Előrehozott öregségi nyugdíj

rózsika551 # 2010.02.15. 05:48

Kedves Szakértő.1954.05 -ban született nő vagyok,májusban leszek 56 éves.37 év szolgálati évem van.Jelenleg közalkalmazott vagyok .12 évet voltam ápoláai dijjon, erre az időszakra hogyan számitják a nyugdijjat.Továbbá a kérdésem az, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdijba/korengedményes, előrehozott öregségi/Válaszát előre is köszönöm

rózsika551 # 2010.02.15. 05:48

Kedves Szakértő.1954.05 -ban született nő vagyok,májusban leszek 56 éves.37 év szolgálati évem van.Jelenleg közalkalmazott vagyok .12 évet voltam ápoláai dijjon, erre az időszakra hogyan számitják a nyugdijjat.Továbbá a kérdésem az, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdijba/korengedményes, előrehozott öregségi/Válaszát előre is köszönöm

zisz # 2010.02.16. 08:23

Kedves Szakértő!
Előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
/1/ Ha a szükséges feltételek - szolgálati idő(40 év) + életkor(60. év betöltése) + biztosítási jogviszony megszűnése - fennállnak, akkor nekem kell kérni az előrehozott nyugdíjazást a Nyugdíj.Ig.-nál?
/2/ Ezek után pedig az Igazgatóság automatikusan megadja azt, vagy egyéb szempontok alapján mérlegelve döti azt el?
Válaszát előre is köszönöm!

Veci # 2010.02.16. 09:18

smargo!
Kérj a Nyugdíjbiztosítástól tájékoztatást, nekem anno megcsinálták. Egyébként az adozona.hu oldalon minden évben felteszik a nyugdíjkalkulátort, az nagyon jó tájékoztatásul. Most még nincs fent a 2010-es, de itt nézegessed. Ki tudja 2011-ben hogyan számolnak?
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.16. 09:33

rózsika551
Te legkorábban 60,5 évesen mehetsz előrehozott nyugdíjba (és nem korengedményes nyugdíjba), ami 8,4 %-al csökkentett lesz.
ITT találod a törvényt, terád a 18/B § (3) a. pont vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Az ápolási díj a szolgálati időbe beleszámít, de nem rontja le a nyugdíjad.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.16. 09:41

zisz
Neked kell kérni a Nyugdíjbiztosítónál a nyugdíjad megállapítását, kérelmet kell benyújtani, és küld be a szolgálati jogviszonyok igazolásait, Tb kis könyvet. Ha még nem volt szolgálati idő megállapításod, akkor a katonakönyv, szakmunkás bizonyítvány, főiskolai/egyetemi jogviszony igazolást.
ITT találsz nyomtatványt vagy a K02 vagy a K03-as kell neked:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Utána ha valami hiányzik azt ők bekérik, mindent hivatalból intéznek utána. Ha mindent beküldesz, akkor 22 munkanapon belül intézik, ha hiányzik valami akkor újabb max. 22 nap lesz.

Üdvözlettel Veci

kissene # 2010.02.18. 13:42

Előrehozott öregségi nyugdijra leszek jogosult az életévemet 59 és munkaviszonyomat tekintve 2011.02.18-án. Kiss Ernőné vagyok 1952 február 18-án születtem.
munkaviszonyom közalkalmazotti mindvégig. Segitséget kérek a felmentési idő tekintetében, mert azt a választ kaptam a munkáltatómtól, hogy a felmentési időre 2011. február 18-tól vagyok jogosult. Az én olvasatom alapján viszont ez SÉTÁLÓ IDŐ A 2011.FEBRUÁR 18. SZÜLETÉSNAPOM ELŐTT JÁRNA, KÖTELEZŐEN 4 HÓNAP. Légy szives válaszolj, miben tévedek?. Vagy ez a lehetőség nem mindenkinek jár egyformán?

