztőkben!

gabusch # 2011.12.03. 12:20

Demonstráció ezekben a percekben:
Gerő András történész, egyetemi tanár:

"Forradalomnak hívják, miközben forradalomra eleddig senki nem adott nekik felhatalmazást. Ők azt se tudják, hogy mit beszélnek!" - szólt be a kormánynak a történész. "Ők azt hozzák fel, hogy nagy többséggel kaptak felhatalmazást. De mire? Nem arra, hogy rombolják a polgári civilizáció rendszerét, hogy megkérdőjelezzék a jogbiztonság rendszerét! Azt sem tudják, mi a dolguk! Egy dolgot tudnak: hogy a hatalom a lényeg! Ezért ültetnek pártkatonákat mindenhova. Miért érzik úgy, hogy ha pénzre van szükség, törvényesített eszközökkel, kényük-kedvük szerint visszamenőleg vezethetnek be teljesen értelmetlen adót? Hogy hozzányúlhatnak a magántulajdonhoz? Ez rablás, nem kormányzás! Ez zajlik most!" - fogalmazott a történész, majd összegezte mondandóját: a kormány által forradalomnak nevezett kormányzás véleménye szerint nem más, mint egy politikai ámokfutás "

Veci # 2011.12.03. 10:50

attuska520101
Igazad van, az nincs leírva, hogy meg kell kezdeni a felmondási idő letöltését, ezért szoktam úgy fogalmazni, hogy szerintem azt jelenti. Ha logikusan értelmezzük a jognyilatkozat fogalmát, nekem az jön le, hogy meg is kezdi a felmondási időt. Ezt egy munkjajogban járatos jobban megválaszolja.
A te fejtegetésed alapján, ha nem kellene csak nyilatkozni a felmondásról, és nem kell megkezdeni a felmondás letöltését, akkor akár azok is megtehetnék, akik 2012. dec.31-ig életkorban és szolgálati időben jogosultak lennének a ma még hatályos tv. szerint előrehozott nyugdíjra. Szerintem ennyire nem megengedő ez a "visszamenőleges jogokat" is érintő törvénymódosítás.
ITT a Mt. abból a 89.§ körül tallózzál: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
ITT találsz felmondásmintát: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…s_felmmv.rtf

Üdvözlettel Veci

attuska520101 # 2011.12.02. 20:23

Kedves Veci!

Itt az időm?
1952. 01.01. +183 nap, már 37 szolgálati idő.

Próbálom összefoglalni a sürgős teendőmet, kérlek pontosítsd, mielőtt lépek. Utolsó írásomra azt válaszoltad, hogy várjak a tervezet elfogadásáig.

A sokat említett 7. § f pontja szerint idén meg kellene születnie a munkáltatóm, és köztem a munkaviszony megszüntetését megállapító közös nyilatkozatnak, ha ez nem megy, akkor az én egyoldalú (felmondó) nyilatkozatomnak.
Ezen a munkaviszony megszűnését megállapító dátum a 2012. év 184. napja (2012.07.02.) kell, hogy legyen.
Azon a napon, a mostani törvények szerint jogosult leszek csökkentett előrehozott nyugdíjra, az elfogadott törvényjavaslatok hatályerőre emelkedését követően meg csökkentett összegű korhatár előtti ellátásra.

Benne kell lennie a felmondási idő hosszának, illetve olyan hosszúnak kell lennie, hogy addig a napig kitartson?
Feltétele ennek a jogosultságnak, hogy még az idén meg kell kezdeni a felmondási idő letöltését?
Nem látok sehol sem olyat, ami ettől tenné függővé a nyugdíjba vonulásom lehetőségét.

Egyáltalán a felmondási idő már a jognyilatkozat megtételének időpontjában automatikusan elkezdődik?

Köszönöm válaszod előre is!

maca56 # 2011.12.02. 19:11

http://kezenfogva.hu/…asok/54.html

20 év szolgálati idő is elég.

aboca # 2011.12.02. 19:04

53-as közalkalmazott nő vagyok, azt már olvastam, hogy
az 53-as születésű nő 2012-ben korhatár előtti ellátást kérhet, ha megszerezte a 37 év szolgálati jogviszonyt.
Különböző tájékoztatókban olvasni lehet, hogy ennek feltétele, hogy a törvény hatálybalépéséig munkáltatóval írásban kell a jogviszony megszüntetését kérni. Kérdésem, hogy ez valóban így van-e, hol lehet jogszabályban olvasni, és csak 2012-ben lesz az 53-as nőknek lehetősége kérni az ellátást, vagy később is.
köszönettel: aboca

t.laci # 2011.12.02. 18:20

Köszönöm a választ Kedves Veci .

T.Laci

agica20 # 2011.12.02. 18:05

Köszönöm a választ kedves Veci !
Üdv. Ági