Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.12.02. 17:12

@Veci Kedves!
Irígyellek a türelmedért és azért a küldetéstudatért,ami ehhez a fórumhoz nélkülözhetetlen!

Plizzz... a megszavazott/kiszivárogtatott tervezetet naponta 2x belinkelni !
Olvasni kell !!Muszáj !
A sült galamb senkinek nem repül,minimum olvasni kell tudni..
Üdv:gabusch53

Veci # 2011.12.02. 16:42

vili52
Ha még álláskeresésin vagy, annak kérdezz utána, hogy kaphatod-e a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét.
Ha el tudnál helyezjűkedni sajnos akkor nem lesz annyi felmondási időd, hogy a szülinapodig elhúzzad.

wtamaas
Ha én azt tudnám, hogy mennyi lesz jövőre a valorizációs szorzó, akkor nem mezei fórumozó lennék. Az idén jó volt a szorzó, a férjemnek a csökkentett nyugdíja több lett 42 év szolgálati idővel, mint amennyi nettója nem volt soha. ITT egy kalkulátor, lehet számolgatni (én az idén mennék el): http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

veja
Te a korengedményesről beszélsz, szerintem marad a tiltás a visszafoglakloztatásra. Hátha valaki még válaszol neked.

sicoka
A minimum 37 évnek kell meglenni.

spaniel
Ugye a te férjed a korkedvezménnyel nyugdíjas? Ha az öregségi nyugdíjkorhatár-korkedvezmény= annyi, amit már betöltött, akkor neki nincs már negatívum. Jól emlékszem a pezsgőzést ajánlottam? Bocsi, de annyi fórumozónak írok, hogy nem tudok még visszakeresni sem mindig.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2011.12.02. 16:09

Tulajdonképp arra lennék kíváncsi, hogy rá nem vonatkozik semmi negatívum az elfogadott törvényben?

spaniel # 2011.12.02. 16:09

Sziasztok! Kedves Veci!
2011.11.22. 16:32 órakor írtál nekem a férjemmel kapcsolatban, csupa-csupa jó hírt.
Próbáltam a magam erejéből keresgélni, de nem tudok eligazodni!
Irigylem ezt tőled, tőletek! Kérek szépen segítséget!

sicoka # 2011.12.02. 14:35

Kedves Veci!

Köszi a választ, amiből megtudtam, hogy nyugdíj előtti munkanélküli segély is szóba jöhet esetleg a részemre.
Ott az egyik feltétel,hogy rendelkezzek az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
Ez az én esetemben, aki 53-as születésű nő, 37 év, vagy 40 év?
A segélyt a Munkaügyi Központban kérnem kell, miután az álláskeresési járadék folyósítása megszűnik?
Mert legutóbbi érdeklődésemre, hogy milyen lehetőségem lesz, nem említették ezt a nyugdíj előtti segélyezést.
Köszi.
Sicóka

veja # 2011.12.02. 14:35

Sok-sok kérdésre kaptam Tőletek választ miközben csak olvasója voltam a fórumnak, de egy kérdés még homályos.
Mégpedig az, hogy ha a munkáltató megállapodást köt az alkalmazottjával (nő,1953-ban született,előrehozott,csökkentett nyugdíjba menne)és 2011.12.30.az utolsó munkanapja,tehát 2011.12.31.-től már nyugdíjas ,akkor visszafoglalkoztathatja-e volt munkáltatója 2012.01.01.-től,nyugdíj melett.
A jelenleg érvényben lévő tv. és a 2012.01.01.-
életbe lépő tiltja-e ?

A válaszokat előre köszönöm!

wtamaas # 2011.12.02. 14:19

Kedves Szafika!

Ha 52-es lánynak x hónapja hiányzik a saját 62,5 éves öregségi nyugdíjkorhatáráig, akkor ha 39 éve megvan, havi 0,1%-ot, ha 38 éve van, havi 0,2%-ot levonnak. Mivel feleségemnek január 2-án lesz meg a 39 év szolgálata, és épp aznap lesz 59,5 éves, 36 hónapot azaz 3,6%-ot vonnak le a 39 évvel számított ellátásból. Ha most elmenne nyugdíjba (arra a 3 hétre...), 36x0,2 azaz 7,2%-ot vonnának le a 38 évvel számított nyugdíjból. Nem vonnának le semmit, ha lenne 40 éve, de nincs: hajdani betegápolás, megszakadások a munkanélküli-járadékban...

üdv
Tamás

szafika # 2011.12.02. 13:58

Tamás ! Az idei szorzók nagyon jók voltak ! a jövő évi = lutri !

szafika # 2011.12.02. 13:56

Wtamaas! ha a feleséged 52-es, akkor jövőre 60 lesz , és mivel neki nem jön össze az akciós, a 40 éves , neki az előrehozott lesz / korhatár előtti ellátás /abba pedig iskola , munkanélküli , minden beleszámít, mert gondolom én , 20 éves koráig akkor tanult , és az beleszámít, akkor pedig milyen csökkentésre gondolsz ?!

wtamaas # 2011.12.02. 13:28

Kedves Veci!