kissene # 2010.02.18. 13:42

Előrehozott öregségi nyugdijra leszek jogosult az életévemet 59 és munkaviszonyomat tekintve 2011.02.18-án. Kiss Ernőné vagyok 1952 február 18-án születtem.
munkaviszonyom közalkalmazotti mindvégig. Segitséget kérek a felmentési idő tekintetében, mert azt a választ kaptam a munkáltatómtól, hogy a felmentési időre 2011. február 18-tól vagyok jogosult. Az én olvasatom alapján viszont ez SÉTÁLÓ IDŐ A 2011.FEBRUÁR 18. SZÜLETÉSNAPOM ELŐTT JÁRNA, KÖTELEZŐEN 4 HÓNAP. Légy szives válaszolj, miben tévedek?. Vagy ez a lehetőség nem mindenkinek jár egyformán?

Veci # 2010.02.18. 15:22

kissene
A Kjt. alapján a felmentési idő a szülinapodig teljen le. 2009 előtt valóban a szülinap után lehetett megkezdeni a felmentést. Ha te kéred a felmentést írásban a 30. § (1) e. pontra hivatkozással.
ITT van a Kjt.:

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  3. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;
  4. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve

e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.18. 15:23

kissene
A Kjt. alapján a felmentési idő a szülinapodig teljen le. 2009 előtt valóban a szülinap után lehetett megkezdeni a felmentést. Ha te kéred a felmentést írásban a 30. § (1) e. pontra hivatkozással.
ITT van a Kjt.:

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  3. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;
  4. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve

e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

(4) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2010.02.22. 07:57

Tisztelt Szakértők!

Az egyik férfikollégám, aki 1951. jan 18-án született, szeretne nyugdíjba menni 2011. jan. 19-től, tehát 60 évesen és 40 éves szolgálati idővel. A nyugdíja csökkentett lesz-e, és ha igen, akkor mennyivel.

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.02.22. 09:06

Korall
Igen, csökkentett nyugdíjat fog kapni. ITT a Tny. tv.:

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Az ő esetében ma. 8,4 % lesz a csökkentés. A helyében én végig dolgoznám a 2011-es évet, dec. 30-al szüntetném meg a jogviszonyt, és dec 31-től kérném a nyugdíj megállapítását. Ebben az esetben a nyugdíjemelésre nem kellene majdnem 1 évet várni, csak 1 napot. A csökkentés is 4 % körül lenne.

Üdvözlettel Veci

Pösti # 2010.02.22. 18:06

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne:
Édesapám 1952.05.11-én születtet, ha a szakiskola és a katonaság is beleszámít a szolgálati időbe (remélem ezt jól tudom), akkor 1966.09 óta van folytonos munkaviszonya, azaz közel 44év.
Idén lehetőség szerint szeretne korengedményes nyugdíjba menni.

• ehhez kell a munkáltató hozzájárulása is? ( ha jól értem, akkor ő fizeti egy ideig?)
  • csökkentett nyugdíjat fog kapni, vagy a 40 év miatt teljeset?

Előre is köszönöm válaszukat, és elnézést, ha már volt hasonló kérdés.

zisz # 2010.02.23. 10:22

Tisztelt Szakértő!
Ha korkedvezményes nyugdíjba megy valaki 40 éves szolgálati idővel, akkor mindig csökkentett nyugdíjat állapítanak meg?
A választ előre is köszönöm!

zisz # 2010.02.23. 10:31

Az előző hozzászólásomban rosszul fogalmaztam, vagyis a kérdésem nem a korkedvezményes, hanem a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozott.
Elnézést az elírásért.

Veci # 2010.02.23. 10:33

Pösti
Szerintem a korengedményes nyugdíjad esetében nagy valószínűséggel csökkentés nélküli lehet. Nem vagyok benne biztos, ezért azt javasolom, hogy hívd fel a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatát és ott konkrét választ kapsz.