Sokadik válaszodban olvasom, hogy érdemes év vége előtt nyugdíjassá válni, mert akkor jár a jan. 1-jei emelés. Viszont ha jövőre csúszik az immár korhatár előtti ellátás nevezetű állapot kezdete, akkor viszont az idei inflációval növelt valorizációs szorzókkal számolják ki az 1988 óta számított átlagbért. Melyik hatás lehet erősebb? A jan.1-jei emelésé, vagy a valorizációs szorzók (elvben ugyanakkora arányú) emeléséé?

Ha kiderülne, hogy csekély a különbség, vagy netán nincs is, az sok érintett görcsét, kapkodását oldaná fel, nyugodtabb - és ettől talán jobb - döntéseket lehetne hozni.

Konkrétan engem ez azért érdekel, mert feleségemnek (52-es) január 2-ára lenne meg a 39 éve, és akkor nem 38 évvel 7,2% hanem 39 évvel 3,6% levonással mehetne korhatár előttibe.

Köszönettel
Tamás

vili52 # 2011.12.02. 13:26

Kedves Veci!

Köszönöm korábbi válaszát.
(1952. október születésű, 2010.novemberben munkaviszony megszűnik, végkielégítés, felmondási idő, munkanélküli jelenleg. Az előrehozott nyugdíjat szeretnénk 60. éves kortól... Ön írta, hogy ez most "bukta".
Ez azt jelenti, hogy a munkanélküli lejárta után, azaz kb. 3 évig nem kapok semmilyen ellátást? És ha sos munkaviszonyt szerzek, pár hétig dolgozom és még idén fel is mondok, akkor kivitelezhető az előrehozott nyugdíj? És a felmondási időnek a 60. születésnap előtti napig kell tartani, azaz kb. 10 hónapig??? Bocsánat a sok buta kérdésért, de tényleg össze vagyunk zavarodva és megijedve, hogy több mint 3 év odavész... :(

Köszönöm válaszát!
Vili52

npeter1 # 2011.12.02. 13:04

Veci: köszönöm Neked is a válaszokat. A szolgálati idő megállapítása meg van már neki, azon van a 43 év + pár hónap.

Üdv, Péter

Veci # 2011.12.02. 12:54

percy
Az 1953-as nők jövőre, vagy később is kérhetik a korhatár előtti ellátás megállapítását, ha 2012.12.31-ig meglesz minimum 37 év szolgálati idő.

sicoka
Te maradhatsz nyugdíj előtti segélyen, ha a feltételeknek megfelelsz, azzal a 43 év szolgidőig és utána is kérhetnéd az ellátást, vagy elmehetsz az 59. szülinapon is. Egyébként van lehetőség megállapodást kötni szolgálati idő szerzésre, de minek fizetnél olyan sok pénzt. DE még az is meggondolandó, hogy hozna-e annyival több ellátási összeget 43 alapján, mint amennyivel kevesebb pénzt kapnál munkanlkülin (30.000 Ft alatt)

Zoja
Mivel kislány vagy, ezért IGEN.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.02. 12:45

npeter1
Bocsi, de csak 1-2 napot kellett volna visszaolvasnod és már tájékozottabb lennél.
2012. január 1-től lép hatályba a tv.módosítás, így onnantól nem nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátása lesz (ez több, mint a munkanélküli). A tv. módosításról a Nyugdíjbiztosító, csak a Közlönyben megjelenés után ad tájékoztatást.
NOS!!!
Előszöris, kérje meg anyukád a szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, de ha biztos a 43 év szolgálati időben, akkor nincs vész. A szolgálati idejében egyébként benne van a tanulmányi idő és a munkanélküli ellátás is. A jogosultsági időben nincs (de ezt szerintem tudjátok is)
Az idén még előrehozott nyugdíjas lesz, szerintem biztos kérheti, én kérném a helyében úgy, hogy dec. 30. legyen az utolsó munkanélküli ellátás, 31-től kérje a nyugdíja megállapítását, így januári emelést megkapja.

Üdvözlettel Veci

npeter1 # 2011.12.02. 12:36

szafika: köszönöm a hozzászólást,felvilágosítást.

Üdv, Péter

szafika # 2011.12.02. 12:11

Bocsi ! nem nyd-ba mehetnek jövőre az 53 -as pipék, hanem korhatár előtti ellátásba ! / egykutya, ez a kormánynak szimpatikusabb cím ! /

sicoka # 2011.12.02. 12:11

Kedves Veci!
Mit lehet tennem ahhoz, hogy korhatár előtt nyugdíjba mehessek? 1953 októberben születt nő vagyok, 2 gyerekkel. 2012 szeptemberben lett volna meg a 40 év munkaviszonyom, (ugye most ez a lényeg, ez a szükséges jogosultsági idő a teljes összegű ellátáshoz) de sajnos 2011. áprilisban munkanélküli lettem, az ellátás 2012. január 5.-ig tart.
Lehet, hogy csak a betöltött 63. évem után leszek nyugdíjas?

szafika # 2011.12.02. 11:28

npeter1 ! Anyukád már megszerezte a jogosultságot , és ha akar elmehet idén nyd-ba , gyakorlatilag is nemcsak elméletileg !/ nem az akciósba , a 40 évesbe / hanem előrehozottba, ami jövőre korhatár előtti ellátás lesz . Ahhoz pedig megvan a 43 éve ! A nyd számításánál úgyis ezt veszik figyelembe , abba beleszámít iskola, munkanélküli is ! / Ha munkanélkül van akkor úgyse tudja megszerezni hozzá a hiányzó éveket, mert a munkanélküli nem számít bele az akciósba ! / Vágjatok bele !
Anyukád 52-es, jövőre még az 53-ban született nők is elmehetnek nyd-ba ha megvan hozzá a kellő idő !

Zoja # 2011.12.02. 11:25

Kedves Veci!
A segítségedet szeretném kérni, 1953. október 23-án születtem. 40 év szolgálati idővel rendelkezem - nem jogosultsági - jövőre töltöm az 59 évemet. Kérdésem: korhatár előtti ellátásra jogosult vagyok vagy sem?
Válaszodat előre is köszönöm! Zoja

sicoka # 2011.12.02. 10:38

Azt most már tudom, hogy 2012-től nem előrehozott nyugdíjra lesz lehetőségem, hanem talán korhatár előtti ellátásra. 1953. októberben született nő vagyok,40 év szolgálati időm 2012. szeptemberben lett volna meg. Csakhogy 2011.áprilisától 2012. január 5-ig regisztrált munkanélküli vagyok.
Az a kérdédem, hogy szolgálati idő "szerzésére" lesz-e olyan lehetőségem, hogy egyedi megállapodást kötök ......kivel is, ha nem a nyugdíjintézettel?
Tudom-e biztosítani a magam számára valamilyen módon, hogy meglegyen a 40 év szolgálati időm, amikor is nem csökkentett összegű ellátást kaphatok?
Előre is köszönöm, ha tud valaki választ adni.

percy # 2011.12.02. 10:19

Kedves Veci!

A kolleganőm nevében szeretnék kérdezni.
1953-as születésű és 38 év szolgálati idővel rendelkezik, tehát az előző hozzászólások alapján, ha jól értelmeztem, akkor jövőre igényelheti a korhatár előtti ellátást.
A kérdésem az lenne, hogy mivel közalkalmazott be kell e adni még az idén 2011.12.31-ig a munkáltatóhoz a kérelmet a felmentési időre, vagy csak jövőre kell foglalkozzon vele.

npeter1 # 2011.12.02. 09:51

Kedves fórumozók!
Édesanyám nevében kérdeznék pár dolgot Tőletek:

Édesanyám most december 10-én tölti be az 59. évet. Elvileg már másnaptól meg lenne több, mint 43 éve (ki lett számolva). Mivel lánykorában továbbtanult, meg munkanélkülin is volt, azért nem volt meg eddig neki az előrehozottba a 40 éve.
Már intézkedett a nyufi felé, de mivel most is munkanélküli kb. 1.5 éve, onnan kell kérnie vmi papírt még, ami hiányzik. Ott viszont azt mondták, hogy vigyázzon ezzel, mert ha kijelentkezik a munkanélküliből és ha nem mehet el nyugdíjba, akkor oda sem vehetik többé vissza.
De azt senki sem tudta neki eddig megmondani, hogy esetleg mikortól lesz érvényben ez a előrehozott öregségi eltörlés. Attól fél, hogy képesek idén december 01-től hatályba léptetni.
Szerintetek mi lenne a megfelelő lépés számára?

Előre is köszi, npeter

Fria # 2011.12.02. 09:42

vörösnarancs!
Elolvastam a PSZ szombati tüntetésének követeléseit, de ők is csak a rendvédelmiek nyugdíjjogainak visszaállítását követelik. Saját dolgozóit érő jogfosztásokról megfeledkeznek(előrehozott öregségi nyugdíj)! Erről írtam este. Kicsit furcsa nem? Ezért miért menjek, ők megkaptak szinte mindent, eredeti állapot visszaállításáért harcolnak, de nélkülünk! Mi nem számítunk. Pedig ott sem mindenki érdemli meg, mert nem olyan feladatkört látott el.
Nálunk hol van a méltányos átmenet????
Üdv

sztaga54 # 2011.12.02. 08:10

Kedves Veci!
Köszi a választ. A kolléga nem túl boldog, bár őt már nem egész egy évig érinti az korhatár előtti ellátás.
Még egyszer köszi

Veci # 2011.12.02. 07:48

Jocóka
Szerintem aki 2012.12.31-ig korkedvezményre jogot szerzett, azt később is érvényesítheti.
A te esetedben, az 5 év korkedvezménnyel 60 évesen tudsz öregségi nyugdíjba menni vagy akkor, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd.

Üdvözlettel Veci