Üdvözlettel Veci

rózsika551 # 2010.02.23. 19:36

A mai népszabadságban olvastam a nyugdijbavonulás lehetőségeiről.Az volna akérdésem, hogy a nők elmehetnek-e nyugdijba 40 szolgálati évvel,mert ugyértelmeztem az ujságból hogy jelenleg el lehet menni nyugdijba

Veci # 2010.02.23. 19:54

rózsika551
Nem olvastam a Népszabadságot, nem tudom mit ír a cikk. Amit én tudok, hogy a jelenleg hatályos nyugdíjtörvény alapján a nyugdíjba vonulás feltételei: az előírt szolgálati idő, az életkori feltétel, és a jogviszony megszüntetése. Ha a szolgálati idővel rendelkezel, de az életkori feltétellel nem, akkor csak a betöltött életév után kérheted a nyugdíj megállapítását.
ITT találod a törvényt a 18-18/B § vonatkozik a nyugdíjkorhatárra:

Ha megírtad volna a születési évet, akkor pontosabban válaszoltam volna.

Üdvözlettel Veci

rózsika551 # 2010.02.23. 20:01

1954.05.26.án születtem

plajos # 2010.02.24. 08:15

Ez a 40 év után nőknek nyugdíjlehetőség a Fidesz terveiben szerepel. Ebből majd valamikor lesz csak törvény. Ma még az életkor is számít.

####
Lajos

Veci # 2010.02.24. 15:40

Rózsika!
A jelenleg hatályos törvény szerint az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év, legkorábban 60,5 évesen kérheted az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását, ami 8,4 % csökkentéssel lesz, szolgálati idő feltétel minimum 37 év.
ITT találod a törvényt a 18/B § (3) a. pont vonatkozik rád:

Néhány alkalommal hallottam a Tv-ben a Fidesz kijelentését, de az elnök az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy ez a nyugdíjrendszer 30 évig fenntartható.
NOS szerintem ez egy Ígéret vagy terv, hogy lesz-e belőle valami, lesz-e törvény az a jövő zenéje.

Mi lesz akkor a férfiakkal, akik átlagéletkora alig magasabb, mint a felemelt nyugdíjkorhatár.

Üdvözlettel Veci

rózsika551 # 2010.02.24. 17:54

T fórum .A kolléganöm 1951-ben született nő.33 szolgálati éve van és 2 gyermeke.Mikor tud előrehozott vagy korengedményes nyugdijba vonulni

rózsika551 # 2010.02.24. 17:56

T .Fórumozok.Köszönöm a választ

rózsika551 # 2010.02.24. 18:43

T Veci.Köszönöm a választ, és még volna egy kérdésem amit az előzőekben elfelejtettem megkérdezni.Legkorábban 60.5 évesen mehetek előrehozott öregségi nyugdijba csökkentésekkel.Ez melett a nyugdij melett dolgozhatok-e tovább , vagy meg kell szüntetnem a munkaviszonyom.Továbbá van egy kolléganőm aki szintén 54-es születésü , idén megvan a 40.5 éve Őrá is ugyanaz vonatkozik mint rám.A legkorábbi nyugdijbavonulás 60.5 év?

Veci # 2010.02.24. 18:48

Rózsika!
Az 1951-ben született nő 57 évesen mehetett előrehozott nyugdíjba, ha 38 éve volt akkor teljes összegű, ha 33 éve, akkor csökkentett. Gyermekek utáni kedvezményt ők még kaptak, ezt akkor vették figyelembe, ha hiányzott a szolgálati idő.
A megszerzett jog később is érvényesíthető. 1951-es születésű vagyok és ezek vonatkoztak ránk.

A korengedményes nyugdíjra akkor nyílik lehetőség, ha a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval és egy összegben kifizeti a Nyugdjfolyósítónak a nyugdíjat, postaköltséget. A kolléganőd esetében szerintem erre nincs mód, mert már az előrehozott nyugdíjkorhatárt elérte és a csökkentett összegű nyugdíjhoz rendelkezik a szolgálati idővel.

Javasolom, hogy kérjen a Nyugdíjbiztosítótól tájékoztatást.

Üdvözlettel Veci